Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaİnovasyonGörme Engelliler İçin Türkiye'de Üretilen Akıllı Baston

Görme Engelliler İçin Türkiye’de Üretilen Akıllı Baston

Türkiye’den girişimci bir ekibin ses ötesi sensörler kullanarak geliştirdikleri bastonlar, görme engellilere önlerindeki engeller ile ilgili uyarı veriyor ve engellilerin hayatlarını kolaylaştırıyor.

İnsanların hayatlarını değiştiren teknolojiler gelişmenin en önemli yönüdür. Bir zamanlar görme engelliler için en başarılı yardımcı özel olarak eğitilen köpekler iken, artık yeni bir çözüm işleri değiştirmeye hazır. Görme engelliler için geliştirilen kolay kullanıma sahip eğitim seti ya da giyilebilir teknolojiler gibi önemli icatlara bir yenisi daha ekleniyor.

Görme engeli olanlar için üretilen cihazlarda titreşim özelliği hayati önem taşır. Piyasada yüzünü gösteren WeWALK’da bu mantıkla üretilen bir cihaz. Young Guru Academy tarafından geliştirilen WeWALK, gelişmiş engel tespiti teknolojisi ile görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Cihaz ses ötesi sensörleri sayesinde kişinin önündeki engeli belirleyip titreşimlerle kullanıcıyı anında uyarabiliyor.

Açık kaynak kodu ile geliştirilen bu teknolojiye, üçüncü parti yazılımlar da bağlanabiliyor. Bastonda bulunan mikrofon da Google Maps gibi navigasyon uygulamalarını kullanmaya izin vererek yol tarifi yapabiliyor. Uber vb. firmalarla gelecekte kurulması planlanan birlikteliklerle de görme engellilerin daha rahat seyahat edebilmeleri amaçlanıyor. WeWALK ayrıca sesli alarm, LED güvenlik ışığı, bilek bandı ve yumuşak tutma sapına sahip. İçerisindeki yazılımın geliştirme kiti sayesinde de, yazılım geliştiriciler görme engellilerin karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik değişikler yapabilirler.

349 Dolar yanik yaklaşık 1600 Türk Lirası fiyata satılması beklenen ürün crowdsourcing* kullanmaya devam ediyor. Bu sayede bastonun bireysel gereksinimlere göre şekillendirilebilmesi, piyasasının da genişleyeceği anlamına geliyor.

*Crowdsourcing: Crowd (kalabalık) ve outsourcing (Dış kaynak) kelimelerinin birleşiminden doğmuş, kitlesel kaynak kullanımı, kalabalık ya da toplulukların birlikte kaynak kullanımı anlamına gelen bir terim. Tüketiciye sunulan bir hizmetin ayrıntılarını yine tüketicilerin verdiği bir sistemdir.

 

İlginizi çekebilir

Akıllı Ürün Fikirleri
Engelliler İçin Yapılan En İyi İcatlar
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar