Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriDrone Sektörü İş Fikirleri

Drone Sektörü İş Fikirleri

Drone’lar bugün hayatın her alanına girmiş cihazlar. Türkçeye insansız hava aracı olarak çevirebileceğimiz bu araç günümüzde pek çok sektörde aktif olarak kullanılıyor.

Henüz tam anlamıyla drone kullanımını bir düzene sokan yasalar olmasa bile drone’ların gelecekte çok daha aktif olarak kullanılacağını kesinlikle söyleyebiliriz.

İşte bu öngörüden hareketle teknoloji şirketleri arasında sıkı bir drone yarışı söz konusu. Bundan 5 yıl önce piyasaya sunulan drone’lar ile bugün piyasaya çıkan drone’lar arasında teknolojik açıdan dağlar kadar fark var.

Bugün drone’lar;

  • 4k kalitesinde şahane video ve fotoğraf çekebiliyor.
  • GPS ve otopilot özelliği sayesinde drone’lar önceden belirlenen rotalarda rahatlıkla uçabiliyor.
  • Bluetooth ve wi-fi özellikleriyle gerçek zamanlı olarak görüntü aktarımı yapılıyor. Yani drone’u uçuran pilot görüntüleri akıllı telefonundan anında görebiliyor.
  • Aktif takip sistemi aracılığıyla drone’lar belirtilen bir hareketli nesneyi takip edebiliyorlar.
  • Kaza ve olumsuz hava koşullarına yönelik uyarı sistemi sayesinde drone’lar kendiliğinden iniş yapabiliyor.

Bu özellikler her geçen gün geliştiriliyor ve daha yeni özellikler ekleniyor. Güvenlik, güvenilirlik, mesafe kontrolü, pil ömrü gibi konularda sürekli iyileştirmeler yapılıyor.

İşte tam da bu nedenle drone’lara yönelik ilginin artacağını söyleyebiliriz. Hal böyle olunca drone kullanarak yeni iş fikirleri geliştirmek ve henüz taze olan bu sektörden iyi paralar kazanmak mümkün olabilir.

Biz de bu yazımızda drone aracılığıyla yapabileceğiniz bazı iş fikirlerini sizlere sunmak istiyoruz.

 

İş fikri 1. Drone Fotoğrafçılığı

Drone diye bir şey hayatımızda yokken havadan fotoğraf çekimi için koskoca helikopterleri ve planörleri havalandırmak gerekiyordu. Bu da çeşitli nedenlerle son derece pahalı bir şeydi.

Ancak bugün 3-4 bin liralık bir drone sayesinde havadan çekim yapmak çok kolay bir hal aldı. Yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde gökyüzünden video ve fotoğraf çekmek çocukların dahi yapabileceği bir şey oldu.

Yeryüzünü kuşbakışı bir şekilde görüntülemek de yine yapılan videonun ve işin prodüksiyon kalitesini artırdığı için bu alanda müşterilerden yoğun bir talep mevcut

Yani drone kullanarak:

  • Manzara
  • Spor müsabakası
  • Emlak
  • Düğün
  • Yaban hayatı
  • Belgesel
  • Sinema-dizi

…ve daha pek çok alanda şahane görüntüler çekilebilir. Bu bağlamda drone kullanım becerilerinizi geliştirerek drone pilotu olarak hizmet verebilirsiniz.

 

İş fikri 2. Güvenlik

Drone’lardan ev ve ticari mekan güvenliği konularında da gayet iyi faydalanılabilir. Drone bir mekanın canlı videosunu çekebilir ve bu görüntüyü gerçek zamanlı olarak akıllı telefonlara gönderebilir.

Olaya güvenlik ve emniyet açısından bakınca güvenlik sistemleri sektöründe drone’lardan da fazlasıyla yararlanılabilir.

Örneğin yangın, çığ, heyelan gibi konularda drone’lar çok iyi bir önlem işlevi görebilirler.

Bu bakımdan hırsızlık, yangın, saldırı, çığ, heyelan, sel gibi beşeri ve doğal afetlere yönelik önlem aracı olarak drone’ların sağlam bir geleceği var.

 

İş fikri 3. Arama & Kurtarma

Arama kurtarma kuruluşlarının son yıllardaki en büyük yardımcısı drone’lar oldu. Helikopter gibi yüksek maliyetli ve her zaman hazır olmayabilen araçlardan ziyade anında havalanabilen ve son derece ekonomik olan drone’lar arama kurtarma faaliyetlerinde ulaşılamayan bölgelerin keşfinde büyük bir rol üstleniyor.

Helikopterlerin belli irtifalarda uçabildiğini göz önüne alırsak drone’lar istenen belli bir irtifaya kadar rahatlıkla uçabiliyor; gece görüşü ve kızılötesi kameralarla donatıldığında ise havadayken hayat emaresi gösteren canlıları tespit edebiliyor.

Yine konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan bölgelere acil yardım malzemesi bırakabilen drone’lar sayesinde bugün pek çok insanın ve canlının hayatı kurtulmuş durumda.

Bu bakımdan arama kurtarma operasyonlarına yönelik drone operatörü olmak; bu konuda drone ve drone malzemeleri satıp kiralamak hem size güzel bir maddi getiri sağlayabilir hem de insanlığa bir fayda sağladığınız için bu işten manevi bir haz da alırsınız.

 

İş fikri 4. Yapı Denetimi

Yapı denetimi zaman zaman masraflı bir iş olabilir. Örneğin yüksek bir binanın çatısına bizzat çıkmak hem tehlikeli hem de masraflı olabilir. Drone teknolojisi sayesinde ise binaların çatısını, bacalarını kontrol etmek gayet ekonomik bir hal almış durumda.

Yapıları gökyüzünden fotoğraf ve video ile kaydetmek; yüksek çözünürlüklü materyal sunmak ve zoom yapabilme kabiliyetiyle drone’lar yapı denetimi sektöründe popüler olmaya başladı.

Bunlara ek olarak insanların yapmasının birtakım tehlikeler içerdiği denetim işleri için de drone’lardan yararlanılmaktadır. Köprü, radyo vericileri, su boru hatları, elektrik hatları, güneş panelleri, rüzgar türbinleri gibi yapıların durumunu gözlemlemek için drone’lar can güvenliğini önceleyen ekonomik çözümler sunmakta.

Velhasıl inşaat ve denetim sektöründe tecrübeniz varsa “drone ile yapı denetimi” işine yatırım yapabilirsiniz. Böyle bir hizmeti ek iş olarak yapabileceğiniz gibi talebe göre tam zamanlı olarak da drone’la yapı denetimi yapabilirsiniz. Türkiye gibi inşaat sektörünün çok faal olduğu bir ülkede sizi cazip fırsatlar bekliyor olabilir. Bizden söylemesi…

 

İş fikri 5. Tarımsal Gözlem

Drone teknolojisi tarımsal faaliyetleri de büyük bir devrimin eşiğine taşıyor. Ekinleri gökyüzünden toplu bir şekilde gözetlemek çiftçilerin pek çok masraf kaleminden kurtulmasını sağlıyor ve büyük bir veri oluşturuyor.

Toprağın yapısı, sulama ihtiyacı ve verimliliği, haşere gözetimi gibi konularda drone’lar son derece faydalı bir veri sağlıyor. Ekinlerin ne zaman hasat edileceğine karar vermek için de kullanılan drone’lar böylece hasat verimliliği ve maksimum verim açısından çok yararlı bir araç.

Mutlaka okuyun: Tarım ve Hayvancılık Yapmak İsteyenlere

 

İş fikri 6. Sualtı Gözlem

Bazı drone’lar gökyüzü yerine sualtında hareket edebiliyor. Yıllardır piyasada satılan ve çok pahalı olan sualtı drone’larını bugün daha makul fiyatlarla satın almak mümkün.

Yani bundan 7-8 yıl önce bir sualtı drone’u 5000 dolar iken bugün aynı işlevi gören bir drone’u 1000 dolara satın alabilirsiniz.

Işıklandırma araçlarıyla donatılan sualtı drone’lar deniz ve okyanusun derinliklerinde olan biteni yüksek çözünürlüklü bir kalitede anlık olarak bilgisayar ve akıllı telefon ekranına gönderebiliyor.

Bu da çevresel değerlendirme ve gözlem, arama&kurtarmak, su kirliliği, denizaltı araştrırmaları ve hatta milletlerarası hukuk gibi alanlarda pek çok kolaylık sağlıyor.

 

İş fikri 7. Haritacılık ve Topografi

Haritacılık alanında da drone’lara yoğun bir ilgi mevcut. Büyük alanların ölçümü için artık çok sayıda personel çalıştırmak gerekmiyor. 5 harita teknisyeninin 3 günlük işini bugün bir drone 2 saatte yapabiliyor.

GPS aracılığıyla ölçüm yapılacak alanın 3 boyutlu kartografik bilgisini ölçebilen drone’lar 1-2 santimetrelik hata payıyla haritacılık, arkeoloji, inşaat, orman yönetimi gibi birçok sektöre devrim niteliğinde kolaylıklar sunuyor.

Siz de bu fırsattan istifade etmek istiyorsanız alan ölçümüne imkan sağlayan teknolojik özelliklere sahip drone hizmetleri sunabilir; bu işin kiralama, alım-satım ve operatörlüğünü yapabilirsiniz.

 

İş fikri 8. Drone Tamiri ve Eğitmenliği

Drone’lar bu kadar kolaylık sağlasalar bile yine de hassas cihazlar. Kötü kullanım sonucu düşen, yere çakılan drone’ların tamiri de kendi başına bir sektör olmuş durumda.

Eğer siz de drone konusunda uzmansanız ve elektronik tamirat konusunda deneyime sahipseniz, bu konuda gelişmeye açıksanız drone tamiri işine girebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak drone’lara eklenen gece görüş kamerası, kızılötesi kamera, ışıklandırma aksesuarları gibi ekipmanların kiralamasını ve alım-satımını yaparak da bu işten para kazanmanız mümkün.

Bitmedi… Her şeyden öte, drone operatörlüğü konusunda deneyimli iseniz bu işin eğitimini verebilirsiniz.

Örneğin “yapı denetimi açısından drone operatörlüğü” gibi 15 saatlik bir kurs düzenleyebilir, bilginizi insanlara sunarak da para kazanabilirsiniz.

 

Sonuç

Bu işe girme konusuna ne kadar ön hazırlık ve araştırma yaparsanız başarılı olma şansınız da o kadar artar.

Drone işine girmeden önce bu işe yönelik talep gösteren sektörleri ve şirketleri inceleyin. Bu işi yapan başka firmalar olup olmadığına bakın, yani rakiplerinizi tanıyın.

Doyurucu ve gelişmeye yönelik bir talep trend’i görürseniz bir iş planı hazırlayın ve birkaç drone satın alarak portfolyonuzu oluşturun.

Potansiyel müşterilere daha önce drone ile çektiğiniz görüntüleri izletin. Şirketlere sağladığınız katkıları anlatarak onları sizden hizmet almaya daha kolay ikna edebilirsiniz. Daha önce sadece Hollywood filmlerinde gördüğümüz bir perspektifin bugün kolayca elde edilebiliyor olması bile insanların/şirketlerin drone hizmeti satın alması için yeterli bir sebep. Sektör henüz tazeyken isim yapar ve sağlam bir referans oluşturursanız gelecek yıllarda bu işten güzel bir kariyer elde edebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

En İyi Dronelar
Drone İle Para Kazanmanın Yolları
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar