Çarşamba, Ekim 30, 2024

Çiftlik Kurmak

Çiftlik işine girmek zannedildiği kadar kolay değildir. Çiftliğinizi nerede kurmak istiyorsunuz, çiftliğinizden ne bekliyorsunuz, nasıl bir çiftlik istiyorsunuz ve çiftliğiniz ne kadar büyükte olmalı gibi pek çok soruyu yanıtlamanız gerekir. Düşünülmesi gereken bir sürü önemli nokta vardır. Bu makale size bu işe nasıl başlayacağınızı anlatacaktır.

 

Çiftlik nasıl kurulur?

1 – Plan. Bir çiftlik kurmadan veya işe başlamadan önce bir iş planı hazırlamalısınız. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlediğinizden, fırsat ve tehditleri gözlemlediğinizden ve yazdığınızdan emin olun. Kısacası SWOT analizi yapmalısınız. Aynı zamanda şu anda ne noktada olduğunuzu, ileride nerede olmak istediğinizi ve bu noktaya nasıl geleceğinizi de belirleyin ve planınıza yazın. Personel, işletme hedefleriniz ve amaçlarınız, finans ve pazarlama amaçlarınız ve hedefleriniz de yazmanız gereken diğer önemli konulardır.

İşe başlamadan önce almak istediğiniz veya miras kalan çiftliğe bakın. Çiftliğin zayıf, güçlü tarafları ve arazinin olumlu ıslahatlarını belirleyin. Bütün çiftliğin haritasını çıkarın. Arzu ederseniz aynı çiftliğin başka bir haritasını ve çiftlik işinde gelecek on sene içerisinde nerede olmak istediğinizi gösteren bir haritada çıkarın.

2 – Arazi ve iklim.

  • Arazinin topografik özelliklerine, eş yükseltilerine ve bölgelerine göz atın.
  • Toprağa çalışın veya ne tür bir toprak olduğunu anlamak için toprak numunesi testi yaptırın. Bu sayede topraklar tarım için mi hayvancılık için mi elverişli öğrenebilirsiniz.
  • Çiftliğin etrafında yetişen yerli bitkileri araştırın. Çiftliğinizde hayvancılık yapmak istiyorsanız özellikle çayırlara bakmalısınız.
  • Aynı zamanda diğer çiftçilerle özelliklede arazilerini satanlarla arazi de ne tür ekinler yetiştiğini ( eğer daha önce yetiştirdiyse), ne zaman tohumladığını, ne zaman suladığını ve ne zaman hasat ettiği ile ilgili konuşun. Arazi sadece mera olarak kullanılıyorsa toprak analizi ile birlikte otlak analizi de yaptırın.
  • Çiftçilik yapacağınız arazide neler olduğunu öğrenmek için ilgili resmi kurumlara gidin ve farklı hava koşullarında neler olduğuna ilişkin raporları inceleyin.
  • Bunu sadece araziye aşina olmadığınız taktirde, satıcı ve komşuların bazılarıyla konuşmadan önce veya sonra yapın.

3 – Sermaye. Kurmak istediğiniz çiftlikte uygun binalar yoksa planlama ve inşaat yapmanız gerekebilir. Ancak bazen sadece binaları tamir etmeniz yeterli olabilir tabi ki ihtiyaç varsa. Diğerlerini de yıkmanız gerekebilir çünkü yıpranmış ve eski olabilirler.

Tarım yapacaksanız tohumlama, bakım ve ekinlerin toplanması için gerekli olan bütün makineleri aldığınızdan emin olun. Traktör gibi makineler oldukça önemlidir.

Diğer taraftan hayvancılık yapılan ve hayvancılık yapmaya devam edeceğiniz bir çiftlik alacaksanız binaları ve aynı zamanda çitleri, yük yükleme – indirme tesislerini, su kaynaklarını ve yemleme tesislerini elden geçirmeniz gerekebilir. Yeni çitler koyabilir, otlakları yenileyebilir ve/veya daha vahşi bir habitat yaratabilirsiniz.

