İş hayatında mutlak surette bir takım pazarlıklara, müzakerelere katılırsınız. Mesleğiniz, pozisyonunuz ne olursa olsun, bu gerçekleşir.
Maaş için pazarlık etmek, bir projede bütçenin artırılmasını talep etmek, ikinci el ya da sıfır bir şeyler alıp satarken pazarlık etmek… Bunların hepsi birer müzakere örneğidir.
Eğer pazarlık konusunda çekimser bir kişiyseniz size önerebileceğimiz bazı etkili stratejiler var. Pazarlık ve müzakere yeteneğinizi geliştirmek size pastadan daha çok pay alma imkanı sağlar. Uzlaşmaya daha kolay varmanıza yardımcı olur. Etkili bir müzakere yeteneği küçük problemlerin devasa bir hal almasını engeller .
Şimdi size etkili bir müzakereci olmak için sahip olmanız gereken 6 beceriden bahsedeceğiz.
1. İletişim
Bir pazarlık esnasında istediğinizi elde etmek için mutlaka beklentilerinizi ve sınırlarınızı net bir şekilde ifade etmek durumundasınız.
Etkili iletişim becerileri size yapıcı bir müzakere süreci sunar. Pazarlıklarla bir şeyleri elde etme karşılığında bir şeyleri de vermeniz gerekir. Bu nedenle karşıdaki kişilerin beklentilerini de dikkatli bir şekilde dinlemeli ve anlamalısınız. Bu beceriye sahip olmadığınız müddetçe ne siz ne de karşınızdaki kişiler tatmin olur ve müzakere sonuçsuz kalır.
Mutlaka okuyun: Başarıya Giden Yolda İletişim Becerilerinin Önemi
2. Duygusal Zeka
Bir müzakere sürecinde duygular büyük bir rol oynar. Karşılıklı anlaşmaya zarar getirecek derecede duyguları serbest bırakmamak hayati önem arz eder. Yani duygularınızı pozitif anlamda kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Masaya pozitif duygularla oturduğunuzda endişe kendini heyecana bırakır.
Duygusal zeka ise karşınızdaki kişilerin düşüncelerini anlamak adına önemlidir. Böylece onların beklentilerini daha rahat anlayabilir, kendi beklentilerinizi daha rahat ifade edebilirsiniz. Buna ilaveten pazarlık sürecinde karşı tarafın deneyimlerini anlamak da size duygularınızı nasıl ifade etmeniz gerektiğini gösterir.
Mutlaka okuyun: Duygusal Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir?
3. Planlama
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Bir pazarlık masasından neyi elde ederek ayrılacağınızı önceden planlamanız şarttır. Doğru ve yeterli bir hazırlık olmadan önemli detayları gözden kaçırabilirsiniz.
Öncelikle iki tarafın da ne kadar orta noktada buluşabileceğinizi anlamanız gerekir. İki tarafın da isteklerinin örtüştüğü hususları tespit etmeye çalışmalısınız.
Eğer sizin istekleriniz karşı tarafın asla kabul edemeyeceği bir yere denk düşerse alternatif bir planı devreye sokmanız gerekir. İşte bir pazarlık sürecine alternatifsiz gitmek ise çoğu zaman masada eli boş ayrılmanıza neden olur.
4. Değer Yaratımı
Bir müzakere masasından ortak değer yaratarak çıkmak sahip olmanız gereken en önemli becerilerden biridir.
Bir pazarlık esnasında herkes pastadan olabilecek en büyük payı almaya çalışır. Hal böyle iken birilerinin daha küçük dilime razı olması gerekir.
Bu klasik durumun gerçekleşmesi ise her zaman zorunlu değildir. Uzmanlar karşılıklı olarak pastanın büyütülmesine vurgu yaparlar. Yani karşılıklı olarak değer yaratmalı, karşılıklı faydayı ilke edinmelisiniz. Bu sayede hem daha kazançlı çıkarsınız hem de karşınızdaki kişilerle güven ilişkisi tesis edersiniz.
5. Strateji
Hazırlık ve değer yaratımına ek olarak etkili pazarlık taktiklerini de bilmelisiniz. Neyin çalışacağını, neyin işe yaramayacağını bilmek size en doğru pazarlık taktiğini uygulama konusunda kolaylık sağlar.
Etkili bir pazarlık süreci geliştirmek için;
- Rolünüzü belirleyin.
- Değerlerinizi aklınızda tutun.
- Karşı tarafın perspektifini anlayın.
Bu adımları takip etmek size daha etkili bir eylem planı hazırlama konusunda yardımcı olur. Karşı tarafı iyi analiz etmek, sizin de daha iyi bir stratejiyle masaya oturmanız anlamına gelir.
Mutlaka okuyun: Kazançlı Çıkmanızı Sağlayan En İyi Pazarlık Teknikleri
6. Değerlendirme
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Son olarak geçmişte yaptığınız pazarlıkları düşünmeli ve nerelerde iyileştirme yapabileceğinizi tespit etmelisiniz. Her pazarlık sonrası (başarılı geçsin ya da geçmesin) pazarlık yeteneğinizle alakalı yeni şeyler öğrenirsiniz. Bu durumları düşünerek bir sonraki müzakerede neleri daha iyi yapabileceğinizi düşünmelisiniz. Zayıf yanlarınızı, güçlü olduğunuz konuları tespit ederek bir sonraki müzakerede daha iyi bir iş çıkarmanın yollarını not etmelisiniz.
Yani pratik yapmak daima becerileri geliştirir. Ne kadar çok müzakere masasında bulunursanız müzakere yetenekleriniz o ölçüde gelişir.