Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimlerin başarısını etkileyen en önemli 10 faktör

Girişimlerin başarısını etkileyen en önemli 10 faktör

Yeni bir iş kurmak heyecan vericidir ancak bir o kadar da riskli ve belirsizdir. Hayata geçirilmemiş bir sürü harika iş fikri olduğu gibi büyük başarılar yakalayan basit iş fikirleri de vardır.

Sonuç olarak resmin tamamı bir puzzledır: başarılar ve başarısızlıklar listesini nesnel bir şekilde incelerseniz bir girişimin diğerine göre neden daha başarılı olduğunu anlamakta zorlanırsınız. Unutmayın ki başarıyı etkileyen bir değil, düzinelerce faktör vardır. Bu yazımızda sizlere girişiminizin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden bahsedeceğiz.

 

İşte girişimlerin başarısını etkileyen en önemli 10 faktör

1 – İş fikri

İşletmenin başarısını etkileyen faktörlerin başında iş fikri gelir. Orjinal iş fikirleri rakipsizdir ve başarıya ulaşmanızda size önayak olur. Ancak orjinal olmayan iş fikirleri de büyük başarılar kazanabilmektedir. Google’ı düşünün. Google’ın ana fikri interaktif web aramasıydı ve bu fikri uygulayan düzinelerce rakip vardı. Ancak Google’ın kurucularının planı, planı uygulama şekilleri ve zamanlaması olağanüstü olduğundan orijinallik eksikliği başarılarını etkilemedi.

 

2 – Lider ( liderler )

Liderler kararlar verirler, vizyon belirlerler ve daha sıkı çalışmaları için insanlara ilham verirler. Beceriksiz liderler tarafından verilen üst seviye kararlar hem daha az etkili olur hem de grubun morali ve motivasyonu tehlikeye sokar. Diğer taraftan nitelikli ve deneyimli liderler en zayıf fikri bile başarılı bir fikre dönüştürebilirler.

Ultra sempatik liderlerin özelliklerini öğrenmek için tıklayınız.

 

3 – Ekip

Fikirleri hayata geçiren girişimciler önemlidir ancak harika şeyleri tek başına yapmak oldukça zordur. Başarılı işletmelerde yüzlerce insan çalışır ve işleri devam ettirenler, yenilik yapanlar ve üst seviye hedefleri yerine getirenler bu insanlardır. Doğru insanları işe alırsanız asla sorun yaşamazsınız. Yanlış insanları işe alırsanız en iyi hesaplanmış planlarınız bile mahvolabilir.

 

4 – Sermaye

Sermaye girişiminizin can suyudur. O sebeple sermayeniz yeterli değilse sermaye bulmak zorundasınız. Bunun için yakın çevrenizden yardım isteyebilir, devletin veya özel sektörün girişimciler özel sunduğu kredilerden faydalanabilirsiniz. Sermayeyi garantiledikten sonra nakit akışınıza dikkat etmeniz gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın: yanlış bir hareket girişiminiz tehlikeye girmesine neden olabilir.

İş kurma kredisi nasıl bulunur öğrenmek için tıklayınız.

 

5 – İş planı

Plan iş fikrinden fazlasını kapsamalıdır. Amaçlarınızı, hedeflerinizi, faaliyetlerinizi ve daha fazlasını içermelidir. İş planınıza yazdığınız her şey planınızın bir parçasıdır ve ne kadar çok araştırma yaparsanız ve planınızı ne kadar iyi düzenlerseniz başarı şansınızı da o kadar arttırırsınız.

 

6 – Uygulama

Plan doğru bir şekilde uygulandığı taktirde değerli olur. Harika bir planınız varsa ancak planı uygulama biçiminiz başarısızsa girişiminiz tehlikeye girebilir. Diğer taraftan, yeterli bir planınız varsa ve bu planı mükemmel bir şekilde uygularsanız, sağlam bir dayanağınız olur ve neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını bilirsiniz.

 

7 – Zamanlama

Zamanlama rekabetçi perspektiften daha önemlidir. Kaotik ve kalabalık pazara rağmen birçok işletmenin öne çıkmasına yardımcı olur. Örneğin YouTube ilk kez pazara girdiğinde düzinelerce video platformu vardı. Ancak YouTube kritik bir anda devreye girdiğinden (yüksek hızlı internet norm haline geldikten sonra ve diğer video hizmetleri ön plana çıkmadan önce) radikal bir erken başarı yakaladı.

 

8 – Kriz müdahalesi

Bir şeyler ters gitmeye başladığında planınızın ne kadar iyi olduğunun veya ne kadar çok çalıştığınızın bir önemi kalmaz. Krizi yönetmek krizi önlemekten çok daha önemlidir. Beceriksizce yönetilen krizler şirketi aşağı çekeceğinden müdahale planınızı çok dikkatli bir biçimde düşünmeniz gerekir.

 

9 – Pazarlama

Ürününüzü veya hizmetinizi nasıl paketleyeceksiniz ve pazarlayacaksınız? Daha çekici, heyecan verici ve eşsiz bir şekilde markalanan bir ürün, basit bir şekilde markalanan bir üründen daha çok satacaktır. Bu unsur gereksiz gibi görünebilir ancak müşterilerin satın alma kararını ciddi ölçüde etkiler.

Bir ürün nasıl pazarlanır öğrenmek için tıklayınız.

 

10 – Büyüme

İşlerinizi büyütmek için seçtiğiniz yol başarınızda büyük rol oynar. Çok hızlı büyürseniz yetişemezsiniz. Çok yavaş büyürseniz asla istediğiniz noktaya ulaşamazsınız. Bu nedenle dengeyi bulun ve dikkatli bir biçimde büyüyün.

Bu faktörlerin her birini objektif bir biçimde incelediyseniz ve işletmeniz yukarıda anlatılan unsurları taşıyorsa başarı şansınız yüksektir. Bu faktörlerden herhangi birinin diğerine göre daha zayıf olduğunu fark ettiyseniz bu zayıf noktayı güçlendirmek için daha fazla kaynak ve zaman yatırmalısınız.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı girişimcilerin özellikleri
Küçük ölçekli iş kurmak isteyenlere
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar