Artık geçmişte kalan 2017 yılı, çok başarılı kitlesel fonlamalı projelerin doğduğu bir yıl oldu. İster elektrikli bisikletlere, ister 3D yazıcılara, isterseniz de interaktif ürünler ya da kediler için tuvalete ilgi duyuyor olun, Kickstarter ya da Indiegogo sayfalarında kendinize uygun bir ürün bulmanız 2017 yılında mümkün oldu.
İşte sizin için derlediğimiz, 2017 yılının en iyi projeleri;
Air-Ink: Hava Kirliliğinden Üretilen Mürekkep
Yılın en yaratıcı projesinin ne olduğu sorulduğunda, aklınıza muhtemelen robotlar ya da fütürist araç tasarımları gelecektir. Fakat işin aslı bu projenin odak noktası bildiğimiz mürekkep. Buna rağmen fikrin arkasındaki Graviky Laboratuarlarının hava kirliliğini eşsiz bir geri dönüşüm metotu ile mürekkebe çevirmesi, bizi oldukça etkiledi.
Kickstarter’daki Air-Ink projesi size, kumaş ve dış mekan boyalarından, yağlı boya ve serigrafiye kadar çeşitli işlerde kullanılabilecek beş farklı mürekkep sunuyor. Başarılı iş fikri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Lid Kask: Katlanabilir Bisikletçi Kaskı
Bisiklet sürerken takmamız gereken kaskın katlanabilir olması, insana pek de güven vermiyor olabilir fakat Lid Kask gerçekten muhteşem bir ürün. Kafanıza taktığınızda, size ihtiyacınız olan korumayı sağlayan Lid Kask, çıkarıp kolayca katlamanıza ve çantanıza koyabilmenize de olanak veriyor.
Ürünün yaratıcısına göre taşıma sorunu, insanların bisiklet sürerken kask takmamasının ya da sırf bu sebeple bisiklet kullanmamasının en önemli sebebi. Lid Kask da tam olarak buna çözüm sunuyor. Ayrıca bir diğer artısı da, ürünün oldukça şık görünmesi.
Catolet: Kediler ve Küçük Köpekler İçin Tuvalet
Sifonlu kedi tuvaleti fikri ilk bakışta komik gelebilir, fakat kedi besleyen ve kedi kumunu temizlemek için onca zaman harcayan hemen herkes, bu fikri takdir edecektir.
Gözenekli bir taşıma bandına sahip bu akıllı ürünün adı Catolet. idrar gözeneklerden geçip giderken, katı dışkılar, evcil hayvanınız işini bitirdikten sonra hareket ederek, atık sepetine dolduruluyor. Catolet kedinizin işini bitirdiğini ise, üzerindeki hareket sensörleri sayesinde algılayabiliyor. Katı atıklar daha sonra bu sepette parçalanıyor.
Bu garip ürünü şaşkın misafirlerinize anlatmak da size kalıyor.
Rubbee X: Her Bisikleti Elektrikli Bisiklete Çevirebilen Cihaz
Rubbee X isimli bu ürün, Kickstarter’da bisikletçiler için geçtiğimiz yılın en iddialı ürünü olabilir. Cihaz, herhangi bir bisikleti kolayca elektrikli bisiklete dönüştürebiliyor.
Rubbee X’in arka tekere doğrudan destek sağlayan tasarımından bahseden üretici firma Rubbee’nin CEO’su Gediminas Nemanis, bu modüler cihazın sürüş dinamiğini ve fren sisteminin iyileştirdiğini, bunu yaparken de tek bir kablo bile kullanılmadığını belirtiyor.
Nemanis: “Pedal koluna yerleştirdiğimiz kablosuz sensörler sayesinde, pedal çevirme düzenini belirliyoruz. Bu sayede sürücünün ne zaman ve ne kadar desteğe ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Basmanız gereken hiç bir tuş yok. Sadece pedal çeviriyorsunuz ve ürettiğiniz güç 2 ila 3 kat artıyor. Tam anlamıyla elektrik destek sistemi.”
Yani artık “işe bisikletle gideceğim.” iddianızı daha kolay yerine getirebilirsiniz.
Moai: Akvaryum Robotu
Akvaryum sahibi olmanın en sıkıcı tarafı, sürekli temiz tutmak zorunda olmanız. Bu sıkıcı soruna çözüm olabilecek cihaz ise muhtemelen Moai. Otomatik olarak çalışan Moai, akvaryum camının iç yüzeyinde kendi kendine dolaşarak camdaki yosunları temizleyen bir temizlik robotu. Robot ayrıca, suyun pH değerini, tuzluluk oranını, oksitlenme seviyesini, sıcaklığını ve daha birçok değeri ölçüyor. Moai, tüm bunların yanında, 1080p kalitesindeki video çekimi ile, balıklarınızın ne yaptığını canlı olarak size gösteriyor.
Makerbuino: Kendi Oyununu Üretip Oyna
Kendiniz yapabilecekken, neden bir video oyunu satın alasınız? Makerbuino adlı bu 8 bitlik video oyunu yaratıcısının arkasındaki fikir tam olarak bu. Parça parça paketlenmiş olarak satılan bu ürün, kurulum ve daha sonraki programlama aşamalarını anlatan kitapçığı ile birlikte size gönderiliyor.
Son çıkan konsol oyunlarını oynayamayacağınız ortada ama ürün geniş bir klasik oyun arşivi ile karşınıza çıkıyor. Dahası, eğer bu işlerle ilgiliyseniz, kendi oyununuzu da üretebilirsiniz.
Atari Pong Kahve Sehpası: İlk Video Oyunun Gerçeğe Dönüşmüş Hali
Kendisine saygısı olan hiçbir oyuncu, üretilmiş ilk video oyununun hayat bulmuş hali olan bu mekanik kahve masasına karşı koyamaz. Atari’nin kalsikleşmiş “Pong” oyununun yeniden yaratılmış bu mekanik hali, bulunduğu her ortamın göz bebeği olacak nitelikte.
Bu ürünün birde Atari’nin efsane ismi Nolan Bushnell imzası ile satılan ve 5 bin Dolar değerindeki koleksiyoncular için üretilmiş bir versiyonu da bulunuyor.
Vaquform: Akıllı Vakum Biçimlendirici
3D yazıcılara hayran olsak da her zaman etkili olamıyorlar. En önemli sıkıntılarından biri de, oldukça yavaş olmaları. Vakumlama yolu ile biçim vermek ise bu soruna çözüm olabilir. Dijital Vaquform da tam olarak bu görev için tasarlandı.
Klasik vakumlama mantığına dijital beceriler ekleyen bu tasarım, kızıl ötesi sonda sistemiyle 1 santigrat derecelik hata payı ile plastik malzemenin sıcaklığını takip edebiliyor. Vaquform’un işinizi kolaylaştırmaya yarayan daha birçok artısı da bulunuyor.
BioLite FirePit: Akıllı Mangal
Bir mangal ne kadar akıllı olabilir sorusunun cevabı tam olan BioLite FirePit, 51 bağımsız fanı sayesinde içerisindeki yakıtın normalden çok daha verimli yanmasını sağlarken daha az duman, daha fazla ısı ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Bluetooth teknolojisi ile donatılmış ürünü ayrıca, akıllı telefonunuzdan da kontrol edebiliyorsunuz.
Bean 3D Yazıcı: Uygun Fiyatlı Yazıcı
Daha önce Titan 1 ve Titan 2 DLP 3D yazıcıları bize sunan ekibin yeni projesi olan SLA 3D yazıcı Bean 3D, hem uygun fiyata hem de 0,05 milimetrelik hata payına sahip. Bu oran ev kullanımı için inanılmaz bir performans anlamına geliyor. Henüz seri üretime geçilip kullanıcılara postalanmaya başlamadı ama ürün vaat ettiği her şeyi yerine getirdi. Bean 3D, 2018 yılında önerebileceğimiz bir yazıcı olma yolunda önemli adımlar attı.