Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaGenelGirişimci Kredisi Almadan Nasıl İş Kurulur?

Girişimci Kredisi Almadan Nasıl İş Kurulur?

İş kurma söz konusu ise hemen her zaman iki senaryo vardır.

  1. Ya parası olmasına karşın net bir iş fikri olmayan bir kişi vardır.
  2. Ya da şahane bir iş fikri olan kişinin iş kurmak için yeterli parası yoktur.

Aslında bu iki kişi birleşse, birbirlerini çok iyi idare edebilirler, çok iyi ortak olabilirler. Ancak maalesef hayat bu kadar toz pembe değil.

Rakamlara bakarsak her yıl yüz binlerce şirket kuruluyor. Bu şirketlerin kuruluş, personel, AR-GE, ofis, malzeme gibi pek çok ihtiyacı bulunuyor. Hele üretim ve perakende gibi sektörler için yeni bir iş kurmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu unutmayalım.

Yani durum nedir?

Parası olmayan birinin iş kurması imkansız mıdır?

Aslında durum böyle değil. Girişimci kredisi olmadan, bankadan kredi çekmeden de bir şirket kurup çalışmaya başlamak mümkün.

Bu yazımızda girişimci kredisi almadan bir insanın nasıl kendi işini kurabileceğine odaklanacağız.

 

1. Düşük Bütçeyle Başlayın

Ofis kiralamak, ofisin elektrik-su-internet faturalarını ödemek, çeşitli vergilere maruz kalmamak için mevcut imkanlarınızla da kendi işinizi kurabilirsiniz.

Mesela aylık cüzi bir ücret ödeyerek paylaşımlı ofislerde çalışabilirsiniz. Bir ofis kiralamanın bedeli örneğin 5000 lira ise paylaşımlı bir ofisin aylık kirası 600 TL’ye kadar düşebilmektedir. Üstelik bu ortak çalışma alanlarını kullandığınız kadar para ödersiniz.

Ya da bilgisayar başında bir iş yapıyorsanız, ofis kiralamanız bile gerekmez. Kendi evinizde bilgisayarınızdan faaliyet göstermeye başlayabilirsiniz. Kendi web sitenizi kurmanın maliyetinin maksimum 500-600 lira olduğunu unutmayın.

İlla kendi işinizi kurmak istiyorsanız online bir hizmete odaklanın. Ayakkabı mağazası açmak yerine internetten ayakkabı satmayı düşünün.

İhtiyacınız olan konularda işe tam zamanlı birini almak yerine freelance çalışan kişilerden hizmet alın.

Yani düşük yatırım gereken bir iş fikrine odaklanabilirsiniz. Başlangıçta sadece bilgisayar üzerinden online ve freelance bir hizmet verebilirsiniz. Söz gelimi grafik tasarımcıysanız ve kendi işinizi yapmak istiyorsanız illa bir tasarım şirketi açmanız gerekmez. Başlangıçta freelance grafik tasarım hizmeti verebilir, belli bir sermaye edindikten sonra şirketleşme yoluna gidebilirsiniz.

 

2. Yakınlarınızdan Borç Alın

Aileyi ve arkadaşları işin içine hiç karıştırmamak gibi bir düşünceniz olabilir. Fakat bu konuda şartlarınız uygunsa ailenizden ve arkadaşlarınızdan borç alabilir ve kendi işinizi kurabilirsiniz.

Bu kişiler ne kadar birlikte yiyip içtiğiniz insanlar olsa bile onlara da profesyonel bir şekilde yaklaşın. İşinizin detaylarını, gelir modelinizi, ne zaman ve nasıl borcunuzu geri ödeyeceğinizi anlatın.

Detaylı bir açıklama yapmak sizin kendinize ve iş fikrinize güvendiğinizi gösterir ve onlardan para almak daha kolay hale gelir.

 

3. Ortak ya da Yatırımcı Bulun

Kafa dengi bir ortakla birlikte iş kurmanın faydaları vardır. Sizin eksik kaldığınız noktalarda bu kişi yardımınıza koşar. Onun eksik kaldığı yerlerde de siz devreye girersiniz. Ayrıca pazarlama, reklam, muhasebe, mal tedariği gibi konularda ekstra bir kişinin varlığı işlerinizi kolaylaştırır.

Yatırımcı bulmak ise iş kurma sürecindeki bir kişinin hayalidir. Eğer fikrinize ilgi gösterebilecek kişileri tanıyorsanız ya da bu kişilerin kapısını çalmak istiyorsanız elinizde detaylı bir iş planı olmasına özen gösterin. Tabiri caizse kimse size kara kaşınız, kara gözünüz için para vermez. Yatırım para yatırdığı işten kazanç elde etmek ister. Bu nedenle yatırımcıya iş fikrinizi anlatırken bu yatırımın ona nasıl bir getirisi olacağını belirtmeyi unutmayın.

Mutlaka okuyun: Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

 

4. Kazandığınızı İşinize Yatırın

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız gözünüz yükseklerdedir. Hayallerinizi gerçekleştirmek için, kendi kaderinizi kendiniz çizmek için bir yolculuğa çıkmak üzeresiniz demektir. Bu noktada elinizdeki imkanlarla başlattığınız şirketinizden kazandığınız parayı yine işinizi büyütmek için harcayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak

 

5. Kitlesel Fonlamayı Düşünebilirsiniz

Kickstarter, Indiegogo gibi platformlar var biliyorsunuz. Burada yapmak istediğiniz şeyi insanlara detaylı bir şekilde anlatıp onları size para vermeye ikna ediyorsunuz.

Mesela kendi tasarladığınız çantaları seri üretime sokabilmek için 100.000 lira paraya ihtiyacınız var. Kickstarter’a girip aklınızdaki fikri, görseller eşliğinde anlatıyorsunuz. İnsanları neden size destek olmaları gerektiği konusunda açıklama yapıyorsunuz. Eğer fikriniz iyiyse, insanlar aklınızdaki ürün-hizmet fikrini beğenirse size değişen oranlarda destek oluyorlar. Eğer belirlediğiniz miktara ulaşırsanız (100.000 TL) paranızı çekiyorsunuz ve işinizi kuruyorsunuz. Size destek olan kişilere de çeşitli indirimler yaparak yaptıkları iyiliğin karşılığını ödüyorsunuz. Mesela çanta şirketinizi kurduktan sonra size destek olan 120 kişiye çantalarınızı %50 indirimli olarak satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Fikrinize Sermaye Bulmanızı Sağlayacak Kitle Fonlama Siteleri

 

6. Ek İş Yapın

Eğer iş kurmak için gereken sermayeniz yoksa, mevcut birikimlerinizi kullanmalı ya da para biriktirmelisiniz. 9-5 maaşlı çalıştığınız işten kazandığınız para yaşam masraflarınızı anca karşılıyorsa ve geriye biriktirecek para kalmıyorsa; ek iş yapmayı düşünmelisiniz.

Yani kendi işinizi kurana kadar bilgi ve becerileriniz doğrultusunda ek iş yapabilirsiniz.

Örneğin Milli Eğitim’de biyoloji öğretmenliği yapıyorsanız özel ders vererek aylık maaşınızın yanında ekstra gelir elde edebilir, bu geliri kendi işinizi kurmak için biriktirebilirsiniz.

 

Sonuç

Bundan 5 yıl önce nadir bulunan(1.basım vb.) antika olan kitap alım-satım işimi 1000 liraya kurdum. Yaptığım ilk 5 satıştan kazandığım parayla yeni kitaplar satın aldım. İşim çok yavaş büyüyordu ancak sağlıklı ve sağlam bir şekilde ilerliyordum.

Ayrıca elimdeki kitapları da Gittigidiyor.com ve Nadirkitap.com üzerinden satıyordum. Evimdeki 8 yıllık laptopumdan sürdürüyordum tüm operasyonları. Dolayısıyla şirket kurmaya o zaman ihtiyacım yoktu. Ofis kirası, faturalar ve vergiler o zaman katlanabileceğim masraflar değildi.

Üstelik bu işi yaparken bir yandan da 9-5 mesaili bir işte çalışmaya devam ediyordum. Yani yaşam masraflarımı mevcut işimle karşılıyor, kitap işinden kazandığım parayı da yine bu işe yatırıyordum.

Bu süreçte kimseye borcum olmamasından ötürü psikolojik olarak oldukça rahattım. Tam zamanlı çalıştığım işi bırakıp sadece kitap işine yöneldiğm zaman bu işten hayatımı sürdürebilecek kadar para kazanıyordum. Ayrıca kazandığım parayla kitap işine de yatırım yapabiliyordum.

Özetle diyebilirim ki kredi ya da borç almadan iş kurmanın bazı zorlukları elbette var. Ancak hiçkimseye maddi olarak borçlanmamanın da verdiği bir rahatlık var. Siz de içinizdeki girişimcilik ruhunu büyük bir miktar borçlanmadan, kendi yağınızda kavrularak test edebilirsiniz. Böylece girişimcilik hayatında başarısız olsanız bile maddi olarak zor duruma düşmezsiniz. Hem de bu süreç boyunca yaptığınız hatalardan ders alır, ileride kuracağınız daha büyük kapsamlı işler için iyi bir altyapı kazanırsınız.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar