Başarılı girişimcilerin çoğu sürüyü takip etmeyenlerdir. Bu kişiler rekabetten önce pazarın ihtiyaçlarını anlamış olanlardır. Tabii ki bu tür bir öngörü risksiz olamaz ancak kazançlar da kayda değerdir. Bununla birlikte otomobil, internet ve akıllı telefon gibi çığır açan buluşlar ilk tanıtıldığında da hepsine şüpheci yaklaşıldı ancak etkileri sadece kültürel değil aynı zamanda ekonomik de oldu. Örneğin otomobiller parçacılar, bayiler ve servis merkezleri gibi küçük ölçekli işletmelerin ortaya çıkmasını sağladı. İnternet küçük faaliyetlerle başlayıp devleşen Amazon.com ve eBay.com gibi online firmaların kurulmasını sağladı. Peki geleceğin para kazandıracak işleri neler olacak?
Enerji ve temizlik teknolojileriyle alakalı işler birçoğumuz için ihtimal dışı olsa da en uygun olanlardır. Gereklilik, zevk ve teknolojinin şekillendirdiği meslekleri ve işletmeleri İngiliz yazar ve gelecek bilimci Arthur C. Clarke üç öngörü yasasıyla ortaya atmıştı. “Seçkin ancak yaşını almış bir bilim adamı bir şeyin mümkün olduğunu iddia ediyorsa, hemen hemen kesinlikle haklıdır. Aynı kişi bir şeyin imkânsız olduğunu iddia ettiğinde ise, büyük olasılıkla yanılıyordur.”
Gelecekte para kazandıracak karlı bir iş kurmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. İşte birbirinden güzel para kazandıracak işler:
3 boyutlu yazıcı dükkanları
İş fikri: düşük maliyetli yazıcılarla parçalar üretme
Aşama: gelişmeler oldukça heyecan vericidir ancak 3 boyutlu yazıcılar hala çok pahalı.
Yeni bir lense mi ihtiyacınız var? O zaman yeni lenslerinizi kendi yazıcınızda bastırabilirsiniz. Gelecekte böyle olacak. Mimari modellerden lavabolara ve kamera parçalarına kadar her şey fabrikalarda üretilmek yerine ihtiyaç duyulduğunda 3 boyutlu yazıcılar tarafından üretilecek. Gartner’de analist olarak çalışan Jackie Fenn’e göre şu anda bu uygulamalara hizmet bürolarında rastlanıyor.
Uzayda madencilik
İş fikri: uzaydan yararlanmanın zamanı geldi
Dünyadaki kaynaklar tükenmeye başladığı için bir gün hammadde ve minarelerin değeri ay veya uzay madenciliğinden daha maliyetli olacaktır (özellikle de derin deniz sondaj çalışmalarının milyarca dolarlık yatırım gerektirdiğini düşünecek olursak ). Ticari uzay öncülerinden ve X PRIZE Vakfının kurucusu Peter Diamandis’e göre bu kişisel bir tutkudur. Diamandis’in belirttiğine göre dünyada sahip olduğumuz bütün değerlerin uzayda sonsuza yakın miktarda olduğunun farkına varırsanız uzaydan bir servet kazanabileceğinizi de anlarsınız. Diamandis uzay madenciliğinin zorluklarıyla ilgilenmiyor çünkü bu işin mümkün ve karlı olduğuna inanmış durumda. Bu tamamen adım atmak ve bu kaynakların kimin olacağı ile ilgili mevzuatların aydınlanmasıyla alakalıdır.
Vücut parçası yapımı
İş fikri: doku yapmak için ayrıştırıcı polimerler ve kök hücreler kullanmak
Bu, laboratuarda kol veya ayak geliştirmeten ziyade deri, sinir veya kas geliştirmektir. . Örneğin Soft Tissue Regeneration isimli firma ön çapraz bağ yırtılmalarını iyileştirirken vücudun başka bir bölümünden sinir almıyor. Yırtılmanın oluştuğu yer için ayrıştırılmış polimerler kullanıyor ve kanın içindeki kök hücrelerin iyileşmeyi gerçekleştirmesine izin veriyor. Soft Tissue Regeneration’ın başkanı Joseph Reilly’nin belirttiğine göre ayakkabı bağına benzeyen ileri teknoloji bir alet kullanıyorlar. Alet örgü şeklinde, spor ayakkabıların bağcıklarına benziyor ve insan saçından daha küçük liflerden oluşuyor. Ameliyattan 12 hafta sonra vücut bunu emiyor ve ön çapraz bağı yeniden gelişiyor.
Şişelenmiş hava firması
İş fikri: ürün olarak her yerde bulunan doğal kaynağı pazarlamak.
Su şişelenebiliyorsa ve satılabiliyorsa neden hava şişelenmesin? TÜİK verilerine göre son yıllarda şişe su pazarı milyar dolarlık bir pazara ulaştı. Ancak hava bulmak bir yudum soğuk su bulmaktan daha kolay.
Oksijen barlar 90’larda popülerdi ve birçok firma hala oksijen kapsülleri pazarlamaktadır. Bu kapsüller kanınızdaki oksijen miktarını arttırıyor ve yorgun veya bitkin olduğunuzda destek veriyor. Bu zamana kadar saf dağ havasının şişelenmesi için bir plan yapılmadı. Hong Konglu aktivist bir grup şehrin hava kalitesini protesto etmek için konservelenmiş temiz havanın satıldığı bir video yayınladı.
Araba şarj istasyonu
İş fikri: elektrikli araçların şarj olmalarını sağlayan istasyonlar kurmak.
Aşama: onlarca şarj istasyonu kuruldu ve binlercesi yolda.
Tamamen elektrikle çalışan Nissan Leaf araçlar daha galerilere girmeden satıldı. Elektrikli arabalara olan yoğun talep şarj istasyonlarına olan talebi de arttırdı. Buradaki en can alıcı nokt,a bu araçların farklı şekilde doldurulmasıdır. Araçların şarj olması saatler alıyor ve bu nedenle araçların park edildiği yerlerde şarj istasyonlarına ihtiyaç var. Bu nedenle şarj istasyonlarını işyerleri gibi daha kalabalık yerlere yerleştirmek gerekiyor.
DNA tasarım firması
İş fikri: DNA’ları okumak hastalıklarla ilgili ipuçları verecektir.
Hastalıklarla ilişkili yapılan DNA testleri sağlık sektöründe yeni bir çığır açabilir. Filedelfiya firması BioNanomatrix DNA’nın okunmasıyla ilgili teknolojik çözümler sunuyor ve DNA dizilimlerinin 100 doların altında yapılabilmesi için çalıyor. BioNanomatrix’in başkanı ve CEO’su Edward Erickson’a göre ucuz DNA testlerinin uzun vadeli olasılıkları, yaşlanmayı ve hastalıkları farklı yollarla iyileştirmeyi ve tedavi etmeyi de kapsıyor. Bir kişinin bebekken DNA’sını alıyorsunuz ve kusursuz bir biçimde profilini çıkarıyorsunuz. Bir bebeğe baktığınızda onun her şekilde sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz ancak bebeğin DNA’sı bize bebeğin yüksek risk altında olduğunu gösterebilir. Örneğin bebekte kalp krizi riski olduğu saptanırsa erken semptomlar kendini göstermeden önce genç yaşta tedavilere başlanabilir.
Sera gazı denetçileri
İş fikri: özel firmalar çevreyi kirletenleri denetliyor.
