İşe yarayan para biriktirme yöntemlerini bilmek, gereksiz harcamalardan kurtulmak ve geleceğe yatırım yapmak adına son derece önemlidir.
Özellikler birikimleri otomatik hale getirmek ve aylık yüksek miktarda para biriktirebilmek bu işin temel iki direğidir.
Aşağıdaki yazımızda bu konular da dahil olmak üzere etkili 7 para biriktirme yöntemini anlatıyoruz.
Siz de bir türlü birikim yapamamaktan şikayetçiyseniz yazımızdan yararlanabilirsiniz.
1. Otomatik Bir Birikim Sistemi Geliştirin
Para biriktirememe konusunda en büyük sorunların başında her ay belli bir miktarı birikim hesabına atmamak gelir.
Halbuki her ay bizzat birikim hesabına havale yapmak yerine bu işi otomatik hale getirmek işinizi oldukça kolaylaştırabilir.
Bankacılık hizmetlerinden yararlanarak örneğin her ay hesabınıza yatan maaşın %5’inin otomatik olarak birikim hesabına yatırılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu konuda yapabileceğiniz pek çok şey daha var:
Örneğin ayın 15’inde maaş alıyorsunuz diyelim. Kredi kartı, kira, gaz, elektrik, su, internet, Neflix, Spotify, spor salonu gibi aylık ödeme yapmanız gereken yerlerin fatura kesim tarihini de her ayın 15’inde olacak şekilde düzenleyin. Bu durum her ay ne kadarlık bir fatura masrafı olduğunuzu daha net şekilde görmenizi sağlar.
Maaşınız yattıktan sonra faturaları aradan çıkardıktan sonra kalan paranın belli bir oranını birikim hesabınıza otomatik olarak havale edilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için bankanıza otomatik bir havale talimatı vermeniz yeterli olacaktır.
Tüm bu işlemleri bizzat yapmak yerine bankanıza birkaç tıkla yaptırabilirsiniz. Bu işlemler sayesinde hesabınızdaki parayla “cebelleşmeden” zorunlu ödemeleri yapabilir, birikim hesabına para aktarabilir, geri kalan parayı da aylık diğer masraflarınız için kullanabilirsiniz.
2. Faturalarınızı Sorgulayın
Aylık gelen faturaları nasıl minimize edebileceğiniz üzerine düşünmeniz de son derece önemli bir tasarruf yöntemidir.
Örneğin; cep telefonu şirketiniz size 10 gb internet, 1000 dakika konuşma ve 1000 SMS hakkı veriyorsa ve siz bu bakiyelerin ancak yarısını kullanabiliyorsanız; daha düşük bir pakete geçiş yapabilirsiniz.
Spor salonuna düzenli olarak gidiyorsanız aylık üyelik yerine yıllık üyeliği tercih edebilirsiniz. Aylık 50 lira verdiğiniz salona (12×50=600) yıllık üye olarak daha az ücret (450 lira) ödeyebilirsiniz.
Bunu yapmak için müşterisi olduğunuz yerleri arayarak ya da buraları bizzat ziyaret ederek konuşabilirsiniz.
“Merhaba, ben X yıldır müşterinizim. Üyeliğimi sonlandırmak istiyorum. Bunun için daha cazip bir tarifeniz var mıdır?” diye sorabilirsiniz. Bunda hiçbir sakınca yoktur.
3. Seçmeli Bir Sisteme Geçin
Buna yönteme alakart yöntem ya da A la carte yöntem de denebilir.
- Netflix
- Spor Salonu
- Spotify
- Dergi üyelikleri vs.
Bu üyeliklerden çıkın demiyoruz ancak muhtemelen bu hizmetlere gereksiz ödeme yapıyor olabilirsiniz.
Bu üyeliklerin rahatlığı ve konforu tartışılmaz. Netflix’in hesabınızdan aylık 29.99 lira çekmesi karşılığında dilediğiniz zaman şahane bir film izlemek çok keyifli bir şey.
Ancak tam olarak kullanmadığınız, hakkını vererek kullanmadığınız üyelikleri gözden geçirmeniz çok iyi olur.
Burada şu sistemi öneriyoruz: Aylık üyelik sisteminden vazgeçip seçmeli sisteme geçiş yapın.
Örneğin Netflix’i ayda birkaç film izlemek için kullanıyorsanız aylık 29.99 ödemek yerine 2 film için ödeme yapın. Sadece seçtiğiniz filme ödeme yaparak 2 film için toplamda 9 lira ödeyebilir, 20 lirayı kendinize saklayabilirsiniz.
Spor salonunun aylık ücreti 50 lira ise ve siz salona ayda bir gidiyorsanız, tek günlük geçiş biletini 20 liraya alabilirsiniz. 30 lira cebinize kalır.
Bu yöntem herkese uygun olmayabilir, bunu da belirtelim. Ancak nakit paraya sıkıştığınızda ve neden birikim yapamadığınızı düşünmeye başladığınızda bu yönteme geçiş yapabilirsiniz.
4. Ev Sahibiyle Tekrar Görüşün
Oturduğunuz ev sizinse, süper. Bu maddeyi atlayabilirsiniz.
Ancak kirada oturuyorsanız ev sahibiyle tekrar masaya oturmakta fayda var. Eğer oturduğunuz evde uzun vadeli oturma niyetiniz varsa bu konuda ev sahibinden kira indirim isteyebilirsiniz.
Öncelikle ev sahibini aramadan önce kirada indirim, zam yapılmaması gibi konularda karar kılmalısınız. Kafanızda net bir düşünce olursa ev sahibiyle daha rahat konuşabilirsiniz.
“Kirada 300 lira indirim istiyorum.” diyemezsiniz. Karşılığında bir şey sunmanız gerek.
Örneğin;
- Bir yıllık kirayı peşin ödemek
- Kira sözleşmesini uzatmak
- Aracınız olmadığı için size tahsis edilen otopark alanından feragat etmek gibi konularda yeni anlaşmalar yapabilirsiniz.
Ya da mesleğiniz uygunsa ev sahibine hizmet olarak da ödeme yapabilirsiniz. Örneğin ev sahibinizin emlakçılıkla uğraştığını düşünelim. Siz de fotoğrafçısınız. Ayda birkaç dairenin fotoğrafını çekerek kirada indirim talep edebilirsiniz. Boş günlerinizde birkaç saatinizi ayırarak daha düşük kira vermeniz söz konusu olabilir.
Ancak ev sahibi bu konuda isteksizse gönüllü değilse fazla üstelemenin de anlamı yoktur.
5. Borçlarınızı Yeniden Yapılandırın
Aslında yeniden yapılandırma derken, aylık taksit ödeme miktarını artırmaktan bahsediyoruz.
Şöyle bir örnekle izah edelim:
10.000 lira borcunuz var, faiz oranı %6.8, ödeme süresi de 120 ay diyelim.
Eğer standart ödeme sürecini takip ederseniz aylık 115 lira ödeyeceksiniz.
Ancak her ay 100 lira daha fazla ödeyerek (215 lira yani) tasarruf yapmanız mümkün.
Aylık borç miktarından 20 lira fazla ödemek bile uzun vadede size epey tasarruf sağlar.
6. Zarf Yöntemi Uygulayın
Zarf yöntemi, harcamalarınızdan daha çok haberdar olmak için ideal bir yoldur.
Aylık masraf kalemlerinizi (benzin, kira, alışveriş vs) bildiğimiz zarflara koymalısınız.
Örneğin, “Dışarıda yemek” yazılı zarfın içine koyacağınız parayı, dışarıda yemek yediğiniz zaman harcayaksınız. Bu zarfta para kalmayınca o ay sizin için dışarıda yeme olayı bitmiştir.
Tabii bunu illa fiziki zarfla yapmanız da gerekmez. Banka hesabınıza bir alt hesap açtırabilir, bu hesaba da aylık 300 lira para yükleyebilirsiniz. Dışarıda yemek yediğiniz zaman sadece bu hesaptaki para kullanmanız gereken ama.
Bu yöntemin başarıya ulaşması için;
- Her kategoriye aylık ne kadar harcamak istediğinize karar vermeli,
- Parayı kategorilere ayırmalı (300 restoran, 100 kitap, 350 benzin vs.)
- Her kategori zarfındaki para bitince aylık o kategoriyi aklınızdan çıkarmalısınız. Yani aylık 350 liralık benzin aldınız ve benzin hesabınızdaki para bitti. Geri kalan günlerde işe araba yerine toplu taşımayla gitmelisiniz.
Sonuç
Eğer bu temel yöntemlerin birini ya da birkaçını başarılı bir şekilde uygulayabiliyorsanız akranlarınızın %90’ından daha öndesiniz demektir.
Temel konuları hallettikten sonra daha uzun vadeli düşünebilirsiniz.
Örneğin 10 yıllık bir birikim planı bu konuda idealdir.
Düğün masrafları, çocuk ve okul masrafları, ev satın almak için peşinat gibi hususlarda bu 10 yıllık birikim sizi büyük bir yükten kurtarabilir.
Toparlayacak olursak;
- Ödemelerinizi otomatize etmek
- Erkenden yatırım yapmaya başlamak
- Hayalinizdeki işe girmek
- Maaşınızda düzenli artış talep etmek
- Gelir kaynaklarınızı çeşitlendirmek
- Ek gelir kaynakları yaratmak gibi yöntemler sayesinde birikim hesabınız zamanla kabaracak ve size o hayal ettiğiniz finansal özgürlüğü kazanbırabilecektir.
Önemli olan bir planlama yapmak ve bu plana sadık olmaktır.