Başarının çabuk kazanılan bir şey olduğunu mu düşünüyorsunuz? Girişimcilik zenginlik basamaklarını zahmetsizce tırmanabileceğiniz kestirme bir yol mu? Bu sorulara cevabınız evet ise, şöyle bir durup düşünmenizde fayda var. Çünkü bir ihtimali gözden kaçırıyorsunuz: Girişiminizden beklediğiniz başarı asla gerçekleşmeyebilir.
Girişimciliğin hayalleri süsleyen, romantik bir tarafı var; nedeni ise son derece açık: Fikir üretimine, iş dünyasının sınırsız potansiyeline ve elbette ki zenginliğin ve gücü elinde tutmanın dayanılmaz cazibesine değer veren kapitalist bir toplumda yaşıyor olmamız.
Söz konusu romantizmin temelini Paypal, Tesla Motors ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk ve Facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg gibi ilham verici girişimcilerin elde ettiği başarıya özenip aynısını yaşamayı hayal eden sayısız girişimcinin varlığı oluşturuyor.
Ekonomik büyümedeki katkısına bakılırsa girişimciliğin iyi bir şey olduğu aşikar. Geleceğin girişimleri için asıl değerli olansa girişimcilik serüveninin ta kendisi, ancak bu serüven her zaman mutlu sonla bitmiyor. Henüz toy sayılabilecek çoğu genç, işin sonunda kendisini boyundan büyük işlere kalkışmış olduğu gerçeğine hayıflanırken buluyor. Sorunun temelinde ise girişimciliğe dair doğru bilinen yanlışlar yatıyor.
İşte karşınızda girişimciliğe dair doğru bildiğiniz 7 yanlış. Dikkatli olun, herhangi birini uygulamanız girişim serüveninizi çıkmaza sürükleyebilir:
1) Girişimciler lider olmak için yaratılmış kişilerdir.
Size de bazı insanlar lider olmak için yaratılmış gibi gelmiyor mu? Peki ya girişimciliğin gerektirdiği diğer tüm becerilere sahip olarak doğanlara ne demeli? Adaletsizlik gibi görünse de, gerçekler sandığınız gibi değil. Girişimciliği belli bir kalıba sokmak ya da herhangi bir karakter özelliğiyle bağdaştırmak yanlış bir bakış açısı olur. Başarılı bir girişimci olabilmek için gerekli nitelikleri sonradan kazanabilmek mümkün. Sıkılgan ya da girişken, fikir insanı veya ağır işçi… Kim olursanız olun, söz konusu girişimcilik ise risk aynı risk. Yani, doğru zihniyete ve yeterli azme sahip herkes girişimci olabilir.
Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Sahip Olması Gereken 17 Özellik
2) Fikir her şeydir.
Albenisi olan bir iş fikrine sahip olmanız, girişimcilik dünyasına sağlam bir giriş yapıp çoğu yatırımcının dikkatini çekebileceğiniz anlamına geliyor. Özel yatırımcılar ya da kitlesel fon sağlayıcılarından hangisinin peşinde olursanız olun durum değişmiyor. Söz konusu nitelikteki fikirler, karlı ve sürdürülebilir bir girişimin de ön koşulunu oluşturuyorlar.
Ancak unutulmamalı ki, en parlak fikir dahi iyi yönetilemediği takdirde hayal kırıklığı yaratabiliyor. Bazen de vasat bir iş fikri doğru ellerin uyumuyla büyük bir başarı hikayesine dönüşebiliyor. Anlayacağınız, fikirler değişme açık ve bu değişim çok sayıda farklı değişkene bağlı gelişebiliyor, bu nedenle sadece fikre yatırım yapmak sizi bir yere götürmeyecektir.
Mutlaka okuyun: İlk Çıktığında Başarısız Olan Şahane İş Fikirleri
3) Sınırsız özgürlük sizi bekliyor.
Çoğu insan girişimciliğe sunduğu sınırsız özgürlük imkanı nedeniyle sıcak bakıyor. Düşünsenize, kuralları siz belirliyorsunuz. İsterseniz 9-5 çalışma sistemini alaşağı edebilir, uzaktan çalışabilir, istediğiniz gibi giyinebilir hatta tatil günlerinizi kendiniz seçebilirsiniz.
Ancak unutmayın, girişiminizin kar getirmesi de sizin sorumluluğunuz. Bu ağır sorumluluk büyük fedakârlıkları ve uzun çalışma saatlerini de beraberinde getiriyor.
Mutlaka okuyun: Girişimcilik Dışarıdan Nasıl Görünür ve Aslında Nasıldır?
