Girişimciyi hangi kelimelerle tanımlarsınız? Tutkulu? Kararlı? İyimser? Tabii ki bunların hepsi uygun. Ancak başarıyı bilen girişimcilere göre güvensiz ve sorun çıkaran daha uygun olur. Aşağıda yer alan özelliklerden, niteliklerden ve davranışlardan hangisi sizi tanımlar? Belki bir girişimcisiniz ama uygulamada girişimci olmayabilirsiniz.
1 – Harekete geçiyorsunuz
Araştırmalar, detaylı stratejiye sahip olmayan ancak konsepti olan insanların girişimcilik ruhuna sahip olduğunu söylüyor.
Masanızda plan yapmak yerine harekete geçerek bir şeyler yaratın. Aslına bakacak olursanız hayat tecrübesi olan insanların problem çözme yeteneklerinin ve çabuk reaksiyon verme becerilerinin olduğu yadsınamaz bir gerçek.
Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi
2 – Güvensizsiniz
“Hırslı olarak görülen birçok girişimci aslında güvensizdir.” Başarısız olma endişesi taşıyanlar yaptıklar işe çok daha fazla odaklanırlar ve başarılı olmak için ne gerekiyorsa yaparlar. Güvensiz hissediyorsanız, hedeflerinizi gerçekleştirmek için bu duyguyu tetikleyici olarak kullanın.
3 – Hünerlisiniz
İhtiyacı olan kaynaklara tam olarak sahip olmasanız bile bir şekilde çözümler üretebilirsiniz. Girişimcilik yeterli kaynağa sahip olmak değil, eldeki kaynakları hünerli bir şekilde kullanmaktır.
4 – Nakit akışına takılmış durumdasınız
“İlk başlarda, hızlı hareket edebilir ve harcamalarınızı şahsi kredi kartınızla yapabilirsiniz ancak bu sonsuza kadar böyle devam edemez. İyi bir şirketiniz ve alacaklılarınız varsa mücadele etmek için nakde ihtiyacınız olacaktır.” Projeler için nakit avans sağlayacak bir ortakla çalışmak ve tedarikçilerle yakın ilişkiler kurmak nakit sorununu çözmenizde yardımcı olabilir.
Mutlaka okuyun: Nakit Akışı Nedir ve Neden Önemlidir?
5 – Başınızı belaya sokuyorsunuz
Gerçek girişimciler izin istemek yerine af dilerler, farkına vardıkları fırsatların veya sorunların üzerine gitmek için hızlı ilerler. Bazen bu sebeple kuralların dışına çıkabilirler.
Girişimciler statüko ile asla tatmin olmazlar. Sabit maaşlı dünyanın kendiniz için uygun olmadığını anladığınızda patronlarınızın değer vermediği fikirleri gerçekleştirmenin yeni ve daha iyi yollarını aramaya başlayabilirsiniz.
6 – Korkusuzsunuz
Gerçek girişimciler yeni girişimler yaratmak için ihtiyaç duydukları finansmanı bir araya getirmek amacıyla kredi kartlarında borç birikmesinden ve evlerini ipotek ettirmekten korkmazlar. Bir bakıma, zaman ve paraya yapılan yatırım eninde sonunda avantaja dönüşür.
Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret
7 – Uslu duramıyorsunuz
Girişimcilerin enerjileri dizginlenemez. Çalışanları evlerine gitse bile onlar çalışmaya devam ederler. İşleri konusunda arzulu, heyecanlı ve enerjiktirler.
8 – İyi bir dinleyicisiniz
Dinleme konusunda istekli olursanız, müşterileriniz hangi ürünlerinizin veya hizmetlerinizin daha değerli olduğunu size gösterir.”
Zeki girişimciler kendilerini sürekli olarak geliştirirler ve pazarın geribildirimlerine karşılık vermek için konseptlerinde değişiklik yaparlar.
9 – Zorluklar sizi motive ediyor
Birçok çalışan bir problemle karşılaştığında suçu başkasının üstüne atmaya çalışır veya sorumluluktan kurtulmaya çalışır. Diğer taraftan girişimciler gerekeni yaparlar. Zorluklar girişimcileri motive eder ve daha çok çalışmaya teşvik eder. Bir girişimci her şeyin aşılabileceğini düşünür.
Mutlaka okuyun: Yaşadığınız Zorluklara Karşı Direncinizi Artırmanın Yolları
10 – Çoğu zaman reddedilirler
Girişimciler hayatta her zaman kabul görmezler. Bir şekilde farklı oldukları için sık sık reddedilirler ve bu da onları daha çok çalışmaya iter.
Mutlaka okuyun: Reddedilmekle Nasıl Başa Çıkılır: “Hayır”ı “Evet”e Çevirmenin 5 Yolu
11 – Kendinizi çabuk toparlıyorsunuz
Başarılı girişimciler çabuk ve sık sık başarısız olur diye popüler bir düşünce vardır. Bu işin sırrı iyileşme hızıdır: başarısız olursanız üzülmeyin veya kendinizi kötü hissetmeyin. Debelenmek yerine en kısa sürede bir sonraki adıma geçin.
Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol
12 – İhtiyaçlara cevap veriyorsunuz
Birçok insanın pazardaki boşlukları bildiğini ancak sadece gerçek girişimciler harekete geçip bunu doldurabilmektedir. Girişimciler problemi çözmenin bir yolunu ararlar ve çözümü bulduklarında ise vakit kaybetmeden adım atarlar.
Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları
13 – Etrafınız akıl hocalarıyla dolu
“Etrafınızda sizden daha akıllı insanların olması ve size ait olmayan fikirler dinlemeniz önemlidir. Çünkü başarı iletişim, iş birliği ve bazen de başarısızlıkla yakalanır.”
Başka bir ifadeyle: gerçek girişimciler dalkavuklarla çalışmazlar; deneyimi olanlarla ve araştırma yapanlarla, kaba tahminler yerine bilgiye dayalı kararlar vermek için mümkün olduğunca çok bilgi toplayanlarla konuşurlar.
Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere
14 – Çok çalışıyorsunuz ve pes etmiyorsunuz
“Girişimciler başarısız olurlar, kendilerini toplarlar ve doğru yolu bulana kadar mücadele etmeye devam ederler.”