Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikBill Gates, Jack Ma ve Elon Musk’ın Kullandığı 5 Saat Kuralı

Bill Gates, Jack Ma ve Elon Musk’ın Kullandığı 5 Saat Kuralı

Oldukça yorucu bir günün ardından kapıdan girdiniz… Kendinizi tükenmiş hissediyorsunuz ama karnınız da aç, hemen mutfaktan bir şeyler kapıp televizyonun önüne kuruluyorsunuz. Birkaç saat sonra kendinize geldiğinizde uzun bir zamandır Çocuklar Duymasın’ın tekrar bölümlerini izlediğinizi fark ediyorsunuz.

Hepimizin hiçbir şey yapmadan sadece zaman öldürmek istediği zamanlar olur tabii… Arada bir böyle molalar vermek herkese yararlıyken bunu bir alışkanlığa dönüştürmek pek de sağlıklı değil. İşte bu yüzden başarılı insanlar boş zamanlarını televizyonda tekrar bölümler izlemek yerine bir şeyler öğrenerek değerlendirmeyi tercih ediyor.

Bu aslında yeni bir haber değil. Thomas Corley, beş yıldır yürüttüğü çalışmasında 200’den fazla sıfırdan zirveye kendi imkanlarıyla gelmiş milyoneri inceledi. Bulgular ilgi çekiciydi: Bbu insanlar televizyon izlemiyor, %86’sı boş zamanlarında kitap okuduğunu iddia ediyordu; hem de eğlence için değil! Dahası, %63’lük bir kitle sabahları işe giderken sesli kitaplar dinlediklerini belirtmişti.

Üretkenlik uzmanı Chonce Maddox’a göre başarılı insanların kitap okuduğu yeni bir haber değil. Ortalama bir milyoner ayda en az iki kitap okuyor. Maddox herkese boş zamanlarında yeni bloglar, internet siteleri ve kitaplar okumalarını önerdiğini söylüyor ve ‘Bu sayede kendinizi geliştirirsiniz’ diye de ekliyor. Eğer yolda uzun zaman geçiriyorsanız sesli kitaplar dinlemek de sizin için iyi bir opsiyon olabilir.

Belki de bu günlerde kimin oturup kitap okumaya vakti var ki diye düşünüyorsunuz. İş ve evdeki sorumluluklarınız arasında boş zaman bulup oturmak imkansıza yakın. Bir yandan okulunu bitirmeye çalışan bir yandan çalışan bir öğrenci olarak sizi anlayabilirim, ama bir yere kadar. Dünyanın en meşgul insanları dahi kitap okumaya vakit bulabiliyorsa siz de bulabilirsiniz.

Bill Gates, Warren Buffet, Oprah Winfrey, Elon Musk, Mark Cuban ve Jack Ma da bilinen kitap kurtları arasında. Gates’in New York Times’a söylediği gibi: “Kitap okumak beni geliştiren ana yollardan birisi; çocukluğumdan beri de böyle oldu.”

Peki, kitap okumaya nasıl zaman buluyorlar? Bu sorunun cevabı, beş saat kuralında saklı.

 

5 saat kuralı nedir?

5 Saat Kuralı, Empact’ın kurucusu Michael Simmons tarafından öne sürüldü. Konsept aslında çok basit: Ne kadar meşgul olursanız olun, her gün en az bir saat (veya bir haftada beş saat) pratik yapmaya ve öğrenmeye zaman ayırmalısınız.

Simmons bu olgunun Ben Franklin’e kadar dayandığını söylüyor. “Ben Franklin hayatı boyunca her gün aşağı yukarı bir saatini bir şeyler öğrenmeye ayırırdı. Ben bunu Franklin’in 5 saat kuralı olarak adlandırıyorum: Hafta içi her gün bir saat!” diyor Simmons.

“Franklin için bu genelde sabah saatleriydi” diyor Simmon. “Her sabah biraz okuma yapmak ve notlar almak için erken kalkardı. Kişisel hedeflerini belirler ve sonuçları takip ederdi. Bugünün kitap kulüpleri gibi bir kulübü bile vardı benzer düşünen kendilerini geliştirirken toplumu da geliştirmeyi amaçlayan aydınlarla düzenli olarak buluşur fikir alışverişi yaparlardı. Aynı zamanda yeni öğrendiklerini pratiğe dökmek ve ilgili sorular sormak da Franklin’in günlük rutinleri arasındaydı.”

