“Evden çalışmak” kulağa oldukça cazip geliyor değil mi?
Trafiğe bulaşmamak, ofis ortamının samimiyetsizlerine katlanmamak, günü kendinize göre programlamak… Bunlar herkesin istediği şeylerdir.
Ancak evden çalışmak, kişiyi sosyal hayattan izole edebilir ve yalnızlığa sürükleyebilir.
Peki tam zamanlı, 9-5 ofis ortamında çalışan kişilere nazaran yalnızlıkla, isteksizlikle ya da verimsizlikle nasıl mücadele edebilirsiniz?
Bu yazımızda bir şirket bünyesinde çalışmasına rağmen ofis yerine evden çalışan kişiler ve freelance çalışan kişilerin yalnızlıktan ve motivasyonsuzluktan nasıl kurtulabileceğine dair bazı ipuçları vereceğiz…
İnternetten İletişim Halinde Olun
Öncelikle bir ofis ortamında, başka insanlarla beraber çalışmıyorsanız kafa dengi insanlarla internet ortamında iletişim halinde olmak sizin açınızdan son derece faydalı olur. Yani gerek Facebook, gerek Youtube, gerek Whatsapp ya da herhangi bir platform üzerinden sizle benzer işler yapan insanlarla etkileşim halinde olmanız, takıldığınız konularda bu kişilere soru sorabilmeniz sizi rahatlatacaktır. Ortada herhangi bir “rekabet” durumu olmadığı için de muhataplarınızdan dürüst ve faydalı cevaplar almanız son derece muhtemel olacaktır.
Görüntülü Konuşmalardan Faydalanın
Evde çalışan kişilerin klasik telefon konuşması yerine Skype, Facetime gibi araçlar üzerinden video görüşmesi yapması da yine iyi bir yöntem olacaktır. Karşınızdaki kişinin beden dilini görmek, o kişiyle yüz yüze bir temas kurmak sosyalleşmenize yardım eder ve üzerinizdeki çekingenliği atmanıza yardımcı olur. “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur.” demiş atalarımız. Bu nedenle gözden ırak olmak yerine görüntülü konuşmaları tercih etmeniz ideal olacaktır.
Tercihinize göre, günlük belli bir sayıda video görüşme yapabileceğiniz gibi tüm görüşmeleri de belli bir güne ayarlayabilirsiniz. Tüm görüşmeleri bir seferde aradan çıkarmak size daha çok vakit kazandırabilir. Onu da belirtelim.
Muhataplarınızı Tanıyın
Muhataplarınızın ve meslektaşlarınızın özel hayatları hakkında bilgi sahibi olmak da yine faydalı olabilir. Bu tür havadan sudan muhabbetler size başta gereksiz gelebilir, ancak durum pek de öyle değil.
Ünlü psikolog Robert Cialdini bu konuda şöyle diyor:
“Havadan sudan konuşmalar gereksiz gibi görünse de aslında kişiler arasında bir bağ ve samimiyet kurulması bakımından çok önemlidir. Bu durum aslında Amerikalıların pek beceremediği bir şeydir. Diğer kültürlerde ufak konuşmalar sayesinde kişiler arası ilişkiler daha akıcı bir hal alırken Amerikalılar küçük konuşmaları pek beceremez.”
Cialdini’nin bu konudaki bir araştırması da aslında küçük konuşmaların önemini kanıtlar nitelikte:
İşletme yüksek lisansı (MBA) yapan iki grup öğrenciye e-mail üzerinde bir konuda pazarlık yapmaları isteniyor. Direkt konuya girmesi istenen gruptaki öğrencilerin pazarlığı kapatma oranı %55 iken, konuşmaya kişisel konulardan ve gündelik şeylerden başlayan kişilerin pazarlığı olumlu sonuçlandırma oranı ise %90.
Bu da karşı tarafı tanıdıkça ve o kişiye kendinizden bahsedince oluşan güven ilişkisinin oldukça önemli bir cevher olduğunu kanıtlar vaziyette.
Bu nedenle iş ilişkisi içinde olduğunuz bir kişiyle konuşurken önce bu kişinin halini hatrını sorun, bu kişinin çocuğunun karnesini sorun, bir önceki akşam oynanan Real Madrid – Barcelona maçında Messi’nin attığı efsane gol hakkında konuşun. Bu tür şeyler iki taraf arasında birtakım ortaklıklar oluşmasını sağlar ve ilişkiyi iki tarafın da faydalanacağı bir yola sokar.
Evcil Hayvan Candır
Harvard Halk Sağlığı Merkezi tarafından yapılan bir araştırmada ise freelance olarak evden çalışan ve yüksek bir stres-yalnızlık çeken kişilerin %87’si, evcil bir hayvan edindikten sonra stres düzeylerinin azaldığını ifade ediyor. Diğer bir deyişle hayvanlarla aranız iyiyse, alerjiniz yoksa ve çalışma ortamınız müsaitse kedi, köpek, balık, kuş, tavşan gibi evcil hayvanları sahiplenerek kendinize ev içinde bir yoldaş edinebilirsiniz.
Artıları ve Eksileri Değerlendirmelisiniz
Ofis ortamında başka insanlarla birlikte çalışmak yerine evde tek başınıza çalıştığınız zaman yalnızlık kaçınılmaz olabilir. Ancak evden çalışmanın sağladığı faydaları da ofis ortamında bulamayabilirsiniz. Kısaca iki durum arasında bir değerlendirme yapıp çalışma düzeninizi buna göre oturtmanız lehinize olacaktır.