Eğer daha önce hiç şirket kurmaya kalkışmadıysanız tek gecede başarıya ulaşma efsanesine siz de kapılabilirsiniz. Ancak girişimcilikte gerçek, sürdürülebilir bir başarıya ulaşmak yıllar süren dikkatli bir planlama, çok çalışma ve daha da önemlisi sarsılmaz bir cesaret gerektirir.
Bir gün endüstriyel bir konferansta sunumuma şirketimizin büyümesini anlatan bir zaman çizelgesiyle başladım, ilk 10 yılımızı “büyüme yıllarımız” olarak tanımlıyordum. Sonrasında kocaman gözler ve kalkık kaşlarıyla yanıma bir kadın yaklaştı.
“Büyüme yıllarınızın bu kadar üzün sürdüğüne inanamıyorum,” dedi. “Geçen 18 ayın benim büyüme yıllarım olmasını umuyordum — Şimdi daha başarılı bir döneme geçmeye hazırım.”
Başarıya hepimizden daha hızlı ulaşabilse de, yüksek performanslı bir döneme geçmek ne olursa olsun zaman alır. Büyüme yıllarınızı atlatabilmek için azimli ve sabırlı olmanız gerekir — sonuna kadar gidecek cesarete sahip olmanızdan bahsetmiyorum bile.
Fikrinizin meyvesini vermesi ne kadar zaman alırsa alsın bu işin anahtarı cesarettir. Bu işe özenip de gerekeni yapamayacak olanlarla, kendini işine adamışları birbirinden ayıran manevi özellik budur. İşte cesaretin neden girişimciliğin ayrılmaz bir parçası olduğunun 4 sebebi:
1. Girişimcilik külfetli bir iştir.
Birçok girişimci başarılı bir iş kurabilmek için kişisel yaşamlarını zora sokarak pek çok şeyden fedakarlık yapar. Yaşamınızda bazı şeyler kötüye gitmeye başladığında geri adım atmak için yeterince cesur olmak, daha dengeli olmanıza yardım eder ve sizi yüklü bedeller ödemekten kurtarır.
Mutlaka okuyun: Girişimcilik Dışarıdan Nasıl Görünür ve Aslında Nasıldır?
2. Girişimcilik riskli bir iştir.
Yüksek risk her iş için zorlu bir engeldir. Neyse ki eşim çalışıyordu. Bu sayede ben de şirketimi kurmaya çalışırken tüm hayatımız tehlike altındaymış gibi hissetmiyordum. Ancak bazıları için kişisel birikimlerinin hepsi olmasa da büyük bir kısmı tehlike altında olabilir. Bu kadar büyük bir maddi risk altına girmeniz büyük cesaret ve bağlılık gerektirir. Cesaret ve işe bağlılık sayesinde girişimci başarı şansını artırabilir ve riski minimize edecek ortaklıklar ya da satışlar için ileride kendisine yeni fırsatlar yaratabilir.
Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler
3. Kararlar sizi ya batırır ya çıkarır.
Girişimcilerin kafası hep yeni fikirlerle doludur; ama hangilerine odaklanıp hangilerini rafa kaldıracağınıza karar vermek için hem yeterince cesur hem de dürüst olmalısınız, özellikle de riske attığınız çok şeyiniz varsa. Değer önerilerinizi net olarak kavrayabilmelisiniz. Böylece güçlü taraflarınızı öne çıkarıp başarı şansınızı artırabilirsiniz.
Benim şirketim o dönemdeki pazar içerisinde yeni olan bir takım hizmetler sunuyordu, çünkü bu şekilde kazanma şansımızın yüksek olduğuna inanmıştık. Ama aynı zamanda projelerin hemen üstüne atlamadan geri çekilip gelişimini de izlemeyi bilmiştik.
Bir keresinde bir işletme danışmanı bana asla unutmayacağım bir tavsiye vermişti: “Senin gibi girişimciler yeni fikirler bulma konusunda asla sıkıntı çekmez, ancak hepsinin peşinden koşamazsın. En iyi fikirlere evet diyebilmek için, çoğu iyi fikre hayır demeyi öğrenmelisin.”
Denemek istediğim 100 tane şey düşünebilirim, ama bir çoğu asla gün yüzüne çıkamayacaktır. Frene basmak ve zararları azaltmak ne kadar cesaret gerektiriyorsa her şeyini ne zaman vereceğini bilmek de o kadar cesaret gerektirir.
Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?
4. Başarılı olmak için rahatınızı bozmanız ve konfor bölgenizin dışına çıkmanız gerekir.
Girişimci olmanın bir kısmı da hoşlanmadığınız hatta nasıl yapılacağını bilmediğiniz şeyleri yapmaktır. Bu bir lider için klasik dönüm noktalarından biridir. Böylece bir girişimci olarak kendini yetiştirip geliştirmesi gerektiğinin farkına varır.
Bazı liderler bu zorlu dönemi geçemez, çünkü bütün cevaplara sahip olmadıklarını kabul etmek istemezler. Eğer bir lider olarak gelişmeye hazırsanız sadece kendi gelişiminiz için değil aynı zamanda projeniz ve lideri olduğunuz ekibin gelişimi için de bu fırsatlardan istifade edebilirsiniz. Girişimciler kişisel korkularını sonuna kadar zorlayarak her şeyi yapabilecek kişilerdir.
Girişimciye yol gösterecek bir el kitabı yoktur, çoğu şeyi deneyimledikçe öğrenirsiniz. Ancak geriye baktığımda cesur olmanın şirketimin başarısı için ne kadar önemli olduğunu görebiliyorum. Cesaretim sayesinde dengeyi bulabildim, akıllıca riskler aldım, iyi seçimler yaptım ve bir lider olarak gelişmeye devam ettim.
Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey
Peki sizin girişimcilik maceranızda cesaret nasıl bir rol oynadı?