Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaİnovasyonDişleri çürütmeyen şeker üretildi!

Dişleri çürütmeyen şeker üretildi!

Fazla şeker tüketimi çürüklere neden olduğundan diş hekimleri bu konuyla ilgili her zaman bizi uyarır. Ancak Berlin’de yer alan OrganoBalance isimli biyoteknoloji firmasının bilim adamları sayesinde bütün bunlar geçmişte kalacak gibi görünüyor.

Anlaşılan o ki şekerler artık çürüklere neden olmayacak. Kötü bakteriler şekerli ürünler tükettikten sonra dişlerimizin üstünde kalır. Bilim adamlarının bu konuyla ilgili kurduğu mantık basittir. Şekerin içindeki kötü bakteri miktarı düşürüldüğünde çürüklerin olma ihtimali de doğal olarak azalacaktır.

Bir parça şeker yedikten sonra dişinizin üstündeki bakteriden yavaş yavaş asit çıkmaya başlar ve bu asitte diş minenize zarar verir. Diş minesi yavaş yavaş yıprandığından çürükler oluşur. Mutans streptococci diş çürüklerine neden olan en yaygın bakteri türüdür. Şekeri çiğnediğiniz zaman bu bakteri tükürüğe yayılır. Yutarsanız veya tükürürseniz bakterilerin bazıları gider ancak geri kalanlar dişinizin üstünde kalır ve çürüğe neden olur.

dis-curutmeyen-seker-1

Yapılan farklı deneylerden sonra Christine Lang ve OrganoBalance’daki meslektaşları ölü bakteri içeren şeker geliştirdiler. Ve görünen o ki bu bakteri çürüğe neden olan bakteriyi öldürüyor. Araştırmacıların mutans streptococci seviyesini azaltan lactobacillus paracasei biliyordu.

Çürükleri azaltan şeker… Bu harika buluş kulağa hoş geliyor ancak işe yarıyor mu? Araştırmacılar lactobacillus paracasei’nin gerçekten çürükleri önlediğinden emin olmak istiyordu. Bu nedenle bu bakterinin ısıyı öldüren numunelerinden şekersiz şeker ürettiler ve 60 denek üzerinde test ettiler. Denekler üç gruba ayrıldı. Birinci gruba 1mg lactobacillus paracasei, ikinci gruba 2 mg lactobacillus paracasei verildi ve üçüncü gruba ise bakterisiz şekerler yedirildi.

Ve daha sonra sıra teorinin test edilmesine geldi. Deney sonucunda araştırmacılar bakteri yiyen deneklerin dörtte üçünün çürüğe sebep olan mutans streptococci seviyesinin ciddi anlamda düştüğünü tespit etti. Araştırmacıları sevindiren bir başka olay da lactobacillus paracasei’nin faydalı ağız bakterilerine zarar vermemesi oldu.

En güzel inovasyon fikirlerini ve bilim dünyasındaki ilginç buluşları siz değerli okuyucularımız için araştırmaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar