Londra’da hava kalitesi hakkında bilgi toplamak için küçük sırt çantalı güvercinler kullanılıyor ve kullanıcılar konumlarını ilgili merkeze tweet atarak o bölgedeki havanın kalitesi hakkında bilgi alabiliyorlar.
İnsanlar bin yıldan fazla mesajlarını taşımaları için güvercinleri kullanmıştır, ama bu kuşların antik kullanım şekline Londra’daki hava kirliliği araştırması için modern bir yön verildi. Plume Laboratuvarları tarafından geliştirilmiş ve üç gün sürecek Güvercin Hava Devriyesi projede, şehrin hava kalitesi hakkında bilgi toplamak için güvercinlere hava-denetleyen ufak sırt çantaları giydiriliyor.
Çok hafif sırt çantaları, profesyonel bir güvercin yetiştiricisinin sahip olduğu on yarış güvercini tarafından giyiliyor. Sırt çantaları şehirlerdeki en yaygın 2 zararlı gaz olan nitrojendioksit ve ozonu ölçerek ilgili merkeze değerleri bildiriyor.
Şehirdeki twitter kullanıcıları bulundukları yeri @PigeonAir‘a tweetleyebiliyor ve sürüdekilerin birinden hava kalitesi hakkında anında cevap alabiliyor. Plume Laboratuvarları bu girişimcilik projesi ile Londra’daki hava kirliliği konusunda farkındalık oluştururken aynı zamanda hava kalitesi raporu oluşturmayı hedefliyor.
Paris merkezli şirket, girişimcilik projesinin birçok insanı, dünya çapındaki 200 şehirde hava kirliliği raporu sunan Plume Air App‘e üye olması için teşvik edeceğini umuyor. Plume Laboratuvarları aynı zamanda hava haritası teknolojilerini denemek ve genişletmek için bir kitle fonlama kampanyası da yürütüyor.
Girişimcilik projesinin aşağıda yer alan tanıtım videosunu da izlemenizi öneririz:
Sizce doğadaki canlılardan faydalanarak başka ne gibi yeni fikirler hayata geçirilebilir?