4) Girişimcilik zenginliğe giden en kestirme yoldur.
Girişimcilik zenginlik yolunda atılacak önemli bir adımdır. Çünkü başarılı olma potansiyeli oldukça yüksektir. Doğru formülü tutturursanız, kazanabileceğiniz paranın sınırı yoktur.
Ancak, girişimciliği yalnızca ‘kestirme yoldan zenginlik’ olarak görmek eksik bir tanımlama olacaktır. Kar etme noktasına gelmek için öncelikle gerekli kaynakları bulmuş olmanız; para ve zamana dair tüm problemlerini çözmeniz gerekli. Sisteminizi kusursuzca kurup her ayrıntıyı düşünmüş olsanız dahi, en doğru zamanda harekete geçebileceğinizin garantisi yok.
Mutlaka okuyun: Girişimcilikten Zengin Olmak, Başkalarına Yardım Etmekle Başlar
5) Başarı ya çabucak gelir ya da asla gelmez.
Girişimcilikle ilgili en büyük yanılgılardan biri de başarılı girişimcilerin bu başarıya yalnızca bir gecede, hatta adeta roket hızıyla ulaştıklarına inanmak. Halbuki başarı, ayları belki de yılları alan bir süreç ve çoğu zaman yoğun bir çalışma ile sayısız mücadelenin sonunda gerçekleşiyor. Girişimcilikte başarı oranının düşük oluşu da girişimcileri başarının ya hep ya hiç felsefesiyle ilerleyen bir süreç olduğu konusunda ikna etmiş durumda. Biz yine de unutmayalım, başarı da başarısızlık da ters köşeleriyle ünlüdür, beklenmedik anda gelebilirler.
Mutlaka okuyun: Neden Bazı Şirketler İflas Ederken Bazıları Başarılı Olur?
6) Girişimlerde tüm yük girişimcinin omzundadır.
Girişimciler kendi işlerini kurabildikleri için takdir edilirler. Onlar hem şirketlerinin görünen yüzleri hem de ilk kurucularıdır. Ancak hiçbir girişimci bunu tamamen tek başına başarmış olamaz.
Her daim bir yol gösterici, bir yatırımcı, bir ortak, bir çalışma grubu veya girişimciyi destekleyen ve hayallerini gerçeğe dönüştürme sürecinde onu yalnız bırakmayan bir aile üyesi mevcuttur. Yani tüm yük girişimcilerin omzunda değil. Siz siz olun, her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmayın; başkalarından yardım istemeyi ve gelen yardımları kabul etmeyi öğrenin. Potansiyelinizi ancak bu şekilde geliştirebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: İyi bir girişimci olmanın sırrı: Görev dağılımı yapabilmek
7) Girişimci başarının sırrını bilir.
Kurduğu hayalin heyecanına kapılan her girişimci başarının sırrını yalnız kendisinin bildiğine inanır. Onların fikirleriyle yarışılmaz, doğru zamanı en iyi bilenler yine onlardır. Kimi girişimcilerse ellerinde onları başarıya götürecek ‘gizli bir silah’ taşıdıklarına inanır. Tüm bunlar kendini kandırmaktan başka bir şey değildir.
Bir iş fikrinin başarılı olup olmayacağı birbiriyle etkileşim içindeki sayısız değişkene bağlıdır. Hal böyleyken sonucu tek bir değişkene bağlamak, kibirli ve sığ bir bakış açısı olacaktır. Eğer başarıya giden tek bir yol olsaydı, hepimiz çoktan o yolu tutturmuş, aşırı zengin girişimciler kervanına katılmış olurduk.
Girişimciliğin gerçek yüzü girişimcilerin biyografilerinde okuduğunuz ya da ekonomi haberlerinde gördüğünüz başlıklardan çok daha farklı. Elbette ki bu denemeye değer bir şey olmadığı anlamına gelmiyor. Amacımız, girişimciliğin perde arkasını ve bu zamana kadar dillendirilmemiş zor taraflarını gözler önüne serip farkındalığınızı artırmak ve sürece hazırlıklı olmanızı sağlamak. Bu nedenle de işe girişime dair yanılgılarınızı düzeltmekle başladık.
İyi bir iş fikriniz var ve fikrinizi hayata geçirmek mi istiyorsunuz? O zaman bir an evvel kalkın, bu işlerde deneyim sahibi olan, konuşabileceğiniz ne kadar insan varsa bulup konuşmaya başlayın. Unutmayın, ne kadar iyi hazırlanırsanız o kadar başarılı olursunuz.
Mutlaka okuyun: Adım Adım Başarılı Bir Girişimci Olmak