4 – Sonun başlangıcı. Hangi ekinlerin ekileceğini, hangi gübrelerin, ot öldürücülerin ve zirai ilaçların kullanılacağını öğrenin. Esnek olun ve sürekli yeni bir şeyler öğrenin. Sonrasında hayvanlarınızı satın alın. İyi hayvanlarla başladığınızdan ve kimsenin kötü mallarını almadığınızdan emin olun.

Satın alacağınız hayvanları siz seçin. Damızlık hayvanlar alacaksanız bir tane sağlam erkeğe karşılık yeterli sayıda dişi alın. Örneğin bir boğa kolaylıkla elli tane ineğe yeterli olur. Bir tane erkek koyun yirmi tane dişi koyuna hizmet edebilir ve bir tane erkek keçi de yirmi tane dişiye yeterli olur. Bir avuç dolusu hayvanla işe başlayacaksanız her dişi için bir tane erkek almayın. Bu durum keçiler, koyunlar, tavuklar, ördekler, kazlar ve atlar gibi bütün soylar için geçerlidir.

Beklenmeyen her şeye karşı hazırlıklı olun. İş planınızı her zaman gözden geçirin. Gerekli olursa veya yeni fikirler ve yeni düşünceler gelirse değişiklikler yapın.

 

İpuçları

  1. Çiftlik faaliyetlerine başlamadan ve banka kredisi kullanmadan önce bütçe yapın.
  2. Beklenmeyen her şeye karşı hazırlıklı olun. Arkanızı döndüğünüz anda neler olabileceğini hiçbir zaman bilemezsiniz.
  3. En yeni ve en pahalı makinelerden almayın. Bunu yaptığınız taktirde borç batağına girersiniz. Açık arttırmalarda satılan ucuz ve değerini kaybetmemiş bir sürü makine vardır.
  4. Bir şeylere kesin gözüyle bakmayın. Etrafınızda neler olduğunun, neler yaptığınızın ve neler hissettiğinizin her zaman farkında olun.
  5. Yardıma veya öneriye ihtiyacınız olduğunda birilerine sormaktan korkmayın.
  6. Tarımda yapsanız hayvancılıkta yapsanız piyasayı bilmeniz gerekir. Ne zaman alım ve satım yapacağınızı ve kimlerden alıp kimlere satacağınızın farkında olmalısınız.
  7. Murphy’nin kanunlarını unutmayın: Bir işin ters gitme olasılığı varsa ters gider.
  8. KÜÇÜK VE YAVAŞ BAŞLAYIN. Borç ve iflas olasılıklarını ortadan kaldırmak istiyorsanız ilk birkaç yıl yapmak istediğiniz her şeyi yapmayın. Beş sene ve hatta on seneye yayın. Bakmanız gereken büyük bir araziniz varsa bir kısmını beş seneliğine kiralayabilirsiniz.

 

Uyarılar

Başlangıç maliyetlerinde aşırıya kaçmamak için bütçenizi dikkatli kullanın.

Çiftlik işinde ilk birkaç yıl başlangıç maliyetleriniz kazancınızdan yüksek olacaktır. Mümkün olduğunca maliyetleri düşürmeye çalışın ve borca girmemeye çalışın.

Boyunuzu aşacak işlere girmeyin. Bu durum işlerin ters gitmesine veya bankalarla başınızın belaya girmesine neden olabilir.

“Çiftlik kurmak istiyorum, ne çiftliği kurabilirim” diyenler için birbirinden farklı hayvan çiftlikleri hakkında bilgiler sunmaya devam edeceğiz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Mutlaka Okunması Gerekenler

1 Yorum

  1. yeni yani sıfırdan bir koyun çiftliği kurmak istiyorum ama elimde yeteri kadar sermayem yok bu konuda neler yapabilirim. yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar