İster bir ofis yöneticisi ister bir proje lideri olsun, liderlik konumundaki kişilerin çalışanlar ya da ekip üyeleri ile olumlu bir etkileşimde bulunmalarına yardımcı olacak bir takım kilit becerilere ihtiyaçları vardır. Yöneticilik ve liderlik yeteneklerini edinmenin başarıya giden yolun olmazsa olmazı sayıldığı bugünlerde, lider adaylarını güçlü birer lidere dönüştürecek en önemli 10 yeteneği listeledik.
Listemizin yöneticilik koltuğuna oturmayı çoktan başarmış kişiler için de son derece faydalı olacağına inanıyoruz.
Kilit Liderlik Becerileri:
1.İletişim
Bir lider olarak, çalışanlarınıza şirket hedeflerinden kişiye özel görevlere kadar her şeyi açık ve net bir şekilde açıklayabilmeniz gerekir. Liderler, telefon, e-posta ve sosyal medya aracılığıyla iletişimin yanı sıra; birebir iletişim, departman veya personel grup toplantıları da dahil olmak üzere tüm iletişim biçimlerini iyi yönetmelidir.
İletişimin kurabilmenin temelinde iyi bir dinleyici olmak vardır . Bu nedenle, liderler kendi aralarında da personel ve ekip üyeleri ile de, açık kapı politikası izleyerek ya da çalışanlarla düzenli konuşmalar yapmak suretiyle sürekliliği olan bir iletişim akışı oluşturmalıdır. Çalışanlara ilişkin problemleri masaya yaratabilmek için her daim hazır bulunmaları da bir başka önemli gerekliliktir. İletişim temalı diğer beceriler şunlardır:
Aktif dinleme
Hitabet yeteneği
İş temalı hikaye anlatımı
Açıklık
Özetleme
İş yazışmaları yapabilme
Düzenleme ve kurgu becerisi
Açıklama yapma
İfade becerisi
Grup iletişimini sağlama
Sözsüz iletişim
Sunum
Topluluk önünde konuşma
Beden dili okuma
Anlam kargaşasını en aza indirme
Etkili sözlü iletişim
Yazılı iletişim
Mutlaka okuyun: Büyük Liderlerin 10 İletişim Sırrı
2.Motivasyon
Liderlerin çalışanlarını şirketi bir adim ileri götürme konusunda teşvik etmeleri gerekiyor; anlayacağınız çalışanlarınıza makul yükseklikte bir maaş ödemek her zaman yeterli olmuyor. (her ne kadar önemli olsa da). Üstelik motive etmenin farklı pek çok yolu var; çalışanlarınızın öz saygılarını arttırmak için onları fark etme ya da ödüllendirme yoluna gidebilir, şirketinize sağlayacakları faydayı arttırmak adına her birine yeni sorumluluklar vermeyi deneyebilirsiniz.
Liderler, çalışanlarının ya da ekip üyelerinin üretkenliğini ve işlerine olan bağlılıklarını hangi motivasyon yöntemi ile teşvik etmeleri gerektiğini çok iyi bilmelidir. Hangi yöntemin maksimum etkiyi yaratacağını seçmek liderin sorumluluğundadır. Motivasyon sağlamaya ilişkin beceriler şunlardır:
Çalışan özerkliği sağlama
Çalışanların görüşüne başvurma
Personelin ilgi alanlarını değerlendirme
İnandırıcı olma
Rehberlik edebilme
Çalışan problemlerine duyarlılık
İkna kabiliyeti
Üretkenliği ve rekabeti teşvik edecek bir iş ortamı sağlama
Ödül verme
Çalışanları iyi tanıma
Etkili hedefler belirleme
Takım kurma
Çalışanları takdir edebilme
Çalışan farklılıklarını anlayabilme
Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu
3.Yetkilendirme
Birden fazla görev üstlenmeye çalışan liderler, hiçbir işi halledememe riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu tarz liderler görev dağılımı yapmanın zayıflık işareti olduğuna inansalar da gerçek tam tersidir.
Bu nedenle, çalışanlarınızın becerilerini iyi tanımlamalı ve üstün oldukları alanları gözetecek bir görev dağılımı yapmalısınız. Görevlerinizi çalışanlarınıza devrederek sizin için önemli diğer görevlere odaklanabilirsiniz. Sizi iyi bir yetki dağıtıcısı yapacak belli başlı beceriler şunlardır:
Çalışanlardan geri bildirim alma
Kaynak dağılımı yapabilme
Çalışanların güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilme
Beklentileri tanımlama
Çalışan performansını değerlendirme
Ölçülebilir sonuçları belirlemesi
Düzgün bir görev dağılımı yapabilme
Görev önceliklendirme
Beklentileri ayarlama
Takım çalışması
Zaman yönetimi
Hizmet içi eğitim
Çalışanlara güvenme
Mutlaka okuyun: İyi bir lider olmanın sırrı: Görev dağılımı yapabilmek
4.Olumluluk
Olumlu bir tutum sergilemek iş hayatında uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir. İşler planlandığı gibi gitmediğinde gülüp geçebilmeyi bilmelisiniz; bu tarz bir tutum yoğun ve stresli dönemlerde dahi mutlu ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Çalışanların tatil planları hakkında sorular sormak gibi basit görünen davranışlar dahi olumlu bir atmosfer yaratacak, çalışanlarınızın moralini yükseltecektir. Çalışanlar olumlu bir ortamda çalıştıklarını ne kadar çok hissederse, orada bulunma istekleri o denli artar hatta gerektiğinde uzun saatler boyu çalışmaya dahi istekli olurlar.
İş yerinde olumlu bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olacak bazı beceriler şunlardır:
Duyarlılık
Çatışma yönetimi
Uyum ortamı yaratma
Politik olma
Teşvik edicilik
Empati
Dostane bir tavır sergileme
Başkalarına yardım etme
Mizah
Sosyal(kişiler arası) zekaya sahip olma
Olumlu pekiştirme
Saygı
Sosyal olma
5.Güvenilirlik
Çalışanlar yönetici veya liderlerine sorun ve endişelerini aktarmak üzere geldikleri zaman kendilerini rahat hissetmelidirler. Bu noktada içtenliğinizi göstermeniz son derece önemlidir – çalışanlar yalnızca saygı duydukları liderlere güvenirler.
Açık ve dürüst olmakla çalışanlarınızı da aynı türden bir dürüstlüğü teşvik etmiş olursunuz. Buyurun bir lider olarak çalışanlarınıza güven aşılamanıza yardımcı olacak bazı beceri ve niteliklere bir göz atın:
Özür dileme
Mesuliyet alabilme
İş ahlakı
Gizlilik
İnsaflı davranabilme
Çalışanlara yönelik tutum ve davranışlarda tutarlılık
İtibar
Duygusal zeka
Empati
Dürüstlük
Bütünlük
Ahlaki pusulaya yani vicdana sahip olma
Güvenilirlik
Saygılı olma
Doğru olanı savunma
Düşünceli olma
6.Yaratıcılık
Bir lider olarak, netlikten uzak konu veya sorunlara ilişkin nihai kararı verebilme becerisine sahip olmalısınız. Bu nedenle at gözlüklerini atıp daha geniş bir perspektifle bakabilmeyi öğrenmeniz şart.
Geleneksel olmayan çözüm yollarını denemek veya problemleri çok daha sıra dışı yöntemlerle çözmeye çalışmak, hiçbir şekilde çözülemeyen bir sorunu çözmenize yardımcı olacaktır. Çalışanların çoğu, her daim güvenli yolu seçmeyen, yani risk alabilen bir liderden etkilenir ve ondan ilham alırlar. Gelelim yaratıcı düşünme ile ilgili becerilere:
Analitik düşünebilme
Bilişsel esneklik
Kavramsallaştırma
Eleştirel düşünce
Merak
Farklı kültürlere kucak açmak
Öngörü
Düşünce kalıplarını tanıyabilme
Yaratıcılık
Yenilikçi olma
Başkalarının fikirlerini dinleme
Soyut bağlantılar kurma
Gözlem
Açık fikirlilik
Problem çözme
Sağduyuya sahip olma
Sentez yapma
İleriyi görebilme
7.Geri bildirim
Liderler ekip üyelerine performansları hakkında yararlı bilgiler sunma fırsatını kaçırmamaya özen göstermelidir. Tabi bunu yaparken çalışanlara tavsiyede bulunup yardım etmek ile yaptıkları her işi kılı kırk yararak incelemek arasında ince bir çizgi bulunduğunu da unutmamak gerek. Çalışanlara işleri konusunda kendilerini nasıl geliştireceklerini veya kendi kararlarını nasıl alacaklarını öğretirseniz, görev dağılımınızı güvenle yapabilirsiniz.
Çalışanlar net ve içten bir biçimde geri bildirimde bulunabilen liderlere karşı daha saygılı olma eğilimindedir. Bu tarz bir geri bildirimde bulunabilmek için gerekli bazı beceriler şunlardır:
Geri bildirim almaya açık olma
Çalışanların güvenini kazanma
Net olabilme
Beklentileri net bir biçimde ortaya koyma
Rehberlik edebilme
İş takibi yapabilme
Sık sık geri bildirimde bulunma
Çalışanları dinleme
Danışmanlık/koçluk yapabilme
Olumlu pekiştirme
Belirli bir konuya ilişkin tavsiyede bulunma
Saygılı olma
8.Sorumluluk
Bir lider ekibinin başarısından olduğu kadar başarısızlığından da sorumludur. Bu nedenle, işler ters gittiğinde hatanızı kabul etmeye hazır olmalısınız.
Çalışanlarınız liderlerinin her daim suçlayıcı bir tavır içinde olduğunu hissederlerse size olan saygılarını yitireceklerdir. Hataları da yaşanan aksilikleri de kabullenin ve bunları düzeltebilmek için nokta atışı çözümler tasarlayın. Liderlerin sorumluluklarını aktarmalarına yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı beceri ve nitelikler şunlar:
Hataları kabul etme
Müşteri geri bildirimlerine açık olma
En iyi çözümleri değerlendirme
Öngörüde bulunabilme
Geçmiş hatalardan ders çıkarma
Çalışanlardan ve yöneticilerden geri bildirim alma
Proje planlama
Düşüncelerini etkili bir biçimde yansıtabilme
Sorun çözme
Şeffaflık
Sorun giderme
9.İşine bağlılık
Liderlerin, üstlendikleri işleri takip etmeleri de önemlidir. Bir görevi tamamlamak için gerektiğinde fazla mesai yapabilecek kadar işinize bağlı ve çalışmaya hevesli olmalısınız. Bu sayede çalışanlarınıza örnek olabilmeniz de mümkün.
Benzer şekilde, personelinize halledecekleri bir iş karşılığında ofis partisi yapmaya dair bir ödül vaat ettiyseniz, bu sözü tutmanız gerekir. Bir lider, kendisi işine ve sözüne bağlı bir tutum sergilemediği sürece çalışanlarının işlerini veya görevlerini layıkıyla yerine getirmelerini beklememelidir. İş yerinde bağlılık sürecine ilişkin bazı beceriler şunlardır:
Geri bildirimden yararlanma
Şirket hedeflerine bağlılık
Kararlılık
Profesyonel gelişime kucak açma
İş takibi yapma
Verilen sözleri tutma
Tutku
Azim
Önceliklendirme
Profesyonellik
Takım oyuncusu olma
İş ahlakı
10.Esneklik
İş söz konusu olduğunda aksilikler ve son dakika değişikliklerine her daim hazır olmak gerekir. Bu nedenle, liderlerin önlerine çıkabilecek her türlü engeli kabul etmeleri ve esnek olmaları şart. Emin olun, çalışanlarınız yaşanan her türlü aksiliği normal karşılamanızı ve problemleri yaratıcı bir biçimde çözme yeteneğinizi takdir edeceklerdir.
Ayrıca, liderler öneri veya geri bildirime açık olmalıdır. Çalışanlarınız ofis ortamının herhangi bir yanından memnun değilse, onları endişelendiren konuları dinleyin ve gerekli değişiklikleri yapmaya açık olun. Çalışanlarınız, liderlerinin yapıcı geri bildirimleri kabul etme yeteneğini de takdir edeceklerdir.
Esneklikle ilgili beceriler şunları içerir:
Yeni beceriler kazanabilme
Karşılaşılan yeni sorunlara çözüm bulabilme
Adaptasyon
Doğaçlama
Müzakerede bulunma
Geri bildirime açık olma
Bireylerin güçlü ve zayıf yanlarının farkında olma
Çalışanların her birini birer birey olarak görme
Mutlaka okuyun: Liderler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?