Dünyanın en zengin insanlarının %88’i günde en az yarım saat kitap okuyor.
Eğer siz de girişimcilik dünyasında zirvelere tırmanmak istiyorsanız okumak zorundasınız. Okumak, bilgilenmek ve dünyaya farklı perspektiflerden bakabilmek sizi sokaktaki insanlardan ayıran temel özelliklerdendir.
Şimdi size her girişimcinin ve girişimci adayının okuması gereken şahane kitaplardan bahsedeceğiz.
Girişimciliğe Dair Kitaplardan Neler Öğrenirim?
Herkes benim okuduğum kitap ve dergilerin aynısını satın alabilir. Aynı bilgi, o bilgiyi edinmek isteyenler için hep orada duruyor. Ama görünüşe göre çoğu insan o bilgileri edinmek istemiyor. – Ünlü milyarder Mark Cuban
Bir girişimci misiniz yoksa girişimci ruha sahip olup yeni bir işe atılmak için adeta yanıp tutuşanlardan mı?
Kim olduğunuz fark etmez, yazımızda inceleyeceğimiz girişimciliğe dair tüm bu kitaplar yeni yeni filizlenmekte olan tüm girişimlerin ve girişimcilerin nihai hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak adına listelendi.
Kitapların bir kısmı girişimcilik dünyasına yeni atılanlar için olup onlara başarılı olmaları için gerekli araçları sağlayacaktır.
Listede yer alan diğer kitaplar ise orta düzey girişimcilere hitap etmektedir. Bu bölüm girişimcilerin günümüz rekabet dünyasında sapasağlam ayakta kalıp rakiplerinin bir adım önünde olabilmelerine yardımcı olmak adına okunması gereken kitaplardan oluşmakta.
Tüm bu kitapların başarısı çoktan kanıtlanmış, her biri yıllar boyu en iyi girişimcilik listelerinde üst sıralarda yer almıştır. Bu nedenle de girişimciler için paha biçilmez birer armağan niteliği taşırlar.
Kitaplarımıza değinmeden önce bir de girişimci olmanın ne anlama geldiğini ifade edelim. Bu sayede aynı gemide yer alsalar da farklı özelliklere sahip iki ayrı çalışan grubuna, girişimci ile iş adamı/iş kadını arasındaki farka da değinmiş oluruz.
Her Girişimcinin Okuması Gereken Kitaplar:
1) Outliers (Çizginin Dışındakiler)-Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?
Malcolm Gladwell, Çizginin Dışındakiler kitabında, başarıyı alışılmışın dışında yollarla edinmiş kişileri mercek altına alıyor. Başarmayı başaramamaktan ayıran tüm etkenleri belirlemeye çalışan yazar kitabında bolca anekdota ve doğru bilinen yanlışa da yer veriyor. Gladwell’in eseri gösteriyor ki başarıya ulaşmanın tek gereksinimi zeka değil. Çalışkanlığın ve şansın payı sıklıkla zekayı alt ediyor.
2) Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı
Dale Carnegie’in uzun süre çok satanlar listelerinden inmeyen kitabı Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı bugüne kadar birçok dile çevrildi ve çok sayıda insana fayda sağladı. Sevilen biri olmak ve insanları her konuda ikna etmek istiyorsanız aradığınız kitap tam olarak bu. “İnsanların sizden hoşlanmasını sağlamanın 6 yolu”, “İnsanların sizinle aynı fikirde olmasını nasıl sağlarsınız?” ve “İnsanları incitmeden değiştirmenin yolları” gibi başlıklardan oluşan eser düzenli ve çok yönlü yapısı sayesinde kolayca da okunuyor.
Girişimcilik kitapları listesinde ilk sırayı fazlasıyla hakeden kitap, insanlarla iletişim kurmanın basit olduğu kadar mucizevi ve evrensel yöntemlerini anlatıyor. Günlük hayattan verilen örnekler de kitabın gücünü kanıtlar nitelikte. Okur okumaz öğrendiğiniz şeyleri hayatınıza uygulayabileceğiniz ve değişimleri gözlemleyebileceğiniz muhteşem bir kitap.
Dale Carnegie bu kitabı oluşturmadan önce ücretli seminerler düzenliyordu. Bu seminerlerden birine katılan da milyarder yatırımcı Warren Buffett idi. Ünlü yatırımcı bu seminerle ilgili şunları ifade ediyor:
” Hayatımda yapmış olduğum en iyi yatırımdı.”
Mutlaka okuyun: İnsanları Nasıl İkna Edebiliriz?
Mutlaka okuyun: Başarıya Giden Yolda İletişim Becerilerinin Önemi
3) Drive
Drive’ın yazarı Michael H. Pink çoğumuzun aksine paranın hayattaki en büyük motivasyon kaynağı olmadığını bilimsel araştırmalara dayanarak kanıtlıyor. Birçok açıdan kışkırtıcı denecek düzeyde iddialı olan kitap, insanları ve çalışanları aslında neyin motive ettiğini öğrenmek isteyen girişimcilerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasında yer alıyor. Yazar okuyucusunu daha çok öğrenmeye, yaratmaya ve kendimizi geliştirirken dünyayı da güzelleştirmeye çağırıyor.
Mutlaka okuyun: Çalışanları Paradan Çok Ne Motive Eder?
4) İyiden Mükemmel Şirkete
Nasıl oluyor da benzer koşullarda kurulmuş binlerce şirketten bazıları roket gibi yükselirken geri kalanlar, başladıkları yerden pek de yükseğe çıkamıyor? İyiden Mükemmel Şirkete isimli kitabında bu sorunun yanıtını arayan Jim Collins, elit şirketlerin iyiden, mükemmel ve devasa şirketlere dönüşümlerini inceliyor. Bir araştırma ekibiyle birlikte çalışan Collins, mükemmel şirketler kategorisine aldıkları firmaların finansal performanslarını değerlendiriyor ve başarıya giden yolun formülünü çıkarmaya çabalıyor.
Bu kitabı niçin okumalısınız?
Eğer bir şirketin nasıl büyük ve meşhur olduğunu merak ediyorsanız araştırma odaklı bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz. Collins, kitabında küçük işletmelerin uygulayabileceği pratik tavsiyeler vermeyi de ihmal etmiyor.
Jim Collins, Coca Cola, Intel gibi büyük şirketlerin nasıl iyiden mükemmel hale geldiklerini anlatıyor bu eserinde.
Mutlaka okuyun: “İyiden Mükemmel Şirkete” Kitap Özeti
5) Hızlı ve Yavaş Düşünme
Kitabın yazarı Daniel Kahneman, Nobel Ekonomi ödüllü bir psikiyatristtir.
Girişimciler günlük hayatlarında pek çok farklı kararın altına imza atarlar, bu kitap da bu gerçekten yola çıkarak söz konusu kararların perde arkasındaki psikolojik nedenlere odaklanıyor.
Kitapta insanların, duyguların ve ilişkilerin, aldığımız kararların büyük çoğunluğunu etkilediğinden ve bunun bilim çevrelerinde gitgide daha büyük oranda anlaşılan ve kabul edilen bir gerçek olduğundan bahsedilmektedir. Bu yalın gerçek, iş dünyasının temelini oluşturmaktadır. Bunu daha derinlemesine açıklamak isteyecek olursak şu soruya cevap vermek gerekir. Kimlerle iş yapıyoruz? Tabii ki insanlarla. Her girişimcinin okuması gereken kitapların başında gelen bu çok özel kitap, insanları daha iyi anlamanın ve onlarla doğru bir şekilde iş yapmanın yöntemlerini sunmaktadır.
Ejderhayı gerçekten öldürmeden kulenin tepesine çıkmak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken kitaplardan bir tanesidir.
Mutlaka okuyun: Hızlı ve Yavaş Düşünme Nedir?
6) Bir Dakika Yöneticisi
Bir Dakika Yöneticisi aslında yeni bir kitap değil. İlk baskısı 1982 yılında yapılan kitap o günden beri güncelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Zamanını düzenleme sorunları yaşayan genç bir adamın kıssadan hisse tadında öyküsünü anlatan kitap kısalığıyla da okuma kolaylığı sağlıyor. Zamanını nasıl yöneteceğini hangi işlere öncelik vereceğini öğrenmek isteyen her girişimcinin mutlaka okuması gereken bir kitap.
7) Yalın Startup
Yalın Startup, bir iş kuran veya kurmak isteyen herkesin okuması gereken, girişimcilere bir hayli zaman ve para kazandıracak en iyi girişimcilik kitapları arasında bulunuyor. Bill Gates’in de tavsiye ettiği kitap, çoğu girişimin neden başarısız olduğunu irdeliyor ve bu başarısızlıkların büyük kısmının öngörülebilir olduğunu ortaya koyuyor. Oldukça metodolojik bir çalışma yürüten Ries’ın vardığı sonuçlar daha verimli ve başarılı bir startup’ın nasıl gerçekleştirilebileceğinin anahtarı niteliğinde.
Bu kitabı niçin okumalısınız?
Bu kitabı okuduğunuzda startup’ınızı lüzumsuz riskler almadan onu nasıl kalıcı bir vizyonla piyasaya sürebileceğinizi detaylı bir biçimde öğreneceksiniz.
“Keşke bu kitabı 30 sene önce okusaydım. İş hayatımda karşıma çıkan pek çok zorluğu kolayca çözebilirdim. Eğer kendi işinizi kurmayı planlıyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun.”
Mutlaka okuyun: Yalın Startup Nedir?
Mutlaka okuyun: Bill Gates’ten 35 Kitap Tavsiyesi
8) Pür Dikkat
Wall Street Journal’ın çok satanlar listesine girmeyi başarmış bu kitap günümüzde giderek kıtlaşan ama iş dünyasında oldukça kıymetli bir özelliğe dikkat çekiyor: Tüm dikkatini tek bir şeye odaklayabilme becerisi. Kitabın yazarı Cal Newport bu beceriyi edinmenin daha verimli çalışmanıza ve daha iyi sonuçlar almanıza büyük yardımı olduğunu söylüyor.
Dikkatimizi dağıtmaya hazır birçok faktörün günün her saatinde yanımızda olduğunu düşününce Newport’un altını çizdiği nokta daha da önem kazanıyor. Birden fazla işle meşgul olanlar ve dikkatini toplamakta zorlananlar için faydalı bir kitap olan Pür Dikkat, aynı zamanda kendinize boş zaman yaratarak hayatınızı düzenlemeye de yardımcı olacaktır.
Mutlaka okuyun: Birçok Proje İçerisinde Odağınızı Nasıl Korursunuz?
9) İknanın Psikolojisi
İknanın Psikolojisi pazarlama becerilerini geliştirmek isteyen girişimcilerin okunması gereken kitaplardan biri. Robert Cialdini’nin kitabı yazdığı 1984 yılından beri güncelliğini kaybetmemiş olan bu eser ikna tekniklerinin gücünü kullanarak kitlelerin psikolojisini etkilemeyi öğretiyor.
Cialdini’nin teorisine göre iknanın 6 prensibi var: karşılık bulma, tutarlılık, sosyal kanıt, beğeni, otorite ve kıtlık. İknanın Psikolojisi bu prensiplerde uzmanlaşmayı isteyenler için en iyi kaynak. Kitap hem bu taktikleri kullanmayı öğretiyor hem de bunlar size karşı uygulanacak olursa ne yapmanız gerektiğini bilmenizi sağlıyor.
Mutlaka okuyun: İnsanları İkna Etmenin Yolları
10) Neden ile Başla
Simon Sinek’in yazdığı Neden ile Başla kitabı aslında, yazarın bir TED konuşmasının genişletilmiş hali. Söz konusu TED konuşmasıysa tüm zamanların en çok izlenen üçüncü konuşması. Tüm konuşma ve dolayısıyla da kitap tek bir soru etrafına kurulu: Neden bazı kişiler ve kurumlar diğerlerinden daha inovatif, etkili ve başarılı?
Yazarın sorduğu soruya önerdiği cevapsa basit. Yazara göre bunun sebebi bahsedilen kişilerin iletişim kurma ve çalışma biçimlerinin benzerliği. Altın Çember adını verdiği bir oluşumdan bahseden yazarın kitabı kendi nedenini bulmak isteyen girişimcilerin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri.
Mutlaka okuyun: Kendi “Neden”inizi Nasıl Öğrenirsiniz?
11) Sil Baştan
Bugün okuyacağınız girişimcilik hakkında yazılmış hemen hemen her kitap size aynı tavsiyelerde bulunur: Bir iş planı oluşturun… Piyasayı tanıyın… Yatırımcılar bulun vb. Ancak Jason Fried’ın kitabı Sil Baştan bu standart metinlerden daha farklı bir bakış açısı sunuyor. Klasik tavsiyelerin detayına inen Sil Baştan bu önermelerin hatalarını bir bir ortaya koyuyor ve okuyucuya daha bilinçli bir girişim anlayışı sağlıyor.
Fried, bazı iş planlarının neden zararlı olabileceğinden tutun da yatırımcılara ne zaman ihtiyacınız olup olmadığına kadar standart kitapların tartışmadığı birçok ayrıntıya değiniyor.
Bu kitap, taze girişimcilerin herhangi bir plana ihtiyaç duymaksızın ayaklarını yere sağlam basmasını ve ilerlemesini sağlayacaktır.
12) Alışkanlıkların Gücü
2014 yılında piyasaya çıkan Alışkanlıkların Gücü son 10 yılın en uzun süre çok satanlar listelerinde kalan kitaplarından biri. Pulitzer ödüllü gazeteci Charles Duhigg’in kaleminden çıkan kitabın çok bilimsel bir yaklaşımı var. Argümanlarını en son bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayandıran Duhigg, alışkanlıkların nasıl işlediklerini ve hayatımızı geliştirmek için nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.
Kendisi belirli temel alışkanlıklar olmadan başarıya ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu savunuyor. Bunu da oturmuş alışkanlıkları olmayan insanların zorluklar karşısında hedeflerinden kolayca vazgeçebilmelerine bağlıyor. Sadece bununla kalmayıp bize gerekli olan alışkanlıkları nasıl inşa edebileceğimiz konusuna da değinen Alışkanlıkların Gücü, son zamanlarda yazılmış en faydalı iş dünyası ve girişimcilik kitaplarından biri.
Mutlaka okuyun: Hayatta Sahip Olmanız Gereken En İyi Alışkanlıklar
13) Duygusal Zekâ
Son yıllarda yapılan araştırmalarda duygusal zekanın (kısaca EQ), başarılı bir kariyer için entelektüel zekâ (kısaca IQ) kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Ne var ki, IQ seviyemiz belli bir dönemden sonra kontrol edemeyeceğimiz biyolojik sebeplere bağlı olarak büyük ölçüde sabit kalırken, EQ seviyemizi geliştirme şansımız hala mevcut. Kitabın da vurguladığı gibi duygusal zekâ, sağlam bir karakter inşa etmek için gerekli temel unsurlardan biri.
Peki duygusal zekamızı nasıl geliştiririz? Duygusal Zekâ kitabı bu sorunu aşmanız için size adım adım takip edebileceğiniz bir program sunuyor. Bu programın öz farkındalık, öz yönetim, sosyal farkındalık ve ilişki yönetimi gibi çeşitli fazları bulunuyor. Kitapla beraber duygusal zekâ seviyenizdeki değişimi ölçen çevrimiçi teste iki giriş hakkını da satın alıyorsunuz.
Mutlaka okuyun: Duygusal Zekanız Yüksek mi?
14) Elon Musk – Ashlee Vance
Ashlee Vance bu kitapta okuyucularına Silikon Vadisi’nin en cesur girişimcisinin hayatından bir kesit sunuyor. Kitap, ünlü girişimci Elon Musk’ın Güney Afrika’da başlayan zorlu çocukluk döneminden iş dünyasının zirvesine ulaşan hikayesini anlatıyor.
Elon Musk’ın; PayPal, Tesla Motors ve SolarCity gibi küresel şirketlerinin çalkantılı kuruluş hikayelerini ve inovasyon konusunda çığır açan gelişmelerini konu alıyor.
Vance, Musk’ın hikayesi üzerinden girişimci ve yenilikçi bir ulusun küresel rekabette başarılı olmaya devam edip edemeyeceği sorusuna cevap arıyor. Bu anlamda Elon Musk‘ın diğer girişimcilerden farklı olarak hayatını modern dünyaya ve geniş kapsamlı bir gelecek icat etmeye adadığını savunuyor.
Musk, modern girişimcinin mükemmel bir stereotipini oluşturur ve yalnızca onun başarılarını incelemekle dahi girişimciliğe ilişkin pek çok yeni şey öğrenmeniz mümkündür.
İlginç bir adamın hikayesini sunan bu kitabın diğer girişimcilik kitaplarına oranla bir hayli eğlenceli olduğunu da belirtelim.
“Önce kitaplar sonra da ailem tarafından yetiştirildim.
– Elon Musk –
Mutlaka okuyun: Elon Musk’tan Kitap Tavsiyeleri
15) Orijinaller
Adından da anlaşılacağı gibi Adam Grant’in kitabı Orijinaller, ilerleme kaydetmek için orijinal fikirlerin önemi vurguluyor. Sıradanlıkla mücadelede kendi yaratıcılığınızı kullanmanızı tavsiye eden Grant, gelenekçiliğe ve monotonluğa sonuna kadar karşı. Kitap orijinal bir fikri tanıyabilmenin ve üretebilmenin yanı sıra orijinal fikirlerinizi iş ortamında paylaşmak için gerekli özgüveni de aşılıyor.
Orijinalliği yakalamak için konfor alanlarının dışına çıkmak gerektiğini savunan Grant kitabını bunu başarmış kişilerin hikayeleriyle de çeşitlendirmiş. Orijinaller’de potansiyel yatırımcılarına kendisine yatırım yapmamaları için sebepler sunan girişimciden kendisini eleştirmeyen çalışanlarını bir çırpıda kovan patrona kadar birçok ilgi çekici örnek mevcut.
Mutlaka okuyun: “Orijinaller” Kitabından Çıkarılacak 12 Mesaj
16) Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı
Stephen Covey kendisini hem profesyonel hem de kişisel hayatta zorluklarla başa çıkabilmenin yollarını bulmaya adamış bir kişisel gelişim ve iş dünyası yazarı. Gerçek hayattan ve hayali örneklerle desteklediği 7 anahtar alışkanlığı kazanmanın zorluklarla mücadelede en büyük yoldaşımız olduğunu yazan Covey’in kitabı Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı; adil, bütünlüklü ve onurlu bir yaşam için yol haritası çiziyor.
17) Mutluluk Dağıtmak
Girişimcilerin okuması gereken kitaplardan bir diğeri de ” Mutluluk Dağıtmak”. Zappos CEO’su Tony Hsieh; hem karlı, hem tutkulu, hem de tatmin edici biçimde iş yapmanın nasıl mümkün olduğunu anlatıyor. Bir şirketin değerlerinin hedeflerine ulaşmada en büyük etken olduğunu söyleyen CEO, hem kendisinin hem de müşterilerinin mutluluğuna değer veren bir firmanın başarısızlığa uğrayamayacağı tezini Mutluluk Dağıtmak isimli girişimcilik kitabında açıklıyor.
18) İknaya Açılan Kapı
Cialdini’nin bir diğer ufuk açıcı kitabı İknanın Psikolojisi’ni okuyanlar sakın yazarın tekrara düştüğünü sanmasın. İknaya Açılan Kapı, ikna etme sanatına tamamıyla farklı bir soluk getiriyor. Kitabın vardığı sonuca göre, iknada önemli olan içerikten ziyade zamanlama. Eğer birini ikna etmek istiyorsanız onu önce ikna olmaya hazırlamalısınız.
Örneğin, ikna çalışmalarına başlamadan önce önyargıları kırarak o adamın düşünce yapısını değiştirmelisiniz. İknaya Açılan Kapı’nın ayrı bir avantajı da birçok etkili satış tekniğini okurlarına sunması. Bu teknikleri öğrenerek müşterilerinize uygulayabilirsiniz ya da size yapıldığını fark ettiğinizde oyunun adını koyarak tufaya düşmekten kurtulabilirsiniz.
İknaya Açılan Kapı, satış ve ikna konusunda kendini geliştirmek isteyen girişimcilerin okuması gereken kitaplar arasında yer alıyor.
Mutlaka okuyun: Satış Öncesi İkna Teknikleri
19) Akıllı Yatırımcı
Her girişimci başlı başına bir yatırımcıdır da. Parasını ve zamanını nelere yatırmasını bilmelidir. Warren Buffett’ın hayatını değiştiren kitap olarak bilinen Akıllı Yatırımcı mutlaka her girişimcinin de okuması gereken kitaplardan biridir. Bu kitap sayesinde yatırıma bakışınız artık hiç eskisi gibi olmayacak!
Bunların yanında, “Bazı şirketler yüzlerce yıl ayakta kalırken diğerleri neden batar, hangi şirketler değerlidir ve şirketler neden başarılı olur?” gibi soruların cevaplarını da bu kitapta bulabileceksiniz.
Mutlaka okuyun: En İyi Yatırım Kitapları
20) Thrive: Başarı İçinizdedir
Başarılı olmak yalnızca etkileyici bir unvana ve dolgun bir maaşa sahip olmak değildir. Huffington Post’un kurucusu Arianna Huffington da bu görüşte. Kitabında hayattaki başarının güç ve paranın ötesinde daha anlamlı ve kişisel kıstaslarla ölçülmesi gerektiğini savunan medya patronu, kendi hayatından da örnekler göstererek başarıyı kovalarken mutlu olabilmenin ipuçlarını veriyor. Thrive, hem çalışma ortamının hem de kişisel hayatının kalitesini artırmak isteyenler için düşünülmüş bir kitap.
21) Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı
New York Times çok satanlarından olan bu kitap hayatı iyileştirmek ve kendini tanımak üzerine. Benzerlerinin aksine hayatı iyileştirmek için iyimserliği ve her durumun en iyi yanını görmeye çalışmayı önermeyen kitap hayatı olduğu gibi kabullenmenin ve bununla mutlu olmanın mümkün olduğunu iddia ediyor. Mark Manson’ın yazdığı realizm dolu eser her şeyin temeli olarak kendimize gerçekçi bir bakış açısıyla bakmamız gerektiğini söylüyor.
Korkularımızı, hatalarımızı kabul etmek bizi cesur ve sorumluluk sahibi bireyler yapıyor. Kafaya takmama sanatını kendi hayatında da uyguladığını söyleyen yazar Manson’ın derinlemesine hayat tavsiyeleri verirken kullandığı dil de samimi ve şakacı. Plaza dili ve iş jargonundan da haz etmeyen yazar Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı’nı okuyucuya en iyi hitap eder biçimde ve kitapta tavsiye ettiği ilkeler doğrultusunda yazmış. Bu da hem kitabın yaşama uygulanabilirliğini kanıtlıyor hem de okuma zevkini artırıyor.
22) İş Bitirici: Stressiz Üretkenlik Sanatı
David Allen modası geçmiş çalışma yöntemlerinin insanlar üzerinde stres yaratmaktan başka bir işe yaramadığını savunuyor. Bu nedenle yazdığı kitapta, stressiz bir iş alanı kurmanın yollarını tartışıyor. Dünya çapında onbinlerce kişinin faydalandığı kitabın aslında tek bir temel taşı var: Üretkenlik ve konfor doğru orantılıdır. Ne kadar rahat çalışırsanız o kadar verimli çalışırsınız.
23) Yenilikçinin İkilemi
Steve Jobs’ın tavsiye ettiği kitapların başında gelen “Yenilikçini İkilemi” büyük ve başarılı şirketlerin yıkıcı teknolojilerle( dijital kameralar, akıllı telefonlar vb.) karşılaştıklarında neden çoğunlukla bocaladıklarını ve yeni kurulan küçük şirketlerle rekabet edemeyip pazar paylarını nasıl kaybettiklerini gözler önüne seriyor. Bunun olmaması için de girişimcilere ve liderlere bir reçete sunuyor. “Yenilikçini İkilemi” gelişim ve değişimin önemini çarpıcı bir şekilde anlatan en iyi girişimcilik kitaplarından biri.
Kendi kendinizi yenmezseniz bir başkasına yenilirsiniz. -Steve Jobs
Steve Jobs, İphone’u yaratarak İpod satışlarını darmadağın etti. Çünkü telefon üreticilerinin telefonlarına müzik çalar eklemeleri kaçınılmazdı.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’tan 19 Kitap Tavsiyesi
24) Sıfırdan Bire
Peter Thial ve Blake Masters tarafından ortak kaleme alınmış olan Sıfırdan Bire, inovasyonun gücünü merkeze alan bir iş ve girişimcilik kitabı. Kitap bulunabilecek her şey bulunmuş gibi hissetmemize sebebiyet verecek derecede gelişmiş ve karmaşıklaşmış dünyada yeniliğin hala mümkün olduğunu ispatlıyor.
Zaten kitabın yazarlarından Peter Thial PayPal’in kurucularından ve Facebook’un ilk yatırımcılarından biri. Kendisi dünyada yalnızca bilgisayarların ya da silikon vadisi teknolojilerinin değil; üretilebilen her şeyin gelişiminin süreceği görüşünde. Bu yüzden yeni fikirlerin bulunmaya devam edeceğini ve ilerlemenin durmayacağını savunan Sıfırdan Bire okurunu bu ilerlemenin bir parçası olmaya davet ediyor. Kitap bizleri kendimizi daha yaratıcı ve yenilikçi kılmak konusunda teşvik ediyor.
25) Kıvılcım Anı, Küçük Şeyler Nasıl Büyük Farklar Yaratır
Malcolm Gladwell’den bir iş hayatına yönelik tavsiyeler içeren bir kitap daha. Gladwell’in bu kitabında tartıştığı konu bir anda patlama yaparak tüm dünyaya yayılan girişimlerin söz konusu patlamayı nasıl ve ne koşullarda yakaladıkları. Bu patlama noktasında bir kıvılcım anının yaşandığını ve girişimin önemli bir eşiği geçtiğini söyleyen Gladwell, kıvılcım noktasının yeri kestirildikten sonra yeni yaratılan bir ürünü o noktaya itmek için nasıl çalışılabileceğini anlatıyor.
Kıvılcım Anı aslında günümüzde trendleri belirleyen oluşumların nasıl çalıştığına dair geniş bilgiler veriyor. Gladwell aynı zamanda kendi metodolojisini de oluşturuyor ve kıvılcım anını yakalamak için üç temel prensip ortaya atıyor: Azlık Yasası, Yapışkanlık Faktörü ve Bağlamın Gücü. Kıvılcım Anı, dünyadan gerçek trendler ve verilerle Gladwell’in kendi gözlemlerine dayandırdığı prensiplerini başarıyla harmanlıyor. Bu kitabı okuyarak dünyanın en büyük pazarlamacılarının nasıl yöntemler uyguladığını dünyanın en iyi iş dünyası yazarlarından birinin kaleminden öğrenebilir ve bunları daha sonra kendi iş girişimlerinizde uygulayabilirsiniz.
26) Kancaya Takılınca
Kancaya Takılınca, çıkardığı her ürünle başarıyı yakalayan dünyanın en inovatif ve trend belirleyici firmalarını ele alıyor. Kitabın yazarı Nir Eyal diğer firmalar piyasada tutunabilen bir ürün bulmak için yıllarca başarısız denemeler yaparken bazı şirketlerin nasıl her seferinde başarılı olduklarını araştırıyor. Kanca Modeli adını verdiği modele göre bu başarılı firmalar tüketiciyi kendi ürünlerini tüketmeye teşvik etmek için dört adımdan oluşan bir strateji izliyorlar. Tüketicinin belli bir ürünü tükettiği için ödüllendiriliyormuş hissine kapılmasını ve firmanın gelecekteki ürünlerine de sadakat göstermesi amaçlanıyor. Eyal’ın kitabı Facebook, Twittter gibi platformların bu modeli kullanarak nasıl pazarlama ihtiyacı olmaksızın yeni hizmetleri popülerleştirebildiklerini gösteriyor.
27) Kendi Kendine MBA
Uluslararası alanda çok satanlar listelerine girmiş birden fazla kitap yazmış olan Josh Kaufman’ın kitabı Kendi Kendine MBA, üniversitelerin sunduğu MBA (işletme mastırı) programlarının göründükleri kadar işe yarar olmadıklarını öne süren iddialı bir kitap.
ABD’de bir MBA programının 140.000 dolardan fazlaya mal olabileceğinin altını çizen Kaufman bu programlarda öğretilen bilgileri de gereğinden teorik ve pratikte işe yaramaz buluyor. Kitabındaysa bir MBA programına kaydolmak yerine iş dünyası ve işletmecilik hakkında kişinin kendi kendisini geliştirmesinin daha faydalı olacağını söylüyor. Kendi Kendine MBA de bu görevi üstlenmek için yazılmış girişimcilik kitaplarından biri. Bir üniversitede yapacağınız MBA’in çok daha ucuzuna daha pratik bilgiler öğrettiğini iddia ediyor.
28) Kendini Seç
Girişimci ve yazar James Altucher hayat tavsiyeleriyle dolup taşarken mizahı da eksik etmeyen bu kitabında,içinde yaşadığımız zorlu dünyaya dürüst bir pencereden bakmaya çalışıyor. Hayatta hiçbir şeyin garantisinin olmadığı varsayımından yola çıkan kitabın karamsar bir yönü yok değil. Ancak yazarınbu varsayımdan yaptığı çıkarım kişinin yalnızca kendine güvenebilecek olması bu nedenle de kendini değiştirerek hayatına yön verebileceği gerçeği.
Hayata böyle bakmanın en büyük faydasının kişinin kendi güçlü yanlarını keşfetmesini kolaylaştırması olduğunu söyleyen yazar kendi işini kurmayı hayal edenler için kendini tanımanın bir olmazsa olmaz olduğunun da altını çiziyor. Kendini Seç, iş hayatında girişim fırsatları ararken bir yandan da kendinizi duygusal fiziksel ve ruhsal olarak hazırlamanıza yardımcı oluyor. “Kendin varken neden başkalarına güvenesin” mottosunu kaleminden hiç düşürmeyen Altucher kişinin kendine güvenini sağlamlaştırmak için araçlar ve yöntemler sağlamaktan geri durmuyor.
29) Mor İnek
Ünlü pazarlama uzmanı ve yazar Seth Godin’in kitabı Mor İnek, piyasaya ilk çıktığında sektörü sallamış eserlerden. Pazarlamanın üç temel direği olarak kabul edilen fiyatlama, ürün ve tanınırlığa kendi tabiriyle “mor inek” isimli yeni bir konsept ekleyen Godin kitabında bu kavramı derinlemesine işliyor. Mor inek aslında sıradana karşı, inanılması güç ve fenomen olabilecek her şey için bir metafor.
Godin’in izahına göre kahverengi bir inek her zaman gördüğümüz, rastladığımızda başımızı çevirip bakmaya tenezzül etmeyeceğimiz bir “sıradanlıkken mor bir inekse hayatta bir daha karşılaşmamızın güç olduğu, görünce dönüp bir daha bir daha bakacağımız heyecan verici bir varlık. Kitap da bir iş yaparken ortaya bir mor inek çıkarabilmenin önemine eğiliyor. Godin’in tavsiyesi her zaman ilk olarak en absürt, en akıl dışı görünen yola yönelmek. Böylece her denediğiniz işte olmasa bile bir gün herkesin dönüp bakmaktan geri duramayacağı mor ineği yaratabilirsiniz.
30) Para Kazanmak Senin Elinde
Kitap, parasal zenginliğe giden yolun kişinin kafasında başladığına işaret ediyor. Yazar JenSincero’nun benzer konulardaki diğer eserleri gibi bu kitabı da akıllı bir üslupla kaleme alınmış ve mizahi yönü eksik olmayan hikayelerle dolu. Sincero’nun asıl amacıysa okuyucunun para konusundaki önyargılarını parçalayarak okuru kendi para kazanma potansiyelinin farkına vardırmak.
31) Zengin Baba Yoksul Baba
Kişisel gelişim ile finansal danışma temaları arasında gidip gelen Zengin Baba Yoksul Baba, yazarı Robert Kiyosaki’nin iddialı görüşüne göre tarihin en iyi “kişisel finans kitabı”. Okurların görüşleriyse daha çeşitli. Kimileri hayatlarına yepyeni bir vizyon katan bilgelikle dolu bir kitap olduğunu söylerken kimileriyse 20 sayfada anlatılabilecek bir görüşü 200 sayfada anlatan şişirilmiş bir eser olduğunu savunuyor.
Aslında Kiyosaki’nin başlangıç seviyesi için bir finans kitabı olarak yazdığı Zengin Baba Yoksul Baba, finans hakkında çok şey bilmeyenler için oldukça faydalı olabilecek bir kitap. Kitabında para için çalışmak yerine parayı kendiniz için çalıştırmayı öğrettiğini söyleyen Kiyosaki paranın materyal objelere yatırılması karşı. Yazara göre ne kadar şık veya kullanışlı olursa olsun lükse yatırım yapmak yanlış. Paranızı her zaman en değerli olduğu yere yani gelecekte en çok para kazandıracak yere yatırmalısınız.
Mutlaka okuyun: Sıfırdan Başlayıp Nasıl Zengin Olunur?
32) Paranın Yükselişi – Dünyanın Finansal Tarihi
İskoç tarihçi Niall Ferguson global finans sisteminin oluşumunu, antik dönem Mezopotamya uygarlıklarından başlayarak paranın ve ticaretin yüzyıllar boyu geçirdiği gelişim çerçevesinde inceliyor. Madeni paranın bulunuşundan yüzyıllar öncesinin takas ekonomisini inceleyerek yola çıkan kitabın öyküsü, Ferguson’un “Finans Gezegeni” olarak tabir ettiği günümüz dünyasına dek uzanıyor.
Finans tarihindeki gelişmelerin insanlık tarihinde en az savaşlar ve teknolojik buluşlar kadar önemli bir yeri olduğunu kanıtlayan kitap, yalnızca yakın dönem finansal yönelimleri anlatmakla kalmıyor; aynı zamanda kredi, borç, banka gibi finansal kavramların ne gibi koşullarda ortaya çıktığını kavramamıza da olanak sağlıyor.
33) Steve Jobs
Steve Jobs tartışmasız olarak dünyada izini bırakmayı başarmış insanlardan biri. Özellikle iş dünyasında bir ikon ve rol model olan Jobs’ın hayatı ölümünden sonra da hayatta olduğu zamanlardaki kadar merak ediliyor. Bu merakı gidermek için Steve Jobs’ı yazan Walter Isaacson aynı zamanda günümüzün en bilindik biyografi yazarı.
Daha önce Albert Einstein, Benjamin Franklin gibi tarihi kişiliklerin hayatlarını yazan Isaacson, Steve Jobs üzerine yaptığı çalışmasında da kaliteli biyografi yazarlığından ödünç vermiyor. Yazarın Jobs’ın kendisiyle ve yakınlarıyla yaptığı röportajlardan yola çıkarak kaleme aldığı kitap Apple patronunun hayatını her yönüyle anlatıyor. Isaacson’un Steve Jobs’ı, dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı girişimcilerinden birinin hayatını objektif bir gözden okumak isteyenler için b ulunabilecek en iyi kaynak.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler
34) Kalıcı Olmak
İsminin hakkını veren bu kitabın ilk baskısı 2004 yılında yapıldı. Kendi alanında oldukça başarılı 18 firmanın hikayesi ve bu firmaların en büyük rakipleriyle birebir karşılaştırmasını konu edinen bu kitap, yazarın Stanford Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimi tamamlarken yaptığı 6 yıllık araştırmanın bir ürünü. Her ne kadar firmalar bu araştırmayı desteklemese de araştırmacılar bu başarılı firmaları rakiplerinden ayıran faktörleri belirlemeye çalıştırlar.
Kitap, ileriyi gören, vizyoner şirketlerin neleri doğru yaptığına odaklanıyor. İnsan sirkülasyonun bir hayli yüksek olduğu bu tarz şirketlerde, belirlenen amacın ve şirketin vizyonunun tepede yer alan birkaç iş bitirici adamın tekelinde olmadığını ve şirketlerin kendi doğruları olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra araştırma sonucu elde edilen verileri yorumlayarak iş dünyası hakkında doğru bilinen yanlışları gün yüzüne çıkartıyor.
35) Yaratma Savaşı
Sun Tzu’nun askeri strateji ve taktikler üzerine milattan önce 5. Yüzyılda yazdığı Savaşma Sanatı adlı klasik hepinizin malumudur. Bu kitabın askeri okullarda ve akademilerde hala okutulması, onun geçen zaman içinde önemini kaybetmediğinin ve öğretilerinin geçerli olduğunun en büyük kanıtı. Steven Pressfield’in Yaratma Savaşı’nı yazmasının temel motivasyonu da Sun Tzu’nun askeri alan için tembihlediği öğretilerin iş dünyasındaki karşılığını yaratmaktı.
Yaratıcılığınıza ihtiyaç duyduğunuzda sizi zihinsel olarak hazırlamada, tıkandığınız zaman ilham periniz çağırmada, yaratım sürecini ucu açık bırakmadan verimli bir şekilde sonuçlandırmada, işinizi büyütecek fikirleri beyin fırtınasıyla elde etmede ve bu fikirleri hayata geçirmede her zaman kullanacağınız önemli bir rehber ve başucu kitabı.
Steven Pressfield’e göre yaratma savaşında en büyük düşmanımız hepimizin doğasında olan “direnç”. Bu direnci bilinçsizce iş yapmama güdüsü ve kolayca odak kaybetme huyu olarak tanımlayan Pressfield, sadece tanım yapmakla kalmayıp çözüm odaklı ve günlük hayatta kolaylıkla uygulanabilecek stratejileri okurlarıyla paylaşıyor. Bu da Yaratma Savaşı’nı benzerlerinden bir adım öne çıkarıyor.
