Bir şeyleri ortaya çıkarmak veya gömülü hazineleri bulmak kadar güzel bir his olamaz. Küçükken hepimiz sahilde gömülü bir hazine bulmayı hayal etmişizdir. İşte hazine avı da sizi o günlere götürür. X işaret olan bir yer hayal ederiz ve orayı kazarız. Hazineyi bulabileceğimizi düşünerek kazarız. Gerçek hazineyi bulamasak bile bir şey buluruz ve bu bizim hazinemiz olur. Kulağa çok saçma gelse bile hepimiz bu hayali kurmuşuzdur.
Hala bu hayalin peşinden gitmek istiyor musunuz? Cevabınız evetse makaleyi okumaya devam edin.
Hazine avcılığı yaparak zengin olmak mı istiyorsunuz? Bu mümkün olabilir ancak hazine avcılığına başlamadan önce dikkate almanıza gereken birtakım şeyler olacaktır. Bilmeniz gereken ilk ve en önemli şey ne aramak istediğinize karar vermenizdir. Hazine avının bir sürü çeşidi vardır ve biz de sizlere bunlardan bahsedeceğiz. İkinci faktör de ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğunuzdur. Bazı ekipmanlar çok pahalıyken bu hobinin diğer yönleri neredeyse maliyetsizdir ancak zamanınızı ve enerjinizi alır.
Son olarak hazine avının daha çok bir “hobi” olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yani hazine avını çıkıp bir anda zengin olacağınızı düşünmeyin. Hazine avcılarının birçoğu bunu güzel bir hobi olduğu için yapar.
Hazine avcıları ahlak kuralları
İnternetten araştırma yaptıysanız veya hazine avıyla ilgili kitaplar okuduysanız ahlak kurallarımızın olduğunu bilirsiniz. Bu kurallar kabul edilmiş veya kabul edilebilir davranışları tanımlar. Hazine avı hobisinin yüksek standartlarını destekler ve profesyonellik ve yüksek olgunluk seviyesi kurmak amacıyla rehber olarak kullanılır. Hazine avcıları olarak bu kuralları çok ciddiye alırız.
1 – Kazı yaptıktan sonra arkanızda çukurlar veya çöp bırakmayın. Geçmişteki avcılar arkalarında dağınıklık bıraktıkları için bazı yerlerde hazine avcılığı yapmaya izin verilmez.
2 – Her şeyden önce bu iş için devletten izin almayı unutmayın.
3 – Sorumlu olun.
4 – Doğru noktada olduğunuzdan emin değilseniz ve birileri size gitmeniz gerektiğini söylüyorsa hemen orayı terk edin. Kavga etmeyin veya anlaşmazlığa neden olmayın. Bulunduğunuz yeri bilin ve orada olmak için izin alın.
5 – Her ne pahasına olursa olsun otoritelerle karşı karşıya gelmeyin.
6 – Bütün kanun ve yönetmelikleri takip edin.
7 – Obruk, cephane veya potansiyel olarak tehlikeli olabilecek herhangi bir şey bulduğunuz anda yetkililere haber verin.
8 – Kazdığınız her çukuru ve aynı zamanda bulduğunuz diğer çukurları doldurun.
9 – Ormanları ve vahşi yaşamı koruyun ve saygı gösterin.
10 – Bulduğunuz çerçöpten ve diğer şeylerden kurtulmak da dahil temizlenin.
11 – Kamp yaparken veya ateş yakarken ikaz işareti kullanın.
12 – Her zaman düşünceli ve nazik olun.
13 – Kazı yaptığınız yerleri bulduğunuzdan daha iyi bir halde bırakın.
14 – Arazileri tahrip etmeyin veya tabelalara zarar vermeyin.
15 – Unutmayın ki sizde hazine avcılığı topluluğunun bir parçasısınız. Ne yaptığınız ve nasıl yaptığınız diğer topluluk üyelerine yansır. Her zaman onurlu davranın.
Hazine avcılığı türleri:
1 – Maden arama
Kıymetli metaller, mineraller veya fosiller mi arayacaksınız? Maden arayıcılarının birçoğu genelde altın gibi kıymetli madenler bulmakla ilgilenir. Ancak bizlerde maden geçitlerinin yakınına gideriz ve kıymetli madenlerle ilgileniriz. Son yıllarda maden arama, genci yaşlısı dahil birçok insanın hobisi olmaya başladı. Maden arama; dışarı çıkmanın, doğanın tadını çıkarmanın ve aynı zamanda spor yapmanın en rahatlatıcı yollarından biridir. Yıllar içinde bir sürü insan maden aramayı yaşamlarının bir parçası olarak görmeye başladı ve bazıları maden arama konusunda kariyer bile yaptılar. Ancak bu hafife alınacak bir iş değildir. Uzun süre yolculuk etmek ( yürüyerek veya at sırtında ), kamera gezdirmek, elemek, araştırmak ve incelemek gerekir.
Geleneksel olarak maden arama, bölgenin dikkatli ve yoğun bir şekilde çalışılmasını gerektirir. Eskiden altına rastlamak için akarsu yatakları boyunca sırt çizgileri araştırılırdı, tepebaşları taranırdı ve dip kayalar temizlenirdi. Altın bulunursa bölgedeki bütün nehirler ve dereler rengi görmek için yıkanırdı. Genel anlamda bu alanlar fazla gelecek vaat etmez ve arama çalışması çok uzun sürmezdi. Ancak bazı yerler vardı ki maden arayıcısının köşeyi dönmesine neden olurdu. Bu tür yerler bulunduğunda diğer maden arayıcıları da gelirdi. Bu etkilniklere “altına hücum” denirdi. Bu hücumlar altın avcılarını cezp ederdi. İlk arayıcıların eğitimi, deneyimi yoktu ve şanslarına güvenirlerdi.
Günümüz maden arayıcıları daha avantajlıdır. Bugün bir maden arayıcısı harekete geçmeden önce bölgeyi jeolojik açıdan inceler ve daha önceden yapılan çalışmaları araştırır. Deneyimli olanlardan eğitim ve bilgi alır. Maden arayıcılarının kullandığı farklı birkaç yöntem ve araç vardır.
Metal dedektörü: Maden aramanın herhangi bir türüyle ilgileniyorsanız satın alabileceğiniz ilk şeylerden biri metal dedektörü olacaktır. Metal dedektörleri altın ve yer altındaki diğer metallerin yerini tespit edebilecek en iyi araçlardan biridir. Genellikle farklı filtreleri ve derinlik aralıkları vardır. Bazı dedektörler diğerlerinden daha iyi olsa da ( ve fiyatları buna yansır ) yapabileceğiniz en iyi şey elinizdekinin fiyatı ne olursa olsun doğru kullanmayı öğrenmektir. Kullanıcı dedektörün ne dediğini anlıyorsa ortalama bir detektör ile daha çok şey bulabilir.
Islak yıkama: Bu eğlenceli ve düşük maliyetli yöntem eski zaman maden arayıcılarını düşündüğümüzde aklımıza gelir. Islak yıkamada akarsu veya akarsu yatağındaki çakıl ve çerçöp panın(eleme kabı) içine konulur, biraz su eklenir ve sallanır. Yine metal dedektör altının habercisi olan kara kumun yerini bulmak için kullanılabilir.
Kuru yıkama: Neredeyse ıslak yıkamaya yakındır ancak burada su kullanılmaz. Unutmayın ki ıslak yıkamada daha ağır olan altın parçalarını panın altından ve oluklarından ayırmak için suya ihtiyaç vardır. Kuru yıkamada ihtiyaç duyulan kum veya çakıl tamamen kurudur. Büyük kayaları ve kütükleri pan’den uzak tutun. Pan ile çalışmak ıslak yıkamadaki gibidir ve altın alta çökelir. Bu yöntem diğerine göre daha zordur ancak çöl türü yerlerde veya yakınlarında yaşıyorsanız denemenize değecektir. Aynı zamanda ıslak yıkama becerilerinizi geliştirmenin iyi bir yoludur.
Tarama: Tarama, suyun yüzünde veya maden çıkarılan yerin yakınlarında yüzen motorize edilmiş vakum pompasıdır. Hortuma eklenmiş olan pompa nehir yatağının altındaki içerileri emmek ve setin üzerine çıkmaya zorlamak için kullanılır. Oluklu platform bütün istenmeyen materyalleri temizlemek için yer çekiminden faydalanırken setin altında veya oluklarda sıkışan daha ağır olan altını bırakır. Tarama temelde yıkama yöntemidir ancak temel altın yıkama ile karşılaştırıldığında daha yüksek hacimli araştırmaların yapılmasını sağlar.
Dilimleme: Altın çıkarmanın bu yöntemi tarama ile birlikte kullanılır ancak motorize edilmiş vakum pompası olmadan da kullanılabilir. Taramaya göre daha ekonomiktir ve altın bulmanın en etkili yoludur. Altın arama bendi olukları olan uzun bir pan’dir. Su istenmeyen çerçöpü temizler ve oluklar altını yakalar. Altın arama bendinin temel yıkama yöntemine göre bir sürü avantajı vardır ve altın arayıcılarının birçoğu ikisini birlikte kullanır.
Pusu: Pusuculuk temelde akarsuyun dibinden altın toplamaktır. Pusu tüpü veya dalgıç gözlüğü kullanarak bunu yapabilirsiniz. Alanı didik didik ederek veya yüzerek altta veya yatak çatlaklarındaki altınları görebilirsiniz.
2 – Madeni para arama
Madeni para arama eski ve değerli paraların araştırılmasıdır. Kullanabileceğiniz en iyi araç metal dedektörüdür. Önemli olan ne aradığınızı ve nerede bulacağınızı bilmektir. Paralar herhangi bir yerde bulunabilir ancak en önemli nokta, insanların kitlesel olarak bulundukları yerleri araştırmaktır. Parklar veya etkinliklerin yapıldığı diğer alanlar gibi. Eski paralar arıyorsanız biraz araştırma yapmanız ve hangi noktalara bakacağınızı belirlemeniz gerekir. Hayalet şehirler, eski mezarlar ve aynı zamanda bir anda ortaya çıkıp kısa bir süre sonra yok olmuş olan küçük kasabalar harika yerlerdir. Terk edilmiş bir yeri araştıracaksanız binaların kenarlarını ve evlerin bahçelerini araştırdığınızdan emin olun. İnsanlar yangınlardan ve soygunlardan korunmak için paralarını ve diğer değerli eşyalarını gömerlerdi. Madeni para arama mücevherler ve aynı zamanda eski eserler bulmanın da en iyi yollarından biridir. Özel veya devlet arazisine girmeden önce izin almayı unutmayın.
3 – Eski eser avcılığı
Bu hazine avcılığı sayesinde zengin olmanın en tatmin edici yöntemlerinden biridir. Sadece olağanüstü değeri olan şeyler bulmazsınız aynı zamanda geçmişinizi görür, geçmişinize dokunur ve geçmişinizi öğrenirsiniz. En iyi ipucu çok çalışmaktır. Nereye gideceğinizi ve ne bulabileceğinizi bilmeniz gerekir. Metal dedektörü kullanın ve eski haritalara ve seyir defterlerine aşina olun. Müzeleri ve antika dükkanlarını gezin. Bunu yapmanız aradığınız şeyi hissetmenize ve insanların neleri değerli bulduklarını anlamanıza yardımcı olur.
4 – Sahil tarama
Hazine avcılığının bu yöntemi oldukça basittir ve sahilde dolaşmak dışında bir şey yapmanıza gerek yoktur. Deniz kenarında yaşayacak kadar şanslıysanız hazine avcılığı becerilerinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Burada da metal dedektörü en iyi araçtır ancak olmasa da olur. İhtiyacınız olan tek şey keskin gözler ve küçük bir kürektir. Amacınız etrafta dolaşmak ve suyun sahile bıraktıklarını araştırmak olacaktır.
5 – Kaya avcılığı
Daha önce hiç kayan yıldız gördünüz mü? Bu yıldızların birçoğu yeryüzü atmosferinde yanıp yok olurlar ve bir kısmı da dünyaya düşer. İster inanın ister inanmayın ama bunların değeri oldukça yüksektir. Göktaşları zamanın başlangıcından beri dünyaya düşerler ve bunları bulmak kolay olmasa bile çok eğlenceli ve ödüllendiricidir. Metal dedektör ve mıknatıs kullanılabilecek en iyi aletlerdendir çünkü göktaşları mıknatısın çekebileceği metallerden oluşur.
6 – Değerli taş avcılığı
Değerli taş bulmanın sırrı ne aradığınızı ve nerede arayacağınızı bilmektir. Bölgeye aşina olmanız ve eskiden bu bölgede ne tür değerli taşlar olduğunu bilmeniz gerekir. Burada da çok çalışmak gerekir. Akarsu yatakları boyunca falezlerin yüzü veya mağaralar arama yapılacak en iyi yerlerdir. Uzun yürüyüşler yapmak veya sapa yerlere gitmek gerektiğinden dikkatli olmanız gerekir.
7 – Mağara keşfi
Hazine avcılığının en cesaret gerektiren türlerinden biridir. Tek başınıza gitmemenizi tavsiye ederiz. Diğerleri nerede olduğunuzu ve ne zaman döneceğinizi her zaman bilmelidir. Mağara keşfi en heyecan verici deneyimlerden biridir. Doğrusunu söylemek gerekirse değerli taşlar veya altın damarları bulmak için mağaralara girmek tam anlamıyla bir maceradır. Ancak güvende olduğunuzu bilmek zorundasınız. Çünkü mağaralar ve eski maden kuyuları çok tehlikelidir ve bu yolculuğu hafife almamanız gerekir. Gitmeden önce bölgeyi jeolojik olarak incelediğinizden ve ne aradığınızı bildiğinizden emin olun.
8 – Sualtı keşfi/derin su dalgıçlığı
Sualtı keşfi/derin su dalgıçlığı hazine avcılığının nihai şeklidir. En pahalı ve en fazla eğitim gerektiren yöntemdir. Aynı zamanda en tehlikeli olanlardan biridir. Derin sulara daldığınızda aleyhinize olabilecek bir sürü şey yaşayabilirsiniz. Diğer taraftan sulardan bir sürü şey bulabilirsiniz. İlgilendiğiniz bir yöntemse doğru eğitimi aldığınızdan emin olun ve her zaman yanınızda bir kılavuz olsun. Size bu konuda yardımcı olabilecek bir sürü şirket vardır.
Umuyoruz ki bu makale hazine avcılığı konusunda merakınızı bir nebze olsun gidermiştir. Hazine avı türlerinden hangisini seçerseniz seçin dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın ve ilginizi çeken türü öğrenmeye devam edin.