FoPo, yiyecek artıklarını azaltmaya yardımcı olmak için meyveleri kullanım süresi dolmadan hemen önce soğutarak ve kurutarak elde edilen besleyici tozdur.
Dünyadaki gıda üretimi rekor seviyede olsa da, açlık sınırında yaşayan insanların sayısı küresel olarak artmaya devam ediyor. Meyvelerin %40’ından fazlası – bayatlamış veya bozulmuş olanlar – manavlar ve süpermarketler tarafından kısa sürede elden çıkarılıyor çünkü satılmayacakları düşünülüyor. Fransız süpermarket Intermarche’nin tamamı çirkin olarak görülen meyveleri ve sebzeleri satmak için geliştirdiği iş fikrinde daha önce bahsetmiştik. Bugün sizlere başka bir fikirden bahsedeceğiz. FoPo, İsveç’teki Lund Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen bir diğer yaratıcı çözümdür. Öğrenciler meyveleri kullanım süresi dolmadan hemen önce soğutarak muhafaza ediyor ve kurutuyor. Bu sayede çöpe atılacak meyveler sağlıklı gıda ürününe dönüşüyor ve raf ömrü iki ay ila iki yıla kadar uzatılıyor.
Soğutularak kurutulmuş meyve yeni bir ürün olmasa da, FoPo gözden çıkartılan meyveleri besleyici toza dönüştürmeyi amaçlayan ilk sistemdir. FoPo satılmayan veya ikinci sınıf meyveleri perakendecilerden ve yerel marketlerden satın almayı ve çorbalarda, buzlu içeceklerde veya fırında pişirilen yiyeceklerde kullanılmaları için besleyici gıdaya dönüştürmeyi planlıyor. Yaratıcılar ürünlerini yardım paketlerine de eklemeyi de düşünüyor.
Yiyecek israfının önüne geçecek iş fikirlerini ve girişimcilik projelerini siz değerli okuyucularımız için araştırmaya devam edeceğiz.