Sera gazı denetlemesi yapmak oldukça karmaşıktır çünkü ısınmadan nakliyeye ve gıdalara kadar günlük yaşantımızdaki birçok şey iklim değişikliğinden etkilenmektedir. Sera gazı ölçümünde uzman olan ve Sera Gazı Yönetimi Enstitüsü kurucu ortağına göre sera gazı yönetimiyle alakalı daha fazla şey yapılması gerekiyor. Öncelikle denetçilik rolünü üstlenecek kişilere odaklanılmalı. Bir diğer rol de karbon piyasasına düşüyor. Sonuçta bu işin bu bölümü politikalara bağlı. Konuyla ilgili politikaların geliştirilmesi gerekiyor. İklim değişikliği problemini ciddiye almalı ve etkileri azaltacak politikalar uygulanmalıdır.
Holografik tiyatro
Hologram eski ilüzyon tekniği olan Pepper’s Ghost’un daha yetenekli versiyonudur. 19 yüzyılın ortalarında kalın camlarla oyunlar yapılırdı. Günümüz illüzyonistleri seyircinin göremediği yansıtıcılığı yüksek polimerler kullanarak gerçek boyutlu görseller yaratıyor. Bu teknolojinin kullanıldığı en iyi uygulama toplantılarda kullanılan gerçek zamanlı video konferanstır. Farklı şehirlerdeki insanlar gerçek zamanlı olarak başka bir ülkedeki kişiyle görüşebiliyor. Hiç şüphe yok ki hologram tiyatroları 3D’nin yerini alacaktır. Musion adlı firma bu yaz ilk kez Las Vegas’taki bir gece kulübünde holografik eğlence düzenleyerek bu teknolojiyi kullandı.
Jet-pack bayiliği
İş fikri: bireysel uçuş
Aşama: sonunda piyasada satılıyor
Yeni Zelanda firması Martin Aircraft ticari ilk jetpacklerin siparişlerini almaya başladı. Jetpack bir eğlence aracı olmasına karşı günlük hayatta da kullanılabilir. Jetpack’in 100,000 dolar olan satış fiyatı düşerse muhtemelen insanların çoğu araba kullanmak yerine sürekli uçacaklardır. Görünüşe bakılırsa hava trafiği yakında otoban gibi olacak.
Ay turu rehberi
İş fikri: aya seyahat firması kurmak.
Aşama: önümüzdeki birkaç yıl içinde ay uçuşları başlayacak.
Ticari uzay öncülerinden Peter Diamandis’e göre uzaya sadece hükümetler veya büyük roket devleri gidebiliyordu. Ancak artık durum böyle değil. Sayısız firma parasını ödeyen müşterileri bu mutluluğu yaşatıyor. Bu durum önümüzdeki beş on sene içinde ay uçuşlarıyla bir adım daha öteye gidebilir. Diamandis ‘in sahibi olduğu Space Adventures turistler için 3 – 4 sene içerisinde ay uçuşları yapmayı planlıyor. Beklenen uçuşta iki koltuk olacak. Fiyat kişi başı 100 milyon dolar.
Et üretimi
İş fikri: etleri laboratuarda üretmek
Aşama: teknoloji işe yarıyor ancak lezzeti pek de güzel değil.
Kök hücre teknolojisinde kullanılan teknikleri kullanan bilim adamları laboratuarda et yetiştirdi. Kök hücreler yapı iskelesine yerleştirildi ve büyümeleri için besinlerle dolduruldu. Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler yani PETA laboratuar etini desteklemektedir. 2008 yılında grup laboratuarda geçerli miktarda tavuk eti üreten ilk gruba 1 milyon dolar ödül teklif etti. Jason Matheny’nin kar amacı gütmeyen işletmesi New Harvest bunu başardı. Mayıs ayında Bloomberg Businessweek’e global et talebini bu şekilde karşılamanın daha sağlıklı, daha enerji tasarruflu ve sürdürülebilir olduğunu söylemiştir.
Özel hayatı koruma firmaları
İş fikri: özel bilgileriniz risk altında
Aşama: verilerin korunması ve itibar yönetimi ihtiyacı hızla artmakta.
Bankacılık işlemlerinizden, en son katıldığınız partinin fotoğraflarına ve daha özel bilgilere kadar her şey eskiye göre daha online. İşletmelerin bilgilerini koruması gerekiyor ve bireylerin daha dikkatli olması gerekiyor. Online olarak yaptığımız kötü şeyler herkes tarafından biliniyor ve online olarak yaptığımız iyi şeyler sosyal medya geçmişimizi oluşturuyor. Veri ihlalini önlemek için firmalar güvenlik alanına yönelecek.
Robot tamircisi
İş fikri: bireysel robotların popülerleşmesiyle robot tamirciliği de oldukça popülerleşecek.
Robot tamirciliği her yerde görebileceğimiz bilgisayar tamir dükkanları gibi olacak. Robot nüfusu hızla artmaktadır. Bunların birçoğu endüstriyel robotlar olmasına karşın kişisel robotlar da hızla yayılmaktadır. Şu anda araştırma aşamasında olan robotlar bulaşık yıkıyor ve ütü yapıyor. Yakın gelecekte insanlar robotlar ile bir nevi evcilik oynayacak.
Uzay oteli
İş fikri: uzay turizmi
Aşama: Sadece zengin ve çok zenginler için mümkün.
Ticari uzay sektörünün öncülerinden Peter H. Diamandis’in söylediğine göre yakın zamanda uzay dünyasının Google ve Apple’ı olacak işletmelerinin doğuşunu göreceğiz. Uzay otellerle ilgili çalışmalar yürüten bir sürü firma var. Bunların en önde gelenlerinden olan Bigelow Aerospace iki uzay oteli prototipini piyasaya sürdü ve 2015’te ticari bir uzay tesisi yapmayı planlıyor. İsmi Sundancer olacak olan otel de kısa vadelerle altı kişi kalabilecek. Rus firması Orbital Technologies de ilk ticari uzay istasyonu için yarışıyor.
Kök hücre eczaneleri
İş fikri: ilaç yerine kök hücre tedavisi
Geleceği parlak kök hücreler, hastalıkları biçimlendirmek ve yeni ilaçları test etmek için kullanılıyor ancak teknoloji ilerlediğinden kök hücreler ilaçları arka plana atacak gibi görünüyor. Şu anda bile kök hücreler dejeneratif hastalıklarda ve ameliyat sonrası hücre yenilenmesinde başarılı sonuçlar veriyor. İlaçlarla dolu eczaneler daha doğal ve daha iyi sonuçlar veren kök hücrelerle dolacak. Size belirli bir hastalıktan teşhis konulduğunda ve hastalığı tedavi etmek için kök hücre tedavisi önerildiğinde bunu eczaneden alabileceksiniz.
Dikey tarım
İş fikri: gelişmekte olan şehirlere yerel gıda sağlamak
Yüksek teknolojili seralar su miktarının büyük çoğunluğundan tasarruf edilmesini ve verimliliğin arttırılmasını sağlıyor. Peki neden bunları üst üste yığarak şehirleri kendi kendine yeter hale getirmeyelim? Dikey tarım fikri bir çevrebilimcisinden çıkmıştır. Geleceğin şehirleri doğadan büyük bir ders alacak ve ekosistem gibi davranmaya başlayacak. Gelecekte tarımın kahverengi su ve gıda kompostu kullanılarak yapılacağı ve vatandaşlar tarafından tüketilen gıdanın büyük bir kısmının gökdelenler tarafından üretileceği düşünülüyor.
Su ticareti
İş fikri: şişe su sektörü milyon dolarlık bir sektördür. Su kaynakları azalmasıyla su sektörüne olan talep patlayacak.
Su 21. yüzyılın benzinidir. Ancak insanlar her gün bir litre su içme ihtiyacı duymazlar. Yapılan araştırmalara göre yakın zamanda su kaynaklarında ciddi azalma yaşanacaktır. Su problemi özellikle de tarıma harcanan su miktarını göz önünde bulundurursak deprem dalgasına dönüşmek üzeredir.
İş kurmak istiyorum diyenlere özel gelecekte para kazandıracak işleri ve sektörleri araştırmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.