Türkiye bilişim sektörü büyümeye ve büyüdükçe de kazandırmaya devam ediyor. Bilişim sektörünün başında da süphesiz bilgisayar firmaları gelmekte. Her sene ekonomi haberlerinde karşılaştığımız bilgisayar firmalarının % 30- %4o civarlarındaki büyüme oranları bilgisayar sektörünün ne kadar cazip bir iş alanı olduğunu bize kanıtlar nitelikte. Eğer karlı bir iş kurmak istiyorsanız bu sektördeki büyük pastadan kendi payınızı alabilirsiniz. Bunun bir yolu da bilgisayar dükkanı açmaktan geçiyor.
Bilgisayar tamiri ve teknik destek konularında becerileriniz varsa kendi işinizi kurmak ve tam zamanlı gelir elde etmek için bir bilgisayar dükkanı açabilirsiniz. Arkadaşlarınızın ve aile üyelerinizin bilgisayarları bozulduğunda çağırdıkları kişi sizseniz becerilerinizden para kazanmanızın zamanı geldi. Bilgisayar dükkanı açmak isteyenlere özel bir rehber niteliğindeki bu yazımızı oluşturduk.
Bilgisayar dükkanı nasıl açılır?
1- Becerilerinizi ve deneyimlerinizi değerlendirin. Bilgisayar dükkanı açtığınızda müşterilere ne tür hizmetler ve ürünler sunabileceğinize karar verin. Donanım güncellemeleri, bilgisayar tamiri, yazılım sorunlarının çözülmesi, yeni bilgisayar satışları, ağ kurulumu ve desteği verebileceğiniz hizmetler arasındadır. Bilgisayar sertifikalarınız, eğitiminiz ve yardım düzeyiniz sunacağınız hizmetleri belirlemenize yardımcı olacaktır.
2- Teknolojiyi yakından takip edin. Bilgisayar sertifikaları almayı gözden geçirin. A+ bilgisayar teknik eleman sertifikasını almak kolaydır ve pahalı değildir. Bu sertifika size rekabet üstünlüğü sağlar, güven belgesi niteliğinde olduğu için size karşı olan güveni arttırır ve garantili olan çeşitli bilgisayarlar üzerinde çalışmanıza imkan verir. Microsoft ve Cisco gibi diğer sertifikaları da almayı düşünebilirsiniz. Sertifikanız yoksa bile güncel yazılımlar ve teknolojiyle ilgili her şeyi öğrenebilirsiniz.
3- Bilgisayar dükkanınız için hedef kitlenizi belirleyin. Olasılıklardan birisi o civardaki müşterileridir. Bilgisayarlarını tamir edebilir, satış yapabilir ve destek verebilirsiniz. Küçük işletmelerle çalışmak daha kazançlıdır çünkü bütçeleri daha büyüktür. Sürekli iş alma ve hizmet sözleşmesi yapma şansınız daha yüksektir. Hedef kitlenizin sınırlarını belirlerken hangi mesafelere gidebileceğinizi de hesaba katmalısınız.
4- Bilgisayar dükkanı açmadan önce dikkat etmeniz gereken faktörlerden biri rekabettir. Rekabeti analiz edin. Çevrenizdeki diğer hizmet sağlayıcılarının bilgisayar satışı ve teknik destek konularında ne tür hizmetler verdiklerini ve ne kadar ücret aldıklarını öğrenin. Büyük ve popüler bilgisayar üreticilerini de hesaba katabilir ve müşterilere sundukları fiyatları ve satış sonrası destekleri değerlendirebilirsiniz.
5- Donanım ve bilgisayar satışlarındaki aracı programları araştırın. Büyük bilgisayar firmaların kolaylıkla katılabileceğiniz aracı programları vardır. Sıfırdan başlamaktansa hazır bilgisayarları yeniden satmanız rekabet gücünüzü daha da artırabilir.
6- Dükkanınız için yer bulun. Bulacağınız yer amaçlarınıza bağlı olarak değişecektir. Bağımsız müşterilere tamir hizmeti verecekseniz ve bilgisayar satışı yapacaksanız müşterilerin kolayca erişebileceği yaya trafiğinin yoğun olduğu bir yer bulmalısınız. Sadece teknik destek ve tamir hizmetlei vermeyi düşünüyorsanız ofis alanına ve üzerinde çalışacağınız bilgisayarlar için temiz bir odaya ihtiyacınız olacaktır.
7- Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir.
8- Bilgisayar işine nasıl başlamanız gerektiğini öğrenmek için bir avukat, muhasebeci ve sigorta firması ile görüşün. Bilgisayarların nakliyesi esnasında oluşabilecek kazalara karşı sigorta yaptırmanız gerekir. Vergi ve muhasebe işlemlerini nasıl halledeceğinizi ve işletme yapınızı nasıl kurmanız gerektiğini öğrenin.
9- Bilgisayar dükkanınız için ihtiyacınız olan malzemeleri alın. Bilgisayarları tamir etmeyi planlıyorsanız araçlar ve parçalar almanız gerekir. Güvenilir ve kaliteli tedarikçiler bulun. Parçaları kolaylıkla ısmarlayacağınız bir sistem kurun ve satın aldığınız her parçanın garantisi olduğundan emin olun.
10- Sunduğunuz teknik destek ve bilgisayar satışlarıyla ilgili reklam yapın. Gazeteler ve el ilanları ile işe başlayın. İşletmelere ve bağımsız müşterilere bilgiler gönderin. Sunduğunuz hizmetleri gösteren bir internet sitesi açın. Teknoloji ve bilgisayarların sorunlarının giderilmesiyle ilgili basit makaleler yazarak yeteneklerinizi gösterebilirsiniz.
Bilgisayar dükkanı açmak için gerekli belgeler
1-Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi
2-2 adet fotoğraf
3-Tapu fotokopisi.
4-Yapı kullanma izni kağıdı.
5-Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti.
6-Vergi levhası fotokopisi.
7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi.
8-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.
9-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak
10-Aynı adrese daha önce verilmiş açma ruhsatı varsa belediyeye geri iade edilecek.
11-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.
12-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.
13-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )
14-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı
Not: Bu şartlar ve belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin belgeler için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.
Bilgisayar dükkanı açma maliyeti
Ne tür hizmet ve satış yapacağınıza, dükkanınızın konumuna ve büyüklüğüne göre maliyet oldukça değişecektir. Genel olarak maliyet 10.000 – 20.000 TL arasında bir tutar olmaktadır. Açmak istediğiniz bilgisayar dükkanı hakkında detaylı bilgi verirseniz sizin için bir maliyet çıkarabiliriz.
Bilgisayar dükkanı açmak karlı mı?
Bilgisayar dükkanı açmak son yılların en karlı işlerinden biridir. Basit bir örnek verecek olursak; çoğu insan bilgisayarlarına format atma konusunda sorun yaşar ve üstesinden gelemez. Onlar için bilgisayarlarına format atmak sürekli vereceğiniz bir hizmet olacak. Ortalama 1 saat süren format işlemi karşılığında müşterilerinizden 30 – 50 TL aralığında bir ücret alırsınız. Sadece format hizmeti vererek dahi güzel bir gelir elde etmiş olursunuz.
“Yeni iş kurmak istiyorum ama karlı ve geleceği parlak olsun” diyenler için en karlı iş kurma fikirlerini ve birbirinden kazançlı yatırım alanlarını araştırmaya devam edeceğiz.