Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaGenelBitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bilindiği üzere bitcoin son birkaç yıldır çok büyük bir ivmeyle değer kazanan bir dijital para birimi .

Çeşitli web sitelerinden bitcoin alıp satabilir ve dilerseniz de kendiniz bitcoin madenciliği yapabilirsiniz.

Bitcoin madenciliği en basit tabirle bilgisayarınızın işlemci gücü sayesinde bitcoin dünyasındaki işlemlerine destek olmanız ve bunun karşılığında bitcoin kazanmanız şeklindedir.

Yani bitcoin sistemini ayakta tutma konusunda katkı sağladığınız sürece bitcoin kazanabilirsiniz.

Şimdi bitcoin madenciliğine biraz daha yakından bakalım.

 

1. Güçlü Bir Donanım Satın Alın

Bitcoin ilk ortaya çıktığında sıradan bir dizüstü bilgisayarın işlemcisiyle bitcoin madenciliği yapmak mümkündü. Ancak bitcoin ağı artık çok büyüdüğü için güçlü bir işlemcisi olan bir bilgisayar sistemi toplamanız gerekiyor. Bitcoin madenciliğine uygun bir bilgisayar sistemi kurmak için de minimum 5-6 bin lira harcamanız gerekiyor diyebiliriz.

Piyasada sırf bitcoin madenciliğine özel bilgisayar toplayan firmalar var. Dilerseniz onlarla iletişime geçin, dilerseniz minimum donanım gereksinimlerini öğrenip kendiniz toplayın. Ancak bu iş için uygun olmayan bir bilgisayar toplarsanız aylık elektrik faturası, kazandığınız bitcoin’den çok olabilir. Bu da zarara geçmeniz anlamına gelir. Bu yüzden verimliliği yüksek ve güçlü bilgisayar (ya da bilgisayarlar) almanız gerekir.

 

2. Bitcoin Cüzdanı Edinin.

Bitcoinler dijital cüzdanlarda saklanır. Bu cüzdanlar ise güçlü şifrelerle korunur. Online cüzdan hizmeti veren sitelerde cüzdanınıza sizden başka erişim sağlayan olmaz. Ancak bu sitenin arızalanması ya da çökmesi sonucu cüzdana, dolayısıyla bitcoin’lerinize erişememe riski bulunabilir.

Bu nedenle yerel cüzdan kullanmak güvenlik açısından daha idealdir. Yerel cüzdanınıza ulaşmak için birtakım teyit işlemleri yapmanız gerekir ki bitcoin’in temel çalışma biçimi de bu şekildedir. Bu cüzdan, sizin bilgisayarınızda bulunur sadece.

Popüler lokal cüzdan servisleri arasında BitcoinQT, Armory, Multibit gibi siteleri sayabiliriz.

Ayrıca telefonunuz için cüzdan uygulamaları da bulunmaktadır. Blockchain ve CoinJar da bu uygulamalardan bazılarıdır.

Tabii unutmayalım: Nasıl cebinizdeki cüzdanı kaybedince içindeki parayı, ehliyeti kaybediyorsunuz; bitcoin cüzdanını  kaydedince de paranızı kaybediyorsunuz.

 

3. Cüzdanınızın Güvenliğini Sağlayın

Bitcoin cüzdanında bildiğimiz anlamda bir “sahiplik” söz konusu değil. Bu nedenle şifrenizi öğrenen kişi hesabınıza girip paraları istediği gibi kullanabilir. Bu nedenle güvenliği sağlamak için iki aşamalı doğrulama yapmak gerekir. Ayrıca bitcoin cüzdanını da internete bağlı olmayan bir bilgisayarda ya da hafıza kartında muhafaza etmek de çalınma gibi risklere karşı alınabilecek bazı önlemler arasında.

 

4. Bireysel mi Kolektif mi Hareket Edeceğinize Karar Verin

Bitcoin madenciliği yapmak için önünüzde iki seçenek bulunuyor: Ya kolektif olarak bitcoin kazan bir ekibe dahil olursunuz ya da kendi başınıza bitcoin madenciliği yaparsınız. Bir ekibe katılarak bu ekibin kaynaklarını kullanarak daha çabuk sonuç alabilirsiniz. Kendi başınıza bitcoin madenciliği yapmak ise oldukça zordur, zira oldukça rekabetçi bir ortam söz konusudur. Buna karşın yaptığınız işlemlerin sonucunda her şey size kalır. Kimseyle bir şey bölüşmezsiniz.

Kolektif olarak hareket etmeyi tercih etmezseniz birkaç yıl hiç bitcoin kazanamayabilirsiniz.

Pek çok bitcoin madenciliği havuzu, kazandıklarınızdan 2 dolar gibi cüzi bir kesinti yapar.

Bir havuza katılmayı düşünürseniz bir “işçi” hesabı yaratmanız gerekir. Bu hesap, sizin havuza yaptığınız katkıları takip eder. Her havuz sisteminin de kendine özgü “işçi” kuralları vardır. Üstteki görselde de bitcoin madenciliği yapan havuzların büyüklüklerine göre orantılı payları gösterilmektedir.

 

5. Madencilik Programı İndirin

Bitcoin madenciliği yapmak için pek çok açık kaynak ve ücretsiz program bulunuyor. Kullandığınız donanıma bağlı olarak bu programlardan birini tercih edebilirsiniz. Bu programları özellikle bir havuza bağlamak için komut satır çalıştırmanız gerekir.

En popüler programlar CGminer ve BFGminer’dır.

Eğer bir havuza bağlı olacaksanız o havuzun yönergesine bakarak uygun programı seçmeniz gerekir.

Eğer tek başınıza bitcoin kazmak istiyorsanız da kullanacağınız programı kişisel cüzdanınıza bağlamayı unutmayın. Zira kazandığınız paralar, otomatik olarak hesabınıza aktarılacaktır.

Programda gerekli ayarları yaptıktan sonra madenciliğe başlayabilirsiniz. Bu işlem devam ederken bilgisayarınızda başka bir şey yapmanız neredeyse imkansızlaşır, zira CPU gücünün çok büyük bir kısmı bitcoin kazmaya ayrılmıştır.

 

6. Bilgisayarın Sıcaklığını Kontrol Edin

Bitcoin madenciliğinde kullanılan programlar bilgisayarın limitlerini zorlar. Özellikle bitcoin madenciliği için özel hazırlanmamış bir bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayarınızın epey ısınacağını şimdiden bilmelisiniz. Tabii bu işi ciddiye alan insanlar, bilgisayarı soğutmak için fan’lara da hatrı sayılır paralar ödemektedirler.

 

7. Gelir/Gider Dengenizi Kontrol Edin

Bitcoin madenciliğine başladıktan bir süre sonra gelir-gider dengenizi kontrol edin.

Bir haftada ne kadar bitcoin kazandınız?

Kazandığınız miktar, sürekli çalışan bilgisayarın harcadığı elektrikten yüksek mi düşük mü?

Eğer elektrik faturaları, kazandığınız bitcoin’den sürekli olarak daha yüksek geliyorsa zarar ediyorsunuz demektir. Bu nedenle sağlam bir donanıma ve güçlü CPU’ya yatırım yapmak, uzun vadede daha avantajlı olacaktır. Laptoptan bitcoin madenciliği hem laptopunuzun ömrünü kısaltır hem de fazla elektrik harcamanıza neden olur.

 

İlginizi çekebilir

Bitcoin İle Para Kazanma Yolları
Bitcoin Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar