Yaşınız yüzünden girişimcilik hayallerinizden vazgeçmek üzereyseniz bir kez daha düşünün.
Zihin her ne kadar genç yaşlarda en kıvrak dönemini yaşıyor olsa da, belli bir yaşa gelmenin de her zaman bazı avantajları vardır. Hatta kısa süre önce yapılan bir çalışma gösterdi ki, kurucuları 40’lı yaşlara gelmiş olan şirketlerin başarı sağlama şansı diğerlerine göre çok daha yüksek.
Kafanızdaki dönüm noktalarını çoktan geçtiğinizi düşünüyorsanız, hemen korkuya kapılmayın. Gordon Bowker’ın Starbucks’ı kurduğunda 50. yaşını çoktan geçtiğini ya da IBM’in 61 yaşındaki Charles Flint tarafından kurulduğunu asla unutmayın.
Bu noktada, yaş sınırının başarı için önemli olmadığını kanıtlayan güçlü girişimciler hakkında hazırlanmış aşağıdaki infografiği incelemenizi tavsiye ederiz.
Geç Olsun Güç Olmasın
- “Bilişim”, “Sağlık ve “Uzay Bilimi” gibi gelişmiş sektörlerde faaliyet gösteren başarılı girişimcilerin ortalama yaşı 40’tır.
- Yapılan çalışmaya göre ortalama 40 yaşına kadar kurucuların yaşı arttıkça girişim şirketlerinin başarı şansı da yükseliyor.
- 40 yaşından sonra, yaş faktörünün etkisi yok denecek kadar az.
- Yaşı 55 ve 64 arası olan girişimcilerin kurduğu şirket sayısında güçlü bir artış yaşandı. 1996 yılında yeni girişimcilerin sadece %14,3’ünün yaşı 55’in üzerindeydi. 2012’ye gelindiğinde ise bu oran %23,4’e yükseldi.
- 55-64 yaş aralığında bulunan kişiler 20’li ve 30’lu yaşlardakilere kıyasla girişim dünyasına çok daha hızlı giriş yapıyor. Ayrıca, bu kişiler girişimcilik dünyasında son 10 yılın en çok faaliyet gösterenleri oldu.
- Genç girişimcilere kıyasla, yaşlı girişimciler “Risk”, “Deneyim” ve “Aile Yaşamı” ile ilgili çok daha az endişe duyuyor.
- Yaşlı girişimciler, genç olanlara göre, çoğu kez daha fazla deneyime ve uzmanlığa sahiptir, performansları daha iyi, yargı yetkinlikleri daha gelişmiştir.
Yaş Sadece Bir Göstergeden İbaret: 40 Yaşından Sonra Başarıya Ulaşan Girişimciler
Sam Walton Walmart’ı 44 yaşındayken kurdu.
Adi Dassler Adidas’ı 49 yaşındayken kurdu.
Mutlaka okuyun: İki Kardeşin Ezeli Düşmanlığından Doğan İki Marka: Adidas ve Puma’nın Hikayesi
Gordon Bowker Starbucks’ı 51 yaşındayken kurdu.
Mutlaka okuyun: Starbucks’ın Başarı Öyküsü
Arianna Huffington The Huffington Post’u 54 yaşındayken kurdu.
Charles Flint IBM’i 61 yaşındayken kurdu.
Harland David Sanders KFC’yi 62 yaşındayken kurdu.
Bunların yanı sıra, Henry Kaiser Kaiser Permanente’yi 63 yaşındayken, Leo Goodwin Geico’yu 50 yaşındayken ve Joseph Campbell Campbell’s’i 52 yaşındayken kurdu. Bu liste böyle uzayıp gidiyor.
Mutlaka okuyun: KFC’nin Kurucusu Harland Sanders’in İlham Veren Başarı Hikayesi
Yaşınız Ne Olursa Olsun Kendi Şirketinizi Kurmanızda Yardımcı Olacak İpuçları
Kendinizi uzun mesai saatleri için hazırlayın: Yeni bir girişim şirketi zaman ve adanmışlık gerektirir.
Teknolojiyi kucaklayın: Sosyal medya gibi belli teknolojilere yeterince hâkim değilseniz internet üzerinden bir seminere katılabilir ya da birilerinden yardım alabilirsiniz.
Girişim fonu yaratın: Bankalardan, ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da emeklilik birikiminizle herhangi bir bağı olmayan diğer yatırım kaynaklarından girişim fonu edinmenin yollarını arayın.
Yaptığınız işi gerçekten sevdiğinizden emin olun: Kariyerinizin bu aşamasında sahip olduğunuz değerleri bir kez daha gözden geçirin. Bu işe neden başladığınızı asla unutmayın
Çevrenizden destek alın: Kendinize bir destek ekibi kurun. Arkadaşlarınızın ve ailenizin sizi vizyonunuzdan sorumlu tutmalarını sağlayın. Sektördeki mentörleri ya da ilham alacağınız kişileri araştırın.
Geçmiş deneyimlerinizden faydalanın: Yaşınız bulunduğunuz sektör için size daha geniş bir ilişki ağı ve uzmanlık alanı sağlayacaktır.
Bir çıkış stratejisine sahip olun: Kendi şirketinizi hayatınızın geç dönemlerinde kuruyorsanız, en fazla 10 yıl bu şirketin başında olmayı isteyeceksinizdir. Bir planınız olsun: Şirketinizi çocuklarınıza devredebilirsiniz, satabilirsiniz ya da faaliyetini sonlandırabilirsiniz.
Bir gecede başarıya erişeceğinizi düşünmeyin: Sırf yaşlı ve daha deneyimli olduğunuz için kendi şirketinizi kurmanın çok kolay bir iş olduğu yanılgısına kapılmayın.
Kariyerinize bir kez daha yön vermek için hazırsanız, şu eski sözü hiç unutmayın: “Yaş sadece bir göstergeden ibarettir.” Elde etmek istediğiniz başarı geride bıraktığınız yaş günü sayısına değil, sahip olduğunuz iç motivasyon ve tutkuya, müşterilerinize sunduğunuz ve geçerli bir değer önerisine bağlıdır.