Microsoft’s Imagine Cup teknolojiyi kullanarak dünyadaki zorlu problemleri çözmek için çaba gösteren öğrencileri her yıl bir araya getiriyor.
Bugün sizlere Almanya, Avustralya, Amerika ve Katar’dan katılan dört ekipten bahsedeceğiz ve ekiplerin geleceği etkilemek için teknolojiyi nasıl kullandıklarını göstereceğiz.
Öğrenciler Imagine Cup projelerinde Microsoft’un Xbox 360 için geliştirdiği Kinect’i, Windows 8’i, Windows Azure’u ve Windows Phone’u kullandılar. Yarışmaya katılan öğrencilerin birçoğu eğitim, sağlık ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarındaki problemlere çözümler üretmek için Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerinden (Millennium Development Goals ) esinlenmişlerdir.
Yarışma finali Sydney, Avustralya’da 6-10 Haziran arasında yapıldı. Yerel, bölgesel ve online yarışmaların kazananları teknolojinin geleceği nasıl şekillendireceği ile ilgili vizyonlarını paylaştılar. 75 ülkeden 106 ekip yarışmaya katıldı.
10 yıllık süreçte farklı 190 ülkeden ve bölgeden 1.65 milyondan fazla öğrenci bu yarışmaya katılmıştır. Microsoft 1.75 milyon dolardan fazla ödül ve para dağıtmıştır.
İşte finale kalan dört proje. Sizce bu inovasyon projelerinden hangileri kalıcı bir etki bırakacak?
Greenway ekibi
Almanya’daki Bielefeld Üniversitesi ve Hanover Üniversitesi’nden katılan Greenway ekibi metropoliten bölgelerdeki arabalar için karbondioksit salınımını ciddi anlamda azaltan bir navigasyon sistemi geliştirdi. Greenway sisteme kaydolan arabaların emisyonlarını minimize etmek için araçların rotasını değiştiriyor. Greenway kullanıcıları mobil uygulamaya rotalarını giriyorlar ve en etkili rota kullanıcılara bildiriliyor. Trafik yoğunluğuyla ilgili bilgi veren ve trafik sıkışıklığını bir yoldan diğer yola aktaran diğer popüler navigasyon sistemlerinin aksine Greenway yeniden yönlendirilebilecek ideal araç sayısını hesaplıyor.
FlashFood ekibi
Arizona State Üniversitesinden katılan FlashFood ekibi aç insanlarla hazır yemek arasında bağlantı kuran bir sistem geliştirdi. FlashFood tarafından onaylanan restoranlar ve hazır yemek firmaları mobil uygulamayı kullanarak ellerindeki fazla yemek miktarını sisteme giriyorlar. Gönüllü bir şoför yemeği almak için geliyor ve yemekleri en yakındaki barınağa veya aşevine bırakıyor. Yazılı mesaj uyarısı almak için kayıt yaptıran aç kişilere yemeklerinin yolda olduğuna dair bilgi gönderiliyor. Ekip gelir dağılımı farkı olan şehirlerde bu sistemin çok işe yaracağını tasavvur etmiştir.
Stethocloud ekibi
Avustralya’daki Melbourne Üniversitesinden katılan Stethocloud ekibi akıllı telefonlara takılan ve zatürreeyi önceden tespit etmek için bulut gücüyle çalışan bir stetoskop geliştirdi. Erken çocukluk döneminin bir numaralı katili olan zatürree geç kalındığı zaman tedavi edilemeyen veya tedavisi zorlaşan bir hastalıktır. Stetoskobu, Stethocloud uygulaması aracılığıyla akıllı telefona bağlayan ebeveynler çocuklarının nefeslerini anormal solunum dizinlerini fark eden bir sunucuya kaydedebiliyorlar. Stethocloud her yıl milyonlarca çocuğun hayatını kurtaran tıbbi teşhis koyan eğitimli doktorların yerini alacak potansiyele sahip.
Technology Lanterns ekibi
Katar Üniversitesinden katılan Technology Lanterns ekibi kör ve görme engelli insanlar için bir gün kör alfabesinin yerini alacaklarına inandıkları bir navigasyon yardımcısı geliştirdiler. Kafaya takılan alet kişi yakındaki objelere yaklaştığında ses sinyalleri gönderiyor. Kafaya takılan kamera aynı zamanda yaklaşılan şeyi tanımlıyor ve kullanıcıya bilgi veriyor. Kör veya görme engelli insanlar duvarların üzerinde kör alfabesi işaretleri aramak yerine kamera ve etiketlerin yardımıyla etraflarını çevreleyen şeylerin ne olduğuyla ilgili bilgi sahibi olabilecek.
Tüm dünyandan en iyi inovasyon projelerini ve girişimcilik fikirlerini siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz.