Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilik“Girişimciler” ve “Çalışanlar” Arasındaki 8 Fark

“Girişimciler” ve “Çalışanlar” Arasındaki 8 Fark

Bir girişimci misiniz?Bir işletme sahibi olmadığınız için cevabınız “hayır” mı, ya da kendi işinizin patronu olduğunuz için bir girişimci olduğuuzu mu düşünüyorsunuz? Bilmek gerekir ki, girişimci olmak  tamamiyle zihniyetle ilgilidir. “Bir girişmci misin, yoksa yoksa bir çalışan mı?” sorusunun cevabını aşağıdaki 8 fark sayesinde bulabilirsiniz:

 

1- Girişimciler yeteneklerini geliştirir; çalışanlar zayıflıklarını.

Daha önce bir iş görüşmesinde bulunduysanız, muhtemelen bu soruyla karşılaşmışsınızdır: “Zayıf yönleriniz neler, ve bunları geliştirmek için neler yaptınız?” Bu mantıklı bir sorudur. Tabii ki bir çalışan için. Zayıflıklar çalışanlar için iyi değildir ve geliştirilmeleri gerekir.

Girişimciler ise zayıflıkları anlamsız olarak görürler; bunun yerine güçlü oldukları yönleri ön plana çıkarırlar.

 

2- Girişimciler ellerinden geleni yaparlar; çalışanlar mükemmeliyetçidirler.

Çalışanlar, sürekli olarak patronlarının gözetiminde, mükemmeliyetçilik için çaba sarfederler. Sonuçta, hiç kimse çok önemli olan performans incelemesinde kara bir leke olsun istemez.

Oysa girişimciler her şeyin mükkemmel olamayacağının farkındadırlar. Mükemmel olmaya çalışmak bir şeyleri felce uğratabileceğini ve ilerleyişi engelleyeceğini bilirler. Bu yüzden bir an önce harekete geçip ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.

 

3- Girişimciler fırsatlara “hayır” der; çalışanlar onları kucaklar.

“ Başarılı insanlarla gerçekten başarılı insanlar arasındaki fark, gerçekten başarılı insanların hemen her şeye hayır demeleridir. ”

Girişimciler, önemli olan şeylere odaklanmak için  “hayır” kelimesini sıklıkla kullanırlar. Diğer taraftan çalışanlar her şeye “evet” derler çünkü bir fırsata “hayır” deme korkusu yaşarlar, ayaklarına gelen fırsatı kaçıracaklarını düşünürler.

 

4- Girişimciler yetki verir; çalışanlar “kendin yap”ı uygularlar.

Girişimciler her zaman bir şeylerin önlerine gelmesinin yollarını ararlar. Zamanın parasal değerini bilirler ve sadece yapabilecekleri şeylere odaklanırlar.

Çalışanlar ise tam tersini uygular. Onlar her şeyi kendileri yapmayı seçerler ve başaramadıkları zaman da bunu bir zayıflık olarak görürler.  “Bir şeyin doğru yapılmasını istiyorsan, kendin yap” mantalitesi tam da çalışanlar içindir.

 

5- Girişimciler “tek görev” çalışanlar “çok görev”cidirler

Yapılan araştırmamalar beynimizin ayrıntılı olarak aynı anda birden fazla işe odaklanamayacağını gösteriyor.

Girişimciler çok görevliliğin hiçbir şeyin iyi yapılamayacağı anlamına geldiğinin farkındalar, bundan dolayı  tek görevcidirler. Ancak çalışanlar çok görevlilik ve birbirlerine galip gelme üzerine eğitilmişlerdir

 

6- Girişimciler riske atılırlar; çalışanlar riskten kaçarlar.

Çalışan zihniyetindeki birçok insana neden bir işletme kurmadıklarını sorarsanız, şu anki işlerini tehlikeye atmak istemediklerini söylerler. Emeklilik imkanı, sabit gelir veya sağlık sigortası gibi imkanları kaybetmekten korkarlar.

Oysa girişimciler riske atılırlar. Risksiz başarı olmaz ve bu girişimcileri korkutmak yerine onları daha da canlandırır.

“Ne zaman başarılı bir işletme görürseniz  birsinin cesur bir karar aldığını anlayın.”

 

7- Girişimciler sezonlara, çalışanlar dengeye inanırlar.

İş/yaşam dengesi, her çalışanın ulaşmak için en çok can attığı hayaldir.

Fakat girişimciler dengeyi aramak yerine, yaşamlarının yaşamlarının her alanını sezonlara göre yönlendirmeyi kabul ediyorlar.

Girişimciler başarılamayacak bir denge için savaşmak yerine, bir şeyin her zaman diğer bir şeyden öncelikli olacağı gerçeğinin farkında olarak yaşarlar.

 

8- Çalışanlar zeki insanlar tarafından eğitilirler; girişimciler zeki insanları işe alırlar.

Kurumsal ormanda güçlü olan hayatta kalır. Eğer departmandaki en uyumlu veya en çok çalışan kişilerden daha akıllı değilseniz merdivenin en alt basamağında sıkışıp kalırsınız.

Bunun için çalışanlar kendilerinden daha zeki kişilerce eğitilirler ve onları rakipleri olarak görürler.

Girişimciler ise bu kişileri işe alırlar. Başarılı bir işletmenin arkasında başarılı bir ekibin olduğunun farkındadırlar.

Girişimci olmak için CEO olmak zorunda değilsiniz ya da kendi işletmeniz bile olmak zorunda değil sadece girişimci zihniyeti ile başarıyı kendinize çekebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Milyoner girişimcilerden yeni girişimcilere 7 tavsiye
Girişimcilerin benimsediği 10 bakış açısı
Irmak Sueri CORA
Irmak Sueri CORAhttps://www.linkedin.com/in/irmak-sueri-cora-3a750369/
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar