Çok mu fazla kafa yoruyorsunuz? Girişimcilerin projeleriyle ilgili neden harekete geçemedikleri ile ilgili basit bir teorim var: Seçeneklerini tartmakla çok fazla vakit kaybediyorlar.
Birinin ödevini yapmakla ilgili sürekli olarak kendi üstüme fazlaca stres bindiriyorum. Ustası olmak istediğiniz konu her ne olursa olsun, dersinizi çalışmak bu işin temelidir. Ama hangi noktada harekete geçmelisiniz? Hangi noktada yeterince okudunuz, yeterince uzmanla konuştunuz, ya da yeterince fuara gittiniz? Bunlar araştırma yapmak için harika yollar. Ama bunların ardından harekete geçmeniz ve işe koyulmanız gereken de bir zaman var.
İnsanlara girişimciliği bir yaşam tarzı olarak öğretiyorum. Öğrencilerimden bazıları çok kararsızlar. Çok sayıda soru soruyorlar, ki bu iyi bir şey, ama karar verme kabiliyetinden yoksunlar. Harekete geçmemek için bahaneler buluyorlar.
Şu bir gerçek ki, bazı girişimcileri başarılı yapan şey onların çöküşleri. Ancak bir girişimci harekete geçmediği sürece çöküş yaşaması da mümkün değildir.
Bir proje üzerinde çalışmak eğlencelidir. Ama bir girişimci olmak, kaybedebileceğiniz gerçeğini kabullenmek demektir. Belli bir noktada artık beyninizi kapatmalı ve bir adım atmalısınız.
Kendi tarafınızda bir momentuma ihtiyacınız var. Tüm küçük detaylar hallolana kadar bekleme yapamazsınız. Eğer beklerseniz elinizdeki pazarları kaçırabilirsiniz.
Gerçek şu ki, daha birinci adımı bile atmadan onuncu hamleyi düşünmenin bir manası yok. Her şeyi hesaplamaya kalktığınızda ister istemez varsayımlar yapmış oluyorsunuz. Çoğu zaman yaptığım varsayımlar yanlış çıktı. Sizinkilerin de yanlış olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü asla bütün cevapları elde edemezsiniz. Bir mantra gibi bunu tekrar edin: “Asla bütün cevapları elde edemem.” Hayat sizi şaşırtacak! Bunu bu yaşımda söyleyebilirim, hayatınızda kırılma anları ve dönüm noktaları olacaktır. Kendinize güvenseniz iyi olur. Önünüze çıkan bütün engelleri aşacağınıza inanırsanız, bunu yaparsınız.
Elbette ki bu süreçte gergin olmak çok normal. Girişimci olmak cesaret ister. Açıkçası herkese göre bir şey değil. Eğer bilinmeyenden korkuyorsanız, hata yapmaktan korkuyorsanız, bir girişimci olma teşebbüsü üzerinde uzun ve ciddi bir şekilde düşünmelisiniz.
Eğer ileriye gitmekte sıkıntı yaşıyorsanız yapacağınız hamle üzerinde çok fazla düşünüyor olabilirsiniz. Kendinizi bundan kurtarmak için aşağıdakilere yoğunlaşın.
1) Her zaman bir cevap bulamamayı kabullenin
Sizden beklenen de bu değil, gerçekten. Eğer size bir bilinmeyenle ilgili bir şey sorulursa, basit bir şekilde o insana geri dönüş yapacağınızı belirtin. Kandırmaya çalışmayın.
2) Küçük adımlar atın
Başarılı olmak, sizin düşündüğünüzden daha fazla zaman alacak. Kısacası, ileriye bakın, ama çok ileriye değil. Hedefinize olan bakışınızı kaybetmek istemezsiniz, ama sizi korkutmasına da izin vermeyin. Kendinize çizdiğiniz rota, bir başkasınınkinin aynısı olmayacaktır. Bu yüzden belli bir noktada dersinizi çalışmayı bir kenara bırakıp bir hamlede bulunmalısınız.
Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek
3) Bir son tarih belirleyin
Doğru kararlar zaman alır. Kimse sizden acele etmenizi istemiyor. Olaya bakışım şu: Sadece bir şekilde hareket edin ve çizdiğiniz yolda ilerlemeye çalışın. Bazen doğru kararlar alacaksınız. Bazen de kötü kararlar. Önemli olan karar verme korkunuzun sizi hareketsiz kılmasına izin vermemeniz.
Eğer esnek ve açık fikirliyseniz projeleriniz, tahmin ettiğinizden daha kısa bir sürede alanlarında başarılı olacaktır.