Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBayilik Veren FirmalarBayilik Vermek İstiyorum Diyenlere

Bayilik Vermek İstiyorum Diyenlere

McDonald’s, Subway, Dominos vb. başarılı firmaların ortak noktası nedir sizce? Hepsinin bayileri vardır ki bu da bir bayilik alıp işletebileceğiniz anlamına gelir.

Bayilik almak küçük işletmeler için harika bir fırsattır. Bayilik sistemi kolaylıkla kopyalayabileceğiniz ve ölçebileceğiniz ayırıcı bir iş modelidir. Peki bayilik vermeye ne dersiniz?

Bayilik vermek istiyor ve küçük işletmenizin bayilik modeli için uygun olup olmadığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Aşağıdaki makaleyi okuyarak nasıl bayilik veren bir firma olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.


Kimler bayilik vermelidir?

Farklı birçok işletme bayilik başarısını deneyimlemiştir. Bu birinci sınıf ana firmaların ortak özellikleri aşağıdaki gibidir:

Hırslı ruhlar. Bayilik sistemi büyümek isteyen hırslı idareciler içindir. İşletmenizin şu anki durumundan memnunsanız ve büyüme için enerji veya hırsınız yoksa bayilik (franchising) size göre değildir.

Yönetim meraklıları. Bayilik konusunda iyi olmak istiyorsanız yönetime odaklanmanız gerekir. Marangozluk gibi bir şeyleri yapma konusunda iyi olan bir işletme sahibiyseniz bayilik sistemi sizin için uygun olmayabilir. Ancak kendinizi daha geniş ölçekli işler yapma konusunda becerikli görüyorsanız, yetenekleriniz ve algılarınız varsa o zaman devam edin.

Yenilikçiler. Başarılı olmak istiyorsanız bir şekilde yenilikçi olmanız gerekir. Masaya yeni bir şeyler koyamayacaksanız franchising size göre değildir. Ancak pırıl pırıl bir yemek deneyimi veya geleneksel sektör için yazılım tabanlı bir iş modeli yaratabilecekseniz franchising sizin için çekici bir fırsat olacaktır.

Kanıtlanmış operatörler. Subway bayilik vermeye başladığında sadece 16 dükkanı vardı. Bununla birlikte her bir dükkan iyi kar ediyordu. Dükkan sahipleri konseptin çalıştığını ve dükkanlarının para kazandığını kanıtlamıştı. 16 dükkanın karlı olması 16,000 dükkanında kar edeceğini kanıtlamıştı.

Güçlü ekipler. Ekibinizde muhteşem insanların olması gerekir çünkü hiç kimse eş zamanlı olarak bayilik vizyonunu tanımlayamaz ve uygulayamaz. Bununla birlikte bayilik almak isteyen hiç kimse bir kişilik ekibi olan bir ana firmaya yatırım yapmak istemez. Üç kişi bile olsa güçlü bir ekip kurana kadar franchising işine girmeyin.

Deneyimli işletmeler. Ne tür bir hizmet veya ürün sunduğunuzun bir önemi yoktur. Müşteri tabanınıza belirli ve öngörülebilir bir perakende deneyimi sunma konusunda başarılıysanız bayilik fırsatını değerlendirebilirsiniz. Bu sizin franchise başarınızı göstermese de genel anlamda iş başarınızı gösterir çünkü tüketiciler hizmet veya ürüne göre deneyim satın alırlar. Kendinize açık yüreklilikle şunu sorun: ambiyans, dekor, hizmet veya ürün teslimatı gibi konularda tüketicilere belli ve farklı bir deneyim sunabilecek miyim? Kendinizi diğerlerinden farklılaştırmanız gerektiğini unutmayın.

İşletmeniz bu özelliklerden birkaç tanesini taşıyorsa franchising sizin için doğru bir yaklaşım olabilir.


Bayilik ( franchise ) nasıl verilir?

Bayilik danışmanı bulun. Paranız varsa ve şansınızı yükseltmek istiyorsanız planınızda ufak tefek düzenlemeler yapacak bir franchise danışmanı ile anlaşın. Danışmanlar sistemle ilgili bilgi sahibidirler ve tekerleği yeniden icat etmenizi engellerler.

Bayilik avukatı bulun. Ana firma olarak hem bayiler hem de ilgili resmi kurumlar için yasal bir sürü belge hazırlamanız gerekecektir. Bu nedenle franchising sistemine bir avukat bulmanız size avantaj sağlar.

Pazarlama. Bayilik vermeye karar verdiyseniz en önemli göreviniz bayilik alacak potansiyel yatırımcıları ikna etmektir. Bu konuda franchise danışmamanınız size yardımcı olabilir.

Rolünüzü yeniden tanımlayın. Şu zamana kadar işin operasyonel kısımla ilgilendiniz. Franchise firmasının CEO’su olarak tek sahip olma fikrini kafanızdan atmanız gerekecek. Yeni göreviniz potansiyel bayileri çekmek olacak. Bu da zamanınızı pazarlama faaliyetlerine ayıracağınız anlamana geliyor.


Bayilik Vermeden Önce Bilmeniz Gereken 8 Püf Nokta

Kolaylıkla çoğaltılabilecek bir küçük işletmeniz varsa franchise vermek en kısa zamanda en hızlı şekilde büyümenizin en iyi yollarından biri olabilir. Ve doğru şekilde yaparsanız kar oranınızı artırabilirsiniz.

Bu dönüşümde size yardımcı olacak 8 püf noktayı şöyle sıralayabiliriz:


1- Organize olun.

İşinizin nasıl işlediğini enine boyuna düşünün. Franchise verdiğiniz işletmeler ayakta kalabilmek için kesin bilgiye ve yol göstermenize ihtiyaç duyacaktır. Bu süreç zaman alabilir ama harcanan zamana değer. Franchise vermekten vazgeçseniz bile bunu yapmak işinizin sorunsuzca yürümesini sağlar. Pazarlamadan levhalara, kartvizitlerden personel eğitimine hepsinin aynı şekilde yapılması gerekir. Faaliyetlerin nasıl yürütüleceğine dair bir kılavuz hazırlayın. Böylece franchise alan işletmelerin politikalarını ve en iyi uygulamalarını belirlerken başvuracağı bir kaynak olsun. Ayrıca bir kabul zinciri yaratın ki önemli kararlara imzayı siz atabilesiniz.


2- Avukat tutun.

Franchise aşamasında bir uzmana danışmak oldukça önemlidir. Bu işe ilk girerken Franchise Gizlilik Sözleşmesi hazırlamaka zorundasınız. Bu sözleşmenin uymanız gereken farklı bir formatı vardır. Bu nedenle bu süreçte akıl danışacağınız bir avukatınızın olması gerekir. Fiyatlandırma yapmanız, franchise anlaşması hazırlamanız ve fikri mülkiyetin korunmasını sağlamanız gerekiyor.


3- Seçici olun.

Biriyle sevgili olurken yaptığınız gibi franchise vereceğiniz işletmeleri seçerken de oldukça seçici davranmanız gerekir. Sermayesi olan birini bulmak kolaydır ama gerçekten güvenilir midir? Bir işletme yönetmeye yetecek kadar tecrübesi var mı? Bu kişi, sizi temsil edecek bu yüzden sizin standartlarınıza uygun birisi olması gerekir. Sonuçta bu işe markanızı korumak ve büyütmek için girdiniz. Adaylarla mülakat yaparak muhatap olduğunuz kişileri yakından tanıyın.

Mutlaka okuyun: Yatırım yapacağınız bayiliği yeni sevgiliniz olarak görün!


4- Marka oluşturun ve onu koruma altına alın.

Franchise veren biri olarak en değerli varlığınız markanızdır, onu ne pahasına olursa olsun koruyun. Markanız sizin kültürünüzü, inançlarınızı ve müşterilerinize olan tutumunuzu yansıtır. Franchise verdiğinizde başka insanlara markanızı temsil etme şansı vermiş oluyorsunuz. Bu işin en büyük risklerinden biri budur. Markanızın kullanımı için çizgileri ana hatlarıyla çizilmiş bir kılavuz hazırlamalısınız. Anlaşılır bir mesaji anlaşılır bir kaynaktan göndermek ve kurum içinde bu mesajın tutarlı olmasını istersiniz. Her ayrıntı önemlidir. Bu otoriter görünebilir ama kimsenin markanızı daha önceden  onaylamadığınız bir şekilde kullanmasına asla izin vermeyin. Her şeyi gözlemleyin, videoları ve resimleri dikkatlice inceleyin. Sık aralıklarla ayrıntılı bir şekilde sosyal medya paylaşımlarını takip edin.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak


5- Doğru konumları seçin.

İşiniz için en doğru adres neresi? Markanız nerede çoktandır tanınıyor? İlk açtığınız şubeleri merkezinize yakın tutabilir ve ilk konumunuzdaki satışları engellemeyecek kadar uzağa taşıyabilirsiniz. Bu şekilde lojistiği de kolayca halledebilirsiniz. Bu şubeleri zaman zaman kendiniz bizzat ziyarete gitmeyi unutmayın.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


6- Akıl danışacağınız birini bulun.

Ya da birden fazla kişiyi bulun. Size tavsiye vermeyi isteyecek insanlar olacaktır, sadece sizin onları bulmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere


7- İşinizi ne yönde büyütmek istediğinizi düşünün.

İstikrarlı ve stratejik büyüme idealdir. İşinizi uluslararası seviyeye çıkarmak mantıklı mı? Yoksa ülke sınırları içinde mi kalmalısınız?


8- Franchise verdiğiniz kişileri destekleyin.

İlk başta franchise verdiğiniz kişilerle yüz yüze görüşmek için zamana ihtiyacınız olacak. Başarılarını ve önemli olayları kutlayarak onları teşvik edecek her şeyi yapmaya önem gösterin. İşe yarayacağını düşündüğünüz makaleleri bulun ve onlarla paylaşın. Ve son olarak da franchise verdiğiniz kişilerin de birbiriyle ilişki kurmasını sağlayacak yollar bulun.

Bayilik vermek istiyorum” diyenler için kaleme aldığımız yazı serimize devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar