Carlos Slim Helu Kimdir?
Kendi başına kazandığı servetiyle Meksika’nın en zengin adamı unvanını elinde tutan Carlos Slim Helu, fazlaca ortalarda görünmemeye dikkat ediyor. Ülke genelinde 200’den fazla şirkete sahip olan Helu için Meksika’nın sahibi desek yeridir.
66,4 milyar dolarlık servetiyle Carlos Slim Helu Meksika’nın ücra köşelerine ve hatta ülke dışına kadar uzanan bir güce sahip. Peki Carlos Slim Helu, Amerika kıtasındaki en fakir ülkelerden birinde devasa bir ticari imparatorluk kurmayı başardı?
Carlos Slim Helu’nun ailesi, o henüz doğmadan Lübnan’dan Meksika’ya göç etti. Ailesi Slim’e bir yandan güçlü değerler aşılarken diğer yandan babası, küçük yaşlardan itibaren ekonomi metinleri okumayı ve nasıl yatırım yapılacağını öğretti. Slim çocukluğunun geçtiği evi olduğu gibi korumaya özen gösterdi ve babasının resmini masasından hiç kaldırmadı.
Meksika’ya taşınmalarının ardından, babası girdiği perakendecilik ve gayrimenkul işlerinde oldukça başarılı oldu. 1953 yılında hayatını kaybetmesinin ardından oğlu Carlos, babasının işlerini devraldı.
Ülkesine karşı derin bir sevgi duyan Carlos Slim Helu bu sevgiyi “Meksika kültürel ve tarihi açıdan çok zengin bir ülke ve bu bana her zaman keyif vermiştir.” sözleriyle ifade ediyor.
Slim Meksika özerk üniversitesi UNAM’da inşaat mühendisliği bölümünde okudu ve 1961 yılında mezun oldu. Mezuniyetinden kısa bir süre sonra ilk firmasıolan “Inversora Bursatil” adlı sigorta şirketini kurdu.
Slim her ne kadar Grupo Carso Holding yöetim kurulu başkanlığı görevi ve telekominikasyon devi Telmex genel müdürlüğü ile bilinse de, servetini birçok farklı alanda yaptığı girişimlere borçlu. Slim, 60’lı, 70’li ve 80’li yıllar boyunca geniş bir yelpazede yaptığı yatırımlar ve girişimleri sayesinde, bugün Meksika ekonomisine hükmediyor.
Slim’in sağlam bir iş stratejisi var: Sıkıntı yaşayan firmaları satın alıp, onlar devasa holdinglere dönüştürüyor ve daha sonra da hisselerini satarak kar ediyor. Başka bir deyişle Slim, 1982 yılında yaşanan Meksika’daki ekonomik krizi kullanarak sıkıntıdaki ve durgun birçok firmayı satın aldı.
Bu stratejinin bir örneğine de Amerika Birleşik Devletleri’nde tanık olduk. 2009 yılında sıkıntı yaşayan The New York Times’a yüzde 14 faiz oranıyla 250 milyon dolar borç veren Slim, buradan da karlı çıkmayı başardı. Slim, bu anlaşmaya basın sektörüne girme hevesinde biri olarak değil, girişimci bir iş adamı olarak yaklaştı. Şimdi ise ünlü iş adamı The Times’ın en büyük bireysel ortağı konumunda bulunuyor.
Slim uluslararası alanda ilk kez, Forbes’in 1991 yılında yayımladığı milyarderler listesine 1,7 milyar dolarlık serveti ile girmesiyle tanındı. Slim önceki yıl Grupo Capso’nun halka arzı ve devlete ait Telmex telekominikasyon firmasının özelleştirilmesine öncülük ederek iki büyük başarıya imza atmıştı.
2010 yılına gelindiğinde Slim, Bill Gates’i geçerek dünyanın en zengin insanı unvanını aldı. 16 yıl aradan sonra ilk kez bu unvanı Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmayan biri kazandı. Ünlü girişimci sonrasında ünvanını kaptırmış olsa da, 66,4 milyar dolar servetiyle Meksika’nın en zengini olarak yerinde duruyor.
Slim Meksika’nın en ücra köşelerine kadar uzanan bir imparatorluğa sahip. Bu imparatorluğun büyüklüğü The Telegraph gazetesinde: “Slim’in ülkedeki hakimiyeti öyle büyük ki; bir Meksikalı, sabah Slim’e ait bir mağazanın çarşafları üzerinde uyanıp, Slim’e ait fırından ekmeğini alıyor ve Slim tarafından sigortalanmış arabasıyla işe gidiyor.” diyerek tarif edildi.
Kendisini tekel yaratmak ve yaptıklarıyla fiyatları ve işsizlik oranını yükseltmekle suçlayanlar olsa da, Slim bu eleştirileri fazla umursamıyor. “Nasıl hatırlanacağımı düşünerek yaşamak istemiyorum” diyen Slim, başkalarının düşüncelerine göre hareket etmeyeceğini belirtiyor.
Aslında ünlü girişimcinin halkın eleştirilerini dinlemesine de gerek yok. Zira serveti sayesinde siyasete nüfuz edebilen Slim’in, telekominikasyon endüstrisindeki tekeli çoğu zaman hükümet tarafından görmezden geliniyor.
Eleştirilere rağmen Slim, zaman ilerledikçe daha fazla çalıştığını, daha fazla sorumluluk aldığını ve Meksika’nın sorunlarını çözebilmek adına daha fazla taviz verdiğini belirterek elinden geldiği şekilde ülkesini daha iyi bir yer haline getirmeye gayret ettiğini iddia ediyor.
Slim en önemli amacının, kendisi gibi iş adamlarının sorumluluğu olduğuna inandığı “yoksulluğu azaltma” hedefi olduğunu söylüyor. Meksika’daki çeşitli sektörlere 4 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını açıklayan Slim, yaptığı bağışlarla da birçok ödüle layık görüldü.
Ünlü girişimci yapılan bağışların yanında, yoksulluğu azaltmak için anayasal düzenlemelere de ihtiyaç olduğu kanısında. Bu düşüncesini şu sözleriyle özetliyor: “Bağışlarla yoksulluk sorunu çözülemez. İş yerlerinin kurulması, Noel Baba gibi ortada gezmekten daha faydalı bir adımdır.”
Fazlasıyla zengin olmasına rağmen lüks harcamaları anlamsız bulan Slim’in yatları ya da uçakları yok. Parasının çoğu gelecek yatırımlara ya da hayır işlerine gidiyor. Öte yandan Slim, Eski Meksika Devlet Başkanı’na ait olan el yapımı üfleyerek üretilen Baccarat şarap kadehleri’nin yeni sahibi.
Time dergisi için Slim’le röportaj yapan Tim Padgett, baktığınızda Slim’in bir milyarder olduğunu anlamanıza imkan yok diyor. Slim son 40 yıldır aynı evde yaşıyor. Carlos Slim’in sadece iki lüksü var: Küba puroları ve sanat koleksiyonu.
Diğer milyarderlerin aksine Carlos Slim’in ülkesi Meksika’nın dışında evi yok. Öte yandan birçok emlak şirketine sahip olan Slim, 2010 yılında Manhattan adasının meşhur 5. Caddesinde yatırım amaçlı bir konut satın aldı. Şu anki değeri 80 milyon dolar olan konut, New York’ta satılan en pahalı ev olurken Slim’in yatırımını da neredeyse ikiye katladı.
Carlos Slim’in 32 yıl evli kaldığı karısı Soumaya, 1999 yılında böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Çiftin, Slim’in mirasını paylaşacak 6 çocukları oldu. Slim Grupo Carso firmasının ismini “Carlos” ve “Soumaya” isimlerini birleştirerek koydu.
Slim 1994 yılında karısının adına kar amacı gütmeyen ücretsiz gezilebilecek Soumaya Müzesi’ni açtı. Müze en büyük şahsi Rodin koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor.
Eşinin vefat etmesinin ardından Carlos Slim Helu’nun özel hayatı ile ilgili dedikodular da başladı. Bunların en göze batanı ise Ürdün Kraliçesi Noor al-Hussein ile ilgili çıkan dedikodular. Kraliçe’nin kocası Kral Hussein ile Slim’in karısı Soumaya 1999 yılında, bir gün arayla hayatlarını kaybetti. Bundan on yıl sonra gazete köşelerinde Slim ile Kraliçe Noor’un yakın bir ilişki içinde olduğu, dünyanın çeşitli köşelerinde gezdikleri ve gizlice arkadaşlarının evinde buluştukları yazmaya başladı.
Slim her ne kadar şirketleri üzerindeki kontrolünü sürdürse de, sorumluluklarından çoğunu ve karar alma yetkilerini üç oğlu Carlos, Marco Antonio ve Patrick ile damadı Arturo Elias Ayub’a devretti.
Slim 2004 yılında ailesi, hayır işleri ve sağlığı sebepleriyle en büyük üç şirketinin yönetim kurullarından çekildi. Ünlü girişimci her pazartesi çocukları ve eşleriyle yemek yiyor ve iş ile ilgili konuşuyor. Her çarşamba günü ise torunlarıyla öğle yemeğine çıkıyor.