Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimcilik Hayatınızdaki Sihirli Değnek: 80/20 Kuralı

Girişimcilik Hayatınızdaki Sihirli Değnek: 80/20 Kuralı

Küçük iş sahipleri bazen vakitlerini boşa harcarlar. Yani günde 1000 lira kazanmak varken onlar 150 liraya razı olurlar tabiri caizse. Ofisteki işlerle uğraşmaktan müşteri kazanmaya, çevre yapmaya vakit bulamazlar. 80/20 kuralını da çoğu girişimci bilmez.

80/20 kuralı, kazancınızın %80’ini müşterilerinizin %20’sinden temin etmek anlamına gelir.

Girişimciler bazen her şeyi tek başlarına halletmeye kalkarlar. Yani örneğin günün yarısını bilgisayara bulaşan bir virüsü temizlemeye harcayabilirler.

Elbette girişimci bilgisayarını virüslerden korumaz diye bir kaide yoktur ve girişimciler özellikle ilk yıllarda her şeyi tek başına yapmak zorunda kalabilirler. Bunda bir sorun yoktur, ancak herhangi girişimcinin bir numaralı görevi müşteri bulmak ve müşterilerle ilgilenmektir. Esas kazanç bu görev aracılığı ile elde edilir.

Birçok gelecek vadeden girişimci bu tür ufak tefek “angarya” sayılabilecek işler nedeniyle potansiyelini tam anlamıyla gerçekleştirememektedir. Biri “zaman yönetimi” dediğinde muhtemelen yapılacaklar listesi, zaman çizelgeleri falan aklınıza geliyordur, ancak size kazanç sağlayan şey sürekli bir şeylerle meşgul olmanız değildir.

Satış, insan kaynakları, halkla ilişkiler gibi konularda personel çalıştırmakta bir anormallik yoktur, zira bu işlerle bu konuda uzman kişiler ilgilenmelidir. Peki sizin birincil göreviniz olmayan şeyler için başkalarından yardım almaya ne dersiniz?

Aşağıda girişimci olarak sizi angarya işlerden kurtaracak ve esas işinize konsantre olmanızı sağlayacak beş taktik öneriyoruz. Artık gereksiz şeylerle zaman kaybetmeye bir son vermelisiniz.

 

Yardımcı işe alın.

Bu konuda ailenizdeki birinden ya da bir tanıdığınızdan yardım alabilirsiniz. Yemek pişirecek, temizlik yapacak birilerini bulmak kolaydır. Böylece bir girişimci olarak temizlik, yemek, çamaşır, ütü gibi şeyler için nereden baksanız haftada 15 saat kazanç sağlarsanız. Bu işleri başka birine havale ederek kendi işinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Bir girişimci olarak bunu yapmak zorundasınız. Bu hem sizin işinize gelir hem de başka biri bundan para kazanır. Bir taşla iki kuş vurur ve istihdam yaratmış olursunuz.

 

Az kazançlı işleri başkalarına havale edin.

Ev işlerini başka birine yaptırmaya başladıysanız iyi bir başlangıç yaptınız demektir, ancak 80/20 prensibi uyarınca size iyi kazanç sağlamayan işleri de başkalarına yönlendirmelisiniz. Size çok zaman kaybettiren işleri başka kişi ve şirketlere yaptırın.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

Kişisel bir asistanınız olsun.

Eğer iyi araştırma yaparsanız iyi bir asistan bulabilirsiniz. Bu konuda üniversiteden yeni mezun ve iş tecrübesi arayan gençler idealdir. Bu asistanın illa yanınızda ya da ofiste çalışması da gerekmez. Gerekirse sanal bir asistan da işe alabilirsiniz. Fatura ödeme, bilet alma, e-mail yönetimi gibi konularda size yardımcı olacak bu asistanların size ne kadar zaman kazandırdığını ancak tecrübe ederek görebilirsiniz.

 

Dinlenmek zaman kaybı değildir.

Sabahtan akşama kadar onlarca işin arasında koşuştururken yeterince üretken olamazsınız. 80/20 kuralına göre çalışan bir girişimci birkaç saatlik sıkı bir çalışmayla bir haftalık kazancını temin edebilen kişidir. Bu nedenle zihninizi ve bedeninizi dinlendirmeye önem verin.

 

En verimli olduğunuz zaman dilimini tespit edin.

Herkesin biyolojik saati farklıdır. Bazıları sabahın ilk saatlerinde verimli olurken bazıları da gece 3-4 gibi üretken olur. Bu nedenle siz de en iyi çalıştığınız saatleri tespit edip buna göre hareket edin.

Mutlaka okuyun: Üretken bir girişimci olmak için yapmanız gereken 11 şey

Bu taktikleri uygularsanız en önemli işlerinize yeterince zaman ayırabilir ve dikkatinizi dağıtan angarya şeylerden kurtulabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Az Çalışarak Çok Para Kazanmak Mümkün mü?
80/20 Kuralı Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar