Bu yazımızda başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken bazı özelliklerden bahsedeceğiz.
Bu liste gözünüzü korkutmasın. Girişimci olmak büyük bir iştir ve bu listede yer alan her şeyi öğrenebilirsiniz. Kendinizi eksik hissettiğiniz hususların üzerine giderek bu alanlarda kendinizi geliştirmemeniz hiçbir sebep yok.
1. Para yönetimi
Çok basitçe söyleyelim: Eğer paranızı yönetemezseniz şirket de yönetemezsiniz. Her ay nereye ne kadar harcama yapıyorsunuz? Kazandığınızın hepsini harcıyor musunuz? En çok kullandığınız şey kredi kartınız mı? Birikim hesabınız var mı? Varsa aylık ne kadar biriktiriyorsunuz? Birikim yapamazsanız girişimci olmanız pek olası değildir.
2. İkna kabiliyeti
Paranızı yönetiyorsunuz diyelim, peki sahip olduğunuz iş fikirleriyle yatırımcıları ikna edebilir misiniz? İkna kabiliyeti girişimciliğin temel direklerinden biridir.
Mutlaka okuyun: İkna Kabiliyeti Yüksek İnsanların Özellikleri
3. Stres yönetimi
Stres girişimcilik hayatının olmazsa olmazı. Eğer stresinizi yönetemiyor ve sık sık depresyona giriyorsanız girişimcilik sizin için çok da iyi bir seçenek olmayabilir.
4. Üretkenlik
Üretkenlik, oldukça uzun ve çetrefilli bir mesele. Herkesin verimli olma yöntemi farklı olabilir. Ancak iyi bir girişimci olmak istiyorsanız en verimli olduğunuz zamanları tespit etmeli, günlük işlerinizi bir plana sokmalı ve verimliliğinizi artıran uygulama ve programlara hakim olmalısınız.
Mutlaka okuyun: Üretken bir girişimci olmak için yapmanız gereken 11 şey
5. Kendini tanımak
Bir şirket sahibi olarak her konuda mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Ancak güçlü ve zayıf yönlerinizi iyi bilmeli, güçlü yanlarınızı geliştirmeli, zayıf olduğunuz konularda ise profesyonellerden yardım almalısınız.
Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden
6. Arkadaş çevresi
Girişimci Jim Rohn’a göre “Bir kişi, en çok zaman geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” Peki siz tam olarak kim olmak istiyorsunuz? Bu bağlamda girişimciliğe meraklı bir arkadaş çevresi edinmeniz girişimcilik maceranızı daha verimli kılabilir.
Mutlaka okuyun: Başarı için etrafınızda bulundurmanız gereken 4 farklı insan tipi
7. Doğru kişileri işe alabilmek
Bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özelliklerden biri doğru kişilerle çalışmasıdır. Bu nedenle katkı sağlayacak kişileri şirketinize almalı, doğru bir ekip kurmalı ve iyi bir çalışma ortamı yaratmalısınız.
Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek
8. Eğitime önem vermek
Şirketinize yeni çalışanlar aldığınız zaman bu kişilerin şirkete uyum sağlamasından sorumlusunuz. Bu kişilerin iş ortamına alışması ve işi birinci elden öğrenmesini sağlarsanız şirketiniz doğru yolda ilerlemeye devam eder. Şirket içi eğitim son derece önemli bir mevzudur.
Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?
9. Personel yönetimi
Personelinizi iyi yönetmeli, herkese eşit mesafede olmalı ve saygıyı elden bırakmamalısınız. Şirketinizdeki çalışanları iyi yönetirseniz onlar da ellerinden gelenin en iyisini yapar ve sonuç olarak herkes kazançlı çıkar.
Mutlaka okuyun: Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları
10. SEO ve dijital pazarlama
Günümüzde ne iş yaparsanız yapın, her şeyin ucu internete çıkıyor. Bu nedenle internetteki varlığınıza büyük önem vermeli ve söz gelimi sektör içi bir Google aramasında ilk sayfada çıkmalısınız. Esas müşteriler Google’ın ilk sayfasındadır…
11. Sosyal medya
SEO ve dijital pazarlamanın yanı sıra sosyal medyada da aktif olmanız iyi olur. Hem kullanıcı hem de girişimci olarak sosyal medyayı takip ederek her platformun kendi has özelliklerini tespit edebilir, bu platformlara özgü içerik üretebilirsiniz. Böylece hem şirketiniz hem de siz, sektörünüzde bilinir hale gelirsiniz.
12. A/B Testi
A/B testi esasında özellikle internet sitelerinin işlevini anlamak için kullanılır. Yani bir web sitesi, A versiyonuyla yayına girebilir. Bir de B versiyonuyla yayına girebilir. Kullanıcıların hangi versiyonu daha çok beğendikleri bu iki alternatifin kıyasından anlaşılır. Siz de pazarlama, proje yönetimi, ürün geliştirme gibi konularda test yaparak en ideal ürün ya da hizmeti üretmeye çalışmalısınız. Yani amiyane tabirle “Öyle istedim, öyle oldu” yerine insanların taleplerini göz önünde bulundurmanız gerekir.
13. Müşterileri anlamak
Müşteriniz yoksa şirketinizin bir işlevi yoktur. Bu nedenle müşterilerin isteklerine, ihtiyaçlarına odaklanmalı; onları ne istediğiniz iyi analiz etmelisiniz. Bu yüzden pazar araştırması yapmak, insanlarla birebir konuşarak isteklerini öğrenmek sunacağınız ürün ya da hizmetin hedefini bulması açısından oldukça mühimdir.
Mutlaka okuyun: Müşteri Geri Bildirimleri İşiniz İçin Neden Bu Kadar Önemli?
14. Satış
Satış yapamadığınız sürece de iş kurmanın bir anlamı yoktur. Bu nedenle iyi bir girişimcinin elindeki ürün ya da hizmeti satabilmesi gerekir. Bu açıdan kendinizi geliştirmek için satış odaklı kurslara gidebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Satış Stratejileri
15. Yeni trendleri yakalamak
İş dünyası büyük bir hızla değişiyor. Bu değişim nedeniyle bertaraf olmamak için yeni trendleri ve gelişmeleri görme kabiliyetiniz olmalı. Yeni teknolojileri takip eder, iş dünyasındaki gelişmeleri iyi analiz ederseniz sektörünüzde birkaç adım öne çıkabilirsiniz.
16. Hatalardan ders çıkarabilmek
Hemen her şirketin sallantılı zamanları olur. Piyasaya yeni rakip girer, fiyatlar kırılır, kriz olur, bilgisayar sisteminiz çöker vs… Pek çok kötü senaryo sayılabilir. Ancak siz bu hatalardan ders aldığınız sürece, yani zor durumlara karşı yeni tedbirler aldığınız sürece hatalar, krizler sanıldığı kadar korkutucu olmayacak aksine güçlenmenizi sağlayacaktır.
Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler
17. Dünyayı değiştirme arzusu
Sonuç olarak bir girişimcinin sahip olması gereken temel motivasyon kaynağı dünyayı değiştirme ve daha iyi bir yer haline getirme arzusudur. Eğer böyle bir tutkunuz varsa her türlü zorluğa katlanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir!