Japon lastik üreticisi Bridgestone, geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde bisiklet lastiklerine hava basılması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
Lastik patlaması bisikletçilerin korkulu rüyasıdır, ancak Bridgestone bu korkuyu ortadan kaldırmak üzere. Şirketin geliştirdiği havasız lastik konsepti (Air Free Concept) 2011 yılında duyurulan havasız otomobil lastiği konseptinin güncel versiyonu diyebiliriz.
Bu konsepte göre ince metal telden oluşan bisiklet jantlarının yerine esnek ve sağlam plastik bir malzeme kullanılıyor. Bu da tekerleğe uygulanan beklenmedik darbelerin yumuşatılmasına ve bisiklet tekerleğinin şeklini korumasına yardım ediyor.
Havasız lastik aslında yeni bir fikir değil, ancak Bridgestone’un geliştirdiği teknoloji kullanıcılara özellikle engebeli arazilerde daha rahat bir sürüş imkanı sunuyor. İç lastiğin ve tekerleğin bir bölümünün ortadan kaldırılmasıyla bisiklet lastiği alıştığımız klasik görüntüsünden uzaklaşıyor. Ayrıca şirket bu yeni lastiği geri dönüştürülebilir ve çevreye dostu bir malzemeden üretiyor.
Bridgestone bu yeni lastikleri 2019 yılında piyasaya sürmeyi umuyor. Özellikle 2020 Olimpiyatları’nın Tokyo’da yapılacağını düşünürsek daha erken bir tarihte de karşımıza çıkabilir bu yeni lastik teknolojisi.
Son zamanlarda lastik alanında daha başka yenilikler de var. Örneğin Pirelli, bakım gerektiğinde sürücüsünü uyaran akıllı lastikler üretmişti. Hollanda’nın Utrecht kentindeki SpringLab adlı şirket de bisiklet sürücüsüne kırmızı ışığa yakalanmaması için hızını ne kadar artırması gerektiğini bildiren bir sistem geliştirilmişti.
Sizce taşıtlar özelinde bu tür akıllı teknolojilerden ve tasarımlardan başka ne şekilde yararlanılabilir?