Acaba bulduğunuz parlak iş fikri bir altın madeni midir yoksa bir fiyasko mudur?
Evreka! Diyelim ki bir iş günün ortasında birden bire aklınıza dâhice bir iş fikri geldi fakat bulduğunuz bu fikir üzerine düşmeye değecek kadar iyi bir fikir midir? Bulduğunuz fikrin üzerine eğilerek mevcut işinizin yanı sıra ikinci bir işe başlama ya da bu fikri hayata geçirmek amacıyla işinizden istifa etme yönünde bir karara varmak gerçekten zordur.
Bu makale, bulduğunuz yeni iş fikrinin üzerine eğilip eğilmeme konusunda size bazı ipuçları sunmaktadır. Öncelikle fikrinizin patentini alarak korunmasını sağlayabilir misiniz onu araştırın. Böylelikle rakiplerinizin fikrinizin üzerine oturmalarını engellemiş olursunuz. Patent olmazsa özel lisanslar alıp sahip olduğunuz benzersiz bilgiler sayesinde keşfettiğiniz iş fikrinin tüm haklarını üzerinize alarak rakiplerinizden bir adım önde olursunuz.
Eğer bulduğunuz iş fikrini korumaya almanın bir yolu yoksa bu o kadar da önemli değildir çünkü çok sayıda şirket herhangi bir patent koruması almadan da başarıyı yakalamıştır. E-posta yoluyla sipariş alan Dollar Shave Club adlı firma buna bir örnek teşkil edebilir.
Fikriniz için patent alma imkânını araştırdıktan sonra aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplara uygun olarak fikrinizi yeniden gözden geçirin.
Fikriniz bulunduğu sektörde ağır düzenlemelere tabi midir?
Bazı sektörlerde yasalar oldukça katıdır. Bu sayede tüketicilerin firmalar tarafından zarar görmeleri engellenir. Ancak bu tarz düzenlemeleri uygulamaya koymak firmalar için pahalıya mal olmaktadır. Bu yüzden bu tarz sektörlerdeki fikirlerin önüne set çekilmiş olur..
Sektörlerin hijyene aşırı önem vermesi ve devletlerin bu konuda katı kurallar koymaları boşuna değildir. Tüm bu bürokratik işlemler, girişimcileri pazara girmekten alıkoymaktadır çünkü bu tarz düzenlemeler karlılığı büyük oranda azaltmaktadır.
Bir sektörde ağır düzenlemeler olup olmadığından haberdar olmanın en kolay yolu o sektörde çalışan kişilerle temas kurmaktan geçer. Durum tespit sürecinin bir parçası olarak girmek istediğiniz sektörle ilgili kanunları araştırabilirsiniz. Eğer girmek istediğiniz sektöre dair kanunları bulmakta zorlanıyorsanız o halde bu duruma sevinebilirsiniz.
Bu fikir önceden hayata geçirilmiş midir? Eğer geçirilmişse fikrinizi hayata geçiren firmaların kazançları ne durumdadır?
Risk sermayesinin geçerli olduğu bir dünyada başlıca iki tür operasyon şekli vardır. Bunlardan biri görünürde tek bir rakibin olmadığı mavi okyanus denilen bir türdür. Diğeriyse rakiplerin denizdeki yosunlardan bile fazla olduğu kırmızı okyanus denilen tür. En ideali bu ikisinin arasında bir yerlerde bulunmaktır. Popüler inanışın tersine yepyeni bir pazar oluşturmak kötü bir fikir olabilir. Genelde pazara girmeden önce bu konuda eğitim almak gerekir. Ayrıca büyük bir pazarlama bütçesine ya da viral pazarlamaya ihtiyaç duyulur.
Fikrinizi hayata geçirmek için işinizden istifa etmeden önce girmek istediğiniz pazardaki rakiplerinizi araştırın. Pazarda başarıyla iş gören bir yahut iki firma görürseniz ya da vermek istediğiniz hizmet ya da üretmek istediğiniz ürünle ilgili büyük bir pazar olduğunu öğrenirseniz bu iyiye işarettir.
Mutlaka okuyun: İlham Verici 9 Farklı İş Modeli
Fikriniz büyük miktarda ön maliyetlere mi sahip?
Yüksek miktarlarda ön maliyetlere sahipse bu türden bir iş fikrinden uzak durmak en iyisidir fakat devam etmeden önce şunu da hatırlatalım: İlk olarak yüksek miktarlarda ön maliyetler göreceli bir kavramdır. Çoğu işletme kurulum aşamasında önemli miktarlarda ön maliyetlerle karşı karşıya kalır.
İkinci olarak ön maliyetler o denli büyük bir dezavantaj değildir. Bunun anlamı erken yatırımla daha hızlı pazar payı kazanabileceğinizdir.
Mutlaka okuyun: Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?
İşinizi kurmanıza yardımcı olması için bir uzmandan yararlanabilir misiniz?
Fikriniz için piyasada pek fazla sayıda bulunmayan bir uzmandan yararlanma imkânına sahipseniz işinizi başarıyla kurmak için belli bazı becerilere sahip olma zorunluluğundan kurtulursunuz. Bu sayede işinizi kolaylıkla kurma şansınız olur.
Bu, girişiminiz için bazı yeni beceriler kazanma gibi bir zorunluluğa sahip olmadığınız anlamına gelmemektedir. Bu yalnızca elinizdeki tüm güçleri kullanarak kurduğunuz işin uzun vadede başarılı olması yönünde atılacak doğru bir adımdır.
İşinizin başarısı için çeşitli beceriler kazanmaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bunun yerine bir kurucu üye ya da yetenekli bir işletmeciyle çalışmayı düşünebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere
Şansınızı artırma.
Bir fikirden yola çıkarak kendi işinin sahibi olmak hemen herkesin hayalidir. Küçük işletmelerin büyük çoğunluğu ilk 3 yıl içinde kepenk indirmektedir. Bu sebeple fikrinizi hayata geçirmeden önce başarı şansınızı belirgin olarak artıracak adımları atmaya hazır olmalısınız.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Şansınızı Yükseltmenin 7 Yolu