Catherine Hettinger isimli girişimci tam bir mucit. Bir sorun tespit ettiğinde bunu gidermek için hemen bir cihaz geliştiriyor. Yurtdışına kız kardeşini ziyaret gittiği sırada, polise ve yoldan gelip geçenlere taş atan çocuklar hakkında bir haber okumuş ve hemen düşünmeye başlamış. Küçük çocukları oyalayacak oyuncaklar bir bir aklından geçmiş. Sonra çocukların fırlatması için yumuşak bir taş yapmayı düşünmüş fakat bu fikri beğenmeyip memleketi Orlando’ya döndüğünde, farklı şeyler düşünmeye devam etmiş. Bu arada aklına, 20 sene öncesinin oyuncağı olan stres çarkı gelmiş ve bunun üzerinde çalışmaya başlamış.
Aynı zamanda bir babaanne olan girişimci: “Bunu geliştirmemin nedeni, çocukları oyalayacak, tehlikesiz bir şeyler bulma ihtiyacıydı.” diyor.
Metal ya da plastik versiyonları olan oyuncağın ortasında, dönmeyi sağlayan bir mil yatağı var. Bazı versiyonlarda dönen kollar yuvarlakken bazılarında ise çatallı. Fiyatı 5 lira ile yüzlerce lira arasında değişen oyuncak, sinirleri yatıştırarak stres ve gerginliği yok etmeyi amaçlıyor.
62 Yaşındaki Girişimci, Patenti Yenilemediği İçin Satışlardan Para Kazanamıyor
Hettinger, Oklahama’da doğmuş büyümüş. Ardından New York’ta bulunan ve mühendislik ile teknoloji üzerine eğitim veren Rensselaer Polytechnic Instute’a girmiş.
İlk stres çarkı, 1993 yılında piyasalara sürülmüş. Patentini ise dört yıl sonra almış. Hettinger, oyuncağını fuarlara ve oyuncak firmalarına götürerek iki bin adet satış yapmış.
Patentini aldıktan sonra dünyanın üçüncü büyük oyuncak imalatçısı Hasbro ile bir görüşme yapmış. Hatta şirketin başkan yardımcısı ile görüşme öncesinde sakinleşmek amacıyla stres çarkından faydalanmış. Girişimci o günlerini: “Bu oyuncak sayesinde böyle önemli adamların karşısına çıkabildim. Böyle şaşaalı yerlere adım atıp büyük anlaşmalar yapmak, çoğu insanın harcı değildir.” sözleriyle anlatıyor.
Oyuncak devi, oyuncağı satın almamış. Oyuncak, tüketiciler üzerinde denendikten sonra Hettinger’e cevabın olumsuz olduğuna dair bir mektup yazılmış. Oysa Hasbro şirketi şimdilerde, 20 yıl önce reddettiği oyuncağı peynir ekmek gibi satmakta.
Kadın girişimci 2005 yılında 1400 liralık patent yenileme ücretini ödemediği için bu satışlardan malesef para kazanamıyor.
Peki, oyuncak niçin birdenbire popüler oldu?
Hettinger, nedenini pek bilmiyor fakat 2008’deki ekonomik durgunluğun insanları, sinirlerini gevşetmeye ve eğlence arayışına ittiği yönünde bir fikre sahip. Hettinger icadının patentini 2005 yılında yenilemeyince oyuncak, çok sayıda şirket tarafından farklı tasarımlarla piyasaya sürülmeye başlanmış. Girişimci, icadının şimdilerde popülerlik kazanmasından oldukça memnun: “İcadımın satışları birden patladı. Elektronik sigaralar gibi moda oldu. Pek fazla para kazanmadım ama olsun yine de çok heyecanlıyım.” diyor.
Stres çarkı o denli popüler ki, internette en çok satan oyuncaklar arasında ilk 10’da yer alıyor. Kadın girişimci: “Süpermarket raflarında yarattığım oyuncağı görünce kendimi çok tuhaf hissediyorum.” diyor. Oyuncağın bu popülaritesinden yararlanmak isteyen Hettinger, yarattığı orijinal stres çarkını satmak için yeni yollar aramaya başlamış. Girişimci şu günlerde Kickstarter’da “Klasik Stres Çarkı” adlı projeyle bağış topluyor.
Kadın girişimci, ilerleyen yaşına rağmen halen bir mucit gözüyle etrafı incelemekte ve insanlar için hayatı kolaylaştıracak şeyler üretme peşinde. Son zamanlarda Iphone için bir diyet ve fitness uygulaması geliştirmekle uğraşıyor. Bunun için Florida Mucit Konseyi’nden yardım almakta. Konsey üyeleri, yeni fikirler geliştirmekte ve bu fikirleri uygulamaya dökmekteler.
Hettinger: “Şu an, içinde bulunduğumuz toplumun eğlenceye ihtiyacı var. İnsanlar gitgide daha fazla eğlence arayışına girmekte.” diyor.