 

5 Saat Kuralının 3 olmazsa olmazı

Bugünün başarılı liderleri Franklin’in 5 Saat Kuralını üç maddeye bölerek benimsediler

1- Oku: Mark Cuban ve Dan Gilbert (Cleveland Cavaliers’in sahibi) gibi servetini kendileri inşa eden milyonerler her gün bir saatten üç saate değişen bir zaman dilimini kitap okumaya ayırıyorlar. Elon Musk nasıl roket inşa edeceğini okuyarak öğrendi – ki bu ona SpaceX’in kapılarını araladı. Jack Ma (Alibaba’nın kurucusu) diyor ki: “Kitap okumak size sadece bir şeyler öğreten değil aynı zamanda sizi sektörde de zinde tutan bir alışkanlık. Diğerleriyle karşılaştırıldığında kitap kurtlarının diğer endüstrilerin stratejilerini ve taktiklerini anlama yeteneği daha fazla.

Eğer her gün en az bir saat kitap okumak sizin için zorsa günlük 20 veya 30 dakikayla başlayın. Mesela ben hep yanımda bir kitap taşırım bu sayede buluşacağım arkadaşım geciktiğinde veya doktor randevumu beklerken boş boş oturmak dışında yapacak bir şeylerim olur. Kitap okumaya vaktiniz yoksa sabah işe giderken veya spor yaparken dinlemek için sesli kitaplar alabilirsiniz.

2- Düşün: 5 Saat Kuralı aynı zamanda düşünmeyi de içeriyor. Bu düz duvara bakmak da olabilir, düşüncelerinizi bir kâğıda dökmek de. Jack Dorsey ve LinkedIn CEO’su Jeff Weiner bu akımın önemli takipçilerinden. Girişimci Sara Blakely ise uzun zamandır günlük tuttuğunu saklamıyor.

Geçmişe odaklanmak size hatalarınızdan öğrenme şansı tanır. Üzerinden zaman geçtikçe kendi eylemlerinize objektif olarak bakabilir neyi yanlış neyi doğru yaptığınızı daha net görebilirsiniz. Bu size hayallerinize erişirken kolaylık sağlayacağı gibi hayat kalitenizi de arttıracaktır. Texas Üniversitesinin bulguları da güne bir ara verip düşüncelerinizle baş başa kalmanın öğrenme yeteneğinizi geliştirdiği iddiasını destekliyor.

Başlamak için yardıma mı ihtiyacınız var? Bir plan yapın. Ben öğlen yemeğinden sonra 15-20  dakika ayırmanın ideal olduğunu düşünüyorum bu sayede yemekten sonra gelen rehavetinizi de atabilirsiniz hem. Küçük adımlarla başlayın: beş on dakikadan yavaş yavaş arttırarak ilerleyin ki baştan kendinizi zorlamayın.

Ne sormak istediğinizi bilin. Her gün kendinize iki üç soru yazın ve bunlara bağlı kalın. Mesela eğer o gün bir konferansa katıldıysanız bugün ne öğrendim veya bunu işime nasıl uyarlayabilirim gibi sorular veriminizi artırabilir.

3- Dene: Üçüncü ve son olmazsa maddeyse deney yapmak. Ben Franklin ve Thomas Edison onları meşhur eden buluşlarını deney yaparken icat ettiler. Bugün Gmail kullanabiliyoruz çünkü Google çalışanlarına yeni fikirlerini deneme şansı tanıdı.

Denemeler yapmanın çok yararlı olmasının sebebi elinizde varsayımlar değil olgular olması. Yaptığınız her deney size neyin çalışıp neyin çalışmadığını göstererek ilerleme şansı tanır. Hatalarınızdan öğrenebilir ve geri bildirimlerle gelişirsiniz. En iyi yanıysa deneme yapmanın çok zaman almaması. Çoğu zaman zaten yapacağınız şeyleri yeni bir yolla denemiş olacaksınız.

Jack Ma bir adım daha ileri gidip öğrendiğiniz şeyleri gerçek hayata uyarlamanızı da öneriyor. Örneğin iş birliği ve takım çalışması hakkında bir kitap okuduktan sonra gönüllü bir işe girip bunu deneyebilirsiniz.

Öğrenmeyi bir alışkanlığa çevirdiğinizde hayatınızın daha başarılı ve üretken bir yola girdiğini fark edeceksiniz. Kitap okumaya yatırım yaparken hem kendinizi hem şirketinizi geliştireceğinizden emin olun!

 

Bonus:

 

İlginizi çekebilir

İş Hayatı İle İlgili Okunması Gereken Kitaplar
Başarılı Girişimcilerin Okuma Alışkanlıkları
Sevin KAYTAN
Sevin KAYTAN
Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar