Bayerische Motoren Werk AG ya da bilinen adıyla BMW, otomotiv dünyasının en önde gelen markalarından biri şüphesiz.
Mart 1916’da kurulan şirket sadece geçtiğimiz yıl 2.52 milyon adet araç sattı. Karlılığını hemen her dönem korumayı başaran firmanın dünya genelinde 100.000’den fazla personeli bulunuyor.
Farklı kullanıcı sınıflarına yönelik lüks segmentte araçlar üreten BMW’yi diğer araçlardan farklı kılan pek çok özelliği var ancak bunların en başında kuşkusuz BMW logosu geliyor.
Peki BMW logosunun hikayesi tam olarak nasıl? BMW logosu ne anlama geliyor?
Gelin bu konuya biraz daha ayrıntılı bakalım.
BMW Logo Tasarımının Arkasındaki Şehir Efsaneleri
Mükemmeliyetçilik, üst düzey kalite ve güçlü mühendislik, BMW logosunun temsil ettiği değerler olsa bile logonun arka planında bazı şehir efsaneleri söz konusu.
100 milyar dolarlık bir marka değerine sahip BMW logosunun tayyareden esinlenerek tasarlandığı ileri sürülüyor. Zira BMW logosu tayyare pervanesini andırıyor bir miktar.
Buna ek olarak BMW logosunun uçaktan ilham alınarak tasarlandığı inancı, Bavyera Hava Kuvvetleri’nin 1. Dünya Savaşı’nda mavi-beyaz uçak kullandığı gerçeğiyle savunuluyor.
Araştırmacı yazar Michelle Parnell BMW’nin 1. Dünya Savaşı’nda uçak ve motor ürettiği gerçeğini ileri sürüyor. BMW’nin 1942 tarihli bir bülteninde dönen bir pervaneden ilham alınarak logo tasarlattığı ifade ediliyor. Buna göre uçağı tasarlayan BMW mühendisi, açık gökyüzünde dönen pervanenin görüntüsünden oldukça etkilenmiş.
Sonraki dönemde bir BMW sözcüsü bu teoriye katılmadığını, BMW logosunun böyle bir hikayeye sahip olmadığını ileri sürdü.
Çünkü bu logo, söz konusu uçak (tayyare) üretilmeden önce de kullanılıyordu. Ayrıca BMW sözcüsü BMW’nin pervane üretimi yapmadığını da ifade etti.
Peki ama bu iki karşıt görüş ortadayken BMW logosu sahiden nasıl tasarlanmıştı?
Bugünkü BMW Logosunun İlham Kaynağı
BMW logosunda dört eşit parçaya bölünmüş bir daire var. Bu parçalardan çapraz iki tanesi beyaz, çapraz iki tanesi ise mavi renkte.
Oldukça belirgin ve güçlü olan bu logo bazı kullanıcılar için başlı başına BMW satın alma unsuru. Yani logo BMW olduktan sonra motorun gücü, aracın yılı vs. önemsenmeyebiliyor bazı BMW tutkunları tarafından.
Bizzat şirket sözcüsü tarafından bu logonun pervaneden esinlenmediğini ifade edildiğine göre BMW logosunun ilham kaynağı tam olarak ne?
BMW logosunun temel olarak iki ilham kaynağı olduğunu söylemek mümkün.
Rapp logosu ve BMW’nin merkezinin yer aldığı Münih kentinin bağlı bulunduğu Bavyera eyaletinin bayrağı.
Rapp Logosu
BMW, temel olarak Rapp Motoren Werke Munchen adlı Alman otomotiv şirketinden doğdu
BMW logosundaki renklere dair bir esin kaynağı olmamasına rağmen Rapp logosundaki dairesel biçim ve görsel unsurların yerleşimi BMW logosuna ilham oldu.
Daireyi çevreleyen kalın bir çerçeveye sahip olan Rapp logosu etrafındaki yazı biçimi BMW logosunda da kullanıldı. İki logoda da harfler çeyrek daireyi kaplayacak şekilde yerleştirildi.
O dönem logolarda renk kullanımı pek yaygın olmadığı için Rapp logosu siyah beyazdı ancak yine de BMW logosuna ilham olmayı başarabildi.
Peki BMW logosundaki renkler nereden geldi?
Bavyera Eyaleti Flaması
BMW, Almanya’nın Münih şehrinde doğan ve hala merkezi orada olan bir şirket. Münih ise Almanya’nın en büyük eyaleti Bavyera’da konuşlanmış durumda.
Bavyera eyalet flaması ya da bayrağı ise oldukça mavi beyaz kareli bir yapıya sahip.
Bazıları bunun sadece tesadüf olduğunu söylerken bazıları da BMW logosu ile Bavyera flaması arasında yakın ilişki olduğunu söylüyor.
Ancak logonun şirketin kökenine bir referans verdiğini, bu bakımdan logoda bir miktar vatanseverlik bulunduğunu söylemek mümkün. Yani söz konusu flama ve logo arasındaki benzerliğin gayet açık seçik olduğu ortada.
BMW Logosunun Yıllara Göre Değişimi
Tabii 1916’da kurulan BMW’nin logosu zaman içinde çeşitli revizyonlara uğradı.
Rapp firmasının BMW’ye dönüşmesi logoyu büyük ölçüde etkiledi mesela.
Buna karşın BMW logosunun 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olmasına rağmen büyük bir değişime uğramadığını söyleyebiliriz. İlk logonun bir miktar el yazısını andırdığını, harfler arasındaki boşluğun fazla olduğunu ve harflerin altın rengi olduğunu gözlemliyoruz.
1923 yılında harfler arasındaki boşluğun daraldığını ve harflerin daha kalın yazıldığını üstteki ikinci logodan görebilirsiniz.
1936 yılında kullanılan harfin fontu değişiyor ve mavinin tonu değişiyor, daha açık bir mavi haline geliyor.
70’lerden 80’lere geçerken logo dramatik bir biçimde değişiyor ve orijinal tasarıma yeni renkler ekleniyor.
Pembeye çalan bir kırmızı, lacivert ve gök mavisinin yer aldığı logo, 3 adet yarım çember tarafından sarmalanıyor.
BMW bu logo tercihinden kısa süre sonra vazgeçiyor ve tekrar öz tasarıma dönüyor ve bugünkü dijital ve üçboyutlu hissiyatı olan logoya geçiyor.
Gölge ve diğer görsel tekniklerle BMW logosu, trafikte görebileceğiniz bir BMW aracın logosuna benziyor. Yani bilgisayar ekranından bakarken bile logo, sanki araba üstünde yer alan logoya bakıyormuş hissini verebiliyor.
Sonuç
BMW logosu, pek çok büyük markanın logosuna kıyasla çok az değişim geçirmiş bir logo. Buna karşın en başından beri marka kimliğinin en önemli unsuru olmayı koruyor.
Hakkında çeşitli şehir efsaneleri olsa bile BMW logosunun şimdiye dek yapılmış en başarılı logolardan biri olduğunu, markanın temsil ettiği değerleri büyük bir başarıyla insanlara yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.