36) Sabah Mucizesi
Girişimci ve yazar Hal Elrod tarafından yazılan Sabah Mucizesi, alışkanlıklarınızda ve rutininizde yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde güne daha enerjik, daha azimli ve daha dinç başlamayı vaat ediyor. İsminden de anladığınız üzere sabaha gününüzün geri kalanını güzelleştirecek mucizeyle başlamanız hiç de zor değil.
Hal Elrod’un önerilerine göre normalde uyandığınız saatten bir saat önce uyanmalı ve meditasyon, egzersiz, onaylama cümleleri kullanma, canlandırma, okuma ve yazma gibi sizi gün içinde daha olumlu ve sonuç odaklı olmanızı sağlayacak aktivitelere onar dakika ayırmalısınız. Bu kitabı öne çıkaran özelliğiyse yazarın aşırı istekli tutumunun okuyucuyu etkisi altına alması ve kitabında önerdiği değişikliklerin etkisini kısa sürede başarıyla göstermesi.
37) Başarı İlkeleri
İş dünyası klasikleri arasında sayılan bu kitap, üzerinden yıllar geçse de geçerliliğini hiç yitirmeyecek ve her biri başarıya giden yolda mihenk taşı olan 64 ilkeyi okurlarıyla paylaşıyor. Yazar Jack Canfield’in CEO’lardan tutun da rekortmen atletlere kadar, birçok alanda öncü isimlerle yaptığı röportajlardan oluşan bu kitap, başarılı insanların tepeye çıkış hikayesini, yaşadığı zorlukları anlatıyor.
Ayrıca bu insanların süreç boyunca bağlı kaldığı ilkeleri, okurun da takip edebilmesi için, maddeler halinde aktarmayı ihmal etmiyor. Kitapta yer alan bazı ilkeleri daha önceden duymuş olsanız bile onları Canfield’in kaleminden okumak kalıcılığını arttırıyor ve bu ilkelere sadık kalmanız hususunda sizi motive ediyor.
38) Keskin Kenar
Hayatınızı değiştirmek ve hayallerinizi gerçekleştirmek için önce düşünce stilinizi ve bilgiyi işleme sürecinizi değiştirmeniz gerektiğini anlatan nadide bir eser Keskin Kenar.
Kitabın temel savına göre kafa yapınızı değiştirirseniz ve uygulamanız gereken günlük programa sıkı sıkıya bağlı kalırsanız, uzun zamandır düşlediğiniz köklü değişikleri hayata geçirebilirsiniz. Bu kitabın hedefini anlamak için, temel öğretilerinden birinin “zoru başarırız, imkânsız vakit alır” olduğunu bilmekte fayda var.
39) İnsanlarla Birlikte Kazanmanın 25 Yolu
John Maxwell iş dünyası hakkında verdiği eserlerle kendi okuyucu kitlesini oluşturmuş bir isim. Maxwell, İnsanlarla Birlikte Kazanmanın 25 Yolu adlı eserinde bireysel tavsiyelerden ziyade insan ilişkilerine yoğunlaşıyor. Ticaretle ucundan ilgilenen herhangi bir kimsenin muhakkak bir yerde ikili bir ilişki kurması ve iletişim yeteneklerini kullanması gerekecek.
Bu eser de Lens Prensibi, Bedrock Prensibi gibi ikili ilişkiler konusundaki önemli ilkeleri özümsenmeye açık bir biçimde okuyucuya sunarak hem olaya bilimsel açıdan yaklaşmanızı sağlıyor hem de ikili ilişkilerinizi güçlendirmede önemli rol oynuyor.
40) 360 Derece Lider
“Eğer üst düzey yönetici değilsem öğretilerinizi kendi pozisyonuma nasıl uyarlayabilirim?”, verdiği konferanslarla da tanınan John Maxwell, konuşmalarının sonunda sıklıkla karşılaştığı bu soruya cevap olarak 360 Derece Lider adlı eserini kaleme aldı. Aslına bakarsanız yöneticiler sayıca bir hayli azınlıkta ve birçok insan hesap vermekle yükümlü olduğu bir müdürün altında çalışıyor.
Bu durumda çoğu çalışan kazandığı idari becerileri kullanmakta zorluk çekiyor. 360 Derece Lider, ara pozisyonda çalışanlar için edindikleri liderlik meziyetlerini her yönde, yani yukarıya (patronlarına),aşağıya (yönettiklerine) veya etrafına (mevkidaşlarına) doğru, nasıl kullanabileceklerini anlatan önemli bir eser.
41) Kilit Adam
Kilit Adam, listede kendine yer bulan ikinci Seth Godin kitabı. Kitabın asıl odak noktası sizsiniz; seçimleriniz, geleceğiniz ve potansiyeliniz. Godin’e göre bir işyerinin sorunsuz işlemesinde iş gücü ve yönetim kadar önemli bir diğer faktör de kilit adamlar.
Kilit Adamlar, kriz durumlarında bir çıkış planı olmadığında bulduğu çözümlerle ışıldayarak kendini belli eden çalışanlardır. Büyük firmaların yapı taşıdırlar ve herhangi bir durumda insanların danışmak istediği lider karakterli çalışanlardır. Godin eserinde, firma içinde kilit adam yetiştirmenin yöneticilerin önemli bir sorumluluğu olduğuna dikkat çekiyor. Fakat daha da önemlisi çalışanların kendilerini birer kilit adam olma yolunda geliştirebileceğini vurguluyor ve bu konuda okura yol gösteriyor. İş yerinde kilit adam özellikleri gösteren herhangi bir çalışanın mevkidaşlarının bir adım önünde ve atılmaktan bir hayli uzak olduğunu hatırlamakta fayda var.
42) Düşün ve Zengin Ol
Napoleon Hill’in insanların hayatına dokunan kitabı 1937’den beri raflarda kendine yer buluyor. Bugüne kadar 100 milyon kopya satan Düşün ve Zengin Ol, en çok satan on kişisel gelişim kitabından biri. Bu da Hill’i bugüne kadar yaşamış en etkili kişisel gelişim gurularından biri yapıyor.
Bu eserinde birçok başarılı insanın hayat hikayesine odaklanan Hill, incelediği öykülerinden okurlar için çok önemli 13 ana prensip çıkartıyor. Daha geniş bir ölçekte bakarsak, kitap sizi zengin olmaya ikna etmeye çalışıyor. Kitaptaki ilginç bir istatistiğe göre insanların %99’unun hayatta hiçbir amacı yok ve sevmediği işlerde tıkılıp kalmışlar ve kitap bu insanlara bir amaç vermeye uğraşıyor. Tabii kitabın Büyük Buhran zamanında yazılması istatistiklerin hala geçerli olup olmadığı konusunda şüphe uyandırıyor.
43) İçindeki Devi Uyandır
İçindeki Devi Uyandır, dünyaca ünlü motivasyon konuşmacısı Tony Robbins’in duygularınızı, vücudunuzu, ekonomik durumunuzu, ikili ilişkilerinizi kısacası tüm hayatınızı en iyi şekilde yönlendirmek ve hedeflerinize ulaşmak için verdiği stratejilerden ve taktiklerden oluşuyor ve kendini gerçekleştirme yolunda okuyucusunu adım adım hedefe taşıyor.
Robbins’in dikkat çektiği noktalardan biri şu: biz zihnimizin birer ürünüyüz ve zihnimiz tahmin ettiğimiz çok ama çok daha güçlü. Bu sebeple kitap, zihnimizi kullanarak nasıl daha mutlu ve başarılı olacağımız konusunda yol gösteriyor ve hayatı dolu dolu yaşamak için düşüncelerin gücünü kullanmamızı öğütlüyor.
44) 4 Saatte Süper İnsan
Tim Ferris, yalnız girişimcilerin kendisinden çok şey öğrenebileceği bir yazar. İş hayatına yönelik tavsiyelerin yanı sıra gündelik hayata de bol miktarda değinen kitap, 9-5 çalışarak yıllarca emekliliği beklemeyi öngören klasik çalışma hayatına karşı çıkıyor.
Kısa süreli yoğun çalışma tempoları ve sık tatillerle düzenlenen bir iş yaşamının daha tatmin edici ve zenginleştirici olduğunu savunan Ferris’in kitabı özgürleşmek isteyen çalışanlar ve özellikle kendi işini kurmanın peşindeki taze girişimciler için umut dolu bir rehber niteliği taşıyor.
45) Ayakkabı Gurusu
Nike’nin logosu dediğimde hemen hemen hepinizin aklında aynı şekil canlanmıştır. Bu logonun aslında ne kadar başarılı olduğunun göstergesi. Bir de bu logonun amatör bir grafik tasarımcısı tarafından sadece 35 dolara tasarlandığını göz önüne alırsanız, başarısı katlanıyor değil mi?
Paul Knight, yazar ve Nike’nin kurucusu, bundan yıllar önce babasından borç aldığı 50 dolarla ve tek bir hedefle kendi şirketini yarattı. Hedefi, Japonya’dan ucuz ve kaliteli koşu ayakkabıları ithal edip satmaktı. Bu basit hedef dünyanın en büyük şirketlerinden birinin yaratılış hikayesinin ilk bölümü oldu. Knight, bu hikâyenin tamamını ve fazlasını kitabında anlatıyor. Eğer kafanızda istifa edip kendi işinizi kurmak hakkında soru işaretleri varsa bu girişimcilik kitabı sizin için ilham verici olacaktır.
Mutlaka okuyun: Nike’ın Kurucusu Phil Knight’ın Hayatı
46) Bir Tek Şey
Eğer bu kitabın saygınlığını daha da arttıracak bir tek şey varsa o da on yıllardır en çok satan iş dünyası ve girişimcilik kitapları arasında kendine yer bulmasıdır. Bu kitabın temel öğretisi, önce büyük resme odaklanıp ardından küçük bölümlere yoğunlaşmayı öğütlüyor. Böylece okurlarına belli bir hedef doğrultusunda küçük küçük değişikler yaparak sonuca ulaşmayı öğretiyor.
Bir Tek Şey, okurlarına daha üretken olmanın yollarını ve etraftaki dikkat dağıtıcılardan nasıl kaçılacağını anlatıyor. Bunu yaparken sadece öğütleri sıralamak yerine okuyucunun kendi planını yaratabileceği bir şema veriyor.
47) The Culture Map Küresel Ticaretin Görünmez Sınırlarını Aşmak
İş dünyası her geçen büyüyen ortak paydada buluşmaya devam etse de kültürler birbirinden hala çok uzak. Birçok farklı pazara açılma girişimi, şirketlerin yerel kültürü anlamaya gereken özeni göstermemesi sebebiyle fiyaskoyla sonuçlanıyor.
Yerel kültüre özen göstermek sadece büyük çapta çalışan firmaların değil, kendi evinden serbest saatlerde çalışan girişimcilerin bile dikkat etmesi gereken bir husus. Eğer bu çalışma göz ardı edilirse istenmeyen sonuçlar ve yanlış anlaşılmalar ortaya çıkabiliyor. Erin Meyer kaleme aldığı kitabıyla tam da bu soruna dikkat çekiyor. Uluslararası ticaret anlaşmaları yapmak için kendi topraklarınızın dışına çıktığınızda kültürler arasındaki farklılıkların yaratabileceği bazı problemler hakkında farkındalık yaratıyor. Hiçbir yönetici, yeni girdiği pazardan basit bir pürüz yüzünden çekilmek istemez değil mi? Öyleyse bu kitaba göz atmakta fayda var.
48) Yalancının pokeri
London School of Economics’ten mezun olur olmaz Salomon Brothers’ta işe giren Micheal Lewis, hızla yükseldiği bu firmada geçen iş hayatının ilk yıllarını anlatıyor. Amerikan tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birinde krizi fırsata çevirmeyi başaranlardan olan Lewis, Yalancının Pokeri’nde, yeni işe girmiş bir yeniyetmeyken nasıl 3 yılda şirkete milyonlar kazandıran bir tahvil bankacısı olduğunu anlatıyor. Kitap aynı zamanda açgözlülüğün ve riyakarlığın kol gezdiği görece karanlık bir finansal döneme de ışık tutuyor.
49) Uygulamanın 4 Disiplini
Uygulamanın 4 Disiplini, zaman yönetimi konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Franklin Covey adlı organizasyon şirketinin üyeleri olan Sean Covey (Franklin Covey’in kurucusu Stephen Covey’in oğlu), Chris McChesney ve Jim Huling tarafından kaleme alınan değerli bir kitap. Bu eser, önemli yazarların iş hayatında stratejileri yürürlüğe alırken dikkat edilmesi gereken kurallar olarak altını çizdikleri “uygulamanın 4 disiplinini” ele alıyor.
1. Disiplin: önemli hedefler üzerine kesin odaklanma.
2. Disiplin: Hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanması.
3. Disiplin: performans için ölçümlemeler yapılması.
4. Disiplin: hedef takip toplantılarının planlanması. Disiplinlerin yanı sıra kitapta bu disiplinlerin gereklerini yerine getirmenin yolları da aktarılıyor.
50) Yatağını Topla
ABD donanmasında görevli Amiral William H. McRaven’ın Texas Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde yaptığı bir konuşmadan yola çıkılarak derlenen Yatağını Topla, uzun bir askeri kariyer boyunca öğrenilmiş 10 değerli hayat dersinden oluşuyor. İnternette milyonlarca kez izlenmeye ulaşan konuşmasının temel noktalarından yola çıkarak bir kitap hazırlayan McRaven, verdiği dersleri sık sık ordudaki hayatından kararlılık ve cesaret öyküleriyle güçlendiriyor.
51) Sen Başla Gerisi Gelir- Reid Hoffman
LinkedIn şirketi kurucu ortağı ve başkanı Reid Hoffman’ın zihninin derinliklerine dalıp kariyerinizi bir girişimci edasıyla yönetmenin anahtar noktalarına ilişkin daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?
Diyelim ki iyi bir iş fikriniz var, bu fikri geliştirmek de istiyorsunuz ancak hali hazırdaki işinizi sürdürmeniz şart. Üstlerinize her daim hesap vermek zorunda olduğunuz bir işte çalışırken aynı anda girişim hayatınıza odaklanmanız zor olabilir. Endişelenmeyin, Reid Hoffman sizlere yardımcı olmak için burada.
Hoffman bu kitapta başkalarının emri altında çalışmak zorunda olduğunuz durumlarda dahi girişimci zihniyetinizden ödün vermemenizi sağlayacak bir dizi öğreti sunuyor. Bu kitapta okuyacağınız her bilgi her koşulda bir girişimci gibi düşünmenize yardımcı olacaktır, bu da sizleri ne olursa olsun girişiminize sımsıkı sarılmanız konusunda motive edecektir.
Üstelik süreç içerisinde, işinizi insanları istihdam edecek kadar büyütmeyi başardığınızda nasıl çalışanlara ihtiyaç duyacağınızı da anlayabileceksiniz. Bir taşla iki kuş!
Bu kitap, hem maaşlı işte çalışıp hem de kendi işini kurmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken girişimcilik kitaplarından biri.
52) Dört Saatlik Hafta – Az Çalış, Çok Kazan ve İyi Yaşa!-Timothy Ferriss
Günümüzde hemen herkes kolay yoldan zengin olmanın peşinde. Girişimci olmak kimilerince bu işin en kolay yolu gibi algılanır ve haftada 40 saat çalışmak zorunda kalmadan hayatın mucizelerinin tadını çıkarmayı ifade eder. Yazar Ferriss de girişimciliğe ilişkin bu yaygın kanının farkındadır, bundan olacak ki kitabında haftada 20 değil, 10 değil, yalnızca 4 saat çalışarak sağlam bir servet yaratmanıza izin verecek yeni bir iş kurmaya başlamanız adına doğru zihniyeti edinmenizi sağlamayı hedefler.
53) 100 Dolarlık Başlangıç-Chris Gillebeau
Bu kitap yeterli fona sahip olmadığından girişimcilik hayallerini rafa kaldırmak zorunda kalıp motivasyonunu tümden yitirenlere hitap ediyor. Chris kitabında bu işe el atıyor ve kontrolü ele geçirmenize yardımcı oluyor.
Kitapta bugün hatırı sayılır bir servetin sahibi olmayı başarmış, ancak girişimcilik hayatlarına ceplerindeki birkaç dolar ile başlamak zorunda kalan girişimcilerin başarı hikayelerine yer veriliyor.
Bu girişimcilik kitabı sayesinde kendinizi girişim hayallerinizi gerçeğe dönüştürme konusunda motive edebilirsiniz, üstelik gereken parayı ya da işin olurunu düşünmeksizin! Siz bu kitabı okuyun, fikri kapın, tutkulu olun yeter. Gerisi kendiliğinden gelecektir.
54) Girişimcilik Tutkusu -Michael E. Gerber
Yeni bir işe atılacaksanız, ancak nereden başlayacağınıza ilişkin en ufak bir fikriniz yok mu? Girişimciliğe dair yanlış anlaşılmaya müsait ve çelişkili onca bilginin varlığı düşünüldüğünde kafanızın karışması son derece doğaldır.
Bu girişimcilik kitabı, girişimciliğe ilişkin dillere pelesenk olmuş her türden miti yıkarak günümüz çağında bir iş sahibi olmanın ve bir girişimci olarak başarılı olmanın gerekliliklerini gerçek hayattan kopmadan okuyucularına aktarmayı başarıyor. Bunu yaparken de bir iş üzerine çalışmak ile işte çalışmak arasındaki farkı öğrenmenizi sağlıyor.
55) Uyumsuzluk Sanatı-Chris Gillebeau
Günümüzde çoğu insan uyum sorunları nedeniyle başarısız olma eğilimindedir, çünkü reddedilmemek veya toplum tarafından tümden soyutlanmamak adına herkes ne yapıyorsa onu yapmak için debelenip dururlar.
Bu kitap, kalabalıklar arasından sıyrılmak ve girişimci ruhları ile yüzleşmek isteyen taze girişimciler için bire birdir. Hayata ilişkin varsayımları bir kenara atıp hayatınızı değiştirmenin vakti olduğuna inananlardansanız geç kalmadan bu kitabı edinin.
Chris Gillebeau kitabında arzuladığınız hayata nasıl kavuşacağınıza ve hayatınızı kendi kurallarınıza ya da bizzat belirlediğiniz kişisel hedeflere göre yönlendirmenin nasıl mümkün olacağına değiniyor. Bu kitap, etrafı kendisine hayatı zehir edecek zihniyette kimselerle kuşatılmış olup bunlardan kökten kurtulmaya uğraşan ve hayatta en çok istedikleri şeye yani girişimciliğe doğru koşar adım ilerleyenler kişilerce mutlak surette okunması gereken mükemmel ve ilham verici bir kitaptır.
56) İş Modeli Üretimi -Alexander Osterwalder
Görsel zekaları keskin girişimcilerimiz ya da girişimci adaylarımız için harika bir kitap önerisi geliyor. Hepimizin çocukluğunda kitap okumaktan çok resimlere bakmakla yetindiği bir dönem olmuştur, bu yüzden Alexander Osterwalder bir iş planı oluşturma ve bu plana bağlı kalma becerisinin en net görsellikle anlatılabileceğine inanıyor. Resimler, grafikler ve zaman çizelgeleriyle dolu olan bu kitap, görsel zekaları gelişmiş her girişimcinin kitaplığında mutlak surette yer almalıdır.
İşlerinizi halletmek için takvimlere, notlara veya resimli hatırlatıcılara mı ihtiyacınız var? O halde bu kitap tam olarak sizin için.
Unutmayın, başarılı bir plan, başarılı bir iş demektir.
57) Zor Şeyler Hakkında Her Şey- Ben Horowitz
Girişime dair okul sıralarında asla ama asla öğrenemeyeceğimiz pek çok şey vardır ve yazar Ben Horowitz kitabı ile bu gerçekleri girişimcilerin önüne apaçık sermeyi amaçlıyor. Bu nedenle kitabında gerçek dünyada bir girişimin nasıl kurulacağı ve işletileceği hakkında tavsiyelere yer veriyor.
Problem analizi nasıl olmalıdır? Problemleri çözme yolları nelerdir? Bir işletmeyi yürütmek gerçekten bu denli zor mudur? Girişimciliğe dair tüm sorularınızın cevabını bu kitapta bulabileceksiniz.
Yazarımız sizler ile rekabet ortamından alnının akıyla sıyrılmayı başardığı ve başarısını her geçen gün daha da artırdığı girişimcilik deneyimini paylaşıyor, bunu yaparken de bir CEO’nun zihniyetini gözler önüne seriyor. (Ben Horowitz, kendi teknoloji şirketi Opsware’i 1,65 milyar dolar gibi fahiş bir fiyatla, 2007’de Hewlett-Packard’a satmıştır. Bu başarı hikayesi uğruna pek çok engele göğüs germiş, start-up kurmanın hiç kimsenin dillendirmek istemeyeceği zorluklarını bizzat yaşayarak öğrenmiştir).
Girişim yolculuklarında kendilerine rehberlik edecek bir mentor arayışında olan girişimciler için harika bir kitap olan “Zor Şeyler Hakkında Her Şey” hali hazırda sansürlenmemiş olup girişimciliğin perde arkasını tüm çıplaklığı ile gözler önüne seren bir kitap olarak sizin de kitaplığınızda yer almalı.
58) Blink: Düşünmeden Düşünebilmenin Gücü- Malcolm Gladwell
En başarılı girişimciler, işletmenin geleceği buna bağlı olduğunda kimsenin üstlenmek istemeyeceği zorlu kararları dahi alabilme cesaretini gösterenler arasından çıkar.
Peki, doğru kararı verdiğinizi nasıl anlayacaksınız? Ya da bir girişimciyi iyi bir karar verici haline getiren şey nedir? Bu kitap bu tarz soruların cevabını arıyor ve işletme sahiplerinin ve girişimcilerin karar alma sürecine yönelik yaklaşımlarını irdeliyor.
Bu kitap, girişimciliğe henüz atılmış veya girişimlerinin başarısını belirleyen o ilk bir o kadar da önemli kararı nasıl alacaklarını öğrenmek isteyen girişimcilere yönelik en iyi kitaplardan biri olma özelliği taşıyor.
59) Engel Yolun Kendisidir- Ryan Holiday
Engel Yolun Kendisidir kitabı hem işletmelerin yürütülmesi hem de bu süreçte karşılaşacağınız zorluklar ile nasıl başa çıkabileceğinizi ve yola nasıl devam edeceğinizi öğretir. Sizi bir filozof zihniyetinde düşünmeye yönlendiren bu kitap, büyük bir işletme sahibi olmanın temel ilkeleri hakkında da derin bir anlayış sunar.
Kitap aynı zamanda antik Yunan Stoacılık ilkelerinin etkili bir lider olmanıza nasıl yardımcı olabileceğini de gösterir. Kontrol edebileceğiniz şeyleri belirlemek, yapamayacağınız işlerden vazgeçebilmek ve iş hayatına ilişkin her türden sorunu yeni başarılara ulaşmada kullanacağınız birer fırsata dönüştürmek için bu kitabı mutlaka okumalısınız.
60) Yaratıcılık A.Ş.-Ed Catmull
Başarılı girişimciler her durumda işlerini bir sonraki seviyeye getirmenin yollarını arar ve yaratıcılıklarını zinde tutarlar. Çünkü bazen ihtiyacınız olan tek şey işinizi tekdüzelikten kurtaracak o yaratıcılık anından ibarettir.
İşletmenizin her daim oyunu önde götürmesi için yaratıcı bir iş ortamını nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek mi istiyorsunuz? O halde bu kitabı mutlaka okumalısınız. Bu kitap girişimcilere yönelik en başarılı kitaplardan biri olup sizi son dönemin en gözde yaratıcılık merkezlerinden biri olan Pixar Animation’ın büyülü dünyasına götürür.
Bu kitap sayesinde çalışanlarınızı zirveye taşımayı, sorunlara benzersiz bir yaklaşım getirmeyi ve özgünlük uğruna ne denli büyük bir çaba harcamanız gerektiğini öğreneceksiniz.
61) Ne Zaman: Mükemmel Zamanlamanın Bilimsel Sırları-Daniel H. Pink
Bir girişimin başarısında zamanlamanın rolü nedir?
Peki ya genel başarı söz konusu olduğunda?
Cevabımız sizi şaşırtabilir, ancak Pink’in zamanlamayı sanat veya şansın ötesinde bir bilime dönüştürebileceğinize ilişkin bu kitabını okuduktan sonra zamanlamanın neden bu denli önemli olduğunu sizler de anlayacaksınız.
Pink, araştırmaları, hikayeleri ve uygulanabilirliği yüksek tavsiyeleri ile zamanlama kavramına farklı bir bakış açısı getiriyor ve tüm bunları kolay okunabilir bu kitapta birleştiriyor. Anlayacağınız bu yalnızca girişiminizi değil, hayatınızı da yönlendirebilecek güçte bir kitap.
62) Bir Sanatçı Gibi Araklayın- Austin Kleon
Bu kitap yaratıcılığa ve herkesin içinde bir yerlerde gizli olan yaratıcılık kıvılcımına odaklanır. Bu nedenle, okuyucuların sanatsal yönleriyle bağlantı kurmasını sağlayacak grafikler, çizimler, örnekler ve alıştırmalar kullanır.
Yazar Austin Kleon, New York’ta üniversite öğrencileriyle yaptığı viral olan, ardından da bu kitaba dönüşen o ünlü konuşmasında yeni bir işe atılma sürecine ilişkin bilinmesi elzem 10 gerçeğe odaklanıyor.
Kitap hem ilham verici hem orijinal hem de pratik olma özelliği taşıyor. Eğlenceden de nasibini almış bu kitap aynı zamanda yaratıcılıkla ilgili daha önce dillendirilmemiş gerçeklerle dolu.
Yazar hiçbir şeyin orijinal olmadığını savunuyor, bu yüzden kendi yolunuzu keşfetmek için olası tüm etkilere kucak açmanız, fikir üretmeniz veya bir şeyleri yeniden hayal etmenizin en iyisi olacağını iddia ediyor. Kitapta girişimcilere çıkarlarını gözetmeleri, borçlanmaktan kaçınmaları ve yaratıcı benliğin hayal gücü ile buluşmasına fırsat vermeleri öğütleniyor. Konu tüm ayrıntıları ile açıklanıyor ve verilen somut örnekler sayesinde okuyucular metinle rahatlıkla bağlantı kurabiliyorlar. Bu küçük kitap başka yerde asla bulamayacağınız pek çok bilgi içeriyor.
63) Hayatını P*ç Etme
Adeta yaşam için bir el rehberi olan Hayatını P*ç Etme’nin oldukça doğrudan bir üslubu var. Yazar Gary John Bishop kişinin kendi üzerinde kurduğu baskıyı kaldırmanın ve olabileceğinin en iyisi olmaya çalışmanın önemine vurgu yapıyor. Bunları başarmak içinde başlangıç yolu olarak kendinle barışmayı görüyor. Okuyucusuna kendi kendini engellememeyi öğreten Bishop’un kitabı kısa sürede kendiniz hakkında daha iyi hissetmenizi ve buna bağlı olarak amaçlarınıza daha kolay ulaşmanızı sağlayacak.
64) Evet: Boyun Eğmeden Anlaşmaya Varmak- William Ury
Müzakere, ustalaşması zor becerilerden bir tanesidir, hele hele karşınızdaki kişi aynı zamanda inatçı olup teklif ettiğiniz her şeye “hayır” demekte direttiğinde işiniz iyice zorlaşır. Bu kitabın yazarı olan William Ury, Harvard Hukuk Okulu Müzakere Bölümünün kurucularındandır ve dünyanın önde gelen müzakere uzmanlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Ury bu kitapta açıkgözlü kimi tavırların kurbanı olmamak ve her iki tarafı da memnun edecek anlaşmalara imza atmak da dahil olmak üzere müzakerelerde kullanabileceğiniz sayısız teknikten bahsediyor. Bu, stratejik ortaklıklar kurma ve pazarlama sanatında ustalaşmak isteyen girişimciler için harika bir kitap.
65) Sen Bitti Dediğinde – Müzakere ve Arabuluculuk Sanatı
Kitabın yazarlarından biri olan Chris Voss FBI’da arabulucu olarak çalışmış bir müzakere uzmanı. Çok sayıda rehine vakasında çalışmış olan Voss iş dünyasında yapılan müzakereleri kendisinin zamanında bu rehine vakalarında yaptığı arabuluculuğa benzetiyor. Eğer işinizi doğru yaparsanız rehine kurtulur ve günün kahramanı siz olursunuz, ama yanlış yaparsanız rehinenin başına bir şeyler gelir ve birdenbire kötü adam siz oluverirsiniz. İş hayatında da sonuçların hemen hemen aynı biçimde geliştiğini söyleyen Voss, kendi kariyerinde ona yardımcı olmuş becerileri ve metotları okuyucusuyla paylaşıyor. Onun tecrübeleri daha ikna edici bir tartışmacı ve pazarlıkçı olmak konusunda fayda sağlıyor.
66) Ye O Kurbağayı!
Girişimcilerin en önemli yakıtı paradan ziyade zamandır. Brian Tracy’nin üretkenlik ve zaman yönetimi konusundaki bu kitabı uzun yıllardır girişimcilere zaman kazandırmaya devam ediyor ve en iyi girişimcilik kitapları arasında olmayı fazlasıyla hakediyor.
Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin “Ye O Kurbağayı!”
67) Benjamin Franklin – Walter Isaacson
Bu kitap Elon Musk’ın favori kitabı. Öyle düşünün. Musk bir röportajında şöyle diyor:
“Franklin tam bir girişimci. Her şeyi sıfırdan tırnaklarıyla kazanıyor.”
Mutlaka okuyun: Elon Musk’tan Kitap Tavsiyeleri
68) Kendime Düşünceler – Marcus Aurelius
Girişimcilik hayatta dengeyi sağlayabilme sanatıdır. İp üstünde yürümeye benzer bu yanıyla. “Kendime Düşünceler” de Roma İmparatoru ve filozof Aurelius’un irfanını yansıtan metinlerden oluşuyor.
“Zihninizi kontrol edebilirsiniz, dışarıdaki olayları değil. Eğer içinizdeki kuvveti keşfederseniz esas o zaman güçlenirseniz.”
69) Yaratıcı Özgüven – Tom & David Kelley
İçinizdeki yaratıcı ruhu alevlendirecek kadar etkili bir kitap. Her girişimcinin muhakkak en az bir kere okuması gereken klasikleşmiş bir eser.
“Her sabah kendinize şunu sorun: “En iyi olduğum şey ne?”, “İşimden en çok ne zaman keyif aldım?” Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar sizi işinizden daha çok keyif almak için yapmanız gereken görev ve etkinliklere yönlendirecektir.”
70) Etkin Yöneticinin Seyir Defteri – Peter Drucker
Amazon CEO’su Jeff Bezos ve şirketin yönetim kurulu bu eser üzerine kitap okuma seansları yapmış. Öyle etkili bir kitaptan bahsediyoruz. Drucker şimdilerde yönetim ve işletme ile ilgili yaygın olarak benimsenen fikirlerin babası diyebiliriz. Bu kitap da etkin bir yöneticinin sahip olması gereken özellikleri irdeliyor. Zaman yönetimi, karar alma mekanizması gibi bir yöneticinin uzmanlaşması gereken konular son derece akıcı bir şekilde inceleniyor kitapta.
Mutlaka okuyun: Jeff Bezos Kitap Tavsiyeleri
71) İşinizi Yeniden Keşfedin – Jason Fried
En iyi girişimcilik kitaplarından biri olarak görülen bu kitapta Jason Fried, iş kurmanın ve onu büyütmenin inceliklerini ele alıyor. Küçük ve büyük şirketlerin uygulayabileceği pratik tavsiyelerle bezeli kitapta ayrıca müşteri hizmetlerine de ayrı bir yer veriliyor.
Jason Fried; Basecamp, Writeboard, Backpack gibi önemli platformların sahibi.
Bu kitabı niçin okumalısınız?
Bu kitabı okuduğunuzda Fried’in kendi deneyimlerinden hareketle küçük bir iş fikrinin nasıl onlarca milyon dolar değerlik bir şirkete ulaştırıldığını göreceksiniz.
Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:
“Bu kitabı okurken büyük zevk aldım. Modern ve pratik anlamda iş hayatına dair farklı bakış açıları içeriyor.”
72) Yeni Dünyada Daha Akıllı, Daha Hızlı, Daha Başarılı Olmanın Sırları – Charles Duhigg
Kendi işinin sahibi olmak gün içinde onlarca zor karar vermek anlamına gelir. Bu kitabı okuduktan sonra nörobilim, psikoloji ve davranışsal ekonomi alanlarında yapılan araştırmalardan elde edilen verileri karar verme süreçlerinize nasıl dahil edebileceğinizi öğreneceksiniz.
Kitabın yazarı Charles Duhigg şöyle diyor:
“Küçük işletmeler için verimlilik, başarı veya iflas demektir ancak verimlilik yekpare bir kavram değildir.”
Bu kitabı verimlilik ve karar verme alanlarında ufkunuzu açabilmeniz için okumanızı tavsiye ederiz.
73) Rakibini Yere Ser – Gary Vaynerchuk
“Rakibini Yere Ser” tutkusunu tam zamanlı işe çevirmek isteyenler için rehber niteliği taşıyan, okuması çok keyifli bir kitap. Özellikle sosyal medya ve içerik üretimi konularında ilerlemek isteyenlerin mutlaka kitaplığında yer almalı.
Eğer tutkunuzu ve hobinizi para kazanabileceğiniz bir platforma dönüştürmek istiyorsanız kendinizi markalaştırmanız, hikaye anlatımında profesyonelleşmeniz ve içeriklerinizle öne çıkmanız gerek.
Gary Vaynerchuk da üslubu ve tutkusuyla bu konuları şahane bir biçimde ele alıyor.
74) Azim, Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü – Angela Duckworth
Bu kitapta iş hayatında tutkulu olmanın önemi ele alınıyor. Duckworth sürdürülebilirliğin ve azmin önemini vurguluyor. Yani azim kavramını girişimcilik perspektifinden ele alıyor.
Angela Duckworth, Pennsylvania Üniversitesi’nde çalışan ABD’li bir akademisyen ve psikolog.
Bu kitabı niçin okumalısınız?
Bu kitapta yetenek kavramına ek olarak azim kavramının da hayati olduğu vurgulanıyor. Yani bir girişimci şirketini büyütmek için hem azimli olmalı ve hem de işine tutkuyla bağlı olmalı. Bu kitabı okuduğunuzda yaptığınız işe aşık olmanın püf noktalarını da öğreneceksiniz.
Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:
“Eğer kendinizden şüphe duyuyor, kendinizi yeteneksiz olarak görüyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun çünkü yetenek kadar azim ve tutkunun da önemli olduğu son derece çarpıcı örneklerle gösteriliyor.”
75) Engel Yolun Kendisidir – Ryan Holiday
Wall Street Journal’in en çok satanlar listesinde uzun süre yerini koruyan bu kitapta kendine çıkış noktası arayan kişilere yönelik pratik tavsiyeler veriliyor.
Bir girişimcinin başarısı, onun zorluklar karşısında takındığı tutumla paralel olduğu için bu kitap size son derece kritik stratejiler gösteriyor.
Bu kitabı niçin okumalısınız?
Eğer başarılı insanların zorluklar karşısındaki nasıl motive olduklarını merak ediyorsanız bu kitap tam size göre.
Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:
“Ryan Holiday istisnasız herkesin yaşadığı bazı temel problemlere odaklanıyor bu kitapta. Bu problemleri nasıl kendi lehimize kullanabileceğinizi, nasıl problemler karşısında ezilmeyeceğimizi gösteriyor. Negatif duyguları itici güç olarak kullanabilmeyi öğrenmek için okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.”
76) Liderlik Etmeye Cesaret Etmek – Brene Brown
“Liderlik Etmeye Cesaret Etmek” her girişimcinin başarılı bir iş kurmak için uygulayabileceği liderlik konseptlerini irdeliyor.
Bu kitabı niçin okumalısınız?
İyi bir yönetici olmak için sahip olmanız gereken beceriler bu kitapta detaylı olarak anlatılıyor.
Brene Brown’a göre liderliğin temelinde duygu ve cesaret kavramları yer alıyor. Bu nedenle iş hayatında duygu yönetimi ve cesur hamleler yapmak büyük önem taşıyor.
Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:
“Bu kitabı çok güçlü buldum. Kitabın son bölümünde Brown’un da dediği gibi dünyanın daha korkak ve daha az özgün olmasından korkmuyorum. Çünkü iyi bir lider hikayesine sahip çıkar ve kaderini kendi yazar.”
Son Söz
Lütfen bu kitaplarla ilgili düşüncelerinizi bizlerle paylaşın ve listede olması gerektiğini düşündüğünüz girişimcilik kitaplarını da belirtmeyi ihmal etmeyin.
Bu sitede gördüğüm her yazı son derece yararlı ve kaliteli. Nedense sitede özellikle de bu gibi önerilerin yer aldığı güzel yazılara yorum yapılmamış. Buna rağmen elinize sağlık diyorum, faydasını gördüğümü belirtmek istedim. 😊😃
insan öğrenmek ister
nefes alırcasına
yorulmaksızın
ve bilmek ister ne öğrendiğini
öğrendiğini anlamak
anladığını anlatmak
kısaca güzel şeyler okumak ister
siteniz süper olmuş teşekkürler