Mülakatı yapan kişiler bazen mülakata “Bize kendinizden bahseder misiniz?” gibi ucu açık sorular ile başlarlar. Bunun sebebi hem görüşmenin başında sizi rahat hissettirmeye çalışmak ve daha sonraki soruların önünü açmak hem de iş tanımına uygun özelliklere sahip olup olmadığınız konusunda fikir sahibi olmaktır.
Karşı tarafla kendiniz ile ilgili ne çok fazla ne de çok az şey paylaşmak iyi değildir. Mülakatı yapan kişinin bu soruyu sormasının sebebi sizinle ilgili herşeyi öğrenmeyi istemesi değildir. Aksine açık olmadığınız konularda daha fazla neler paylaşabilirsiniz öğrenmeye çalışmaktır.
Bu tarz soruları cevaplarken iş tanımına uyan yetenek ve deneyimlerinizden bahsetmek mantıklı gibi görünse de kendinize dair ilgi çekici başka detaylardan da bahsedebilirsiniz. Bu ilgi çekici detaylar direkt olarak iş ile bağlantısı olmayan bazı kişisel ilgi alanlarınız olabilir. Örneğin hobilerinizden; astronomi, satranç, şarkı söyleme, golf, kayak, tenis gibi keyif aldığınız aktivitelerden bahsedebilirsiniz. Uzun mesafe koşusu ya da yoga gibi ilginç hobileriniz varsa bunlardan bahsederek karşı tarafa sağlıklı, enerji dolu bir yöne sahip olduğu mesajını verebilirsiniz. Ya da satranç, bulmaca gibi yoğun zihinsel aktivite gerektiren şeyler ile ilgileniyorsanız bunlardan da bahsederek entellektüel yanınızı gösterebilirsiniz.
Gönüllü olarak yaptığınız işler varsa bunlardan bahsederek çevreye ve topluma değer veren bir kişiliğiniz olduğunu karşı tarafa gösterebilirsiniz. Ya da tur rehberliği, kulüp başkanlığı gibi interaktif rollerde bulunduysanız bundan bahsederek insanlar ile iletişim kurmayı seven biri olduğunuzu karşı tarafa gösterebilirsiniz.
- Bireysellikten Profesyonelliğe Değişim. Kendinize dair bazı ilginç yönlerinizden bahsettikten sonra mülakatı yapan kişinin sizin şirkete bir değer katacağını düşündürecek profesyonel özelliklerinizden ve deneyimlerinizde bahsedin. Örneğin konuya şöyle bir geçiş oldukça ideal olur: “İlgi alanlarımın yanı sıra profesyonel hayatım da beni ben yapan şeyler arasında olduğu için size biraz da pozisyona ne şekilde değer katabileceğimden bahsetmek istiyorum.”
- Uzmanlık Alanlarınızdan Bahsedin. Bu aşamada başvuru yapmış olduğunuz pozisyon ile alakalı olan uzmanlık alanınıza dair üç ya da dört özelliğinizden veya yeteneğinizden bahsetmek için hazırlıklı olun. Tabii ki de mülakat bitmeden önce sizi diğer adaylardan farklı kılacak başka şeylerden de bahsetmek isteyeceksiniz. Bu yüzden mülakattan önce karşı tarafla neleri paylaşacağınıza dair bir liste yapmanızda fayda var. İş tanımına bakın ve kendi özellikleriniz ile eşleştirin. Sonra da yazdıklarınız arasından sizi iş için en iyi aday yapacak olan özelliklerinizi seçin. Fakat unutmayın, mülakatı yapan kişiyi çok fazla bilgiye boğmamalısınız. Profesyonel donanımlarınızdan da bahsettikten sonra bir çalışan olarak başarılı olduğunuzu düşündüğünüz ve yapmaktan hoşlandığınız şeylerden de bahsedin. Ve bunları birkaç örnek ile destekleyerek avantajınıza kullanın. Örneğin sunum yapmayı ne kadar sevdiğinizi ve önceki işinizde potansiyel müşterileriniz ile yapmış olduğunuz toplantıda yapmış olduğunuz sunumlarla şirketin satışlarının büyük ölçüde artmasını sağladığınız gibi şeylerden bahsedebilirsiniz.
- Siyaset ve Münakaşalardan Kaçının. Kesinlikle siyaset ve din gibi tartışmaya yol açabilecek konular ile ilgili konuşmaktan kaçının. Çünkü bu gibi konular tartışmalara yol açabileceği gibi karşı tarafta da etiksel değerleriniz, karakteriniz, üretkenliğiniz ve iş ahlakınıza dair soru işaretleri oluşmasına neden olacaktır. Din ve siyaset gibi konuların yanı sıra aileniz ile ilgili bilgiler de paylaşmak zorunda değilsiniz ve paylaşmamalısınız. Nişanlınızla, eşinizle, çocuklarınızla ya da başka konularla ilgili bilgileri paylaşmanın iş ile hiçbir alakası yok.