Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGüçlü Bir Şirket Kültürü Oluşturmak İçin 6 Öneri

Güçlü Bir Şirket Kültürü Oluşturmak İçin 6 Öneri

Herkes Silikon Vadisi’ndeki Google, Apple gibi şirketlerin yarattığı şirket kültürünü bilir. Ancak gerçek şu ki çok az şirket böylesine bir şirket kültürünü finanse edebilir. Gerçi böyle bir kültür yaratmak istemeyen şirketler de olabilir. Sonuç olarak her şirketin kendi dinamikleri vardır, bu nedenle her şirketin kendi şirket kültürü de farklı olacaktır.

Kültür, sözlük tanımıyla “bilgi, inanç ve davranışlardan oluşan bir bilgi birikimidir” ve nesilden nesle aktarılır.

Bir şirketin kültürü sadece şirketin misyonuyla, çalışma kurallarıyla alakalı değildir. Şirket kültürü bir şirketin ne ürettiğiyle, üslubuyla, yaptığı eylemlerle, çalışanlar arası ilişkilerle, müşteri ilişkileriyle de yakından alakalıdır.

Girişimcilerin kendi işlerini kurma nedenlerinden biri de kurumsal şirket kültüründen memnun olmamalarıdır. Girişimciler kendi hayallerine, vizyonlarına ve kişiliklerine uygun bir çalışma ortamına sahip olmak için kendi işlerini kurarlar.

Biz de bu yazıda size girişimcilerin güçlü, uzun ömürlü ve işlevsel bir şirket kültürü oluşturma yöntemlerinden bahsedeceğiz.

 

1. Bir amacınız olsun.

hedefime-nasil-ualasabilirim

Şirket kültürü oluşturmaya çalışırken bir amacınız olmalı. Bu amacı yaratmak için şirketin varoluş amacını iyi idrak etmelisiniz. Şirket hangi amaca hizmet ediyor? Bu soruya orijinal ve ilham verici bir cevap verebiliyor olmanız gerekir. Sağlam bir amacı olan şirketleri severiz, çünkü bu şirketler diğerlerinden farklıdır. Örneğin Ikea veya Apple böyle şirketlerdendir.

Bu şirketleri taklit etmek zorunda değilsiniz. Şirketiniz için en uygun olan amacı bulun ve bu amaca sadık kalın.

 

2. Ortak değerler ve standartlar yaratın.

sirket-kulturu-google

Başarılı bir şirket kültürü oluşturmak için şirket çalışanlarının aynı değerleri paylaşmaları gerekir. Şirketin ortaklaşa sahiplendiği değerler ve ortak bir dil olmalıdır. CEO’dan stajyere kadar bu böyle olmalıdır.

Ancak ortak bir değer, dil ve standart bulunduğu müddetçe bir şirket kültüründen bahsedilebilir. Ayrıca şirketin geliştikçe ve büyüdükçe yeni şartlara uyum sağlaması gerektiği de akıldan çıkarılmamalıdır. Ancak temel değerler sabit kalmalıdır ve bu değerler kişilere bağımlı olmamalıdır.

 

3. Örnek olun.

sirket-kulturu-ornek

Kültür liderin davranışlarıyla şekillenir. Her lider, her patron, her CEO şirketin temel değerlerinin en sıkı savunucusu olmak durumundadır.

Örneğin Virgin Holding’i ve Richard Branson’u düşünün. Branson şirketi insanların görmek istediği gibi cesur, eğlenceli ve atılgan bir hale getirdi. Branson böyle yaparak çalışanlarına ve şirkette çalışmak isteyen kişilere ilham kaynağı olmayı başarıverdi.

Lider olarak çalışanlarınıza örnek olmalısınız. Ayrıca şeffaf ve hesap verebilir olmak da bir şirket kültürünün en önemli özelliklerinden biridir.

 

4. Şirket elçileri belirleyin.

sirket-kulturu

Her şirkette vardır: Şirketi tüm kültürünü iyi özümsemiş ve şirketin amaçlarını çok iyi bilen şirket personelleridir bu elçiler.

Bu tür çalışanlar, bir şirket için çok değerlidir. Bu kişileri tespit ettikten sonra onlara şirket içinde nelerin sevildiğini, nelerden hoşlanılmadığını, şirketin ne gibi yeniliklere ihtiyaç duyduğunu sorun. Bu kişiler şirket içinde size çok faydalı görüş ve öneriler sunacaklardır.

Şirket büyüdükçe bu kişilerin rolleri de azalmaz, bilakis artar. Zira müşteriler bir şirketi temsil eden pozitif, bilgili ve tutkulu kişileri asla unutmaz.

 

5. Her zaman dürüst ve letişim halinde olun.

liderlerin-iletisim-sirlari

Dürüstlük, kişinin doğru bildiği şeyi ortalıkta kimse yokken bile yapabilmesidir. Ne yaparsanız yapın, çalışanlarınızın ve kendinizin dürüstlük çerçevesinde hareket etmesine gayret gösterin.

Dürüst bir lider zayıf ve güçlü olduğu yönlerini bilir ve bu konularda açıksözlü olur. Ayrıca zayıf olduğu yönleri bahane olarak kullanmaz, zira her zaman bu zayıf yönleri güçlendirmek mümkündür. Bu durum sadece lider için değil, herkes için geçerlidir.

Bir lider olarak değerlerinizi hem içeride hem de dışarı da açıkça ifade edebilmelisiniz. Her çalışan bu değerleri anlayıp özümsemelidir. Şirket kültüründe bazı şeyler yolunda gitmiyorken çalışanlarınızın durumun farkında olması son derece önemlidir. Yani insanlar da durumun farkında olmalıdır, çünkü kültür denen şey paket halinde gelmez, yeniliklere ve değişimlere açıktır.

Mutlaka okuyun: Dürüst ve Güvenilir İnsanların Özellikleri

 

6. Çalışanlarınıza iyi muamele edin.

calisanlarinizi-motive-edin

CEO ya da şirketin patronu olarak çalışanlarınıza iyi davranmanız gerekir. Aksi halde oluşturmaya çalıştığınız şirket kültürü tutmaz.

İşe alım sürecinde adayların yetenekleri kadar karakterlerine de önem verin. Elbette şahane bir CV’ye hayır demek zordur, ancak adayın tavırları şirkete yakışmıyorsa bu aday üzerinde bir kere daha düşünmelisiniz. Yetenek sonradan da elde edilir, ancak bir kişinin tutum ve tavırlarının düzeltmesi daha zordur.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Mutlu Etmenin Yolları

Unutmayın, başarının belli bir tarifi yoktur. Başarıya giden binlerce farklı yol vardır. Nasıl bir şef kendi özel tarifini oluştururken deneme yanılma sürecinden geçiyorsa başarıya giden yol da öyledir. Başarıya giden yol çamurludur, ancak yol boyunca şahane manzaralar izleme fırsatınız olur.

 

İlginizi çekebilir

Fantastik Kültürleri Olan Şirketler
Çalışılabilecek En İyi 10 Şirket
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar