Bir girişimci olarak işlerinizi büyütmek için sürekli yeni yöntemler aradığınızı biliyoruz. Bu konuda başarılı girişimcilerin hayatları ve bu süreçteki tecrübeleri size çok şey öğretebilir. Girişimcilikle ilgili de hem eğlenceli hem bilgilendirici hem de ilham verici pek çok belgesel bulunuyor. Eğer güzel vakit geçirip girişimcilikle alakalı faydalı bilgiler edinmek istiyorsanız bu yazıda size sunacağımız 18 şahane belgeseli mutlaka izlemelisiniz:
1. Startup.com (2001)
Özet: Harvard Üniversitesi’nden iki arkadaş internet sitelerinin bir yıl boyunca nasıl bir ivme yakaladığını gözlemliyorlar. İnternetin patlama yaptığı bir süre içinde olması ikilinin maceralarını daha enteresan hale getiriyor.
Neden İzlemelisiniz? Bu belgesel bir startup’ın nasıl yönetilmemesi gerektiği konusunda referans niteliği taşıyor. Özellikle 50 milyon dolar yatırım alan bir şirketin işe yarar bir ürün veya hizmet üretememesi sonucu bir yıl içinde nasıl eridiğini görmek epey öğretici olacaktır. Strateji, pazarlama ve finans konularında çıkarılabilecek iyi dersler var bu belgeselde.
2. The Startup Kids (2013)
Özet: İzlandalı iki yönetmen tarafından yapılan bu belgesel Vimeo, Dropbox, Soundcloud gibi popüler web sitelerinin kuruluş hikayelerine ve kurucuların girişimcilik maceralarına odaklanıyor.
Neden İzlemelisiniz? Herkes “hayır” dese bile girişimcilik ruhunun nasıl engellenemeyeceğini görmek için bu belgeseli mutlaka izlemeniz gerekir.
3. Something Ventured (2013)
Özet: İyi bir iş fikrinin mutlaka bu fikre inanan kişilerce finansal olarak desteklenmesi gerekir. Bu belgesel Apple, Intel gibi teknoloji devlerinin yatırımcılar tarafından desteklenmese bugün nasıl bir durumda olabileceğine odaklanyıor.
Neden İzlemelisiniz? Yatırımcıların bir iş fikrinde ilk olarak neye baktıklarını görmek için bu belgeseli izlemelisiniz. Yani yatırımcıları ikna etmek için bu belgeselden çok şey öğrenebilirsiniz.
4. Steve Jobs – One Last Thing (2011)
Özet: Bu şahane belgeselde Steve Jobs’un ilham verici kariyerinin ve arkasında bıraktığı muhteşem mirasın izleri sürülüyor.
Neden İzlemelisiniz? Stil, sunum, tutku ve hayalgücünün bir kişinin zihninde birleştiği zaman milyonlarca insanın hayatını nasıl değiştirebildiğine şahit olmak için bu eseri izlemeniz şart.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs Hakkında Bilmeniz Gerekenler
5. Jiro Dreams of Sushi (2011)
Özet: Pek çok ödüle sahip bu belgeselde 85 yaşındaki suşi ustası Jiro Ono’nun 10 koltuklu restoranının neden dünyanın en çok talep gören suşi restoranı olduğuna tanık oluyoruz.
Neden İzlemelisiniz? Mükemmeliyetin ancak kendini adamakla, çalışkanlıkla ve işinde bir numara olmakla mümkün olduğunu görmek için bu belgeseli izlemelisiniz.
Mutlaka okuyun: 93 Yaşındaki Suşi Şefiyle Tanışın: Jiro Ono’nun İnanılmaz Öyküsü
6. Freakonomics – The Movie (2010)
Özet: İnsan davranışları ve insanların karar verme mekanizmalarını analiz eden bu belgeselin kitabı da çok satanlar listesinde yer almıştı.
Neden İzlemelisiniz? Kararlılık ve azmin, yaratıcıyı düşünmeyi nasıl tetiklediğini ve müşterilerin nasıl karar verdiklerini görmek için bu belgeseli izlemelisiniz.
7. She++ (2013)
Özet: Erkek egemen bir alan olan teknoloji dünyasında kadınların nasıl yer alabileceğini anlatan bu belgesel, kadınlara dair basmakalıp düşüncelerin nasıl yıkılabileceğini gösteriyor.
Neden İzlemelisiniz? İş dünyasında çeşitliliğin, yenilik ve yaratıcılık için bulunmaz bir nimet olduğnu görmek için…
8. WePopUp (2014)
Özet: Dünyayı gezerek bir yandan da içerik üreten altı İsveçli gencin hayatı anlatılıyor.
Neden İzlemelisiniz? Sıfırdan nasıl dünya markalarını müşteri yapabilmenin inceliklerini bu belgeselde bulabilirsiniz. Yani Facebook, Coca Cola gibi markaların müşteriniz olmasını istiyorsanız bu belgeseli mutlaka izleyin.
9. Candyman – The David Kline Story (2010)
Özet: Jelly Belly adlı minik şekerlemelerin üreticisi David Kline’nin hayatına odaklanan bu belgeselde, şeker dünyasının önde gelen isimlerinden birinin başarı hikayesini izleyeceksiniz.
Neden İzlemelisiniz? Yenilikçi olmak kadar zekice hareket etmenin de iş dünyası için ne kadar önemli olduğunu görmek için bu belgeseli izlemeniz şart.
10. Indie Game – The Movie (2012)
Özet: Büyük başarı yakalayan küçük bağımsız oyun geliştiricilerinin hayatına konuk oluyoruz bu belgeselde.
Neden İzlemelisiniz? Hayallerinize bağlı kalmanın ve hatta gerekirse büyük fedakarlıklar göstermenin başarılı olmak için ne kadar gerekli olduğunu görmek için bu belgeseli izleyiniz.
11. Beer Wars (2009)
Özet: Bir grup küçük bira üreticisinin dünyanın en büyük bira şirketlerinden Becks, Budweiser gibi şirketlere nasıl kafa tuttuğunu konu alıyor belgesel.
Neden İzlemelisiniz? Hiçbir şey sunduğunuz ürün veya hizmetin kalitesi kadar önem değildir. En iyisini yaparsanız mutlaka karşılığını alırsınız. Bu felsefenin geçerliliğini görmek için bu belgeseli izlemeniz gerekiyor.
12. E-Dreams (2001)
Özet: 1998 yılında DVD, yiyecek, alkol, dergi gibi şeyleri bir saat içinde teslim etmeye yönelik olarak Kozmo.com’u kuran iki girişimcinin, sonu iflasla sonuçlanan hikayesi konu alınıyor.
Neden İzlemelisiniz? Eğer insanlar hazır değilse şahane bir fikrin başarılı olabilmesi pek de mümkün değildir. Bu düşünceyi destekleyen bir belgesel olduğu için E-Dreams’i izlemelisiniz.
13. Once in a Lifetime (2006)
Özet: Belgesel, Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün’ün sahibi olduğu Amerikan futbolu takımı The New York Cosmos’un başarı hikayesine odaklanıyor.
Neden İzlemelisiniz? İş hayatında en iyilerle çalışmanın önemini görmek bakımından faydalı bir belgesel. Yani kendi mesleğinde en başarılı kişilerle çalışmanız işinizin büyümesine direkt etki yapar.
14. Standing in the Shadows of Motown (2002)
Özet: Belgesel’de Detroit kökenli plak şirketi Motown Recors’a bağlı The Temptations, Supremes gibi ünlü grupların arkasında vokal yapan the Funk Brothers’ın bilinmeyen hikayesine odaklanılıyor.
Neden İzlemelisiniz? The Funk Brothers pek çok meşhur şarkıya katkı sağlamasına rağmen hak ettiği ilgiyi göremeyen bir grup. Bu da iş hayatında daha az görünür pozisyonlardaki çalışanlara gereken ilgiyi göstermenin önemine vurgu yapıyor. Yani sadece yönetim kadrosunu değil, çaycısından güvenlik görevlisine kadar herkesin bir şirketin başarısına hizmet ettiği anlamı çıkarılabilir.
15. Ayn Rand: In Her Own Words (2011)
Özet: Atlas Shrugged, The Fountainhead gibi ünlü kitapların yazarı düşünür Ayn Rand ile yapılan röportajlar ve görüşmelerden oluşuyor belgesel.
Neden İzlemelisiniz? Pek çok iş adamına ilham kaynağı olan Ayn Rand, gerekçelendirmenin insan eylemlerinin en önemli unsuru olması gerektiğini düşünmektedir. Bu da en zor durumlarda bile sakin kalıp mantıklı bir çözüm aramanın önemine işaret ediyor.
16. The Call of the Entrepreneur (2007)
Özet: Çin’de yaşayan bir bankacı, çiftçi ve mültecinin hayatını konu alan belgesel, bu kişilerin çalışkanlıklarıyla tüm zorlukları nasıl aştıklarını konu alıyor.
Neden İzlemelisiniz? Tüm zorluklara rağmen hayatın içinde yeterli miktarda girişimcilik fikri bulunduğunu gösteren belgesel, girişimci adaylarına biraz daha serbest düşünmeleri konusunda yardım edebilir.
17. Dogtown and Z-Boys (2001)
Özet: Kaliforniyalı kaykay takımı Zephyr’in yenilikçi stilini ünlü aktör Sean Penn’in anlatımıyla izliyoruz bu belgeselde.
Neden İzlemelisiniz? Zephyr kaykay takımı, klasik kaykayı alıp bu aktiviteye yeni hareketer katarak kaykayı milyarlarca dolarlık bir endüstri haline getirdiler. Bu da aslında büyük bir fikir bulmak yerine mevcut bir fikri geliştirmenin önemi vurgu yapıyor diyebiliriz. Çevreniz bulunan olay ve olgulara yeni bir gözle bakmak, girişimciliğin temel özelliklerinden biridir ne de olsa.
18. We Live In Public (2009)
Özet: Bu belgeselde 1990’lı yılların ünlü internet sitesi Pseudo.com’un kurucusu Josh Harris’in hayatı anlatılıyor. Harris, kız arkadaşıyla birlikte yeni taşındığı evini tamamen kameralarda donatarak canlı yayın yapıyordu. Yani bir anlamda Biri Bizi Gözetliyor’un fikir babası diyebiliriz onun için.
Neden İzlemelisiniz? Burada Josh Harris’in yaşadığı dönemden 20 yıl sonraki durum öngörebiliyor olması etkileyici bir durum. Yani insanlar ona deli dese bile Harris, şartları zorlayıp gününe göre zor bir işi yapmayı başarmış bir isim. Kaldı ki bu web sitesini de 80 milyon dolara satmış durumda. Girişimcilikte öngörü kavramı üzerine faydalı bir belgesel olduğuna emin olabilirsiniz.