Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıDaha Hızlı Öğrenmenin 6 Yolu

Daha Hızlı Öğrenmenin 6 Yolu

Araştırmalara göre yeni becerileri ve kavramları daha hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Yeni bir teknoloji, yabancı dil ya da yeni bir beceri olsun, başkalarıyla rekabet edebilmek için çoğu zaman yeni şeyler öğrenmeniz gerekir. Mart 2016 tarihli bir araştırmaya göre çalışanların üçte ikisi kariyerlerini ilerletmek için ek eğitimler alıyorlar. Araştırmada bu eğitimlerin profesyonel çevrelerini genişlettiği, yeni bir iş bulmalarında ya da kariyerlerinde farklı bir yola girmelerinde faydalı olduğu belirtiliyor.

Öğrenim hızınızı artırmak size avantaj sağlayacaktır. Bilim bize bunun 6 farklı yolunu sunuyor. İşte öğrenme hızınızı artırmanın yolları:

 

1- Başkalarına Öğretin

Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre öğrenmeye çalıştığınız bir konuya bir başkasına öğretecekmişsiniz gibi yaklaşırsanız öğrenme hızınızı artırabilir ve daha fazla şeyi hatırlayabilirsiniz. Bu beklentiye girmek konuya yaklaşımınızı değiştiriyor ve öğrenme sürecinde daha etkili yaklaşımlar ediniyorsunuz. Bu sayede, sınava girdikten sonra öğrendiklerini unutanlardan çok daha etkili bir şekilde öğrenebiliyorsunuz.

Öğretmenler derse hazırlanırken konuyla ilgili önemli noktaları bulmaya ve bilgileri tutarlı bir şekilde düzenlemeye çalışırlar. Siz de bu etkili öğrenme stratejisini kullanarak öğrenme hızınızı artırabilir ve sonrasında bilgileri kolayca hatırlayabilirsiniz.

 

2. Öğrenme Süresini Kısa Tutun

Louisiana Üniversitesi’nden uzmanlar yeni bir konuyu öğrenmek için 30 ile 50 dakika arasında bir süre ayırmanızın yeterli olduğunu söylüyor. Öğrenme uzmanı Ellen Dunn “30 dakikadan az zaman harcamak yeterli olmayacaktır, ama 50 dakikadan fazla çalışmak da beyninize tek seferde işleyebileceğinden fazla bilgi yüklemesi yapıyor” diyor. 50 dakika dolduğunda 5 ya da 10 dakikalık aralar verin ve sonra ders çalışmaya dönün.

Kısa ve sık öğrenme süreleri uzun saatler ders çalışmaktan çok daha etkili. Kısa öğrenme sürelerini öğrenmenizi kolaylaştıracak materyallerle destekleyebilirsiniz. Öğrenmesi daha zor olan kavramlar için not kartları hazırlayın.

 

3. Elle Not Tutun

Laptop kullanarak not almak daha hızlı olsa da kağıt ve kalem kullanmak konuyu daha iyi öğrenmenizi ve anlamanızı sağlayacaktır. Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar elle not tutan öğrencilerin daha aktif bir şekilde dersi dinlediğini ve önemli kavramları daha hızlı  öğrendiğini belirtiyor. Laptop kullanarak not tutarken düşünmeden yazdığımız için aktif dinleme azalıyor, üstelik e-posta gibi dikkat dağıtıcılar da öğrenme kalitenizi düşürüyor. Bilgisayarda not tutanlar sadece duyduklarını kelimesi kelimesine yazarken elle not tutanlar dinlediklerini beyinlerinde işleyip kendi cümleleriyle kağıda döküyorlar. Bu yüzden çok daha aktif ve etkili bir öğrenme sürecinden geçiyorlar.

 

4. Sık Sık Tekrar Edin

Öğrenmeniz gereken şeyleri bölerek ve sonrasında sık aralıklarla tekrar ederek daha etkili ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. How We Learn(Nasıl Öğreniriz?) kitabının yazarı Benedict Carey: ‘Öğrenmek saksı sulamaya benzer. Saksıları haftada bir kez 90 dakika da sulayabilirsiniz, haftada üç kez 30 dakika da. Ancak haftada üç kez kısa süreler boyunca sulamak saksılarınızı daha uzun süre yeşil tutacaktır.’

Carey, öğrendiklerinizi unutmamanın en iyi yolunun bilgileri çalıştıktan 1-2 gün sonra tekrar etmek olduğunu söylüyor. ‘Bir teoriye göre beyin kısa süreli öğrenmelere dikkatini daha az veriyor. Bu yüzden bir süre sonra, bir kaç gün ya da bir hafta sonra, öğrendiklerinizi tekrar etmek beyninize daha güçlü sinyaller yollayacaktır. Bu sayede bilgileri hatırlamanız kolaylaşacaktır’ diyor.

 

5. Kestirin

Konu öğrendiklerinizi hatırlamak olunca bekleme süresi önemlidir, çalışma seansları arasında yeterince uyku çekmek öğrendiklerinizi 6 aya kadar hatırlamanızı sağlar.

Fransa’da yapılan bir deneyde katılımcalar iki farklı seansta 16 Fransızca kelimenin Swahili dilindeki karşılıkları öğretildi. İlk gruptaki katılımlar ilk seansı sabah ikinci seansı ise aynı günün akşamı tamamlarken, ikinci gruptaki katılımcılar ilk seansı akşam tamamlayıp uyuyup ikinci seansı ertesi sabah tamamlıyor. Seanslar arasında uyuyan katılımcılar 16 kelimeden 10’unu hatırlarken, uyumayanlar sadece 7.5 kelimeyi hatırlayabilmiş.

Araştırmayı yürüten Stephanie Mazza: “Araştırmamız gösteriyor ki öğrenme seansları arasında çekilen iyi bir uyku öğrenmeyi 2 katına çıkarıyor, bu sayede tekrar öğrenmeye harcanan zaman azalıyor ve hatırlamanın hem süresi hem de kalitesi artıyor” diyor. “Önceki araştırmalar öğrenmeden sonra uyumanın faydalı olduğunu zaten gösteriyordu. Bu araştırmayla iki öğrenme seansı arasında uyumanın çok daha etkili bir strateji olduğu gözlemlendi.”

 

6. Öğrenme Şeklinizi Değiştirin

Yeni bir motor beceri öğrenmeye çalışırken çalışma şeklinizi değiştirmek daha hızlı öğrenmenizi sağlayabilir. Yapılan bir deneyde katılımcılardan bilgisayar temelli bir beceri öğrenmeleri istenmiş. Öğrenme şeklini kendilerine uygun şekilde değiştiren katılımcıların ikinci öğrenme seansı sırasında daha etkili bir şekilde öğrendiği, öğrenme şeklini aynı bırakan katılımcılara göre çok daha iyi bir performans gösterdikleri saptanmış. Psikolojide tekrar konsolide etme denen bu strateji özellikle motor becerileri öğrenmede ve pekiştirmede anahtar bir rol oynuyor.

 

İlginizi çekebilir

Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
Nasıl Daha Hızlı Öğreniriz?
Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar