İş arkadaşlarınız ya da çalışanlarınıza etkin geri bildirimler vermenin performanslarının gidişatını ya da hatalarını öğrenmek açısından yararları vardır fakat geri bildirim kelimesi çoğu çalışanda korku ve gerilim yaratır. Bu kelime beynimizde birazdan senin hakkında korkunç eleştiriler yapılacak şeklinde yorumlanır. Bunun bu şekilde algılanmasının sebeplerinden biri de geri bildirim veren kişinin geri bildirim alacak kişiden rütbece üstün olmasıdır. Tabii bu da otomatik olarak o kişinin savunmaya geçmesine sebep olur.
Geri bildirim vermek hassas bir konudur fakat hataları tespit etmedeki değeri tartışılmazdır. Girişimciler geri bildirim verirken her zaman olumlu bir tavır sergilemelidir ki verilen geri bildirimler istenilen etkiyi yaratsın.
İşte sizlere etkin geri bildirimler verme konusunda 5 tavsiye:
1. Çalışanların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın.
Columbia Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre çalışanlara verilen geri bildirimler yalnızca % 30 oranında işe yaramakta. Geri bildirim alan çalışan kendini güvende hissetmediği takdirde aldığı geri bildirimin verimliliğe hiçbir katkısı olmuyor.
Bir çalışanınız ya da iş arkadaşınızla aranızda rahatça konuşmanızı sağlayacak iyi bir arkadaşlık bağı yoksa geri bildirim verirken nazik ve dikkatli olmanızı öneririz. Geri bildirim verirken olumsuz yaklaşımlardan uzak durun. Vereceğiniz geri bildirim çalışanın kendini kötü hissetmesine ve iş arkadaşlarının önünde küçük düşmesine yol açacaksa hiçbir işe yaramayacaktır. Vereceğiniz geri bildirimler çalışanların kendilerine güven kazanmalarını ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamaya yönelik olmalıdır. Geri bildirim bir anlamda çalışanlara not vermektir. Geri bildirim çalışanların hatalarından ders almalarını sağlamalı ve kendilerini geliştirme konusunda teşvik etmelidir.
2. Olumlu olun.
Geri bildiriminiz olumsuz bir durumu ortaya koyacak olsa bile çalışanlara olumsuz bir yaklaşımda bulunmayın. Olumlu geri bildirimler beyinde ödül merkezlerini harekete geçirir ve alıcının kendini yenilemesine imkân tanır. Olumsuz geri bildirimlerse alıcının kendini yetersiz hissetmesine yol açar. Ayrıca beyinde tehlike sinyalleri oluşturarak alıcıyı savunma güdüsüyle hareket etmeye zorlar. Bu nedenle yapacağınız olumsuz yöndeki geri bildirimleri çalışanlarınıza hatalarını göstermek ve kendilerini geliştirmeye yönelmelerini sağlamak amacıyla olumlu bir şekilde yapmalısınız.
3. Spesifik olun.
İnsanlar genelde spesifik önerileri daha iyi algılar. Örneğin çalışanınıza, ‘’ Toplantılarda daha fazla söz almalısın.’’ (bu cümle çalışan tarafından çeşitli şekillerde yorumlanabilir) demek yerine spesifik olarak ‘’ Çok zekisin. Bu nedenle toplantılarda konuyla ilgili fikirlerini duymaya ihtiyacımız var .’’ diyebilirsiniz
4. Geri bildirimleri sıcağı sıcağına yapın.
Geri bildirimler sıcağı sıcağına yapıldığında etkilidir. Bir çalışanınıza performansının ortalama olduğunu söylemek için 3 ay beklerseniz, kendini düzeltmesi için yapması gereken değişimleri zamanında yapamaz. Ayrıca aradan uzun zaman geçtiği için nerede hata yaptığını anlamakta zorluk çeker. Verimlilik artırıcı geri bildirimler vermek için geri bildirimler düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Yoksa verilen geri bildirimlerin hiçbir etkisi olmaz.
5. Otoritenizi korumak adına kırıcı olmayın.
Çalışanlarınızdan biri istenen amaca ulaşamadığında ona geri bildirim vermeden önce durumuyla ilgili yorumunu alın. Eğer aptalca davranmışsa bunu ona asla söylemeyin. Ona objektif, spesifik ve motive edici bir geri bildirim verin ve ardından söylediklerinizi anlayıp anlamadığını kontrol edin. Çalışanlarınız geri bildirimlerin not yerine geçtiğini ve sonraki notlarını yüksek tutmak için onlara yardımcı olmaya çalıştığınızı bilmelidir. İnsanlar onları yüreklendirdiğiniz ölçüde gelişme gösterirler. Kusurlarına odaklanırsanız oldukları yerde sayarlar.