Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaBayilik Veren FirmalarEn Karlı Bayilik Nasıl Bulunur?

En Karlı Bayilik Nasıl Bulunur?

Günümüzde iş kurmak isteyen girişimciler için yüzlerce bayilik fırsatı vardır. Peki, en karlı olanı nasıl seçeceksiniz? Kendiniz için en uygun olan iş fırsatını belirlemek bütün iş kararlarının başlangıç noktasıdır. Şunu unutmayın ki, en karlı bayiliği bulmak ustalık ve dikkat gerektirir. Ve olay sadece para değildir.

Başarılı olmak sizin elinizdedir ve motivasyonunuza, tutkunuza ve de kararlılığınıza bağlıdır. Ne tür bir iş için zaman harcamak istediğiniz konusunda net olmanız oldukça önemlidir. Örneğin işlerinizi perakende satış dükkanında mı yoksa online olarak mı idare etmek istiyorsunuz? Tüketicilere mi hizmet edeceksiniz yoksa işletmelere mi? Sizin için en uygunu hangisi? Ne tür işler ilginizi çekiyor? Gıda veya kıyafetle mi alakalı bir şeyler yapmak istiyorsunuz? Yoksa teknik veya endüstriyel işlerle mi ilgileniyorsunuz? İlgi ve heyecan seviyenizi devam ettirecek olan hangisi?

Asıl iş, seçeneklerinizi daralttıktan sonra başlar.  Yapılan bir araştırmaya göre olası bayilikler beş veya altı seçenek belirler ve değerlendirmelerini bu seçeneklere göre yapar. Günümüzde veri erişimi hiç olmadığı kadar artmıştır. Bayilik tavsiyeleriyle desteklenmiş internet siteleri, forumlar ve bloglar vardır. Bayilik seçimiyle ilgili nihai kararınızı vermeden önce bu tür kaynakları incelemeniz hayati önem taşır çünkü bu kaynaklar oldukça faydalıdır. Doğru soruları sorduğunuz taktirde doğru cevapları almak da kolay olacaktır.

Bayilik veren şirketlerin detaylandırılmış mali bilgilerini gözden geçirmeniz de önemlidir. Geçmiş yıllara ait performansları değerlendirmeniz şirketle ilgili perspektif ve bakış açısı kazanmanızı sağlar.

İşin profesyonel gözüküp gözükmediğine karar verin. İşi yönlendiren ve harekete geçiren şeyin ne olduğunu ve işi nasıl büyüteceğinizi bilmeniz önemlidir.  Şu soruları sormanız akıllıca olacaktır: Ana firma iyi bölgeleri garantilemiş mi? Ana firmanın bayileri kara geçiyor mu ve mutlu mu? Bu bayiler bu iş fırsatını gerçekten tavsiye ediyor mu?

Güçlü pazarlama ve reklam programları var mı? Liderlik ve yönetim ekibinde kimler var? Bu kişilerin deneyimleri ve alt yapıları sağlam mı? İhtiyaç duyacağınız rehberlik ve destek hizmetlerini verecekler mi? Bu konuda onlara güvenebilir misiniz?

İşlerin büyümesiyle ilgili planlar var mı? Vizyonları ne? Başlangıç ve eğitim programları ne kadar iyi? Soru sormaktan korkmayın. Ne kadar çok soru sorarsanız o kadar çok bilgi sahibi olursunuz. Kaliteli sistemi olan bütün bayilik verenler bu soruları yanıtlamaktan memnuniyet duyacaktır ve saygı gösterecektir.

Bütün kriterlerinize uyan bayiliği belirledikten sonra finansal konuları daha derin bir biçimde incelemelisiniz.

 

Karlı bir bayilik bulmanın 4 adımı vardır:

Birinci adım finansal amaç belirlemektir. Şimdi bir dakikanızı ayırın ve ne kadar para kazanmak istediğinize karar verin. Başlangıç noktasında böyle bir amacınız olmazsa ne istediğinizi hiçbir zaman bilemezsiniz.

Dikkat etmeniz gereken ikinci noktada bayiliklerin kazanç düzeyidir. Finansal amacınız olursa bayilik seçiminde daha seçici olursunuz.

Üçüncü adım finansman gücüdür. Kendiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz bayiliği almak için ana firmanın belirlediği bedelleri ödemeniz gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu bütün satın alma maliyetlerinin farkında olmak ve süregelen kar hakkında gerçekçi bir fikre sahip olmaktır.

Son olarak olay rakamlara geldiğinde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar olacaktır. Örneğin ne kadar kazanç sağlayabilirsiniz? Bayiliğin gerçek maliyeti ne kadar? Yatırım karlılığınız ne kadar olacak? Ayrıca nakit akışı tahminleri hazırlamanız da oldukça önemlidir çünkü bu sayede size dönecek kar miktarını tespit edebilirsiniz.

 

Bayiliğin size gerçek maliyeti ne?

Bayilik veren firma; bayilik kullanım bedeli, pazarlama ve eğitim masrafları, donanım ve ekipman masraflarını da kapsayan başlangıç maliyetleri ile ilgili sizi bilgilendirmelidir. Ancak sizin daha az açık olan masrafları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Avukat masrafları, muhasebe tavsiyeleri ve faaliyet yapınızı kurmak için gerekli olan masraflar buna dahildir. Unutmayın ki bayilik işine başlarken kendi geçim masraflarınızı da dikkate almanız gerekir.

 

Ne kadar kazanç sağlayabilirsiniz?

Kar bütün masrafları ödedikten sonra elinizde kalan paradır. Bu nedenle faaliyet giderlerini net bir şekilde anlamanız oldukça önemlidir. Oturmuş bir firmanın bayiliğini alacaksanız bu süreç daha kolay olacaktır çünkü kayıtları kontrol edebilirsiniz. Yeni kurulmuş bir firmanın bayiliğini alacaksanız maruz kalacağınız farklı masraflarla ilgili etraflıca düşünmelisiniz.

Satış geliri dikkate almanız gereken en önemli rakamlardan biridir. İleride gerçekleşebilecek satışlarla ilgili bir tahmin yapın.

Giderlerle ilgili öngörüde bulunmak satış tahminleri yapmaktan daha kolaydır çünkü kira, maaş ve diğer masrafların ne kadar olduğunu biliriz. Bu verileri kullanarak en iyi tahminlerinizi yapın. Bu tahminler sayesinde potansiyel karınızı aşağı yukarı hesaplayabilirsiniz.karli-bayilik

Bayilik başarısı için 5 mali gösterge

  1. Önceki yıllara göre artan satış rakamları
  2. Brüt kar marjı
  3. Net kar marjı
  4. Cari oran
  5. Yatırım karlılığı

 

Karlı bayiliği nasıl bulacaksınız?

Yapmanız gereken tek şey karlılığa ve nakit akışına bakmaktır. İşletmenin kar sağladığından ve sağlıklı nakit akışı olduğundan emin olun. İşletmenin kar edip etmediğinden emin olmak ve faaliyet giderlerini net bir biçimde anlamak için önceki üç yıla ait finansal tabloları inceleyin.

Her yıla ait satış büyüme rakamlarını inceleyin. Satış rakamlarında düşüş olup olmadığına bakın çünkü rakamların düşmesi tehlike işaretidir. Brüt kar marjını hesaplayın. Brüt kar marjı brüt karın net satışlara bölünmesiyle bulunur. Brüt kar marjındaki artışlar iyiye işarettir.

Net kar marjını hesaplayın. Net kar marjı net karın net satışlara bölünmesiyle bulunur. Net kar bütün giderler ödendikten sonra elde kalan paradır. İniş çıkışları gözlemlemek için net kar marjını önceki yıllarla kıyaslayın. Brüt kar marjında da olduğu gibi artış iyiye işarettir. Cari oranı hesaplayın. Cari oran cari varlıkların cari borçlara bölünmesidir. Bu likidite ve bilanço tablosundaki rakamların ölçülmesidir.

Yatırım karlılığını hesaplayın. Yatırım karlılığı net karın ilk yatırıma bölünmesiyle bulunur. Yatırım karlılığını hesaplamanız yatırımınızla hisse senetleri, vadeli mevduatlar ve diğer teşebbüsler gibi diğer yatırımları karşılaştırmanız sağlar.

Yatırımın geri dönme süresini hesaplayın. Hedef aralığı üç yıl ve beş yıl arasında olmalıdır. Bu analizi yaptıktan sonra bayiliğin finansal performansını daha iyi anlayacaksınız. Yatırımın geri dönüş süresini diğer bayilik veren firmalarla veya yatırım fırsatlarıyla karşılaştırın.

Karlı bir iş kurmak istiyorum diyen girişimcilere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar