Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimci Olmanın Size Kazandıracağı 7 Beceri

Girişimci Olmanın Size Kazandıracağı 7 Beceri

Bazı insanlar için girişimcilik bir yaşam tarzıdır. Yeni bir şeyler yaratmak ve bir takımın yöneticisi olmak onların hayallerini süsleyen bir amaçtır. Diğerleri içinse girişimcilik bir amaç değil de daha çok bir araçtır, hatta daha büyük hayallerine ulaşmak için bir araç olabilir.

Girişimcilik kavramıyla bir türlü yıldızınız barışmıyorsa, fikir ilginizi çekse de risk gözünüzü korkutuyorsa ya da asıl hedefinizin bu olmadığını düşünüyorsanız seçeneklerinizi bir daha gözden geçirin derim. Girişimcilik sadece çok para kazanmak ya da bir şirketin yöneticisi olmak anlamına gelmez. Aslında, girişimcilik konusunda tecrübe sahibi olmak sizi düşünebileceğiniz her konuda bir adım ileri taşıyacak bir deneyimdir.

Nasıl mı? Bu yazımızda size bir girişimci olmanın kazandıracağı yedi özellikten bahsedeceğiz…

 

1- Eleştirel düşünme kabiliyeti

Olaylara eleştirel bir perspektiften bakmadan bir şeyi hayata geçirmeniz mümkün değil ne yazık ki. Günlük hayatta yaptığımız her uygulamada en azından bir parça eleştirel düşünmemiz gerekiyor. Objektif davranıp davranmadığımızı ve karşılaştığımız sorunların köklerinin nelere dayandığını görebilmek için eleştirel düşünceye ihtiyacımız var. Bunlara ek olarak karşılaştığımız sorunlara daha kapsamlı çözümler bulabilmek için yeni açılar keşfedebilmeliyiz. Gelecekte gelişebilmek için zekice planlar yapmalıyız. Bunların hepsi eleştirel düşünce sayesinde oluyor.

Profesyonel dünyada eleştirel düşünebilmek size daha etkili olmak ve daha hızlı sonuçlara ulaşmak gibi yetiler kazandırıyor. Kişisel hayatınızdaysa ilişkilerinizin köklerini daha iyi anlamlandırmanızı ve bireysel gelişiminiz için nelere ihtiyacınız olduğunu daha rahat görebiliyorsunuz.

 

2- Yaratıcılık

Girişimci olmanın bir diğer getirisi de yaratıcılık. İlham dediğimiz şey zorla gelmese de pratik yaparak yaratıcılığınızı artırabilirsiniz. Özellikle beyin fırtınası yaparak geçireceğiniz saatler sizi yaratıcı çözümler bulmada daha iyi yapacaktır. Bir süre sonra bu şekilde düşünmek pratikleşecek. Bu yaratıcı düşünme yeteneğini nasıl kullanacağınızsa tamamen size kalmış tabi .

Kendinize yaratıcı bir hobi edinebilirsiniz, örneğin resim yapmaya başlayabilir veya amatör fotoğrafçılık yapmayı deneyebilirsiniz. Ya da bu yetinizi profesyonel hayatınıza uyarlayabilir, pazarlama kampanyalarının yıldızı olabilirsiniz. Hatta belki gelecekte yeni bir iş girişiminiz bile olur.

 

3- Dayanıklılık

Girişimcilik elbette en riskli çalışma alanlarından birisi. İstediğiniz kadar zekice stratejiler üretin, teoride mükemmel olsalar da pratik sizin düşündüğünüz gibi işlemeyebilir. Stratejide sorun yaşamasanız da finansal kaynaklarınız tükenebilir, bir gecede batma seviyesine gelebilirsiniz.

Zor zamanlar geçirmek ve başarısız olmak sabrınızı sınayacak elbette. Kimi günler daha stresli başlayacak, bunu inkar edemeyiz. Ama diğer bir yandan bu günleri nasıl atlatacağınızı, stresle nasıl başa çıkacağınızı öğreneceksiniz. Başarısızlığın sadece anlık bir konsept olduğunu görecek, zamanla daha da güçlenecek, kendinize daha çok güveneceksiniz. Söylememize gerek var mı bilmiyoruz ama, büyük problemlerle başa çıkmaya alıştıkça küçük problemler size çocuk oyuncağı gibi gelecek.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim

 

 4- Bağımsızlık

Yeni bir şirketin kurucusu olduğunuzda bütün kararları siz veriyor olacaksınız. Evet, bütün sorumluluk sizin omuzlarınızda olacak, bütün kuralları siz koyacak, şirketin her adımının arkasında siz duracaksınız. İlk günlerde bu hem heyecan verici hem de biraz korkutucu olabilir tabii, ama zaman geçtikçe ve pozisyonunuza alıştıkça bu bağımsızlık size onsuz yaşayamayacağınız bir şey gibi gelmeye başlayacak.

Biraz deneyim kazandıktan sonra karar verme süreçleriniz hızlanacak, kendinize daha çok güveniyor olacaksınız ve diğerlerine eskisi kadar bağımlı olmayacaksınız. İleride ne yapmak istiyorsanız olun, kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmek her şartta size iyi gelecek.

 

5- Yönetim

Girişimciliğin neler gerektiğini anlamanız uzun sürmeyecektir. Fikirleriniz üzerinde çalışırken yemek yemeniz gerektiğini dahi unutacaksınız. Takımınızı yönetmeye çalışarak geçireceğiniz sayısız saatten bahsetmiyoruz bile. Tabii zamanla bunlara yatırımcılar, partnerler ve müşteriler de eklenecek.

Kimi yönlerden bakıldığında girişimcilik akrobatlığa benziyor bile diyebiliriz. Kimileri için bir mikroekonomi pratiği de olabilir; limitli kaynaklarla (örneğin zamanınız) ortaya koyduğunuz sermayeden üretebileceğiniz en yüksek değeri üretmeye çalışmak da kolay olmayacak. Her şartta girişimcilik size işletme sanatının inceliklerini öğretecek ve bunun sonucunda hem daha iyi kararlar verir olacaksınız hem de işleyen planlar yapmakta üstünüze olmayacak. Kaynak yönetiminde ne kadar gelişeceğinizden bahsetmiyoruz bile. Bir şirketin nasıl yönetileceğini öğrenmenin size katkıları saymakla bitecek gibi değil.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek

 

6- Kendini pazarlamak

Şirketinizi bir gemi gibi düşünün. Dümende vakit geçirirken elbette bir kaptan olarak isim yapacaksınız. Firmanın yüzü olarak basın sizi görecek, sosyal medya hesaplarınız bir anda popülerleşecek ve kendi isminizle yayınladığınız içerik miktarı kaçınılmaz olarak artacak.

Bütün bunlar gelecekte size iyi bir özgeçmiş olarak dönecek elbette. Uzayan ve güçlenen özgeçmişiniz sayesinde kalabalıklardan sıyrılacak ve iş yapmak konusunda uzmanlığınızı başvurduğunuz pozisyonlara rahatlıkla gösterebileceksiniz.

 

7- Bağlantılar

Her ne kadar kendinizi bir sosyal kelebek olarak tanımlamasanız da rehberinize kişiler eklerken öyle ya da böyle yeni bağlantılar yapacak, yeni insanlar kazanacaksınız. Girişimcilik size yeni bağlantılar kurmak ve o bağlantıları sürdürmek konusunda iyi bir sebep veriyor. Daha fazla işletmeciyle iletişime geçecek, akıl hocalarına daha kolay erişecek, çalışan veya öğretmen aradığınızda zorluk çekmeyeceksiniz. Sadece profesyonel dünyada değil, kişisel hayatınızda da sizinle aynı şeylerle ilgilenen daha fazla insanla bağlantı kuracak, yelken dersleri almak istediğinizde kimi arayacağınızı bileceksiniz. Girişimcilik günleriniz sona erdiğinde bağlantılarınızı koparmadığınız takdirde bir hayat boyu sürecek onlarca ilişki kurmuş olacaksınız.

Hayattaki hedefleriniz her ne olursa olsun (ister bir şair olmak istiyor olun, ister bir pazarlamacı, üniversite hocası, şef, her ne olursa olsun) girişimcilik size hedefinize olan yolculuğunuzda işinize yarayacak yetenekler ve profesyonel hayatta sizi bir adım öteye taşıyacak yetiler kazandıracak.

Bir girişimin patronu olmak size başka bir alanda eşini benzerini bulamayacağınız bir deneyimler zinciri sunuyor. Ve bu sadece sizin için değil, o ilk adımı atmaya cesaret edebilecek herkes için geçerli. Eğer aklınızda dönüp dolaşan fikirleriniz ve azıcık da motivasyonunuz varsa bence bir adım atıp nasıl sonuçlanacağını görün. Başarısız olsanız da bu süreçten bir şeyler öğrenmiş, bu yolculuktan yeni insanlar ve yetenekler kazanmış olarak çıkacaksınız.

Sevin KAYTAN
Sevin KAYTAN
Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar