Bugün piyasada 1000’den fazla 3 boyutlu yazıcı modeli bulunuyor…
3D yazıcı alırken de baskı kalitesi, malzeme kalitesi, güvenilirlik, hata payı, müşteri hizmetleri, fiyat ve yazılım gibi pek çok faktöre dikkat etmek gerekli.
Peki ama size en uygun 3D yazıcı hangisi?
Gelin isterseniz birlikte, günümüzde en çok tercih edilen 3D yazıcıları inceleyelim.
Küçük İşletmelere Yönelik 3D Yazıcılar
Bu tür printer’lar tüketiciye odaklıdır. Kaliteli parçalar üretebilirler ve özellikle tasarımcılar ve küçük şirketler için idealdir.
Ultimaker 2+
Ultimaker şirketi 3D yazıcı sektörünün en tecrübeli şirketlerinden biri. Piyasadaki en güvenilir yazıcıları ürettiği düşünülen Ultimaker, 2+ modeliyle küçük işletmelere yönelik en ideal yazıcıyı üretmiş durumda. Hollanda merkezli bu şirket yakın dönemde ise Ultimaker 3’ü piyasaya sundu.
Beyaz bir kutu şeklindeki bu yazıcı PT100 yazıcı başlığına ve gelişmiş bir kartuşa sahip. Ayrıca farklı ebatlarda püskürtücü başlığına da sahip olan bu yazıcı 0.8 milimetrelik başlığıyla saniyede 24 milimetreküp alanı doldurabiliyor.
Fan sistemi de hava akışı ve soğutma için optimize edilen bu yazıcı, kullanıcı yorumları ve önerileri tarafından sürekli olarak geliştiriliyor. Yani Ultimaker şirketi kullanıcı tecrübesine büyük önem veriyor. Ultimaker 2 modeline sahip kişiler kolaylıkla ellerindeki yazıcıyı Ultimaker 2+ modeline yükseltebiliyorlar yani.
Bu cihazın tek dezenavantajı tek püskürtme ucuna sahip olması ve yüksek fiyatı.
Bu yazıcının piyasa fiyatı ise 2500 dolar.
Form 2
Formlabs tarafından üretilen reçine bazlı bu 3 boyutlu yazıcı alanında pek çok ödüle sahip.
Formlabs şirketi de kendine has turuncu renkli metalik tasarımlı bu yazıcı ile bir önceki model Form 1+’yı oldukça geliştirmiş durumda. Kendi kendine ısınan reçine haznesi sabit sıcaklıkta kalarak ürünlerin bir örnek olmasına yardım ediyor ve üretim hızını verimlilik esasına göre ayarlıyor.
Wi-fi uyumlu olan bu yazıcı, dokunmatik bir arayüze sahip. Kullanıcıların pek çoğu cihazın %99 oranında başarılı çıktı aldığını söylüyor. Litresi 150 dolara satılan özel reçine nedeniyle bu yazıcının sabit bir masrafı olduğunu da belirtmek gerek.
Kullanıcıların %96’sının memnun kaldığı yazıcı 3500 dolarlık bir fiyat etiketine sahip. Fiyat olarak oldukça pahalı olmasına karşın sahibini yarı yolda bırakmayacak bir cihaz bu.
Zortrax M200
Polonyalı Zortrax şirketi tarafından üretilen bu yazıcı 3 boyutlu yazıcı sektörünün dikkat çeken ürünlerinden biri. 2013 yılında Kickstarter kampanyasıyla kitlesel olarak fonlanan şirket, M200 modeliyle kendisine güvenen insanların yüzünü kara çıkarmadı.
Sağlam alüminyumdan üretilen yazıcıyı kurmak çok kolay. Kalibre işlemleri çok kısa sürüyor. HIPS, ULTRAT ve Akrilonitril bütadien stiren (ABS) adlı polimer türleri kullanan bu yazıcı çıktı kalitesi, güvenilirlik ve fiyat-performans açısından yüksek not alan bir yazıcı modeli. Yani Zortrax, küçük şirketler için sunduğu bu üründe bile yüksek kalite anlayışından ödün vermemiş.
Ancak Zortrax’ın ekosistemi görece kısıtlı. Yani ürünü modifiye etmek için yeterli bir üçüncü parti ürün gamı bulunmuyor. Gerçi kullanıcılar, yaptıkları yorumlarda şirketin kullanıcı yorumları doğrultusunda iyileştirmeler ve geliştirmeler yaptığını kaydediyor. Bu modelde ısı kontrolü yok. Bu durum ise farklı malzemelerle deneme yapmayı biraz zorlaştırıyor. Ayrıca kullanıcılar, wi-fi bağlantısı, müşteri hizmetleri ve çift püskürtme ucu konusunda da şirketin geliştirme yapmasını talep etmekteler.
Bunlara rağmen Zortrax kullanıcıları, bu cihazın neredeyse hiç başarısız çıktı aldığına rastlamamışlar. Kendi kategorisinin amiral gemisi olan bu cihaz, 1800 dolara satılıyor ve kutu içinde ihtiyaç duyulan tüm aksesuarlar da mevcut.
Profesyonellere Yönelik 3 Boyutlu Yazıcılar
Bu kategoride yer alan yazıcılar daha ziyade sırf bu işle uğraşan büyük işletmelere yönelik. Dolayısıyla özellikleri ve fiyatları da buna göre:
Makergear M2
ABD’li Makergear şirketince üretilen bu yazıcı 2012 yılında piyasaya sunuldu ve şu an 5. nesil olarak satışına devam ediliyor.
M2, çelik çerçevesi ve alüminyum yapısıyla oldukça sağlam bir yazıcı. PLA, ABS, naylon, polikarbon gibi malzemeleri kullanarak çıktı alabilen yazıcı, açık kaynaklı olması nedeniyle kullanıcıların geliştirme yapmasına da olanak sunuyor. Püskürtme uçları ve enjektörü de modüler yapılı olduğu için bakımı da oldukça kolay.
Güvenilirliği ve bakımının kolay olması nedeniyle kullanıcılar tarafından tam bir fiyat-performans yazıcısı olarak adlandırılan M2, açık bir şaseye sahip olduğundan biraz sesli çalışıyor.
Kullanıcıların %93 oranında memnun kaldığı M2, hem profesyoneller hem de bu işi hobi olarak yapan kişiler için aralıksız çıktı alabilen taş gibi bir printer kısaca. Fiyatı 2000 dolar civarında.
LulzBot TAZ 6
Aleph Objects tarafından üretilen LulzBot, TAZ serisinin 6. nesli.
Kalitesi ve sağlamlığı bakımından yüksek not alan yazıcı, kullanıcılar tarafından “tank” olarak adlandırılıyor.
Tesviye ve kendini temizleme mekanizmaları sayesinde kullanımı kolay olan 3 boyutlu yazıcı, 28x28x25 cm ebatlarıyla da oldukça büyük. Plastik, Alloy 910, ABD, PLA, polikarbon gibi pek çok malzemeyi işleyebilen TAZ 6, otomatik yatak tesviye özelliği ile son derece kaliteli ürünler çıkartıyor.
Kullanıcılar özellikle şirketin sunduğu tecrübeyi ve satış sonrası desteği oldukça beğeniyorlar ve TAZ 6’nın tank gibi dur durak bilmeden iş yapabildiğini ifade ediyorlar.
2500 dolarlık bir fiyata sahip bu yazıcı, kullanıcıların isteği üzerine çift başlıklı püskürtücüyü de ayrı olarak satışa sunmuş halde.
Ebatı, geliştirilebilir olması ve sahibini yarı yolda bırakmıyor oluşu ile profesyoneller de dahil herkesin sevebileceği bir cihaz.
BCN3D Sigma
Barcelona merkezli BCN3D’nin popüler 3d yazıcısı Sigma masaüstü printer kategorisinde çok tutulan bir model. Çift püskürtme ucu sayesinde büyük işletmelerin de kullanabileceği Sigma, sağlamlığı ve çıktı kalitesiyle öne çıkıyor.
Sigma 21x30x21 santimetrelik bir çerçeveye ve sağlam alüminyumdan yapılmış bir gövdeye sahip. Farklı materyalleri aynı anda işleyen Sigma, aynı zamanda iki farklı renge sahip çıktı alınmasına da olanak sağlıyor.
Ancak biraz gürültülü çalışan Sigma’yı bilgisayarın yanına koymak istemeyebilirsiniz. Ayrıca Sigma’nın dış gövdesi de oldukça iri. Bu nedenle fazla alan kaplaması da sorun olabilir. Ancak yine de çıktı kalitesi ve sağlamlığı bakımından oldukça başarılı bir 3D printer kendileri. Fiyatı da 3000 dolar civarında.
FlashForge Creator Pro
Sağlam gövdesi ve kapalı şasesi ile FlashForge Creator Pro, bir önceki modele göre oldukça faydalı yenilikler sunuyor. Yenilenmiş platform tesviye sistesi, çift püskürtme ucu, metal gövde gibi özellikleri sayesinde son derece stabil çalışan bu cihaz, yoğun kullanmaya son derece müsait.
Çıktı kalitesinin azami düzeyde olduğu Creator Pro, açık kaynaklı olması bakımından ihtiyaca özel olarak modifiye ve optimize edilebiliyor.
900 dolarlık uygun fiyatıyla göze çarpan bu printer, fiyatına göre oldukça sağlam bir performans sergiliyor. Özellikle kullanıcıların çokluğu ve müşteri hizmetlerinin ilgisi sayesinde internette bu cihaz hakkında pek çok bilgi bulabilir ve sorularına cevap arayabilirsiniz. Özellikle orta düzey kullanıcılar ve farklı şeyler denemeye hevesli profesyoneller için oldukça ideal bir seçim.
Uygun Fiyatlı 3D Yazıcılar
Bu kategorideki yazıcılar tam fiyat/performans ürünleridir denebilir. Yani paranızın karşılığını fazlasıyla alacağınızdan emin olabilirsiniz. Güvenilirlik, çıktı kalitesi ve modifiye özellikleriyle fiyatı uygun bu modelleri dilerseniz geliştirebilirsiniz:
Original Prusa i3 MK2
Prag merkezli Prusa Research’in ürettiği bu model açık kaynak bir tasarıma sahip. Pek çok önemli özelliği olması da onu kendi kategorisindeki diğer modellerden ayrı kılıyor.
25x21x20 cm ebatlarıyla pek çok masaüstü yazıcıdan büyük olan Prusa i3 MK2’nin en önemli özelliği ısıtılmış bir yatağa sahip olması. Bu özelliğiyle çabucak ısınıp çabucak soğubiliyor. Yatak aynı zamanda kalibre edilebiliyor, bu da aksı hizalamak için büyük avantaj sağlıyor.
Sessiz modu bulunan bu printer pek çok 3 boyutlu yazıcıya göre oldukça sessiz çalışabiliyor. i3 MK2, 400 grama kadar olan ürünleri çıktı alabiliyor.
Kullanıcıları tarafından oldukça beğenilen bu printer, açık kaynaklı oluşu, kalitesi ve fiyatıyla oldukça revaçta. 700 dolarlık bir fiyat etiketi olan cihaz, tutarlı oluşuyla 3D yazıcı almak isteyenlerin tercih etmesi gereken modellerin başında geliyor.
Ancak eksi tarafları da yok değil. Çift püskürtme ucunun olmayışı ve normal modda fazla gürültü çıkarması bunlardan bazıları. Ancak bahsettiğimiz gibi sessiz modun bulunması bu sorunu ortadan kaldırıyor.
Rostock MAX
SeeMeCNC şirketi tarafından üretilen ve şu anda 3. nesil olarak satışa sunulan Rostock MAX, 2012 yılında Indiegogo kampanyası aracılığıyla fonlanarak üretilen bir 3D yazıcı.
Kartezyen tasarım yerine Delta stilini benimseyen bu model tasarımı ve hızı nedeniyle oldukça önemli bir boşluğu doldurur vaziyette.
100x27x35 gibi bir ebata sahip olan Rostock Max, 21.000 santimetre küplük bir hacme sahip.
Cihazı kalibre edip kurmak için yaklaşık 30 saatlik bir zaman gerektiğini belirten kullanıcılar, cihaz kurulduktan sonra hızlı ve kaliteli bir şekilde çıktı alınabildiğini de ifade ediyorlar.
Modüler yapısı nedeniyle modifikasyonlara açık olan bu yazıcı, sağladığı müşteri hizmetleri ve internet üzerinde oldukça faal olan kullanıcı topluluğu ile sahibine kendini güvende hissettirecektir.
Delta tasarımı nedeniyle kartezyen modellerden daha büyük olan Rostock Max, 800 dolarlık bir satış fiyatına sahip. Orta ve ileri seviyedeki kullanıcılar dahil olmak üzere 3D baskı teknolojisini öğrenmek isteyen herkes için ideal bir cihaz.
Printrbot Simple Metal
California merkezli Printrbot firmasının ürettiği bu model, ilk 3 boyutlu yazıcı modellerinden biri. 2011 yılında Kickstarter projesi olarak başlayan yazıcının, oto hizalama ve kalibrasyon özellikleri bulunuyor. 15x15x15 cm ebatlarında olan printer çelik bir gövdeye ve alüminyum bir uca sahip. Sadece PLA malzemeden çıktı alabilen modelin 150 dolar karşılığında satılan ve ABS de işleyebilen bir aparatı da bulunuyor.
Sağlam yapısı ve kaliteli çıktı almasıyla fiyat-performans açısından çok iyi olan bu yazıcı açık kaynak kod mimarisiyle geliştirilmiş. Bu da kullanıcıların modifiye yapmalarına imkan sağlıyor. İnternette aktif bir topluluğu olan bu yazıcı ile herhangi bir sıkıntı yaşarsanız çözüme ulaşmanız da oldukça kolay.
Birkaç saatte kurulumu tamamlanabilen yazıcı, açık kaynaklı bir 3D yazıcı arayanlar için biçilmiş kaftan.
Ürünün fiyatı ise 600 dolar…
Tak-Çalıştır 3D Yazıcılar
Bu kategorideki yazıcıların kurulumu çok basit. Fişe takıp çalıştırılabilecek kadar kolay kurulan bu cihazlar modifikasyona pek de uygun değil.
CraftBot PLUS
Macaristan merkezli CraftUnique’un ürettiği CraftBox PLUS, kullanım kolaylığı ve kalitesiyle tak-çalıştır kategorisinin zirvelerinde bir yazıcı.
Tutarlı ve kaliteli ürün çıktı almayı sağlayan bu model, FDM, ABS, PLA gibi materyalleri işleyebiliyor. CraftWare adlı yazılımı sayesinde çıktısı alınacak ürünleri hazırlamak da oldukça kolay. Yeni başlayanlar için yapılması gereken her şeyi ayarlayan bu yazılım sayesinde dakikalar içinde çıktı almaya başlayabilirsiniz.
Ses seviyesi yüksek olan bu printer’ın çift uçlu olmaması da hanesine eksi olarak yazılıyor.
1100 dolar civarına satılan bu printer, satın alacak kişiyi oldukça memnun edecektir.
LulzBot Mini
Aleph Objects tarafından üretilen LulzBot Mini, LulzBot’un kardeşi durumunda. Mini serisi ise giriş seviyesi 3D printer kategoride yer alıyor. Otomatik hizalama, kendi kendini temizleyen püskürtme uçları ile bu model “tak-çalıştır” kategorisinin başarılı cihazlarından biri.
15 dakika için kurulabilen ve kaliteli çıktılar alan bu model, açık kaynaklı olması nedeniyle kullanıcılar tarafından da geliştirilmeye açık. Ciddi bir kullanıcı kitlesi olan LulzBot Mini’nin müşteri hizmetleri de oldukça faal ve ilgili.
Ancak bu modelin bazı eksikleri de var. Örneğin sürekli bilgisayara bağlı olması gerekiyor. Ayrıca bu printer çalışırken de oldukça ses çıkarıyor.
Kendi sınıfında oldukça başarılı bir model olan LulzBot Mini, kullanan herkesin memnun kaldığı, pratik ve kullanımı kolay bir 3 boyutlu yazıcı.
Fiyatı ise 1250 dolar civarında.
CEL Robox
İngiltere merkezli CEL şirketinin ürettiği CEL Robox, Kickstarter’dan 280.000 sterlinlik bir yardım topladı. Şirket bu paranın karşılığında ise çok başarılı bir 3D yazıcı olan CEL Robox’u üretti.
Yüksek müşteri hizmetleri kalitesi ve 2 yıl garanti sunan CEL Robox, 1500 dolara satılıyor ve her kuruşun hakkını veriyor. Çift püskürtme ucu, kaliteli çıktı sağlaması gibi özellikleriyle “tak-çalıştır” kategorisinin en önemli printer’larından biri olan bu model, pek çok materyali işleyebiliyor ve hatta iki farklı materyali aynı anda işleyebiliyor.
CEL Robox, boyutu nedeniyle 10 santimetreden büyük çıktı alamıyor ve kapalı kodlu olması nedeniyle kullanıcı geliştirimine kapalı.
Ancak her şeye rağmen yine de sıkı bir makine ile karşı karşıyayız.
SLS Bazlı Endüstriyel 3D Yazıcılar
Son olarak 2017 yılı içinde üretilen en başarılı endüstriyel kullanıma uygun 3D printer’a bakalım:
EOS P 396
Selective Laser Sintering (SLS) bazlı yazıcılar, toz halindeki materyali lazerle eriterek çıktı haline getiren yazıcılardır.
Alman firma EOS tarafından üretilen EOS P 396 da SLS alanında en başarılı modellerden biri. EOSINT P 395 modelinin gelişmiş hali olan EOS P396, 34X34X60 cm ebatlarında ve bir önceki modele göre enerji tasarrufu ve hız konusunda çok daha başarılı. Karbon fiber bazlı PA, yanmaya dayanıklı PA, alüminyum PA gibi materyalleri işleyebilen P396, çok başarılı ve kaliteli çıktılar almayı sağlıyor.
Bu cihazın sahipleri, EOS P396’ya üretim hacmi, hızı ve güvenilirliği bakımından 5 üstünden 5 veriyorlar.
250.000 dolar gibi büyük bir miktara satılan bu yazıcıoldukça büyük ve kullanımı için uzmanlık gerekiyor. Yani ancak bu işten direkt para kazanan şirketlerin bu yazıcı alması mantıklı olur. Diğer bir deyişle hobicilere yönelik bir cihaz değil bu.