Amazon kurucusu ve 2019 itibarıyla dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos şöyle diyor:
“Düşüncelerinizi paragraflar halinde detaylı bir şekilde yazarsanız, bu düşünceleri daha berrak bir kafayla ele alabilirsiniz.”
İş hayatında yazı yazma becerisinin önemini ne kadar vurgulasak azdır. İnsanların ve müşterilerin sizle doğal ve samimi bir bağ kurması için duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde aktarmalısınız. Madem iş hayatında iletişim en önemli hususlardan biri, o halde iletişimin de en önemli parçası kendini doğru ifade edebilmek ve iyi yazı yazabilmektir.
Bu yazıda başta iş hayatında yazı becerisini geliştirmek adına sizlere son derece faydalı ipuçları sunuyoruz. Daha iyi yazmak, daha iyi satış metni yazmak, yazı yazma istikrarını sağlamak gibi konulara detaylı bir şekilde değineceğiz.
O halde gelin başlayalım.
1. Şirketinizin Başarılı Metinlere İhtiyacı Vardır
İster kendi işinizi yapın ister bir şirkette maaşlı bir personel olarak çalışın, yazı yazma beceriniz gelişmişse ve kendinizi doğru ifade edebiliyorsanız başarılı olma ihtimaliniz daha yüksektir.
Walter Benjamin’in dediği gibi: “Konuşarak düşünceyi fethedebilirsiniz; yazarak ise düşüncenin hakimi olursunuz.”
İletişim: Yazılı iletişimi kullanmayan tek bir insan yoktur. İlla bir şeyler yazar, bir şeyleri okuruz. Örneğin bir müşteri adayıyla e-mailleşirken onu kazanmak için doğru kelimeler seçeriz. Twitter’a o an hissettiklerimizi yazarız. Eve gelmeden önce eşimize bir şey isteyip istemediğine dair Whatsapp mesajı atarız.
Yani her gün bir şekilde bir şeyler yazarız. Bu noktada günlük hayattaki yazışmalarınızı şöyle bir gözden geçirin ve yazının hayatınızdaki önemini objektif bir şekilde görün.
İçerik pazarlama: İçerik pazarlama devasa bir sektör. İnternette üretilen içeriğin haddi hesabı yok ve Google kaliteli içerik ile çöp içerik arasındaki farkı her geçen gün daha iyi bir şekilde analiz edebiliyor. Bu bağlamda iyi yazı yazabilmek, SEO açısından en iyi strateji olacaktır. Videolar, podcastler ve fotoğraflar da büyük bir yükselişte ancak hepsinin temelinde iyi bir metin yazımı yer alıyor. Elinizde sağlam bir metin yoksa çektiğiniz videonun da bir önemi kalmıyor. Doğru bir açıklama ve etiketleme yapmadan kimse Instagram’daki fotoğraflarınızı göremiyor.
Mutlaka okuyun: İçerik Pazarlaması Nedir?
Satış: Hiçbir pazarlama tekniği, doğru bir biçimde tasarlanmış bir metinden daha etkili olamaz. Eğer ürününüzü insanları etkileyecek bir biçimde betimleyemiyorsanız, satış yapmayı unutun.
Yatırım: Girişimci, iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Bu artık 2+2=4 kadar net bir şey. İş fikrinizi yatırımcıya doğru bir şekilde anlatamıyor, doğru bir sunum hazırlayamıyorsanız yatırım almayı da unutun.
Strateji: İş stratejinizi başarılı bir şekilde kelimelere dökemiyorsanız bu stratejiyi kim anlar, kim uygular? Stratejilerinizi yazılı hale getirmek ve somutlaştırmak, bu stratejilerin gerçeğe dönüştürülmesi yolunda atacağınız en büyük adımdır.
Problem çözümü: Girişimciler, problem çözen insanlardır. Her problemde bir fırsat görmek durumunda olan girişimciler, çözüm bulmak için derin derin düşünür ve binlerce kötü fikir arasından parlak bir fikir bulur. Bu fikirlerin iyi mi kötü mü olduğunu anlamak için en doğru yol, fikirleri kağıt üzerinde tartmak ve incelemektir.
2. İyi Yazma Becerisine Şahsen Sahip Olmalısınız
“Yazmamak için hiçbir bahaneniz olamaz. Masa başına geçip yazmaya ve kanamaya başlayın.” (Ernest Hemingway)
Her şey işiniz için: İşiniz sizin gelir ve mutluluk kaynağınızdır. Bu bile iyi yazma becerilerine sahip olmak için geçerli bir nedendir.
Odaklanmak için yazmak gerek: Evet, daima yapılacak çok iş, çözülecek çok sorun, halledilmesi gereken çok proje vardır. Bunları yazıya dökmek ise ortadaki velveleyi sakinleştirmek için birebir bir yöntemdir. Her hafta bir gün oturup o hafta yapılması gerekenleri not alın. Böylece yapılması gerekenleri net bir şekilde görür, ne yapacağınızı daha iyi bilirsiniz. Bu da odaklanmanızı kolaylaştırır, zaman yönetimi konusunda size iyi fikir verir.
Yazmak ücretsiz terapidir: Aklınızdan geçenleri serbest bir şekilde kağıda dökmek, bir psikiyatristin tavsiyelerinden daha çok işe yarayabilir. Endişeyi, depresyonu azaltmak istiyor, kendinize yeni bir yol çizmek istiyorsanız ya bir kağıt kalem alıp yazmaya başlayın ya da Microsoft Word dosyası açıp yazmaya başlayın.
Kafanızı tazeleyin: Kafanızda daima pek çok düşünce vardır. Bu düşünceleri bir yere kanalize etmezseniz kafanız kazan gibi olabilir! O nedenle aklınızda biriken düşünceleri kağıda dökerek onların varlığı sabitleyebilir, taze fikirlere yer açabilirsiniz.
Beyin fırtınası yapın: Bir konu hakkında yazarken beyniniz çeşitli çağrışımlar ve yeni bağlantılar kurar. Bu yeni bağlantıları ve mevcut fikirlerinizle harmanlamak ise daha etkili çözümler geliştirmenizi sağlayacaktır. Örneğin her hafta bir saat, işinizi nasıl geliştirebileceğiniz, aylık kazancınızı nasıl artırabileceğiniz konusunda beyin fırtınası yapın. Bir süre sonra iş hayatına bakışınızda çeşitli yenilikler meydana geldiğini göreceksiniz. Yeterince yoğunlaşma fırsatınız olmayan düşünceleri kağıda dökünce aslında hiç de fena olmadıklarını görmeniz işten bile değil.
Yazmak düşünmektir: Düşünceye, tefekküre daha çok zaman ayırmak gerektiğini biliyoruz. Ancak oturup sadece düşünmeye çalışmak biraz absürt gelebilir. Lakin masa başına geçip düşüncelerinizi yazmaya başladığınızda doğal olarak yeni şeyler düşünür, mevcut düşüncelerinizi düzene sokarsınız.
Daha çok şey öğrenirsiniz: Yazarken anladığınız ve anlamadığınız şeyleri daha iyi fark edersiniz. Eğer yeni bir beceri kazanmak istiyorsanız bu konu hakkında bir şeyler yazın. Bilginizin hangi noktalarda eksik olduğunu en iyi yazarak fark edersiniz.
İnsanlarla özdeşim kurarsınız: Masa başına oturup şeffaf ve hiçbir kalkan kullanmadan yazı yazmak, size yepyeni arkadaşlar kazandırabilir. Zira düşüncelerinizi yazıp olgunlaştırır ve bu düşünceleri uygun ortamlarda dillendirirseniz, insanlar söyledikleriniz için size teşekkür eder. Söylenmeyenleri açıkça söyleyebilmek, size insanların takdirini ve arkadaşlığını kazandırır.
3. Nasıl Daha İyi Bir Yazar Olabilirsiniz?
Yazı yazmak için yazar gibi hareket etmelisiniz. Kendinize yazı yazmak için müsaade etmelisiniz. Yazar moduna girmek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz mesela:
“Olabildiğince hızlı ve serbest bir şekilde her şeyi kağıda aktarmak… Yazdığınız hiçbir şeyi düzeltmemek… Yeniden yazmak ve düzenlemek yapmak genelde yazıya devam etmemek için öne sürülen bir bahanedir. Yazıyı düzeltmeye çalışmak genelde akışı ve ritmi bozar.”
Yazdıklarınızın berbat olduğunu kabullenin: Yazmaya başlar başlamaz sanat eseri yaratamazsınız. Her gün düzenli olarak yazsanız bile yine de zor anlar yaşayabilirsiniz. Yazı yazmak da diğer beceriler gibi zamanla öğrenilir. Bu nedenle “Kötü yazıyorum, iyi şeyler yazamıyorum.” diye kendinizi koyvermeyin. Yazmaya devam edin.
Tutkulu olun: Ne yazdığınız konusunda bilinçli değilseniz, o yazıyı okuyan insanlar da yazdıklarınızı amiyane tabirle “sallamaz.” Eğer yazarken tutku duymuyorsanız, ilginç ve çekici bir şey yazma ihtimaliniz son derece zayıftır.
Kimse okumayacakmış gibi yazın: Yazdığınız her yazının ilk versiyonu size aittir. Bu versiyonu kimseye göstermek zorunda değilsiniz. Yazdıklarınızı kimseye göstermeyecekmiş gibi yazarsanız daha canlı, özgün ve samimi bir üslup yakalarsınız.
Veya birine ithaf eder gibi yazın: Eğer birine ithaf eder gibi bir psikolojiyle yazarsanız bu da etkili bir yöntem olabilir. Böyle olunca sesiniz daha gür çıkar ve ithaf ettiğiniz kişiyle konuşur gibi yazarsınız. Yazarken bilmediğiniz ve tanımadığınız bir kitleye değil tek bir kişiye yazın. Bu kişinin de bildiğiniz biri olması yazma sürecini daha kolay hale getirir.
Yeterince biliyorsunuz: İnsanlar bir şey yazmaya başlamadan önce önemli bir bilgiye sahip olmak gerektiğini düşünür. Bu pek de doğru değildir. Şu anda bile bir kitap yazacak kadar bilgi birikimine sahipsiniz. Buna emin olabilirsiniz.
İnsanlar bilgiye sandığınızdan daha az önem verir. İnsanlar duygulanmaya, özdeşleşmeye önem verir. Bu nedenle bir konuda uzman olup olmama meselesini büyütmenize gerek yoktur.
Özdeşleşilebilir olun: Bazı yazarlar dünyanın sırrını çözdüklerini sanır. Bu ne kadar da kibirli bir şeydir. Sonuçta hepimiz insanız ve aynı şeylere üzülüp seviniyoruz. O nedenle insani duygulara yazılarınızda kullanın, insanların sizle ortak bir şey bağlantı kurabilir olmasına özen gösterin.
Yalnız kalmaya çalışın: Kulaklığınızı takıp tenha bir kafeye gidin ve laptopunuzu açıp yazmaya çalışın. Biriyle diyalog halindeyken yazmak çok zordur. Yazı dışında bir şeyle ilgilenirken de yazmak zordur. Bazen en güzel şey yalnız kalıp yazmaktır, sadece yazmak…
Tabii yalnız kalınca tıkandığınız anlar da olacaktır. Böyle durumlarda kahve en iyi dostunuz olabilir.
Öz eleştiri yapın: Eğer şahane bir şey yazdığınızı düşünüyor ve hemen yayınlamak istiyorsanız yazınızı bir kere daha okuyun. Yayınlamak için yeterince etkili bir yazı olup olmadığını kontrol edin. Okuyacak kişiler bu yazıda bilgi bulabilecek mi? Duygulanabilecek mi?
Yazmaktan asla vazgeçmeyin: Yazı yazmadan geçirilen bir günden sonraki gün iyi bir şeyler yazma ihtimaliniz düşer. Dünyanın en büyük yazarları bile her sabah masa başına geçip bir şeyler yazmaya çalışır. O gün yazdıkları şeyi asla kullanmayacak olsalar bile yazı masasının başına muhakkak geçerler. Buna ek olarak hayatta yaşadığınız her şey yazılarınıza birer malzemedir. Bu gerçeği bir anca önce idrak edin. İzlediğiniz bir futbol maçını, dijital pazarlama ile alakalı bir yazıda kullanabilirsiniz? Evde salata yaparken yeni çıkan bir sirke markasını, marka kimliği ile alakalı bir yazıda pekala kullanabilirsiniz. Bu bilince eriştiğinizde hayatta deneyimlediğiniz her şeyin yazılarınıza katkı sağlayacağını göreceksiniz.
Çok okuyun: Okuduğundan daha fazla konuşan ve yazan bir kişinin söylediklerinde çok bir şey bulmak kolay değildir. Bu nedenle sağlam bir okur olun. Kendinize belli alanlar bulun ve bu alanlarda uzman olmaya çalışın. İyi bir yazar olmanın yolu iyi yazarları okumaktan geçer.
Eğlenmeyi unutmayın: Eğer bir yazıyı yazarken eğlenmiyorsanız bu durum yazıda kendini direkt belli eder. Keyifliyken daha canlı ve kolay yazarsınız. Bu yüzden yazarken eğlenmeyi unutmayın. Daha başarılı metinler yaratacağınıza emin olabilirsiniz.
Çalın: İyi fikirleri direkt olarak alın ve kendinizin kılın. Başkasının yazdıklarını taklit etmeyin. Kalıp halinde alıp kendi duygu ve düşüncelerinizle harmanlayın. Bir yerde okuduğunuz bir fikri kendiniz yorumlayın ve tamamen size ait yapın. Bunda hiçbir beis yoktur.
Araştırma yapın: Yazarken ön araştırma yapar ve konu hakkında bilgi sahibi olursanız metnin daha güçlü olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden dersinize iyi çalışın ve yazdıklarınızı somut verilerle destekleyin.
Cesur olun: Eğer söylenmesi güç şeyleri söylemekten kaçınırsanız sürünün geri kalanından farkınız olmaz. Bu nedenle cesur ve dürüst olun. Kimsenin yazmaya cesaret edemediği bir şeyi yazma cüreti gösterin. Stephen King, “Tüm kötü romanların kökünde korku vardır.” diyor…
4. Yazı Becerisi Geliştirme Teknikleri
“Her şey olabildiğince basit olmalıdır ancak daha basit olmamalıdır.”
“Açık ara sahip olunabilecek en büyük yetenek, metafor ustası olmaktır. Başkalarından öğrenilemeyecek tek şeydir bu. İyi bir metafor kullanımına sahip olan kişide dahi mayası vardır.”
5. Etkili Bir Satış Metni Nasıl Yazılır?
Siyaset, din, sanat hep insanlara bir şeyleri anlatma, onları ikna etme ile ilgilidir.
6. Yazı Yazma İstikrarı Nasıl Sağlanır?
7. Nasıl Başlanır?
Yazımızın sonuna gelirken bir şeyi fark etmiş olmanız gerek:
- Hemen bir defter, kağıt bulmak ya da bilgisayarınızdaki not defterini açın.
- Monitörün parlaklığını azaltın.
- 15 dakika süre tutun.
- Ve yazmaya başlayın.
- 15 dakika hiç durmadan aklınıza gelen her şeyi olduğu gibi yazın.
- Aklınıza bir şey gelmiyorsa bunu bile yazın.
Bu şekildeki bir antremanla kendinize yazı yazma disiplini kazandırabilir, ihtiyaç duyduğunuz ivmeyi kazanabilirsiniz.