Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilik Her Girişimcinin Aşması Gereken 11 Korku

 Her Girişimcinin Aşması Gereken 11 Korku

Korku insan psikolojisinin temel bir parçasıdır. Beyinlerimiz korkuyu hisseder çünkü korku felaketlerden kaçınmamıza yardımcı olur; bizi güvende tutar.

Ancak korku, eğer buna izin verirsek, bizi engelleyen bir şey haline gelebilir. Korku korkudan beslenir, yani korktuğumuz bir şeyden ne kadar kaçınırsak, endişelerimiz o kadar büyür ve derinleşir. Bunun üstesinden gelmek için, derinlerdeki kuruntularımız ve endişelerimizle yüzleşmeliyiz. Korkularımızı kabul etmeli ve onların ötesine geçmenin yollarını bulmalıyız.

Girişimcilerin karşılaştıkları birçok ortak korku vardır. Eğer zorluklarla yüzleşmezsek, korkularımız sonunda bizi tüketecektir. Korkularınız her ne olursa olsun, şimdi onları ele geçirmenin ve üstesinden gelmenin zamanı geldi. Aksi tekdirde korkularınız başarıya ulaşmanızı engeller.

 

1-) Değişim korkusu.

Her türlü değişiklik korkutucu olabilir. Aslında, beyinlerimiz değişiklikten kaçınmak için önceden programlanmıştır.

Rahatlık ve güvenlik aramak doğaldır. Değişime direniriz çünkü değişim düzenimizi tehdit eder. Ancak kayıtsızlık da bizi harekete geçmekten ve ilerlemekten alıkoyabilir.

Değişim korkusu gelecek için endişelenmemize yol açar ve bu durum da bizi yeniliklere uyum sağlamaktan alıkoyan veya bizi bekleyen olayları tahmin edemediğimiz kapalı bir zihniyeti ortaya çıkarır. Değişimden sonsuza dek kaçamazsınız. İşinizde hangi aşamada olursanız olun, yenilik ve ilerlemeyi benimsemek ve kullanmak için yollar bulmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?

 

2-) Başarısızlık korkusu.

Başarısızlık çoğu zaman tüm olasılıkların en kötüsü gibi gelir. Başarısızlığı düşündüğümüzde, dayanılmaz bir utanç ve her şeyi kaybetmenin acısını düşünürüz. Ancak başarısızlık korkusu genellikle gururdan kaynaklanır.

Eğer başarısız olursak, bizden şüphe duyanların haklı çıkacağına inanırız. Bunun yerine, kendinize şu iki soruyu sorun: bundan on yıl sonra, bu fırsatı teptiğiniz için pişman olur musunuz? Ve eğer başarısız olursanız, ne olur?

Bir B planına sahip olmak size ilerlemeniz için güven verecektir. Başarısızlık olasılığını yeni bir şey denemek için bir fırsat olarak görün. Eğer başarısız olursanız, başka bir şey denemek için bir fırsatınız olur.

Mutlaka okuyun: Başarısızlık Korkusunu Yenmenin Yolları

 

3-) Yeterli Bilgiye Sahip Olmama Korkusu

Aptalca gelebilir, ama ne bilmediğinizi bilmiyorsunuz. Hepimizin bilgi anlamında eksik olduğu alanlar ya da iş zekası bağlamında kör noktaları vardır. Eksiklerinizin farkında olmak, bu boşlukları azaltmak için adımlar atmanıza yardımcı olur. Bilgi ya da uzmanlığınızın yeterli olmadığından endişeleniyorsanız bu durumu düzeltmek için çalışmaya başlayın.

Yardım istemekten korkmayın. Kör noktalarınızı gidermeye yardımcı olacak akıl hocaları ve kaynaklar bulun. Her adımda başkalarından geribildirim almaya çalışın. Ancak korkunun sürekli kendinizden şüphe etmenize sebep olmasına izin vermeyin. Kendinize güvenin ve içgüdülerinize güvenin.

 

4-) Bilinmeyenden korkma

Belirsizlik beynimizde bir patlama sesi gibi etki yaratır. Genellikle bilinmeyenden kaçınırız çünkü değişimden korkarız. Kontrolü kaybetmekten ve olası sonuçları yönetememekten korkarız. Bilinmeyene doğru büyük bir adım atmak bize çok korkutucu gelir çünkü işlerin nasıl sonuçlanacağına dair hiçbir garanti yoktur.

Bilinmeyen kesinlikle bir çeşit değişikliğe yol açacaktır. Beraberinde başarıyı getirebilir, ancak başarısızlığa da yol açabilir. İşletmenizde neyin başarı sağladığını anladığınız ve iş modelinizden ve hazırlık çalışmalarınızdan emin olduğunuz zaman, bilinmeyen bölgelere adım attığınızda daha güvende hissedeceksiniz.

Mutlaka okuyun:  Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret

 

5-) İşletme masraflarını karşılayamamaktan korkma

Büyük hayaller kurmak, iş planı geliştirmek, amaç ve hedefler belirlemek bir şeydir, paranızı ve birikimlerinizi riske atmak ve büyük işletme masrafları ortaya çıkarmak başka bir şeydir. Ama sorun şu ki işinizi para yatırmadan ilerletmenin neredeyse hiçbir yolu yoktur.

Sabit giderleri ve masrafları düşük olan bir işletme bile kendini pazarlamak, profesyonel görünümlü bir internet sitesi geliştirmek veya yeni ofis ekipmanları satın almabilmek için para kaynağına ihtiyaç duyacaktır. Evet masrafları karşılayacağınızı taahhüt etmek risklidir, ancak hayallerinize yatırım yapmadığınız sürece işletmenizin büyümesi kısa bir süre içerisinde yavaşlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?

 

6-) Risk alma korkusu

Her risk aldığımızda, kendimizi, işimizi ve itibarımızı ortaya koyuyoruz. Risk almak karşılığında muazzam bir başarı getirebilir veya ani bir düşüş ve başarısızlığa da sebep olabilir. Ancak, tehlikeli, tanımlanmamış risk ile üzerine düşünülmüş, hesaplı risk arasında önemli bir fark vardır.

Tehlikeli riskler alan kişiler kumarbazlara benzer, işe yarayacağı hiç görülmemiş bir şeye her şeylerini yatırırlar. Hesaplı bir risk alarak atacağınız tüm adımları stratejik bir şekilde belirlemiş olursunuz.  İşletmenizin daha fazlasını karşılayabileceğinden emin olana kadar yatırım seviyenizi ve masraflarınızı dikkatlice belirleyerek hedefinize doğru kademeli olarak ilerlersiniz. Hesaplı riskler her başarının anahtarıdır.

Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Riskler Alarak İş Hayatında Başarıyı Yakalayın

 

7-) Başkalarını hayal kırıklığına uğratma korkusu

Kimse insanları hayal kırıklığına uğratmak istemez. Kim arkadaşlarını, meslektaşlarını veya sevdiklerini etkilemek istemez ki? Beklentileri karşılamak ve herkesin isteklerini yerine getirdiğimizden emin olmak istiyoruz. Ancak bir girişimci olarak, kendi yolunuzu çizmeniz gerekir.

Zamanınızı ve enerjinizi sizin için önemli olan şeylere odaklamak zorundasınız. Hayallerinizin peşinden gitmez, hedeflerinizi takip etmez ve tutkuyla bağlı olduğunuz bir hayatı kurmazsanız, kendinizi hayal kırıklığına uğratırsınız. Amacınız ne olduğuna karar verin ve peşinden gidin. Herkesi mutlu etmek için kendi arzularınızı bir kenara itmeyin.

 

8 -) Rahatsız edici durumlara itilmekten korkma

Birçok kişi topluluk önünde konuşma yapmaktan korkar. Topluluk önünde konuşmak sinirleri oldukça zorladığından düşüncesi bile endişelenmemize sebep olabiliyor.  Bununla birlikte eğer yeterince çalışırsak konfor alanımızın dışına çıkmak konusunda kendimizi daha rahat hissedebiliriz. Ancak, doğru düşünce yapısına sahip olmamız ve bu zorluklarla başa çıkmaya kendimizi hazırlamamız gerekir.

Tıpkı bir dağa tırmanmak veya paraşütle atlamak gibidir, kendinizi geliştirmeden ikisini de yapamazsınız. Küçük adımlar atarak ve konfor alanınızın hemen dışındaki şeyleri yaparak işe başlayabilirsiniz.  Rahatsızlığa alışmak için kendinize izin verin, çok geçmeden yeni durumları korku ve stres yaşamadan kucaklayabileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

9-) Yanılma korkusu

Çoğu girişimci doğası gereği rekabetçidir, bu nedenle çoğumuz hata yapmaktan veya mükemmel olmamaktan korkarız. Bu korkunun üstesinden gelmek yerleşik mükemmeliyetçilik duygunuzu ele almayı ve herkesin, sizin bile, zaman zaman hata yapabileceğini kabul etmeyi gerektirir.

Hatalar her zaman olacaktır çünkü harekete geçeriz, büyük bir adım atarız. Bunu bilmek ve kabul etmek önemlidir. Belki attığınız yanlış bir adımdı, ama hata yapmak hiç bir şey yapmamaktan iyidir. Harekete geçmemek sadece kararsızlığa ve durgunluğa yol açar. O yüzden bir hata yaptığınızda kendinize yüklenmeyin. Adımlarınızı yeniden hesaplayın ve kararlılıkla devam edin.

 

10-) Yeterince iyi olmamaktan korkmak

Kendinden şüphe etmek, aşılması gereken koca bir dağ olabilir. Kusurlarımızı ve eksikliklerimizi herkesten daha iyi biliriz. Bazen karanlık bir korku aklımızın bir köşesinde gezinir: “Ya yeterince iyi değilsem?”

Bazı insanlar herkesin düşündüğü kadar yeterli olmadıklarına ve ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar hep yetersiz kalacaklarına dair derin bir korkuya sahiptir.

Buna kimlik hırsızı sendromu denir. Bu yakıcı endişe, becerilerinizi sorguladığınız ve ulaşılması mümkün olmayan mükemmellik seviyelerini yakalamak için kendinizi paraladığınız acımasız bir döngüyü başlatabilir. Bu duyguların üstesinden gelmek için adımlar atın.  İçinizdeki korkuların sizi hedeflerinizin peşinden gitmekten alıkoymasına izin vermeyin.

Mutlaka okuyun: Mükemmeliyetçilikten Nasıl Kurtulunur?

 

11-) Hayır demekten korkma

Her projeyi ve her işi almak ve yolunuza çıkan her ipucunu takip etmek kulağa cazip geliyor olabilir. Ve işletmenizi yeni yeni kurarken her türlü gelir işinize yarayacaktır.  Ancak bazı şeylere hayır demeniz gereken zamanlar da olacaktır.  Eğer her şeye yetişmeye çalışır ve çok fazla sorumluluk üstlenirseniz hiçbirini iyi yapamazsınız.

Bir girişimci olarak, üstlendiğiniz işin daha büyük bir şey inşa etmenize yardımcı olduğundan emin olun. Temel görevinize ve daha büyük hedeflerinize uygun projeler üstleniyor musunuz? Yoksa itibarınıza gerçekten bir katkısı olmayan bir kereye mahsus çok sayıda proje mi kabul ediyorsunuz? Bazı şeylere hayır demenin bir mahzuru yoktur, bu sayede doğru şeylere evet diyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşinizi ve İlişkilerinizi Etkilemeden Hayır Demenin Yolları

Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar