Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana Sayfaİnternetten Para Kazanma YollarıDomain Alıp Satarak Para Kazanmak

Domain Alıp Satarak Para Kazanmak

Domain, domain adı (alan adı) bir web sitesinin adıdır. Örneğin bu yazının yer aldığı sitenin domain adı yeniisfikirleri.net‘tir.

Google’ın domain adı google.com‘dur.

2005 yılında LasVegas.com adresi 90 milyon dolara satıldı.

2015’te Çinli Qihoo firması 360.com adresini satın almak için 17 milyon dolar harcadı.

Dünya tarihinde şu ana dek en yüksek fiyata satılan domain cars.com oldu. Bu site adı tam 872 milyon dolara satıldı.

Domain (diğer deyişle alan adı) satın alıp sonra bu domain’i daha yüksek bir fiyata satma işlemine “domain flipping” adı veriliyor ve internetin ilk yıllarından itibaren süregelen bir ticari faaliyet.

Bu yazımızda domain alım satımı yaparak nasıl para kazanabileceğinizden bahsedeceğiz.

Bu alanda çaba gösterdiğinizde uzun zaman meyvesini yiyebilirsiniz. Bu işe tam zamanlı emek veren biri olaran 60 gün içinde 8 adet domain alıp satarak 58.000 dolar kazanç sağladım mesela. Üstelik sitelerden birini sadece 10 dolara alıp 2.600 dolara sattım.

  • Peki siz de bu işe girmeli misiniz?
  • Yoksa artık çok mu geç?
  • Bu işe girmek için ne kadar bütçe lazım?

Buna benzer pek çok sorunun cevabını yazımızda bulacaksınız.


Domain Alım Satımındaki Temel Riskler

Domain alım satımı da tıpkı bir ev satın alıp sonra onu daha yüksek bir fiyata satmaya benzer.

Temel mesele satın aldığınız domain adını daha yüksek bir fiyata satabileceğinize duyduğunuz inançtır. 

Sadece bu işi yaparak geçimini sağlayan insanlar var mı?

Kesinlikle var.

Ancak bu işe girme aşamasında beklentilerinizi doğru ayarlamalısınız. “Bu domain’i alıp 3 ay sonra 100.000 liraya satarım” gibi bir düşünceyle hareket etmenizi tavsiye etmeyiz.

“Kısa yoldan voleyi vurmak” hem domain alım satımında hem de diğer tüm sektörlerde oldukça zararlı bir düşünme biçimidir. Bunun yerine ucuz ve potansiyeli yüksek domain’ler satın alıp başlangıçta makul kar marjlarıyla satmaya çalışın. Yani başlarken biraz ısınmanız ve deneyim kazanmanız çok daha iyi olur.


Domain İşine Girmek Ne Kadar Sermaye Lazım?

Teoride 10.000 liraya bir domain adı alıp bu domain’i 100.000 liraya satabilirsiniz.

Ya da 10 liraya satın aldığınız domain’i 1 milyon liraya da satabilirsiniz.

Tamamen alıcının bütçesi ve isteğiyle alakalıdır durum.

Bu nedenle domain alım satım işine girmek için size net bir bütçe önermek doğru olmaz. Stratejiniz, deneyiminiz ve ivmeniz alım satım kararlarınıza son derece etki eder çünkü.

Fakat şunu söylemek mümkün: Bu işe yeni başlıyorsanız ve deneyim kazanmak istiyorsanız 10.000 liralık bir bütçe idealdir. 10.000 lira ile potansiyeli olan pek çok domain adı satın alabilirsiniz. Hem yeni hem de süresi dolmuş domain’leri uygun fiyata düşürebilirsiniz.

Bu işe girerken kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar bir parayla çalışın. Yani başlangıçta bunu bir ek gelir kaynağı olarak görün ve temel olarak deneyim kazanmayı amaçlayın. Tecrübe, öngörü ve sektörel bilgi kazandıkça bu işi tam zamanlı hale getirmeniz gayet mümkün.

Şimdi adım adım domain alım satımı hakkında bilmeniz gerekenlere bakalım.


Adım Adım Domain Alıp Satmak

1. Domain Değeri Nasıl Hesaplanır?

Domain işiyle profesyonel olarak uğraşan bir kişiye rastgele bir domain adı söylerseniz bu kişinin söyleyeceği fiyat ile örneğin GoDaddy’nin söyleyeceği fiyat hemen hemen aynı olur. Zira bu işi profesyonel olarak yapan insanların beyni, domain değeri tespit etme konusunda gelişmiştir ve bu deneyimle alakalı bir şeydir.

Domain alımı yaparken dikkat etmeniz gereken en temel konu, domain’i alırken kazanabilmektir, satarken değil.

Bunu yapabilmek için az değer biçilmiş domain’leri tespit etmeniz gerek. Bu sayede kar marjınızı yüksek tutabilirsiniz.

Peki domain değerini hesaplama becerisi (içgüdüsü) nasıl kazanılır?

NameBio sitesinde 500.000 domain’in alım-satım fiyatı yer alıyor. Domain’leri fiyata, anahtar kelimeye, satış tarihine göre filtreleyebiliyorsunuz. Bu siteyi iyice gezerek domain değeri tespit etme konusunda iyi bir bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca bu sitenin bir de The Domain Game adında iOS ve Android uyumlu mobil oyunu var. Size verilen domain ismine fiyat biçmeye çalışıyorsunuz temel olarak. Her doğru cevapta bir puan kazanıyor, her yanlış cevapta bir puan kaybediyorsunuz. Bu oyunu oynadıkça işin mantığını kapmaya başlarsınız.

Ayrıca online alım satım yapılan Flippa sitesi de yine bakmanız gereken yerler arasında. Flippa üzerinden site, domain, uygulama alıp satabilirsiniz.

Yani özetle Flippa ve NameBio gibi domain flipping web sitelerini gezerek fiyat tespit konusunda uzmanlaşabilir, gelecek gördüğünüz domain’leri ucuza kapatabilirsiniz!


2. Güzel Domain Adı Nasıl Bulunur?

Tekrar satmak için uygun, güzel, başarılı, çekici domain adı bulmak bu işte en çok zamanınızı alacak aşamadır.

Önce iyi bir domain’in sahip olduğu özelliklere bakalım.

Uzunluk: Gayet açık. Bir domain adı ne kadar kısaysa o kadar değerlidir. İsim uzadıkça değeri de düşer. Örneğin 3 ve 4 harfli domain adları arasındaki fiyat farkı 5X ise, 7 ve 8 harfli domain adları arasındaki fark 2X’tir.

Akıl Kalıcılık: Sözlükte geçen bir domain adı çok değerlidir.

Örneğin kalemlik.com, kalemlikdunyasi.com gibi bir domain adından daha kıymetlidir. Tabii sözcüğün popülerliği de yine fiyatına direkt etki eder.

Domain adının akılda kalıcılığı, ezberlenebilirliği, marka adına uygun oluşu da değerini artıran diğer unsurlardır.

Domain Yaşı: Daha önce başka biri tarafından kullanılan ve süresi dolan domain’lerin tarihçesi vardır. Yani 2004 yılında alınan bir domain’in değeri 2019 yılında alınan bir domain’den daha yüksektir. Çünkü arama motoru optimizasyonu, trafik tarihçesi gibi metrikler nedeniyle değeri yükselir. Google’de üst sıralarda çıkmayı etkileyen önemli hususlardan birinin domain yaşı (diğer ifadeyle domain otoritesi) olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Uzantı: Domain uzantısı da yine domain değerine direkt etki eden bir bileşendir.

En popüler uzantı .com’dur. Onu .net ve .org takip eder.

.com uzantısı internet kullanıcılarının en aşina olduğu uzantı olduğu için değerlidir.

Yani kiralikdrone.com ve kiralikdrone.net domaininden pahalı olması gayet normaldir.

Ayrıca belirtelim ki yüzlerce uzantı mevcut olduğu için çok iyi bir kelimeyi taze bir uzantıyla satın alabilirsiniz.

Örneğin taksim.com adını satın almak için 406.000 lira ödemeniz gerekirken, taksim.me gibi bir domain’i 22 liraya satın alabilirsiniz.

Farklı uzantıların gün geçtikçe yaygınlık kazanmasıyla çok cazip alan adlarını gayet uygun fiyatlardan satın alabilirsiniz yani. Sadece com, net, org uzantılarına takılı kalmanız gerekmez.

ExpiredDomains.net ya da JustDropped.com sitelerinden süresi dolmuş ve domain yaşı olan eski alan adları satın alabilirsiniz.

Mevcut trendleri; popüler ürün, dizi gibi şeyleri takip ederek iyi bir domain adı yakalayabilirsiniz.

Lokal bazlı aramalar yapabilirsiniz: istanbuldrone.com, ankarapethastanesi.com, newyorkpizzadelivery.com gibi domain’ler mesela…

Bu işi profesyonel olarak yapan kişiler gün boyu bu tür web sitelerinde gezerek uygun fiyatlı domain yakalamaya çalışır.


3. Domain Almak İçin Piyasa Trendleri Nasıl Takip Edilir?

Diyelim ki bitcoin ile ilgili bir domain almak istiyorsunuz. Google Trends’e girip “bitcoin” yazın. Google Trends size bu kelimenin ne sıklıkla arandığını, bu kelimenin nasıl bir trend izlediğini çok etkili bir biçimde gösterir.

Gördüğünüz gibi, ripple adlı diğer bir kripto para hızla popülarite kazanıyor.

Daha sonra Google Anahtar Kelime Planlayıcı’ya gidin.

Burada “ripple” kelime ile ilgili 332 adet anahtar kelime görürsünüz. Bu anahtar kelimelerin hemen hepsi alan adı satın almak için kullanılabilir.

Daha sonra NameBio sitesine gidelim ve kripto para ile ilgili domain adlarının satış grafiklerine bakalım. NameBio’da “bitcoin” kelimesini analiz edelim. Buradan hangi domainin hangi tarihte kaç paraya satıldğını analiz edebilirsiniz.

Peki bitcoin ile ripple ifadelerini değiştirsek nasıl olur?

  • moneyandbitcoin.com yerine moneyandripple.com
  • bitcoinbaron.com yerine ripplebaron.com

Gayet mantıklı ve satılma potansiyeli yüksek domain adları elde etmiş olursunuz…

Dahası bugün 2000’e yakın kripto para var. Hangi kripto paranın bitcoin’le yarışacağını kestirebilmek ise güç.

Yani Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve NameBio üzerinden fikir edinerek kendi yolunuzu çizebilirsiniz. Kripto paraların nasıl bir seyir izlediğini yakından takip ederek şahane domain adlarını çok ucuza kapatabilirsiniz.

Bu stratejiyi hemen her sektörde deneyebilirsiniz üstelik. Google Trends, Anahtar Kelime Planlayıcı ve NameBio’dan sonuna dek istifade ediniz bu nedenle.

Sonunda aklınıza yatan domain adlarının hangi uzantılarla uygun olduğunu görmek için who.is, DynaDot’s gibi bir siteye girip toplu kontrol yapabilirsiniz.

Örneğin şu an için;

  • ripplebaron.com
  • ripplebaron.co
  • ripplebaron.org
  • ripplebaron.xyz

… gibi domain’ler satın alınabilir durumda. Fiyatları da maksimum 10 dolar civarında.

Aklınıza yatan domain’leri satın aldıktan sonra bekleme aşamasına geçersiniz.

Fakat dikkatli olun!

Domain alırken örneğin popüler markaların domain’ini alabilmeniz bazen mümkün olabilir. Örneğin diyelim ki burgerking.org adını hasbelkader 10 dolara satın aldınız.

Böyle bir durumda Burger King’in sizin sahip olduğunuz domain’i 1 milyon dolara satın alacağını düşünüp hülyalara dalabilirsiniz.

Fakat tescil edilmiş markalara ait domain adlarını satın almak hukuki problemlere yol açabilir. En iyi senaryoyla Burger King bu domain’i bırakmanızı sözgelimi GoDaddy üzerinden rahatlıkla sağlayabilir. En kötü senaryoyla ise size karşı hukuki bir mücadele başlatıp sizi mahkemeye verebilir; böylece pirince giderken evdeki bulgardan dahi olursunuz.

Bu nedenle domain alırken patenti alınmış ve tescil edilmiş marka adları size pek yarar sağlamaz. Burgerking.app alan adı 58.80 dolar ederinde; gayet makul bir fiyat, ancak bu alan adını satın aldığınızda başınız epey derde girebilir. Bu da aklınızda olsun mutlaka.


4. Süresi Dolan Domain’lerin Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Yukarıda ucuz yollu domain satın almanın bazı yöntemlerini aktardık. Ancak başka bir yöntem daha var. Expired, yani süresi dolmuş domain satın almak…

Bir domain’i satın aldığınız her zaman her yıl yenilemeniz gerekir. Yani örneğin bugün 120 liraya bir domain satın aldıysanız yaklaşık 1 yıl sonra bu domain’e sahip olmaya devam etmek istiyorsanız domain’i sahipliğinizi benzer bir ücret ödeyerek tazelemeniz-yenilemeniz gerekir.

GoDaddy, Hostinger gibi hosting ve domain hizmeti satan yüzlerce firma var. Bu firmaların süresi dolan domain’i yenileme konusundaki faaliyetleri ufak tefek farklılıklar gösterebilir. Ancak pek çok firma süresi dolan domain’leri açık artırmaya koyar. Bu açık artırmalar şahane fırsatlar sunabilmektedir.

Süresi dolmuş bir domain, gayet açık bir şekilde daha önce başka bir insan tarafından kullanılmıştır. Yani bu domain daha önce bir insanın ilgi alanına girmiş. Örneğin ahmetyilmaz.com adresine sahip kişi, domain yenileme işlemini unuttuğu için domain’i elinden çıkmış olabilir. Böyle bir domain’i satın aldığınız zaman sizden bu domain’i satın almak isteyebilecek birçok Ahmet Yılmaz adında kişi çıkacaktır.

Süresi dolmuş domain’in yaşı ve dolayısıyla domain otoritesi vardır. Bunun da SEO açısından faydalı bir unsur olduğunu biliyoruz. Örneğin 10 yaşındaki bir pazarlamadersleri.net adresi, 6 aylık bir pazarlamadersleri.com alan adından daha kıymetlidir.

Tüm bunlara ek olarak meselenin bir de görece olumsuz yönleri vardır.

Süresi dolmuş ve potansiyeli olan bir domain’e sizden farklı kişiler de teklif yapar. Yani açık artırmada bu domain’i ucuza kapatma ihtimaliniz düşüktür.

Süresi dolan domain’in daha önce ne amaçla kullanıldığını, sitenin Google nezdinde kara listeye alınıp alınmadığını bilmeniz gerekir. Mesela daha önce spam veya illegal içerik gibi problemler yaşayan bir alan adına Adsense bağlayıp gelir elde imkanı tanımak mümkün olmayabilir. Yani bir alan adının sahibi, eğer alan adını yenilememişse bunun altında dikkatsizlik veya ihmal olabileceği gibi alan adının ceza alması, Google tarafından cezalandırılması da söz konusu olabilir. Bu da domain alıp satarak para kazanmaya çalışan sizin için hiç iyi olmaz. Aldığınız domain, elinizde kalabilir.

Süresi geçmiş domain adı almak için en popüler platformlardan biri ExpiredDomains.net adresidir. Bu site dünya genelindeki tüm açık artırmalardan ve sitelerden veri topladığı için tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bilgiler sunmakta. Ayrıca JustDropped.com da bu iş için ideal. Bunların dışında GoDaddy, Turhost, Güzel.net.tr gibi hosting ve domain hizmeti veren sitelerden süresi geçmiş ve serbest kalmış alan adları satın alabilirsiniz.


5. Süresi Dolmuş Alan Adı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Süresi dolmuş alan adı, özetle ikinci el domain demektir.

Nasıl ikinci el araba alırken arabanın boyasına, motoruna bakıyorsanız domain alırken de bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekir.

Backlink durumu: Eğer satın almak üzere olduğunuz domain’e hangi sitelerden backlink aldığına dikkat edin. Zira alakasız sitelerden spam benzeri çok sayıda backlink alınıyorsa bu durum SEO açısından zararlı olabilir. Ahrefs gibi SEO araçları ile bir domain’in hangi sitelerden backlink aldığını öğrenebilirsiniz.

Kara Liste: Ultratools gibi araçlar kullanarak domain’in hangi spam kara listelerinde yer aldığına bakın. Bir domain’i kara listeden çıkarmak bazen çok zor olabilir. Bu da o domain adı için emek verip vermeme konusunda size fikir verir.

Web Archive: Satın almak istediğiniz domain’e sahip web sitesinin daha önce nasıl bir görüntüye sahip olduğunu Web Archive üzerinden görebilirsiniz. Web Archive, web sitelerini belli aralıklarla belleğine alıp saklayan bir platform. Eğer alan adı daha önce iyi içeriği olan bir sitede kullandıysa sorun yok, fakat alan adı daha önce spam ve benzeri içerikle dolu bir sitede kullanıldıysa uzak durmanız daha yararlı olabilir.

Domain ve Sayfa Otoritesi: Domain otoritesi ve sayfa otoritesi  metrikleri son yıllarda çok önem kazandı. Bu iki unsur bir web sitesinin Google’da ne kadar üst sıralara çıkabileceğini gösteren unsurlar. Dolayısıyla sayfa ve domain otoritesi yüksek siteler SEO alanında daha başarılı olacaktır. Sıfır alınan bir domain’in de sayfa otoritesi 0’dan başlar; ancak bu yeni alınan bir sitenin SEO alanında başarısız olacağı anlamına da gelmez. Sayfa ve domain otoritesinin önemli olduğunu yine de aklınızdan çıkarmayınız.


6. Domain Adı Aldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İyi bir domain buldunuz diyelim. Eğer ilk sahibi siz olacaksanız belli bir ücret karşılığı satın alırsınız. Süresi dolmuş bir domain alacaksanız da ya açık artırma ya da sabit bir ücrete alırsınız. Burada GoDaddy, Turhost, BlueHost gibi domain-hosting hizmeti satın aldığınız web sitelerinin kuralları belirleyici olur.

Bu konuda tercih size kalmıştır, ancak bilindik ve güvenilir firmalarla çalışmanız daha ideal olur. GoDaddy’i düşünebilirsiniz mesela.

Domain’i satın aldıktan sonra ne yapacaksınız? Siz de bu domain’i satışa çıkaracaksınız elbette.

Bu süreçte yapmanız gereken bazı şeyler şöyle:

Satılık İlanı: Bir domain’i satmak için satın aldıysanız ana sayfanıza giren kişiler bu domain adının satılık olduğunu görebilmeli. Bu yüzden sahip olduğunuz domain’leri bir tek sayfalık bir web sitesine bağlamalı ve bu sitelerde insanların size ulaşabilmesi için iletişim bilgilerinizi paylaşmalısınız. Buna ek olarak direkt satılık ilanını Godaddy ya da Turhost gibi sitelere yönlendirerek de yapabilirsiniz.

Whois Bilgileri: Bir domain satın alırken iletişim bilgilerinizi herkese açık ya da kapalı olarak ayarlayabilirsiniz. Sizin amacınız domain satmak olduğu için Whois bilgilerini herkese açık olacak şekilde ayarlayın. Böylece domain’i satın almak insanlar size daha kolay ulaşabilir.

İçerik: Eğer domain’iniz iyi bir arama trafiği çekecek potansiyele sahipse siteye birtakım içerikler ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem SEO açısından daha başarılı olur, hem de domain’i satarken içeriği de hesaba katıp daha yüksek bir fiyata satış yapabilirsiniz. (Yani temel olarak web sitesini içeriği ve domain’i ile komple satmış olursunuz.)

Park: Domain’i satın alıp müşteri beklemeye başladınız. Bu süreçten yararlanabilirsiniz. “Parking” sistemi sayesinde web sitenize otomatik reklam koyabilir, ve tıklama-görüntüleme başı kazanç elde edebilirsiniz. Domain daha önce başka bir kişi tarafından kullanıldıysa bu daha iyi olur çünkü sitenin hala az da olsa belli bir trafiği olacaktır. GoDaddy  mesela böyle bir park hizmeti sunuyor.


7. Satış Süreci Nasıl İşler?

Unutmayın: “Parayı domain alırken kazanmalısınız, satarken değil.”

Domain’inlerinizi pazarlamayın gibi bir şey demiyoruz asla, ancak kötü bir domain aldıysanız ne yaparsanız yapın, satış ihtimaliniz düşük olacaktır.

Yani ikinci el bir arabanın dışı ve içi ne kadar taze olursa olsun, motoru bitikse o arabaya alıcı çıkma durumu çok zayıftır.

Domain satışı konusunda duygularınızı ve beklentilerinizi kontrol etmeniz de yine bu işin önemli bir boyutu. Bir domain adına aşık olup 1 milyon liraya satacağınıza kendinizi ikna etmeniz bazen sandığınızdan daha kolay gerçekleşir.

Beklentilerinizi veriler, istatistikler ve uzman görüşler doğrultusunda belirlemeniz daha iyi olur. Örneğin Estibot gibi siteler size bir domain’in tahmini değerini verir. Bunun otomatik bir tahmin olduğunu da unutmayın. Fikir edinmek için yararlanın bu sitelerden sadece. Sedo gibi sitelerde de “kıymet takdiri, ekspertiz” hizmeti satın alınabiliyor ancak bu hizmetin belli bir maliyeti var. Dikkatli olmazsanız gereksiz masrafa girebilirsiniz.

Son olarak domain satımı sürecinde dikkat etmeniz gereken unsurları da açıklayarak bitirelim yazımızı…

Potansiyel müşterilere bizzat ulaşın: Diyelim ki istanbulrestoran.com gibi şahane bir domain’e sahipsiniz. Bu domain’i restoran sahiplerine ulaşarak tanıtabilir ve onları bu domain’i satmayı düşündüğünüz konusunda bilgilendirebilirsiniz.

İletişim sürecini sadeleştirin: Domain’inizin WHOIS bilgilerini herkese açık olarak ayarlayın. Böylece alan adınızı satın almayı düşünen kişiler size daha rahat ulaşabilir. Yine domain’lerinizin ana sayfasına size ulaşılabilecek bir telefon ya da e-mail adresi koyun.

Domain satış sitelerinde ilan verin: En sık kullanılan yöntem budur. Sadece domain satılan pek çok platform bulunuyor. Mesela;

  • Sedo
  • Flippa
  • Afterinc
  • Igloo
  • BrandBucket
  • GoDaddy

Bu sitelerde domain’lerinize yönelik satılık ilanı verebilir, açık artırma yapabilirsiniz. Bu işlem için belli bir komisyon ödemeniz gerekir tabii.

Bu yöntem domain’inizi çok sayıda potansiyel alıcıya duyurmak için gayet yeterlidir.

Unutmayın, bu işi tam zamanlı yapan kişilerin yüzlerce, binlerce domain’i vardır. Bu domain’lerin bazıları yıllarca satılmadan öylece durur. Bu nedenle tek bir alan adına takılı kalmayın. İyi ve kelepir bir alan adı buldukça alın; elinizdeki alan adlarının pazarlama ve tanıtımını yapın ve kendinize sıkı bir domain portfolyosu oluşturun.


Sonuç

Her işte olduğu gibi domain alım satım işinde de zaman, emek, sabır ve özveri olmazsa olmaz. Birkaç alım satım yaparak başlangıçta ivme kazanmanızı, bu işi tam zamanlı yapıp yapamacağınızı görmenizi tavsiye ederiz.

Şimdiden bol kazançlar!


İlginizi çekebilir

İnternetten Para Kazanma Yolları

Uyurken Para Kazanmaya Ne Dersiniz?

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar