Afrika’da her 6 saniyede bir yaşı 5’in altında olan bir çocuk ölüyor. Üstelik bu ölümlerin çoğu tedbir alınarak önlenebilecek türden. Annelere verilecek olan yüzeysel sağlık eğitimiyle milyonlarca çocuğun hayatı kurtulabilir.
Ancak elektriği dahi olmayan aşırı yoksul ülkelerdeki insanları eğitmek, özellikle nüfusun büyük bir çoğunluğu okuma ve yazma bilmezken oldukça zorlu bir görevdir. Almanya menşeili bir sosyal girişimcilik projesi olan URIDU, bu zorluğu MP3ForLife adlı yeni MP3 oynatıcıları ile aşmayı düşünüyor. Cihaz güneş enerjisi ile çalışıyor ve sesli komutlara göre kullanıcıya bilgiler sunuyor. Örneğin cihaz, “Sıtmayı nasıl önleyebilirim?” veya “Suyu nasıl arındırırım?” gibi komutları tanımlayabiliyor. Ardından gerekli olan bilgiyi kullanıcıya aktarıyor. Cinsiyet eşitliğini teşvik etmek, gebe kalma rehberi ve intihara sürükleyen depresyonla mücadele etme gibi çeşitli konularda da tavsiyeler veriyor.
URIDU kurucusu ve psikoloğu Felicitas Heyne: “Okuma yazma bilmeyen, kırsal bölgelerde yaşayan kadınlar için temel bilgileri sunmak istedik ancak aynı zamanda onların arasında bir ekip çalışması ruhunu da oluşturmak istiyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu ülkelerde bu gibi konular olumlu değişimler için büyük önem taşıyor. Kadınların olduğu her yerde, başarılı sonuçlar almaya başladık bile. Sağlık ve eğitim ilerliyor, nüfuslar daha dengeli bir hal alıyor ve ekonomiler gelişiyor.”
Bu yazıyı kaleme aldığımız dönemde, çeşitli organizasyonların da yardımıyla cihazlar Tanzanyalı kadınlara dağıtılıyor. Sizce, yoksul ülkelerdeki insanları eğitmek için başka ne gibi uygulamalardan yararlanılabilinir?