Birçoğumuz için freelance çalışmak hayallerin gerçekleşmesi gibidir. Kendi işimizin patronu oluruz, çalışma saatlerimizi kendimiz belirleriz ve kendi başarımızdan kendimiz sorumlu oluruz. Bütün bunlar kulağa harika geliyor ve gerçekten de harika ancak freelance çalışmak herkes için uygun değildir. Bazı freelance çalışanlar kendi işlerinin patronu olduğunda çok iyi işler çıkarırken bazıları bu işe ayak uyduramayıp 9-5 arası çalışılan işler geri dönmek zorunda kalır.
İnsanların birçoğu geleneksel tam zamanlı işlerde başarılı olurlar. Takım olarak başkalarıyla çalışmayı severler, fikir teatisinde bulunmaktan hoşlanırlar ve yan tarafta oturan iş arkadaşlarına şaka yapmayı severler. Riski göze alıp bu işe girmeden önce freelance çalışanların yaşantısını tüm boyutlarıyla gözden geçirin.
1 – Tek başınıza çalışacaksınız ( çoğunlukla )
Freelance çalışmak yalnız yapılan bir iştir. Önceden ofis ortamının hareketliliğinde çalışırken şimdi evde ve toplumdan soyutlanmış bir şekilde çalışmanız gerekecek.
Çocuklar okulda olacaktır, eşiniz işte olacaktır ve siz de, laptop veya masaüstü başında tek başınıza çalışacaksınız. Hizmetlerinizi sunmak veya işbirliği yaptığınız ortaklarınızla buluşmak için görüşmelere gitmek haricinde bütün gün yalnız olacaksınız. Uzun süreli izolasyon, modunuzu ve işinizi etkileyebilir.
Çalışırken etrafınızda insanların olmasına alışıksanız birisiyle bir ofisi paylaşabilir ve ortak çalışma fenomenini yaşayabilirsiniz.
2 – Kendinizden sorumlu olacaksınız
Tam zamanlı freelance çalışmak, kendinizden ve işinizden hiç olmadığı kadar sorumlu olacaksınız anlamına gelir. Ne kadar çalıştığınızı veya hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı takip edecek kimse olmayacaktır.
Başarılı bir freelance çalışan olarak kendi kendinizden sorumlu olmanız gerekecektir. Aksi halde, günün yarısını tweet atarak ve oyun oynayarak geçirirsiniz. Sonuçta da işleriniz kötüye gitmeye başlar ve müşterilerinizi kaybedersiniz.
Odaklanmanıza yardımcı olacak bir sürü araç, uygulama ve yöntem vardır ancak her şey göz önünde bulundurulduğunda kendinizi ve işlerinizi idare etmenizi sağlayacak olan şey öz disiplininiz olacaktır.
3 – Disiplinli olmak zorundasınız
İlk kez freelance çalışacaksanız her şeyinizi vermek ve gece geç saatlere kadar çalışmak çekici gelecektir. Ancak bu geç saatler, sabahları kalkmanızı zorlaştıracaktır. Daha sonra da, freelance çalıştığınız için kendi çalışma saatlerinizi ayarlayabileceğinizden uyumanızın bir problem yaratmayacağını düşüneceksiniz. İşte bu noktada yanılıyorsunuz.
Uyursanız ve geç kalkarsanız bütün gününüz mahvolur. Ve gündüzleri çalışmak yerine geceleri çalışmak zorunda kalırsınız. Bu hem sağlıksızdır hem de kalkma saatlerinizle çalışma saatlerinizin yer değiştirmesine neden olur.
Çalışma saatlerinizi düzene sokun. Sonuçta müşteriler gece yarısına kadar çalışmazlar. Ofis saatlerine uyarlar ve son güncellemelerle ilgili temasları bu saatler içerisinde kurarlar.
4 – Müşterilerle muhatap olmak zorundasınız
Ofis yıllarınız boyunca şirketinizin müşterileriyle doğrudan ilgilenmemiş olsanız bile freelance çalışmaya başladığınızda ilk bariyeriniz müşterilerle ilgilenmek olacaktır.
Müşterilerle etkileşimde bulunurken nazik, direkt ve yardımsever olmalısınız. Müşterilerle çalışmak korkunç olsa bile kızgınlık veya iğnelemeye yer yoktur. Şu şekilde düşünün: müşteriniz artık patronunuz ve onlara bu şekilde davranmanız gerekiyor.
Müşterilerin birçoğu çalışmak daha kolay olduğu için freelance çalışanlarla iş yapmayı tercih ederler. Yani müşterilerinizi etkileyin ve işlerinizin büyük çoğunluğu sorunsuz bir şekilde ilerlesin.
5 – Pazarlık yapmayı öğrenmek zorundasınız
Geleneksel işlerde her ay maaş alırsınız. Aynı zamanda yıllık ücretli izniniz, sigortanız ve başka yan ödemeleriniz olur. Freelance çalışırken kazancınız tamamen size bağlıdır ve yan ödemeler yoktur.
Başarılı olmak için yaptığınız iş karşılığı alacağınız ücretler konusunda pazarlık yapabilmeniz gerekir. Düşük ücretlerle başlamanın hiçbir sakıncası yoktur. Ancak itibar kazandıkça, beceri setlerinizi geliştirdikçe ücretinizi arttırmalısınız.
Pazarlık yapma konusunda başarısız olursanız ücretinizi hiçbir zaman yükseltemezsiniz ve kimse de bu konuda size yardımcı olmaz.
6 – Duygularınızın yönetimi devralmasına izin vermemelisiniz
Freelance çalışmak demek müşterilerin sizi kızdırmayacağı, mantıksız talepler ve itirazlarda bulunmayacağı anlamına gelmez. Haberleri iş arkadaşlarınız veya patronunuzdan duymak yerine doğrudan müşterilerinizden duyacaksınız.
İster ister mantıksız bir talep etsin isterse de huysuz bir müşteri olsun, nabza göre şerbet vererek bu durumun üstesinden gelmeniz gerekir.
Duygularınızı kontrol altında tutun ve saldırmak yerine, hasar tespiti yapın. Müşteriler sizin cankurtaran halatınızdır ve onları uzaklaştırmamanız gerekir.
7 – Eğilimleri bilmek zorundasınız
Freelance çalışan olarak rakiplerinize göre daha avantajlı bir durumda olmak için en yeni trendleri yakından takip etmelisiniz. Her şeyi deneyerek vakit kaybedin demiyoruz ancak hangi trendlerin sizi doğrudan etkileyeceğini ve bu trendleri nasıl avantaja çevireceğinizi hesaplamalısınız.
Birkaç yıl önce, blog yazmak en iyi işlerden biri haline geldiğinde freelance çalışanlar sadece daha fazla müşteri çekmek için değil aynı zaman da nişlerinde lider olmak için kendi bloglarını açtılar.
Freelance çalışan olarak, yeni gelişen trendleri yakından takip etmeli ve hangi trendlerden faydalanabileceğinizi hızlı bir şekilde hesaplayabilmelisiniz.
8 – Ailenize ve arkadaşlarınıza ihtiyacınız olacak
Bu işe başlamadan önce ailenizin kararınızı desteklediğinden emin olun. Freelance çalışmaya başladığınız ilk zamanlarda her şey daha da stresli olacaktır. Zamanınızın büyük bölümünü müşteriler bulmaya çalışarak ve geçim sıkıntısıyla ilgili endişelenerek geçireceksiniz.
Ailenizin desteğini almazsanız stres seviyeniz iyice yukarı çıkar.
Başarısız olduğunuzu düşündüğünüz günler olacaktır. İşte bu noktada aile desteği çok önemlidir. Başarılı olacağınızı veya size inandığını söyleyen sevgiliniz, eşiniz, anne babanız veya çocuklarınız olursa uzun vadede kendinize olan güveniniz artar.
Arkadaşlarınız da ilk birkaç ay boyunca size destek olacaktır. Hizmetlerinizle ilgili haberlerin yayılmasına yardımcı olacaklardır; sosyal ve profesyonel çevrelerindeki insanlara sizi tavsiye edeceklerdir.
9 – Ekstra birikiminiz olmak zorunda
Freelance çalışmaya düzenli işinizi bırakmadan önce başlayın. Bu başarı şansınızı ölçmenize ve freelance çalışmaya başladığınızda müşterilerinizin olmasına yardımcı olacaktır.
Bunu sıfırdan bir iş kurmak gibi düşünün. Hangi işi yaparsanız yapın başarıya ulaşmak için bir sürü zaman harcamak ve ağ kurmaya çalışmak zorundasınız.
Kar edene kadar veya geçiminizi sağlayana kadar birikiminizi kullanmanız gerekecek. Freelance çalışmaya başlamadan önce size yetecek en az altı aylık birikiminiz olmalıdır.
Başarı ipuçları
Freelance çalışan olarak başarılı olmanın sırrı freelance çalışmayı tam zamanlı ve ciddi bir iş olarak görmenizdir. Freelance şirketinizin CEO’su siz olacak ve her şeyden sorumlu olacaksınız.
Ofis günlerinizdeki iş etiklerine bağlı kalın. Tek fark, istediğiniz zaman mola verebilecek ve ihtiyaç halinde fazladan çalışabilecek olmanızdır.
Çalışma saatlerinizi ayarlayıp 8 saat yerine 4 saatte işinizi bitiriyorsanız, kimse sizi ofiste kalmaya zorlayamaz. Ne kadar havalı değil mi?