1. Elektrik üreten kazan aynı zamanda karbondioksit emisyonunu önlüyor
Nerdalize, en başarılı 10 iş fikri ve fırsatı listemizde bir numarada yer alıyor. Veri depolama şirketi sunucularındaki ısıyı, evleri ısıtmak için kullanıyor.
Flow Energy’nin microCHP kazanının da aynı şekilde 2 işlevi bulunuyor. Asıl işlevi su ısıtmak olan kazan ürettiği ısıyla aynı zamanda elektrik de üretebiliyor. Bu sayede her hane yıllık 500 sterline kadar tasarruf sağlayabiliyor.
2. Kolombiya’da, yarısı boş tuğlalar evleri serin tutuyor.
Birçok ülke çevresel olarak sürdürülemez fırınlanmış kil tuğla gibi maddelere karşı yoğun şekilde alternatif arayışında. Bloque Termodisipador BT yeni tasarlanmış, içi yarı boş bir kil tuğladır. İçinin bu boşluklu yapısı nedeniyle binaların sıcaklığını doğal olarak ayarlayabiliyor.
Daha önce de sanayi atıklarından üretilmiş çevre dostu tuğlaların üretildiğini görmüştük. Çimento da bu yeniliklerden nasibini alan bir başka inşaat malzemesi. Cortex taşıması kolay bir çimento türü. Yuvarlanabilir bir halı şeklindeki buluş, suyla aktive edilerek bildiğimiz klasik çimento görüntüsünü alıyor.
3. İngiltere otoyolları yakın bir tarihte elektrik şarj eden bir şeride sahip olabilir
Sürücüsüz araçların ve elektrikli araçların icat edilmesiyle birlikte ilgili endüstrilerde yeni iş fikirleri oldukça artmakta. Şimdi de İngiltere otoyollarının altına monte edilen ekipman sayesinde elektrikli araçlar kablosuz olarak şarj edilebilecek. Kısa süre içinde devreye girmesi beklenen hizmet, sürücüleri durup araçlarını şarj etme zahmetinden kurtacak. İş fikri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
4. Enerji tasarruflu sokak lambaları aynı zamanda sinekleri avlıyor
Malezya’da halk sağlığı ve sürdürülebilirlik amaçlarını birleştiren akıllı outdoor LED sokak lambaları, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışıyor. Ayrıca insan kokusu yayan lambalar sinekleri kendine çekiyor ve onları etkisiz hale getiriyor. İş fikri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
5. Nefes alabilen ön cephe, çevre dostu kuleleri serinletiyor
Gensler Kuleleri pasif bir havalandırma sistemi kullanıyor. Nefes alabilen duvarlar sıcaklığı kontrol ederek ofislere taze hava sunuyor ve enerji kullanımını büyük ölçüde azaltıyor.
6. Harici bataryalar gece şarj olarak elektrik faturalarını azaltıyor
Ev cihazları alanında akıllı yazılımların sayısı arttıkça tüketiciler bu yeniliklerden daha çok faydalanıyor. Orison Energy, elektrik kullanımının yoğun olmadığı gece saatlerinde şarj olan ev bataryaları sayesinde elektrik faturalarını azaltıyor. Elektrik ucuzken depolanan enerji elektriğin pahalı olduğu saatlerde kullanılıyor.
7. %70 su tasarrufu sağlayan duş başlığı
Su gereksiz yere israf edilen çok önemli bir kaynak. Yeni üretilen bir duş başlığı sayesinde duşta harcadığınız sudan %70 tasarruf edebiliyorsunuz. İnovatif iş fikri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
8. Akıllı rüzgar türbinleri rüzgarın esiş yönünü hesaplayabiliyor
Rüzgar türbinleri ‘estetik’ görünüşleri ve stabil olmayan enerji üretimleri nedeniyle hak ettiği yeri henüz almış değil. Ancak Enessere’nin yeni akıllı rüzgar türbinleri çevreye duyarlı olarak tasarlanıyor. Yerel rüzgarların yönünü öğrenerek doğru tahminlerde bulunarak enerji üretimini optimum hale getiriyor.
9. Kirli hava vakumu, kiri mücevhere dönüştürüyor.
Diğer bir çift işlevli sürdürülebilir yeni iş fikri de Studio Roosegaarde’den. Rüzgar enerjili kule havadaki kiri emerek mücevher yapımı için partikül üretiyor. Detaylı bilgi almak için tıklayınız.
10. Bitki lambası, topraktaki bakterilerden üretilen enerjiyle çalışıyor
Organik enerji üretimi hem çevre için hem de yeterli enerji altyapısı olmayan bölgeler için birçok faydaya sahip. Peru’da yer alan University of Technology ve Engineering’den araştırmacılar toprak bakterilerinden enerji üreterek lambalara enerji sağlamanın yolunu buldular.
SALt projesinde de tuzlu suyla verimli ışık kaynağı üretilebiliyor. Salt isimli lamba günde 8 saat kulanıldığında ise 6 aya kadar dayanabiliyor.
11- Çocukların hareketlerinden elektrik üretmek
Çocuklar ne kadar çok enerjikler değil mi? Süreketli hareket halindeler. Özellikle de bir oyun parkında iseler. Peki size bu enerjilerinden elektrik üretmenin mümkün olduğunu söylesek ne derdiniz? Bu yaratıcı iş fikri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
12- Su borularına yerleştirilen küçük türbinler ile elektrik üretimi
LucidPipes isimli başarılı iş fikri, su borularındaki suyun debisini kullanarak yenilenebilir ve düşük maliyetli enerji üretiyor. İş fikri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
13- Mistbox: %30 Tasarruf Sağlayan Klima
Klimalar çağımızın en önemli icatlarından olsa da, yeteri kadar verimli olduğu söylenemez. Tüm gün klima çalıştırdıktan sonra, gelecek elektrik faturası canınızı sıkabilir. Fakat artık, Mistbox adlı bu zeka ürünü alet sayesinde, klimanızın elektrik tüketimi oldukça düşecek gibi görünüyor.
Bunu başarmak için eski bir yöntem kullanan Mistbox, bilim insanlarının “buharlaşma ile soğutma” dedikleri teknikle hizmet sunuyor. Klimanıza bağladığınız Mistbox, periyodik olarak su buharı gönderiyor. Bu sayede klimaya girmeden önce hava soğuyor ve daha az enerji ile odanızı soğutabiliyorsunuz. Mistbox’un yaratıcıları, bu alet sayesinde klimanın kullandığı elektrik enerjisinde yüzde 30’a varan düşüş elde edebileceğinizi iddia ediyor. Eğer bu değer doğru ise, klimanızı kullanma alışkanlığınıza göre Mistbox, bir ya da iki yıl içeriside kendini amorti edebilecek demektir.
14- Glow: Evdeki Enerji Tüketimini Takip Cihazı
İki parçadan oluşan cihazın bir bölümü sigorta kutunuza diğeri de evin içerisinde duvara sabitleniyor. Manyetik dirençli algılama tekniğini kullanan makine, eve giren akımı takip ederken, bir yandan da akıllı telefona yüklediğiniz uygulama aracılığı ile size bilgi veriyor. Her zamankinden fazla elektrik kullandığınızda kırmızıya dönen Glow, normalin altına düştüğünüzde ise yeşil renge dönüyor.
15- İleri Seviye Deposuz Su Isıtıcı
Size sınırsız bir şekilde sıcak su sağlayan deposuz su ısıtma cihazları, belki de en iyi icatlardan biridir. Fakat bu ürünler mükemmel olmaktan bir hayli uzak. Deposuz su ısıtıcıları genel olarak, suyu rezistansını kullanarak ısıtıyor. Suyu kısa sürede uygun sıcaklığa getirebilmek için de kendileri fazlaca ısınmak zorunda kalıyor ve bazıları yaklaşık 540 santigrat derecelere ulaşabiliyor.
Bu yöntem, suyun ısıtılmasında fazlasıyla etkilidir, ancak büyük bir dezavantaja da sahiptir; su ile bobin arasındaki bu büyük ısı farkı, suyun içindeki minerallerin bobine yapışmasına neden olur ve zamanla bobinin verimsiz ve hatta çalışamaz hale gelmesine neden olabilir.
Fakat Heatworks bu sorunun önüne geçebilmek adına patentli teknolojileri olan “doğrudan elektrik resistansı”nı kullanıyor. Bu sistem, iki grafit elektrotu ile suyun kendi direncini kullanarak suyu ısıtıyor. Bu sayede mükemmel sıcaklık kontrollü, güvenli çalışan ve geleneksel su ısıtıcılarına kıyasla büyük ölçüde uzun ömürlü bir ürün ortaya çıkıyor.
Bağımsız kuruluş yapılan testlerde de Model 3 ısıtıcının, sıradan bir deposuz ısıtıcıya göre yüzde 40 enerji, yüzde 10 su tasarrufu yaptığı görüldü. Tüm bunları size sunan Heatworks Model 3, boyut olarak da önemli bir artıya sahip. Ürün normal bir tost makinesinden belki biraz daha büyük.