İşe kimi alacağınıza karar vermek şirketinizin kültürünü oluşturmada ve gelecekte başarılı olmasını garantiye almada büyü bir rol oynar. Bilgilendirici mülakat soruları seçmek doğru çalışanı bulmada ve uyum sağlamayanları işe almamada anahtar kriterdir. Adayların cevapları size yol gösterebilir.
Farklı şirketler çeşitli değer ve kültürleri benimsese de iş yerinde başarı kişinin duygusal zekasından güçlü bir şekilde etkilenir. Duygusal zekası yüksek olan çalışanlar bulmanızda yardımcı olacak iş görüşmelerinde sorabileceğiniz 7 mülakat sorusunu sizin için derledik:
1- Size kim ilham verir ve neden?
Adayın cevabı genellikle kimi rol model olarak aldığına dair bir izlenim verir. Soruya verilen cevap, adayın saygı duyduğu davranış türlerini de ortaya çıkarabilir.
2- Eğer yarın bir şirket açacak olsaydınız en çok önem verdiğiniz 3 değer ne olurdu?
Her iyi ilişki güven ve belirlenmiş değerlerle başlar. “Dürüstlüğün yanında bir kişinin önceliklerini görmek adayın cevabıyla mümkün olabilir”
3- Eğer iş konusunda öncelikleriniz değişirse ekibinize değişen hedefleri kavramaları ve yerine getirmeleri için nasıl yardımcı olurdunuz?
Öncelik değiştirmek her şirkette ve işte meydana gelir, dolayısıyla esnek ve değişikliği kabullenebilecek çalışanlar bulmaya çalışın. “Kendilerinin farkında olan, motivasyonu yüksek ve empati gösterebilen kişileri işe alın.” Bu beceriler, çalışanlara ekiplerine uyum sağlamaları konusunda yardımcı olacaktır.
4- Başka bir işte çalışırken uzun süreli arkadaşlar edinebildiniz mi?
“İnsanların yeni ilişkiler oluşturması vakit alır ve bunu becerebilmek duygusal zekanın büyük bir göstergesidir.” “Uzun süreli bir arkadaşlık, ilişkilerin ve başkalarının adayın gözünde önemli olduğunu ortaya koyar.”
5- Hangi yeteneğin ya da uzmanlığın henüz sizde olmadığını düşünüyorsunuz?
Merak ve öğrenme tutkusu ileriye dönük bir çalışanın başarılı olma isteğini gösteren hayati göstergelerdir. “Bu soruda zorlanan kişiler her şeyde iyi olduğunu düşünen kişilerdir.” Bu tür insanlardan olabildiğince uzak durmaya çalışın.
6- Daha önce hiç görmemişim gibi bana bir şeyi öğretebilir misiniz? (Herhangi bir şey olabilir: bir yetenek, ders ya da yapboz.)
Adayın bu soruya cevabı birçok özelliği ortaya çıkarabilir:
Kişi konuşmadan önce düşünmek için vakit ayırıyor mu?
Aday konu hakkında daha az bilgili olan birine bir şeyi açıklayacak teknik bilgiye sahip mi?
Aday öğrencisine “Anlıyor musun?” benzeri empati içeren sorular soruyor mu?
7- Başarınızı bağlayabileceğiniz 3 büyük faktör nedir?
“Bu sorunun cevabı karşınızdaki kişinin bencil olup olmadığını ortaya koyar.” “İnsanlar kendi başarıları hakkında konuşurken ‘ben-ben-ben’ mi yoksa ‘ekip’ ya da ‘biz’ mi dediklerine dikkat edin.”
“Şirkete katkıda bulunacak ekip arkadaşları seçin.” “Birisi tanıdığınız en zeki kişi olabilir fakat eğer şirketin başarılarından öte kendi başarılarıyla ilgileniyorsa işe uyum sağlayamaz.”