Üniversite mezunu bir girişimci olarak, arkadaşlarım bir işe başlamak istediğinde her zaman bana gelirdi. Bazılarının güzel iş fikirleri vardı fakat bunları hayata geçirmek için ne yaptıklarını sorduğumda aldığım cevap her zaman aynıydı: “ Hiçbir şey. “
Yaşı fark etmeksizin herkes bir iş kurabilir. Kendi şirketimi büyüttükten ve bazı başarılı girişimcilerle vakit geçirmeye başladıktan sonra her başarılı girişimcinin ortak olan 5 özelliğini keşfettim. İşte onlar,
1- Tutkulu çalışmak
İşe başladığım zaman aklımda olan ve yanımdakilere hatırlatmak istediğim tek şey vardı: Zaman. Benim hayatımdaki en önemli değer zamandır, her sabah erken kalkarım çünkü günümü boşa harcamak istemem. Eğer işe başlarken gerçekten bir tutkuya sahip olursanız bu sizin düşüncelerinizi gerçeğe çevirir. Tutkusuz bir işe başlamak sizi ondan uzaklaştırır ve gerekli olan motivasyonu bulup zamanınızı işinize veremezsiniz.
2- Azimli olmak
Girişimciler karşılarına çıkan birçok sorunla boğuşurlar. Bir şirket tek gecede kurulmuyor ve iş fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmek biraz zaman alıyor. İnsanların size hayır demesine alışacaksınız fakat bir girişimciyi de yukarılara taşıyan şey ne kadar yenilirlerse yenilsin sabrının bitmemesidir. Üretime devam etmek için onlarca saat üreticisini izledim ve 10 üreticiyi izledikten sonra neredeyse bir çöküntüye uğramıştım çünkü gerekli olan patentin alınamıyordu. Fakat sabrettim, aceleci davransaydım bugün bırakmış olabilirdim.
İşinizin peşini bırakmamalısınız bu anahtar noktanız olacak. İnsanlar size hayır cevabı verebilir veya sizinle tekrardan iletişime geçmemek için bahaneler üretebilir. Eğer yaptığınız işi gerçekleştirmek için ısrar ederseniz sonunda o işi başarabilirsiniz. İşimin reklamını yapmaya başladığım ilk zamanlarda, şirketim hakkında yazmaları için onlarca medya çalışanıyla görüştüm. Başarı şansım çok düşükte olsa içlerinden sadece birisi fark yaratmak için yetecekti.
3- Yeteneklerinin ve sahip olduklarının farkında olmak
Başarılı bir girişimcinin en büyük özelliği sahip olduklarıyla neyi nasıl başarabileceğini bilmesidir. Bir girişimci olarak kaynaklarınız elbette sınırlı olacaktır. Yani elinizdeki kaynakları mümkün olan en iyi şekilde kullanmak zorundasınız. Profesyonel bir fotoğrafa ihtiyaç duyduğumda üniversitemdeki fotoğraf departmanına ulaştım ve araştırdığım onlarca öğrenciden sonra sonunda bana güzel bir profesyonel fotoğraf çekebilecek birisini buldum.
4- Açık fikirli olmak
Bir girişimci olarak işiniz hakkındaki fikirleriniz bitmiş olabilir ve bu yüzden başkalarının fikirlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer planınız doğru gitmiyorsa onu değiştirebilirsiniz. Hatta her şeye en baştan başlayabilirsiniz. Mark Cubanın da dediği gibi ‘’Yeşili takip edin rüyaları değil.’’ Eğer hayal ettiğiniz girişim artık size para kazandırmıyorsa odak noktanızı değiştirmeli ve yeni alanlara yönelmelisiniz.
5- Öğrenmeye istekli olmak
Girişimci olmak uzun bir öğrenme sürecini içinde barındırır. Eğer öğrenmeye istekli değilseniz bu işten vazgeçmeyi düşünebilirsiniz. Burada “sünger” gibi olmalısınız, size verileni hemen emebilmelisiniz. Ne kadar çok öğrenirseniz o kadar iyiye gidersiniz. En sevdiğim deyişlerden biri şudur, eğer birisi tüm cevapları biliyorsa demek ki tüm sorular sorulmamıştır.
Girişimciler 9 dan 5 e kadar olan klasik bir mesai saatlerine sahip değildir. İşimde bir ilerleme kaydedene kadar nefes dahi almamıştım. Eğer hayata geçirmek istediğiniz bir iş fikriniz varsa, bunun için çalışın, denemeden sonuçların bilemezsiniz.